ProudPraat: Hoe verwerk ik een trauma?

 

In de videoreeks ProudPraat spreken we over onderwerpen waar we zelf mee hebben geworsteld. ProudPraat; omdat waar je ook mee worstelt, je je daar niet voor hoeft te schamen. Je bent er zeker weten niet alleen in. Dit keer wil ik het hebben over trauma's. 

Trauma’s komen in ontzettend veel vormen en variaties voor. Iedereen beleeft een situatie op een andere manier. Wat voor sommigen no big deal is, kan voor iemand anders heel heftig en intens zijn, mede door eerdere ervaringen. In deze video vertel ik wat mij geholpen heeft om beter om te kunnen gaan met mijn trauma’s.

In de video verwijs is naar een aantal blogs over trauma's die ik al eerder geschreven heb. Deze kun je hier allemaal terug vinden. 


Wil je meer video's van ons zien? Op ons YouTube-Kanaal komt elke dinsdag een nieuwe video online!

Liefs en veel kijkplezier,
Lonneke

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Dinsdag 21 april 2020 14:21
Dankjewel voor deze fijne video!
Lonneke - Team Proud2Bme - Vrijdag 24 april 2020 10:01
Dankjewel voor je lieve reactie, Odette!
Aine - Dinsdag 21 april 2020 14:26
Mooi gezegd allemaal Lonneke :)
Lonneke - Team Proud2Bme - Vrijdag 24 april 2020 10:01
Dankjewel Aine!
Laura - Dinsdag 21 april 2020 14:43
Hoi Lonneke,
Ik zit met een vraagje: Kan het zijn dat je tijdens je kindertijd een trauma hebt beleeft maar je je daarvan niet herinnerd? Ik heb namelijk ontzettend lang met angsten gekampt zonder te weten vanwaar ze komen. Ik volg al enkele jaren therapie en er is geen specifieke ervaring die ik me kan herinneren.

Nochtans zijn de nachtmerries, paniekaanvallen steeds gelinkt aan hetzelfde: intrusie, inbraak, stalking ... Kan er iets onderliggend zijn of ben ik mezelf teveel aan het wijsmaken en te ver aan het zoeken? Welke hulp kan ik hiervoor inschakelen.

Ik ben altijd een angstig kind geweest en draag dit vandaag nog steeds verder als 28 jarige vrouw. Ik overweer zelfs hynose of whatever... Het zit diep en ik krijg er geen vat op.
Eliza - Dinsdag 21 april 2020 17:28
Er zijn tijden geweest waarin hiervoor inderdaad methoden als hypnose werden gebruikt. Hierdoor werd allerlei misbruik door ouders en verzorgers ontdekt en werden zelfs strafzaken gevoerd. Er is echter gebleken dat veel van deze herinneringen aangepraat werden tijdens therapieën gericht op het onderbewuste (zoals bij hypnose). Er is destijds geen bewijs gevonden dat verloren herinneringen op enige manier terug te halen zijn. Daarin gaan graven dmv onorthodoxe methoden kan schadelijk zijn, omdat je op ten duur niet meer weet wat je je echt herinnerd en wat je is aangepraat.
Paula - Dinsdag 21 april 2020 19:41
@Laura: Ik heb exact dezelfde inhoud van nachtmerries en angst om dat terug te zien overdag. Toch ben ik er vrij zeker van dat het in het verleden niet heeft plaatst gevonden. Ik heb het ook nog maar sinds 1 jaar en het is gekomen nadat ik eigenlijk overbelast was, te hard had gewerkt. Dus het kan zeker ook zonder problemen in het verleden. Ik denk dat gewoon je hele zenuwstelsel te scherp afgesteld wordt waardoor alles angstig wordt.
w - Dinsdag 21 april 2020 20:59
Geen werkelijk contact meer durven met mensen sinds anorexia, mijn zijn op dat moment mij is ontnomen op mijn 14,5 jaar is trauma geworden. Denk er nu iedere dag aan en heb eetbuien om het te uiten/ uit te houden, wat natuurlijk ook weer averechts werkt, want het komt toch steeds weer terug zoals het werkelijk is of voelt; het leven gaat verder, maar ik kan steeds niet echt verder. Mensen/hulpverleners hebben het steeds gebagatelliseerd, om mij te 'helpen', maar het is zoals je zegt. Het is zoals het voor jou is; als het voor jouw leven erg voelt of je er niet mee verder kunt, kan het een trauma zijn of worden, als er niets mee gedaan wordt, of je het niet opgelost krijgt. Een ander kan daar niet werkelijk over oordelen en het dus evt. bagatelliseren bv.
Sanne - Woensdag 22 april 2020 16:43
Soms twijfel ik wanneer is iets een trauma? Daarmee bedoel ik niet hoe heftig de gebeurtenis moet zijn geweest want dat hangt af van eigen ervaring. Maar hoe veel last moet je nog van iets hebben en op welke manier, wil je het een trauma noemen?
Irene - Team Proud2Bme - Woensdag 22 april 2020 19:45
Hey Sanne,

Goed dat je die vragen stelt. Ik wil je graag deze blog meegeven: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Onzichtbare_effecten_van_trauma's Daar vind je denk ik al een hoop antwoord!

Liefs
Sanne - Vrijdag 24 april 2020 13:07
Dankejewel!
Maya - Woensdag 22 april 2020 17:00
Is trauma en ptss hetzelfde?
Maya - Woensdag 22 april 2020 17:00
Is trauma en ptss hetzelfde?
Justme - Donderdag 23 april 2020 11:45
Hoi Maya,
Nee het is niet hetzelfde. Ptss kan ontstaan na het doormaken van 1 trauma of meerdere trauma’s. Dat gebeurt niet bij iedereen. Het heeft veel te maken met hoe je het trauma verwerkt.
Wafke - Donderdag 23 april 2020 17:16
Dankjewel voor het delen.
Ik heb verschillende goeie therapieen doorlopen.
Deze helpen en steunen zeer zeker.Vroeger dacht ik dat is het doel, maar het doel is oneindig iedere keer komt de confrontatie in je leven terug en telkens weer de uitdaging om daarin nieuwe paden te bewandelen die je dan toch uiteindelijk zelf moet doen door jezelf serieus te nemen zoals je dat mooi hebt verwoord in je vid.
Elfje - Donderdag 23 april 2020 22:53
Dankjewel voor jouw openheid hierover. Heel herkenbaar en steunend om te horen.