Maar vind jij jezelf dan dik?

 

Na vele onderzoeken in het ziekenhuis kwam eind augustus dan eindelijk het verlossende woord: er waren anti stoffen tegen de ziekte van pfeiffer gevonden in mijn bloed: de reden van mijn steeds terugkerende misselijkheid was de ziekte van pfeiffer. Ik was onwijs blij, net zoals alle mensen om mij heen, na zoveel onderzoeken en de daarmee verbonden teleurstellingen dachten we eindelijk te weten wat er met mij aan de hand was. Door de ziekte van pfeiffer was mijn lever vergroot waardoor ik dingen als alcohol en vetrijke producten slechter kon verdragen. Bovendien merkte ik dat als ik minder at, ik minder snel ziek werd. Hierdoor stopte ik met het drinken van alcohol en het eten van vetrijke producten, zoals chocolade en chips en minderde ik mijn maaltijden door de dag heen.

Op een bepaald moment was ik hersteld van de ziekte van Pfeiffer maar sloeg ik door in het ‘gezonde' eetgedrag. Ik at vooral fruit en verder was mijn ontbijt een kommetje havermoutpap en at ik netjes mee met het avondeten. Ik zag in dat waar ik mee bezig was niet goed was en een vriendin van mij wees mij er ook op. Begin oktober ben ik naar mijn ouders gestapt en heb ik ze een zelf geschreven brief voorgelezen. Ook heb ik mijn vriendinnen ingelicht.

vrouw

Ik vertelde in de brief dat het niet goed met mij ging en dat ik mijzelf obsessief woog. Wij hebben toen de keuze gemaakt voor een kinderpsycholoog, die heb ik twee dagen later opgebeld met de vraag of zij hier ervaring mee heeft en dat had zij. Een week later konden we met zijn drieën al terecht voor een intake. De therapie hielp, maar niet genoeg. Dat bleek in december, mijn psycholoog belde mijn moeder na een sessie op om te vertellen dat ze mij niet meer verder kon helpen, het ging alleen maar bergafwaarts en het was nu belangrijk de huisarts in te schakelen. Omdat dit tijdens de feestdagenperiode was kon ik pas begin januari terecht bij de huisarts. Hij stuurde mij door naar Triversum, een kliniek voor psychische stoornissen die het dichtstbij was voor mij.

Ook dit duurde opnieuw lang, in februari kon ik daar pas terecht voor een intake. Een paar weken daarna startte ik gelukkig wel met groepstherapie. Dit heeft mij redelijk geholpen omdat je eindelijk het gevoel krijgt niet de enige te zijn, maar het heeft mij ook verwarring opgeleverd. Ieder meisje in de groep vond zichzelf te dik in de spiegel, hiermee kon ik mij niet identificeren.

Ik kreeg dan ook vaak de vraag als ik vertelde over mijn eetstoornis tegen omstanders "Maar vind/vond jij jezelf dan te dik?" waarop ik iedere keer antwoordde met "Nee, dat is het dus niet." Waarop mensen mij vaak weer raar en onbegrepen aankeken. Als ik in de spiegel keek werd ik heel ongelukkig en niet omdat ik mijzelf te dik zou vinden, maar omdat ik net zoals iedereen om mij heen alleen maar botjes zag. Ik kon soms heel lang naar mijzelf staren in de spiegel en dan telkens denken "...maar dit ben ik toch niet?"

Ik was doorgeslagen in mijn eetgedrag en ik ontwikkelde angsten voor al het eten dat ongezond leek in mijn hoofd. Ik raakte verslaafd aan de controle, wat eigenlijk een schijncontrole was, want in werkelijkheid was ik zelf de regie kwijt. Mijn dag bestond alleen nog maar uit het bedenken wat en wanneer ik wat ging eten en de kilo's bleven er maar afvliegen, ik kon niet meer stoppen.

Wat mij uiteindelijk geholpen heeft is dat mijn ouders een aantal keren gewoon goed boos op mij zijn gaan worden met vragen als "Waar ben je nou mee bezig?". Toen Triversum ons doorverwees naar het ziekenhuis stelde mijn moeder met behulp van proud2bme een eetlijst op, hier ben ik mij aan gaan houden, ik wilde écht niet naar een kliniek, of opgenomen worden in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis werden allerlei onderzoeken gedaan, hieruit bleek gelukkig dat alles in mijn lichaam nog perfect werkte, mijn lichaam was ijzersterk. Maar omdat mijn BMI gewoon té laag was mocht ik niet meer naar school en ook niet meer werken, dit was een keiharde klap voor mij. Samen met de diëtiste hebben we de eetlijst uitgebreid vanwege mijn hoge stofwisseling. Ik kreeg hierdoor ook bovenop mijn maaltijden drinkvoeding.

vrouw

Ik wist dat ik nu keihard moest gaan vechten, ik wilde zo graag mijn leven weer terug en ook mijn oude lichaam. Maar toen ik weer normale hoeveelheden begon te eten werd ik weer ziek, ik kreeg opnieuw veel last van mijn darmen. Dit frustreerde mij enorm want het belemmerde het aankomproces. We hebben de kinderarts hierover ingelicht en die vertelde dat het al die tijd verstopping was. Zij heeft mij laxeermiddel en laxeerpillen meegegeven, die slik ik nu nog steeds en dit helpt heel goed. Ik kreeg mijn oude leven terug, van iedereen om mij heen hoorde ik dat ze de oude Merel weer begonnen te zien en ik at steeds meer waar ik zin in had en soms zelfs bovenop mijn eetlijst. Ik ga weer naar feestjes en festivals en ik geniet weer optimaal van het leven, ook mét een biertje of wijntje in de hand.

Therapie heeft mij niet zozeer geholpen, ik heb vooral veel gehad aan mijn ouders en aan proud2bme. Verder kan ik zeggen dat ik zelf veel heb gedaan, ik ben tegen de eetstoornis ingegaan en dit zorgde vaak voor de nodige tranen en soms een zwaar ongelukkig gevoel, iets wat ik nog steeds niet kan omschrijven. Ik ben vaak afgeschrikt door teksten als "je zult nooit volledig genezen van een eetstoornis", maar ik heb nu zelf ingezien dat dit wél kan. Zoals al vaker is gezegd: het krijgen van een eetstoornis is geen keuze, maar je hebt wel zelf de keuze om te herstellen. Mijn leven is nu zoveel mooier dan dat het toen was. Door mijn snelle stofwisseling moet ik nog wel een paar kilo aankomen, maar het belangrijkste is dat het in mijn koppie goed zit en meer dan dat ik er nu voor doe kan ik niet, het is gewoon nog even wachten.

Over een paar dagen hoor ik of ik geslaagd ben voor de HAVO en dan kan ook dat feestje beginnen. Een nieuwe periode zonder ziektebeelden is aangebroken en ik ga er volop van genieten.

foto's: hamzadaoui

P.s. Herken je je nou in bovenstaande én zou je het prettig vinden om hierover eens door te praten, kom dan gerust eens langs in onze dagelijkse chats tussen 19:00 uur en 21:00 uur of open een topic op ons forum.

Veel liefs, Merel

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

jillstrytorecover - Zondag 19 juni 2016 19:47
Ik ben zo zo zo trots op jou meis, hele mooie blog! ā¤
Broccoli - Zondag 19 juni 2016 22:56
Topper!
Sterre - Zondag 19 juni 2016 22:59
Echt wat onwijs knap van je! Echt waar!
Chocolate - Zondag 19 juni 2016 23:06
Je bent echt een voorbeeld voor mij lieverd! Je bent zo sterk en je hebt zo hard gevecht! Laat die es nooooit meeer binnen komen, helemaal niet voor dat lachende meisje met die biertjes in de hand! Geniet van je leven en maar van elke dag een groooot feeeeeeestje šŸ’•
bellefleur - Maandag 20 juni 2016 01:14
Wat ontzettend fijn voor je.

En ook een verademing om ook een verhaal te lezen van iemand die er vooral bovenop is gekomen door steun uit de omgeving en Proud. Want altijd verhalen over therapie, waar ik niets op tegen heb overigens, vertellen niet het verhaal van hen die het zonder hebben gedaan, maar wie het niet minder moeite heeft gekost.
Flower - Maandag 20 juni 2016 09:18
O wat een herkenbaar verhaal! Ik wil ook graag de controle houden over mijn eten en ben helemaaaal niet bezig met of mijn lichaam dik of dun is. Net als anderen zie ik
ook alleen maar een mager meisje en daar word ik niet gelukkig van.
Wat top dat je er helemaal uit geklommen bent en zoveel zelf hebt gedaan!
Ik wens je al het mooist toe!
Jimmy - Maandag 20 juni 2016 11:04
Laat je het ons nog ff weten als je geslaagd bent? ;-)
Anne-Maria - Maandag 20 juni 2016 14:41
Ha Merel,
Wat een krachtig verhaal, meid. Zo knap gedaan! Ga ervoor, het leven zonder eetstoornis heeft je zoveel meer te bieden.
nomorePer - Woensdag 22 juni 2016 21:30
Hee lieve Merel,
Wat ontzettend goed dat je je verhaal nu ook hier gedeeld hebt... Hoop dat je het nu echt helemaal kunt afsluiten. Ik heb echt ontzettend veel bewondering voor jou en weet meer dan wie dan ook misschien hoe het is om het gedeeltelijk zonder hulp te moeten doen. De groep heeft mij meer dan redelijk geholpen en ik hoop dat jij ook ons/mij als iets positiefs blijft herinneren ookal komt je waarschijnlijk niet meer terug... Ik hield van de ouwe Merel en ik hou van de nieuwe Merel en ik hoop dat ik je lieve vrolijke lach nog vaak ga zien.
Liefs van mij xxx
vanAnaarB - Donderdag 23 juni 2016 22:25
Mooi dat je je verhaal gedeeld hebt. Hopelijk ben je geslaagd voor je examen!