Wat maakt gelukkig

 

Wat is geluk en hoe word je vooral gelukkig? Dat is een vraag die op veel verschillende manieren beantwoord kan worden. Sommige mensen menen dat je gelukkig wordt van een goede carrière andere zweren erbij dat je gelukkig wordt van geld. Er zijn ook mensen die zeggen dat het vrijwel onmogelijk is om nog echt gelukkig te worden in deze maatschappij, aangezien we 24/7 met alles bezig zijn en aan onze telefoon vastgeplakt zitten. Worden we gelukkig van relaties, geld of succes? Niemand weet het precies, tot nu.

Een recent onderzoek aan Harvard heeft aangetoond van welke dingen we nu echt gelukkig worden. Nee, dit is niet weer zo’n kortdurend onderzoek wat niks zegt op de lange termijn. Dit onderzoek heeft 75 jaar geduurd en de onderzoekers hebben mensen 75 jaar lang gevolgd en gekeken wat hen gelukkig maakt. 

taaa

Ze hebben drie belangrijke dingen gevonden die ervoor zorgen dat mensen zich gelukkig voelen. Het onderzoek bestond uit 724 mensen. De samenstelling van het onderzoek bestond uit 268 Harvard studenten en 456 mensen die een laag sociaal economische status hadden. Deze mensen zijn vanaf 1939 tot en met 2014 gevolgd. Elke twee jaar werd hun emotionele welzijn gemeten en elke 5 jaar hun fysieke welzijn. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het zo lang heeft geduurd dat de onderzoekers die het gestart hebben nooit de resultaten hebben kunnen zien. Er waren dus meerdere generaties onderzoekers voor nodig. Tijdens het onderzoek hebben de onderzoekers drie belangrijke dingen gevonden die ervoor zorgen dat mensen het meest gelukkig zijn.

Het overkoepelende thema is dat goede relaties belangrijk zijn. Je zou denken dat de Harvard studenten een vliegende start hebben gemaakt, maar dat is helemaal niet waar. Volgens de onderzoekers zijn mensen het gelukkigst wanneer ze goede en stabiele relaties hebben. Goede relaties houden ons gelukkig en gezonder. Een goede studie, goede carrière of een perfect lichaam maakt ons dus niet het gelukkigst. Wat ons het gelukkigst maakt is gewoon sociaal contact. Dit zijn de drie belangrijkste dingen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen.

♥ Het belang van hechte relaties
Dit is misschien wel de belangrijkste conclusie van dit onderzoek. Je haalt je geluk niet uit geld of uit een goede carrière, maar uit het hebben van een hechte relatie. Mensen zijn het meest gelukkig wanneer ze een diepe band hebben met hun vrienden, familie en hun omgeving. Het meest opvallende aan deze studie is dat mensen met hechte relaties vaak ook gezonder zijn. Deze studie toont aan dat wanneer je iemand in je leven hebt die je ondersteund en liefhebt, dit zorgt ervoor dat je zenuwstelsel kalmeert en dat het je hersenen jong houdt. Daarnaast ervaar je ook minder emotionele pijn. Al deze punten hebben ook tot het gevolg dat eenzame mensen merken dat hun gezondheid sneller achteruit gaat en dat ze vaak ook eerder overlijden. Dat is ook aangetoond in deze studie. Eenzaamheid heeft veel negatieve effecten op je gezondheid.

fasdfa

♥ Stabiel en ondersteund huwelijk
Bij mensen die een stabiel huwelijk hebben, wat betekent dat je nooit gescheiden bent, serieuze problemen hebt gehad en nooit tijdelijk uit elkaar bent geweest, doen het na hun 50ste veel beter op de geheugentest. Daarnaast hebben ze ook veel minder kans op dementie. Een opvallend feitje uit de studie is het belang van liefdevol lichamelijk contact. Doordat getrouwde mensen meer lichamelijk contact hebben, maken ze over het algemeen genomen meer oxytocine aan. Dat stofje heeft verschillende effecten op je lichaam. Het zorgt er ten eerste voor dat je minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt en het verlaagt je bloeddruk. Daarnaast zorgt het stofje ervoor dat jij je beter of meer jezelf voelt en dat vergroot het gevoel van verbintenis met andere mensen.

♥ Kwaliteit is belangrijker in relaties dan kwantiteit
Het hebben van een of meerdere relaties is niet goed genoeg, het gaat om de kwaliteit van die relaties. Het gaat dus niet om de hoeveel relaties die je hebt, maar hoe goed die relaties zijn. Stellen die constant ruzie maken, blijken minder gelukkig te zijn dan singles ook al hadden ze een relatie. Je kan dus beter een goede en ondersteunde relatie hebben of helemaal geen dan een of meerdere matige relaties.

Voor mij zijn relaties een belangrijk onderdeel van gelukkig zijn. Voordat ik een relatie had, was ik ook erg gelukkig, maar sinds ik een relatie heb kan ik zeggen dat ik een stuk gelukkig ben geworden. Daarom denk ik dat er zeker wel een kern van waarheid in dit onderzoek zit. Ik kan nog steeds kortdurend gelukkig worden van lekker eten, nieuwe kleren of een goede film of serie. Dit onderzoek zegt niks daarover, wat jou gelukkig maakt bepaal jij natuurlijk zelf!

Waar word jij gelukkig van?

 Bron: Matteo Paciotti

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Aniek - Zaterdag 17 juni 2017 10:43
Goed stuk zeg. Ik mis alleen wel een beetje info over in hoeverre die carriere etc. dan wel bijdragen aan geluk. Heb je misschien een link naar het onderzoek?
AnaMan - Zaterdag 17 juni 2017 11:01
Goed artikel, dank je! :)