Bloed bij braken, is dat gevaarlijk?

 

Als je een eetstoornis hebt kan (hoeft niet) het voorkomen dat je zelfopgewekt je eten weer uitbraakt. Plotseling zie je dat er een beetje bloed uitbraakt. Toen ik dit zelf voor het eerst opmerkte, was ik daar heel erg van geschrokken en raakte ik nogal in paniek. Is dit gevaarlijk? Ik stel de vraag, die via Instagram aan ons gesteld was, aan Maaike; een ervaringsdeskundige arts. 

Meer video's van Proud2Bme vind je op ons YouTube-kanaal. Hier kan je bijvoorbeeld dagjes mee van de redactieleden bekijken, verschillende Q&A's en meer.

 

Zelfopgewekt braken kan wel degelijk kwaad, dat moet je niet onderschatten. Bij een keer een beetje bloed hoef je niet direct in paniek te raken, maar als jij zelfopgewekt braakt, zoek dan wel hulp. Bekijk ook eens de volgende blogs over braken:

De gevolgen van braken
Tips om te stoppen met braken
- Tanderosie bij eetbuien en braken
- Braken zonder eetbui


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Frida - Vrijdag 10 november 2023 14:42
miss ben ik een zeur, maar zijn er meer mensen die naar worden van de titel van de blog. Ik kan niet zo goed tegen die woorden. Zouden er minder triggerende woorden kunnen kiezen?
Daniel -redactie Proud2Bme - Vrijdag 10 november 2023 17:28
Hoi lieve Frida,

Wat rot dat deze woordkeuze je zo triggert. Je bent zeker geen zeur, maar ik wil jou (en ook anderen die hier misschien tegenaan lopen) wel vragen om een manier te vinden om daarmee om te gaan. Je zou bijvoorbeeld een paar dagen niet op Proud kunnen kijken totdat deze titel is weggezakt. Of mocht je een behandelaar hebben, dan kun je misschien met diegene proberen een manier te vinden om de triggerende lading van deze woorden voor jou te verminderen.

Want het is wel een vraag die we vaak krijgen, juist ook met deze woorden erin. Voor die mensen die naar het antwoord op de vraag op zoek zijn is het belangrijk om deze info goed te kunnen vinden. En het zijn op zich neutrale, nette woorden.

Kortom, hoezeer met het me voor jou ook spijt, we laten ze hier staan. Ik begrijp echt dat het voor jou en vast ook voor een aantal anderen triggerend is, maar we zijn een platform waar dit soort veelgevraagde informatie makkelijk vindbaar moet zijn. Sorry!
Frida - Vrijdag 10 november 2023 18:55
he Daniel, dank voor je fijne reactie. Ik twijfelde even of ik het moest vragen. Ik wist niet dat jullie vaker dit soort reacties krijgen. Ik snap nl heel goed dat je met de titel de lading van de blog wil onder de aandacht brengen. Het is meer dat ik gewoon niet tegen de woorden bloed en braken kan denk ik, ook al heb ik er zelf geen ervaring mee. Ben geen medische held zeg maar. Ik laat Proud tot maandag even liggen idd, want vind vooral de blog/vlogs van maandag en dinsdag fijn en hoopte dat er vandaag een q en a met Irene zou zijn, die ook wel eens op vrijdag zijn. Maar prima om het gewoon te laten staan hoor! Ik hoop dat er veel mensen zijn die er wel steun aan hebben!
Daniel -redactie Proud2Bme - Vrijdag 10 november 2023 17:57
Voor alle duidelijkheid en voor iedereen die er misschien over twijfelt: zelf braken opwekken is echt ongezond en eetgestoord gedrag. Laat je nooit wijsmaken dat braken opwekken normaal is, of niet erg. Dat is echt de eetstoornis, die dan aan het woord is, als je denkt dat braken opwekken geen kwaad kan.
B. - Vrijdag 10 november 2023 19:42
Een tijdje terug schreef Peggy in een fotoblog dat ze een proefvideo opnamen, maar die heb ik gemist! Ik kijk heeel trouw elke dinsdag en vrijdag naar de video's en kijk er eigenlijk wel naar uit ;)
britneyangel - Vrijdag 10 november 2023 20:53
die heb ik ook niet gezien!
Marjolein - Zaterdag 18 november 2023 00:16
Helaas weet ik er alles van en is braken een gewoonte geworden. Ik krijg het niet doorbroken en met mijn autisme is het een soort ontlading/coping geworden om met overprikkeling en boosheid om te gaan. Ik moet standaard elke dag 120 ml kalium innemen. Ik ben al 13 jaar onder behandeling maar niks werkt. Volgend jaar hopelijk wel een juiste therapie en ga ik intern voor de 2e keer bij de Ursula kliniek op de High Cure afdeling en daarna weer ambulant verder bij Amarum.