9 tips om positief te zijn

 

positive

''Wees eens positief!'' is iets wat mensen vaak tegen elkaar zeggen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Heb je ook wel eens het gevoel dat je niet uit die negatieve gedachten kunt stappen? Ik weet het bijna zeker dat je dat wel eens hebt.

Negativiteit is een logische reactie op pijn, verdriet of als er dingen zijn die niet goed gaan. Negativiteit kan je belemmeren een succesvol leven te leiden, maar je kunt leren om die negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten door te oefenen. Denk je dat dat onmogelijk is voor jou? Lees dan eens onderstaande 9 tips door!

Waardeer zo veel mogelijk
Kijk eens om je heen en tel je zegeningen. Zie je ze niet? Denk nog eens na, er zjin altijd positieve dingen in je leven. Wees blij dat je ademt, kunt lopen, naar school kunt en een dak boven je hoofd hebt. De dagelijkse dingen verdienden meer waardering dan je ze nu geeft.

Stop met vergelijken
Vergelijken, je hebt er uiteindelijk alleen jezelf mee. Blijf jezelf niet vergelijken met anderen, maak van het leven geen wedstrijd, maar kijk naar de verschillen als iets moois. Iedereen is anders, niemand is beter of slechter dan een ander. Jij bent wie je bent, stop met kijken wat er beter aan anderen is. Je bent goed zoals je bent.

Denk aan wat je hebt, niet aan wat je niet hebt
Als je dingen nog niet bereikt hebt, ga dan niet zitten balen dat het je (nog) niet gelukt is, maar kijk hoe je die energie kunt gebruiken om het wel te bereiken. Treuren bij dingen die er niet zijn, fout gaan, mislukken of voorbij zijn gegaan heeft geen zin. Sta op en kijk wat je mogelijkheden zijn, niet je beperkingen. Kijk eens naar wie je bent en wat je hebt.

Bijvoorbeeld: Je partner en jij hebben ruzie. Jullie blijven boos op elkaar en blijven kijken naar wat er mis is gegaan in plaats van te kijken naar wat jullie kunnen doen om elkaar aan te moedigen dingen beter te doen voor elkaar.

positief

 

Niets is een mislukking
Geloof me, achter ieder wolkje schijnt de zon. Het is aan jou om op zoek te gaan naar die zon. Wees niet zo hard voor jezelf. Leren van fouten is de beste manier om te groeien en beter te worden in dingen. Thomas Edison zijn eens: Ik heb niet gefaald. Ik heb zonet 10.000 manier ontdekt die niet werken.Blijf leren

Je bent nooit uitgeleerd. Leren gaat je hele leven lang door. Sta daarom open voor nieuwe ervaringen en stappen voor de toekomst. Lees boeken, maar wissel ook meningen uit met anderen. Andere mensen kunnen enorm leerzaam zijn. Vraag bijvoorbeeld eens aan iemand waarom hij wel vertrouwd op bepaalde dingen en dingen durft. Ze zeggen wel eens; kennis is macht. 

Kies je eigen reactie
Wees je ervan bewust dat er ruimte zit tussen stimulus en reactie. In die ruimte kun je je reactie uit kiezen. Je kunt kiezen hoe je ergens op reageert en of je op dingen reageert. Besef dat je altijd een keuze hebt. Soms lijkt het alsof mensen snel reageren op elkaar en geen keuze hebben in die reactie, maar dat is wel zo! Bewustwording is daarin een belangrijk onderdeel. Denk eraan: Een goed doordacht antwoord wat iets meer tijd nodig heeft is altijd beter dan een te snel antwoord waar je later spijt van krijgt. Neem je tijd. 

Je gezicht geeft je moed
Als je je even niet zo positief voelt, onzeker of moedeloos, adem dan eens in en uit en kijk eens naar hoe je je voelt. Wees je bewust van dat gevoel. Een dapper gezicht opzetten (geen masker) kan je helpen om je ook moediger te voelen. Soms helpt wat je lichamelijk uitvoert je om je ook zo te voelen. Probeer het eens uit en kijk of het werk!

positief

Pluk de dag
Kijk eens alleen naar vandaag, in plaats van wat er gisteren of in je verleden allemaal mis is gegaan. Kijk eens naar de mogelijkheden van vandaag. Leef in het NU en kijk eens naar wat deze dag je te bieden heeft. Nu leef je, niet meer drie jaar geleden. Zoals Oogway in de film Kung Fu Panda zei: ''Gisteren is geschiedenis, morgen is een mysterie, maar vandaag is een geschenk!''

Geef jezelf een peptalk

Misschien geloof je er wel niets van wanneer je jezelf aanmoedigd alsof het je beste vriendin is, maar het helpt! Zeg positieve dingen over jezelf, ook al ben je er nog onzeker over. Negatief praten over jezelf laat je negatief voelen over jezelf. En dat zijn leugens. Kijk eens of je de waarheid kunt geloven. Als je positieve dingen over jezelf zegt, ga je je ook positiever voelen en positiever denken over jezelf. 

Ik hoop dat deze 9 tips je helpen om positiever over jezelf te denken. Hoe meer mensen positief over zichzelf denken, hoe mooier de wereld wordt. Je hebt tenslotte pas iets te geven, als je het zelf ook hebt! De tips zijn misschien vrij simpel, maar ze werken!

Laat je niet ontmoedigen als je het nu nog niet kan, maar laat deze tips terugkeren in je leven. 

Laat eens weten wat jou helpt om positiever te denken! 

Bron foto1: Spec-ta-cles
Bron foto2: Cassandra Kinaviaq Rae
Bron foto3: Jemasmith

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mar - Zondag 20 november 2011 16:42
'Ik heb niet gefaald. Ik heb zonet 10.000 manier ontdekt die niet werken.'
Die vind ik echt geweldig!
Lexii - Zondag 20 november 2011 17:55
Check! Dank je wel :-) Heb hem in mn quoteboekje gezet. Die van Thomas Edison.
dana - Zondag 20 november 2011 18:56
beautyfull this one!
Ellen - Woensdag 21 maart 2012 18:45
Goh, er is vandaag nog tegen me gezegd dat ik moet stoppen met vergelijken en dat ik positief over mezelf moet denken :)
Lianne - Maandag 7 mei 2012 13:31
wat mij helpt om positiever te denken is er bij stil staan dat ik niet alles te gelijk hoef te doen. Dat je ook wel eens een off-day mag hebben, dus eigenlijk gewoon acceptatie van je gevoel, dat helpt mij om uiteindelijk positiever te zijn.
PluiS - Woensdag 27 februari 2013 18:43
Ik heb ze net opgeschreven en hang ze boven mijn bureau; goede tips!!
Lethal - Donderdag 2 mei 2013 10:21
Ook ik heb voor de gewoonte om verkeerd te denken. En ik weet, en realiseer van mij zelf, dat men moet veranderen en drastisch ook. Omdat het veel te lang met mij heeft geduurd. En deze tips zijn uitstekend, en een goed begin om anders met dingen om te gaan en er tegen aan te kijken. Dus hartstikke bedankt voor deze nuttige tips.
Guinevere - Dinsdag 28 mei 2013 19:33
goh, ik zit echt in een dip.
ruzie met vriendinnen
puberteit
enzovoort
dus: mijn leven is een bende!

Marina - Zaterdag 7 september 2013 13:12
Ik zou dit echt eens moeten proberen..
M. - Zondag 25 mei 2014 15:01
Het werkt echt! Vooral: kijk naar wat je WEL hebt en niet naar wat je niet hebt!!! :D
Walter - Maandag 9 mei 2016 14:09
een confliktje met m'n vriendin gehad vond ik zelf
Walter - Maandag 9 mei 2016 14:11
Ik was aan het appen en op een gegeven moment zei ik ik ga weer verder maar dat deed ik omdat ik dacht dat zei wilde slapen omdat ze wat ziek is. Maar zei wilde juist verder schrijven en ze vond het dus ook niet leuk dat ik zo kortaf met de apjes was en zo weg was. ze was niet boos maar vond het toch niet echt leuk
Kio - Zondag 25 februari 2018 23:11
Leven is heel moeilijk gokverslaafd weed verslaaft maar never op geven