Praktische tips voor geluk

 

Gelukkig zijn is iets waar we allemaal naar streven, maar het blijkt nog best weleens lastig te zijn. Wanneer ben je nou echt gelukkig en hoe ziet dat er dan precies uit? Hoe voelt dat? Betekent het dat je nooit meer verdrietig bent en dat je de wereld aankunt? Of heeft het meer te maken met een soort acceptatie en rust? Ik denk dat het een zoektocht is die een mensenleven duurt en dat we vaak achteraf pas beseffen dat we in een bepaalde periode best gelukkig waren... Door steeds maar bewust op zoek te zijn naar dat grote geluk, zien we veel kleinere geluksmomentjes vaak over het hoofd of krijgen die niet de aandacht die ze verdienen.

We maken allemaal dingen mee in ons leven die ons gevoel van geluk beïnvloeden. Op sommige dingen als ziekte en overlijden hebben we geen invloed, maar er zijn genoeg momenten waar we wel invloed op hebben. Vaak meer dan wij denken of willen geloven. Soms is het ergens wel fijn om vervelende dingen toe te schrijven aan externe bronnen. Dit betekent dat we het buiten onszelf leggen en dat we er dus niks aan kunnen doen dat we ons zo voelen. Maar eigenlijk, is dit alleen maar heel vervelend want daardoor heb je er ook minder invloed op.

bloemetje
Bron

Ondanks dat het soms lastig is je echt gelukkig te voelen, zijn er wel manieren waarop je kleine geluksmomentjes kunt creëren voor jezelf. Dit heeft ook te maken met lief zijn voor jezelf en jezelf dit gunnen. Hieronder volgen een aantal dingen die wellicht voor een geluksmomentje kunnen zorgen. Dit is een geweldig gevoel wat energie geeft en je iets blijer kan maken. Ook wanneer het heel slecht met je gaat. Omdat geluk zo persoonlijk is, is het voor iedereen heel verschillend wat blij maakt of wat niet. Zie het als inspiratie om voor jezelf te ontdekken wat jouw geluksmomentjes zijn.

1. Verras iemand waar je om geeft
Af en toe een cadeautje voor mijzelf kopen is iets waar ik wel blij van word, maar eigenlijk doet het nog meer als ik iemand anders kan verrassen. Iemand die het verdient, die ik gewoon iets wil geven of aan wie ik wil laten weten dat hij/zij veel voor mij betekent. Gewoon spontaan iets lekkers bakken voor iemand, uitgebreid koken, iets knutselen of een klein leuk cadeautje kopen kan veel voor iemand betekenen. De zoektocht naar iets leuks of het bakken van een lekkere taart geeft mij dan nog meer energie dan wanneer ik dit voor mijzelf doe. Een geluksmomentje voor een ander maar zeker ook voor jezelf.

2. Geef meer complimenten
Complimenten doen zo veel en worden wat mij betreft veel te weinig gegeven. In het geven van kritiek lijken we op de een of andere manier veel beter te zijn. Ik krijg zelf een goed gevoel bij het geven van complimentjes en besluit dit keer op keer weer vaker te gaan doen. Er is zo veel wat ik leuk en goed vind en dit mag de ander ook best weten. Ik denk dat we zo ook kunnen bijdragen aan het zelfvertrouwen en geluksgevoel van een ander. Wees jezelf eens bewust van de complimenten die je geeft en hoe vaak je ze eigenlijk in slikt. Maak ook eens een complimentje naar iemand die je niet kent. Simpelweg omdat je vindt dat diegene leuke schoenen draagt of je met iets helpt onderweg.

3. Plan iets om naar uit te kijken
Als je dingen moet doen die je niet leuk vindt, waar je tegenop ziet of wanneer je je rot voelt, kan het heel goed helpen om iets te plannen waar je naar uit kijkt. Plan een momentje voor jezelf waarin jij mag doen wat jij wilt. Hierdoor kan je naar iets uitkijken en wordt hetgeen waar je zo tegenop zag misschien ook wat minder zwaar.

4. Maak tijd en ruimte voor wat jij leuk vindt
Veel mensen mogen echt wel wat meer tijd vrijmaken voor de dingen die zij leuk vinden. Het leven bestaat niet alleen uit verplichtingen. Het is juist belangrijk dat we ook juist die dingen doen waar we blij van worden en die we leuk vinden. Die hoef je niet te verdienen. Het is jouw leven en maak het dan ook zo fijn en leuk mogelijk. Ik doe veel leuke dingen, maar kan ook enorm genieten van lekker hangen en een tijdschrift lezen, bijvoorbeeld. Hier neem ik veel te weinig de tijd voor want als die momenten er zijn, ga ik bedenken wat ik nog allemaal moet doen en voor ik het weet is dat moment voorbij.

meisje
Bron

5. Bestel eens iets anders te eten / drinken
Wanneer je bijvoorbeeld koffie gaat halen als je onderweg bent of een broodje haalt voor de lunch, kan het leuk zijn om eens wat anders te halen dan wat je normaal kiest. Gun jezelf die speciale koffie met een extra smaakje, een vers sapje of een wat luxer broodje dan normaal.

6. Schrijf een brief of kaartje
Laatst ontving ik van een vriendin zomaar een kaartje. Een spontaan kaartje met een lieve en dankbare boodschap. Het was ontzettend leuk om dit te ontvangen en zij zat al te wachten op het moment dat ik het ontvangen had. Ik schrijf zelf ook weleens kaartjes of een brief naar vriendinnen om te laten weten wat ze voor mij betekenen of om hen te steunen als het niet zo goed gaat. Het kost weinig moeite, maar het kan veel betekenen en jezelf ook blij maken.

7. Doe ontspanningsoefeningen of mediteer
We hebben allemaal momentjes voor onszelf nodig en veel mensen nemen die te weinig. Jammer, want het is toch heel belangrijk. Het kan je helpen om per dag bijvoorbeeld 10 minuten in te plannen voor meditatie of ontspanningsoefeningen. Dit kan je weer wat energie geven maar het is ook een momentje om op een positieve manier met jezelf bezig te zijn.

8. Maak een Dream Jar
Wanneer we aan onze dromen denken, kunnen we daar heel blij van worden. Wat nog beter helpt, is ze te visualiseren. Zoek een rustig plekje op en sluit je ogen en bedenk hoe het zou zijn als je dit doel bereikt hebt of wanneer je dromen uitkomen. Het zorgt voor een fijn gevoel en tegelijkertijd maakt het de dromen vaak ook wat realistischer. Je kan er meer vertrouwen door krijgen. Je kunt ook een dream jar maken. Versier een mooie pot met dingen die jij leuk vindt maar het gaat uiteindelijk om wat erin zit. Knip strookjes van mooi papier en schrijf hier de dromen op die je hebt. Dingen die je wilt bereiken, hoe jij je toekomst ziet, wat je droombaan is, etc. Vouw ze op en doe ze in de jar. Op verschillende momenten kun je een briefje pakken en je droom lezen. Dit motiveert vaak en geeft energie. Het is namelijk wat jij wilt en wat jou gelukkig maakt.

9. Maak een 'done' list
Ik werk veel met to do lists omdat ik dan alles wat ik moet doen uit m'n hoofd heb. Soms stel ik de regel voor mijzelf in dat ik dingen die 5-10 minuten werk kosten direct doe. Dit scheelt heel wat ruimte in mijn hoofd en op m'n to do list en heel veel van die irritante klusjes zijn nou eenmaal ook zo gedaan. Dingen die we gedaan hebben strepen we vaak door want dat is klaar en mag uit je geheugen gewist worden. Vervolgens kijken we naar de lange lijst met dingen die verder moeten gebeuren. Heb je weleens gedacht aan het maken van een 'done' lijst? Schrijf al die dingen op die je gedaan hebt. De dingen die we vaak snel weer vergeten. Dan zie je dat je vaak meer doet dan je denkt en dat je daar echt wel blij om en trots op mag zijn.

meisje
Bron

10. Schrijf op waar je dankbaar voor bent
Ondanks dat we allemaal genoeg meemaken wat we liever anders hadden gezien, wat ons ongelukkig maakt of waardoor het dagelijkse leven erg zwaar is, hebben we ook dingen waar we dankbaar voor mogen zijn. Dit moeten we niet vergeten. Veel dingen zijn niet vanzelfsprekend. Voor ons misschien omdat we niet anders gekend hebben, maar dat betekent niet dat het ook zo is. Je kunt een geluksmomentje creëren door voor jezelf een boekje te maken of een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent. Doe dit bijvoorbeeld elke dag op een vast moment of neem een boekje mee zodat je er op elk willekeurig moment iets in kan schrijven.

Wat zijn dingen waar jij blij van wordt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maddy - Dinsdag 31 januari 2017 11:12
Ik word er soms wel blij van om stil te staan bij dat ik lieve vrienden heb waar ik bij terecht kan.
AnaMan - Dinsdag 31 januari 2017 11:13
Goede blog, ik herken er veel van, waarvan ik weet dat ik het meer moet inzetten/doen! :)
Limoengras - Dinsdag 31 januari 2017 11:21
Dankbaar leven is zo ontzettend belangrijk, gewoon soms even stilstaan bij het feit dat heel veel dingen niet vanzelfsprekend zijn. Voor mij heeft dat heel erg geholpen.
Erna - Woensdag 1 februari 2017 07:35
Dankbaarheid is een hele belangrijke,
Letten op kleine tekens dat ik op de goede weg zit kan mij ook blij maken,
Als ik iemand kan helpen voel ik mij gelukkig. Ja iets bedenken waar je iemand mee kunt verrassen maakt mij ook heel blj : )
Een goed gesprek, echt contact met iemand...
De natuur, de verschillende seizoenen en hoe het licht valt.....
Muziek,iets interessants leren,.....

Je kunt door te Letten op alle kleine fijne geluksmomenten wel eens gaan inzien dat je best een gelukkig mens bent! Moeilijke dingen horen pok bij het leven en die voelen we meestal sterker (dat werkt gewoon zo ),maar de goede dingen heb je vaker, vluchtiger en subtieler, maar ze zijn er evenwel.
Vlien - Woensdag 1 februari 2017 08:49
Met de app Wunderlist kun je to do lijstjes maken en dan afvinken als taken klaar zijn. Ze blijven dan in een lijst staan onder het kopje voltooide taken, super handig om dan ook te zien wat je allemaal al hebt gedaan! Ik heb er ook andere lijstjes in zoals mijn bucketlist, boodschappenlijstje en een verlanglijst.
*** - Vrijdag 3 februari 2017 16:29
Dat eerste!! Dat is echt iets wat mij zo blij kan maken. :) En verder hou ik van kleine dingen die je dag mooi kunnen maken: de eerste warme dag van het jaar, een grappige opmerking van een kindje op straat, het geluid van de regen als je knus binnen zit, een warme douche na een lange dag, zelf een plantje zaaien en zien groeien, onder een dekentje kruipen met een goed boek, de kat die spontaan bij je komt spinnen als je het even moeilijk hebt, ... Zoveel lichtpuntjes die er dagelijks zijn zonder dat je er moeite voor moet doen. Geen grootse dingen. Het enige wat je hoeft te doen is even rondom je kijken.