Mijn beste zelfhulpadviezen

 

Laatst kwam ik op het internet een artikel over zelfhulpadviezen tegen. Zelfhulpadviezen zijn adviezen aan jezelf over hoe je jezelf het beste kan helpen of over wat goed voor je is. Dit kunnen kleine, misschien ook wel vanzelfsprekende dingetjes zijn, maar soms is het goed om te punten nog eens langs te lopen als een kleine reminder aan jezelf. Dit kan je doen op momenten dat je je niet zo gelukkig voelt of wanneer je met jezelf in de knoop zit.

1. Wees altijd jezelf
“Be yourself, because everybody else is taken” is een quote die ik regelmatig voorbij zie komen op Instagram of op Facebook. Hoewel ik ‘m dus al meerdere malen heb gezien, blijf ik het een interessante quote vinden. Veel mensen vinden het moeilijk om volledig zichzelf te zijn. We vergelijken onszelf met anderen en vinden het belangrijk om geaccepteerd te worden. Dit heeft voor velen van ons als gevolg dat we onszelf aanpassen aan de ander en dat we dus eigenlijk niet onszelf zijn. Toch is het belangrijk om wel jezelf te zijn, want dat is wie jij echt bent. Daar is niks mis mee. Je bent goed zoals je bent.

zelfhulpadviezen

2. Focus je op het hier en nu
We zijn heel veel bezig met ons verleden of met onze toekomst. Op zich niet verkeerd, maar eigenlijk zijn we er wel een beetje TE veel mee bezig. We maken ons zorgen over dingen die in het verleden zijn gebeurd en we maken ons zorgen over dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren. We vergeten hierdoor te genieten van het hier en nu. We moeten echt proberen om wat vaker stil te staan, te observeren en te genieten van het moment.

3. Neem jezelf niet al te serieus
Dit is iets waar ik zelf steeds beter in word en wat denk ik ook wel belangrijk is; neem jezelf niet te serieus. Ik kan bijvoorbeeld behoorlijk onhandig zijn. Soms laat ik wat uit mijn handen vallen en voorheen baalde ik dan supererg van mezelf. Ook kon ik me dan schamen tegenover de mensen die dat zagen, maar ik kan daar steeds vaker om lachen. Soms gaat er nu eenmaal iets mis en dat is oké. Het overkomt ons allemaal. Lach erom en ontspan, want het is nergens voor nodig om je zo druk te maken.

4. Je doet het goed
Hier heb ik heel veel moeite mee gehad. Ik vond het heel moeilijk om me te ontspannen, omdat ik constant het gevoel had achter de feiten aan te lopen. Het gras was voor mij altijd groener bij de ander. Ik voelde me niet goed genoeg en had het idee dat ik faalde in het leven. Ik was opzoek naar manieren om ‘beter’ te worden. Ik vergat hierbij alleen dat ik het al gewoon goed deed, omdat ik de dingen deed die ík wilde. Vier je successen en lach om de fouten die je maakt. Een foutje is niet het einde van de wereld. Je leert er alleen maar van.

5. Iedereen doet maar wat
Ik vind dit zelf ook een belangrijk besef. Soms weet ik namelijk niet wat ik aan het doen ben. Doe ik het zo wel goed? ‘Hoort’ het wel zo? Ik kom er steeds meer achter dat echt iedereen maar wat doet, zelfs degenen waar jij zo tegenop kijkt. Een leven leiden ‘zoals het hoort’ bestaat niet, omdat het er voor iedereen anders uitziet. We doen allemaal maar wat en we leren daarvan.

6. Het komt wel goed
Ik ben een meester in paniekerig zijn. Soms word ik ook wel echt gek van mezelf hoor, omdat ik zo vaak van een mug een olifant maak en het gevoel heb dat de wereld vergaat als er een keer iets misgaat. Soms gaat het ook echt gewoon even k*t allemaal en voel ik me voor een wat langere periode rot. Toch gaat dit gevoel over. Dingen komen altijd wel weer goed. Misschien anders dan je in eerste instantie had gehoopt, maar je komt wel weer in balans.

7. Je hoeft je niet te bewijzen
SIRE (Stichting Ideële Reclame) is de campagne ‘Voor wie doe jij het eigenlijk?’ begonnen. Voorheen zag je filmpjes op tv. Nu zie ik soms nog van die reclameborden op het station met deze campagne. Ik vind deze campagne erg sterk. Het past goed bij onze tijd. We leven namelijk in een tijd waarin we onszelf voor ons gevoel constant moeten bewijzen tegenover elkaar. Wie heeft het leukste leven? Wie heeft de meeste vriendinnen of de beste baan? Wie is het meest succesvol? Je telt niet mee als je hier niet aan voldoet. Eerlijk gezegd word ik daar soms behoorlijk somber van. Ik vergelijk mezelf ook en wil ook succesvol zijn, maar tegenover wie? Tegenover andere mensen dus voor wie doe ik het eigenlijk? Niet voor mezelf terwijl dat het belangrijkste zou moeten zijn. We zijn goed genoeg zoals we zijn en we hoeven onszelf echt niet te bewijzen.

8. Controle bestaat niet
Ook hier ben ik elke dag lerende in. Controle was iets waar ik altijd naar opzoek was. Tijdens mijn eetstoornis zocht ik controle over mijn lichaam. Toen de eetstoornis voorbij was, was ik nog steeds opzoek naar de controle. Ik hield vast aan planningen en gemaakte afspraken. Ik had voor mijn gevoel controle over de cijfers op school, over mijn vriendschappen en relaties en over mijn (bij)baantjes. Elke keer weer kwam ik er echter achter dat ik helemaal geen controle had. Hoeveel berichtjes je ook stuurt; vriendschappen kunnen verwateren. Je hebt geen invloed op hoe anderen zich gedragen. Mensen doen toch wat zijzelf willen. Het heeft geen zin om hier controle op uit te willen oefenen, want dat heeft echt gewoon geen zin.

Wat zijn jouw beste adviezen?

Fotografie: Naim Naim

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

vanAnaarB - Vrijdag 2 maart 2018 15:47
Ik zie regelmatig "ik" staan in dit artikel. Door wie is het geschreven? "Redactie" is niet zo specifiek en ik geef de credits graag aan de schrijfster :-).
Laura V - Vrijdag 2 maart 2018 23:13
Samenwerken noemen ze dit ;-)
Maan - Vrijdag 2 maart 2018 17:24
Haha, even snel gescand, maar vooral 5. Tegenwoordig zorgt dat er ook wel voor dat ik bij anderen ook echt denk.. bluf je nu gewoon of weet je het echt haha ;) je moet iig geloven in wat je doet.. (maar dat wijkt even af van dit blog :P)
angela-been1992 - Vrijdag 2 maart 2018 17:24
Veel adviezen die ik staan zijn voor mij ook van toepassing. Niet perfect willen zijn, controle bestaat niet, fouten maken mag en het hoeft niet altijd goed te gaan. Stap voor stap kom je er wel!! 💪
B. - Vrijdag 2 maart 2018 18:52
Een fijn artikel waar ik veel aan heb!
Irene - Vrijdag 2 maart 2018 19:54
Dank je voor de adviezen! Ik heb mijn zelfhulpadviezen/ motivatiebronnen in een bestandje in een notitie op mijn telefoon. Die heb ik áltijd bij de hand, dus kan ik op elk lastig moment voor de dag halen.

Vroeg me trouwens ook al een tijdje af waarom er tegenwoordig soms alleen "redactie" boven de blog staat. Niet dat het wat uitmaakt, maar het valt wel op.
Day - Vrijdag 2 maart 2018 21:04
Ik wilde Het net noemen en zie dat anderen Het ook is opgevallen. Waarom staat er alleen redactie? Ik vind het prettig te weten van wie ik de tekst lees! Zou het ook wel snappen hoor, als jullie als redactie ook niet altijd dingen die heel dicht naast je staan met naam wilt delen, dat je soms zoiets hebt van ‘nu even niet’. Maar indd wat er al staat, alleen maar positief bedoelt! Vind dit een bijvoorbeeld een fijne blog waarin ik herkenning vind en zo weet ik bijvoorbeeld aan welke ervaringsdeskundige ik wil sturen in het forum, qua herkenning enzo :)

Maar fijne blog dus!
Laura V - Vrijdag 2 maart 2018 23:14
Ze verdienen allemaal evenveel erkenning. Ik vind het juist erg fijn dat ze voor sommige artikels de handen in elkaar slaan & samenwerken. Ded te beter het redultaat! Als dat geen perfecte redactie is.. ;)
Day - Zaterdag 3 maart 2018 09:34
Dat bedoel ik ook zeker niet! Maar het kan toch dat je je in de ene persoon op een bepaald vlak meer herkent dan de ander en dat daar vanuit de ene blog je meer persoonlijk raakt dan de ander? daarmee stel je niemand achter toch? :)
Laura V - Vrijdag 2 maart 2018 23:12
Zo'n handige tips! Ik heb het artikel zelfs afgedrukt.. :)!!! Dank jullie als r
Anne - Zaterdag 3 maart 2018 05:52
Heb vertrouwen.Het gaat niet altijd zoals jezelf zou hebben gewild,misschien is dat maar goed ook ! Want wat zou je daarvan kunnen leren en wat zou je ermee opschieten als het leven volgens je eigen planning verliep?

Je hebt je leven gekregen.Verwacht niet altijd dat het leven jou wat zal geven,maar ga ook na wat je aan het leven zelf terug kan geven. Dat heeft niets te makken met de ladder van succes,maar meer met het mens zijn.

cynthia - Zondag 4 maart 2018 01:29
Gewoon jezelf zijn vind ik al genoeg..ja die bewijsdrang ken ik ol
ook wel iedereen mt mee met zijn tijd he mr ik zet die soms liever stil waardoor ik liever snachts zou leven wt kk zov moglijk tegenga want dzn heb je zeker gn leven meer lastig..als je zolang quasi omgekeerd leeft of geleefd hebt..