De gewoontes van gelukkige mensen

 

Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie beweert dat 60% van hoe gelukkig we zijn wordt bepaald door onze genen en omgeving en dat 40% bepaald wordt door wat we zelf doen om gelukkig te zijn. Volgens Seligman gaat het hierbij vooral om onze gewoontes en gedragingen in het leven, dingen die ieder mens zichzelf zou kunnen aanleren dus. Dat is niet eenvoudig natuurlijk, maar wel mogelijk en kan wellicht een hoop positiefs in je leven brengen. Onderstaand vind je de 13 gewoontes van gelukkige mensen.

1. Gelukkige mensen omringen zichzelf met andere gelukkige mensen.
Geluk en een positieve stemming is besmettelijk. ook uit onderzoek blijkt dat jezelf omringen met gelukkige mensen ervoor zorgt dat je zelf ook gelukkiger wordt.

happy

2. Gelukkige mensen lachen wanneer ze ook echt blij zijn.
Lachen is belangrijk en zorgt voor een positief gevoel. Een lach faken wanneer je niet blij bent zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat je nog minder blij wordt.

3. Gelukkige mensen zijn veerkrachtig
Ook wanneer er iets misgaat of je ergens in faalt is het belangrijk om zo snel mogelijk weer op te staan en er weer voor te gaan. Zoals het Japanse gezegde "Fall seven times and stand up eight."

4. Gelukkige mensen doen hun best om gelukkig te zijn.
Enkel je best doen om gelukkig te zijn, kan al helpen om gelukkiger te worden.

5. Gelukkige mensen waarderen de kleine dingen.
Natuurlijk is het belangrijk om grote, belangrijke gebeurtenissen en prestaties te vieren, maar het is minstens zo belangrijk om veel aandacht te besteden aan de kleine positieve dingen die goed gaan. Juist als je meer aandacht besteed aan de kleine dingen die gedurende de dag goed gaan, zal je meer positiviteit en trots ervaren wat kan bijdragen aan een positiever gevoel over jezelf en een positievere stemming.

6. Gelukkige mensen genieten van kleine dingen.
Een heerlijk ijs, de hond die achter een bal aan rent, mensen die je ziet lachen, een goede film, de eerste blaadjes die van de boom af vallen in de herfst of drinken uit een kokosnoot.... en ga zo maar door. Er zijn zoveel kleine dingen die om je heen gebeuren waar je van kunt genieten. Open je ogen en geniet.

kokosnoot

7. Gelukkige mensen doen dingen voor andere mensen.
Ondanks dat je wellicht al een heel druk leven hebt, is het belangrijk om tijd te maken voor andere mensen. Tijd om andere mensen te helpen. Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk een positieve uitwerking heeft op ons lichaam en onze psyche.

8. Gelukkige mensen vergeten soms de tijd
Als je ergens mee bezig bent dat uitdagend, betekenisvol en leuk is, kan het goed zijn dat je er zo in opgaat dat je helemaal de tijd vergeet. Dit soort activiteiten zijn dus goed voor je. Gelukkige mensen zoeken dit soort activiteiten op.

9. Gelukkige mensen ruilen een oppervlakkig gesprek in voor een diep gesprek.
Natuurlijk is er niets mis met een oppervlakkige conversatie voeren, maar af en toe de tijd nemen om een echt goed gesprek te voeren en hierbij je gevoelens te delen is belangrijk voor je. Uit onderzoek blijkt dat dit soort gesprekken zorgen voor meer gevoelens van tevredenheid.

10. Gelukkige mensen geven geld uit aan andere mensen.
Geld maakt niet gelukkig, maar uit onderzoek blijkt wel dat geld uitgeven aan andere mensen een positiever effect heeft op gevoelens van geluk dan geld uitgeven aan jezelf.

11. Gelukkige mensen luisteren.
Wanneer je openstaat voor de wereld om je heen en luistert naar wat andere mensen te zeggen hebben toon je zelfvertrouwen en respect voor anderen. Goed kunnen luisteren versterkt relaties en zorgt voor een meer voldoenend gevoel.

12. Gelukkige mensen nemen de tijd voor sociale contacten
Het is makkelijk om te What'sappen, Facetimen en chatten, maar tijd en geld besteden om naar een vriendin toe te gaan is veel beter voor je. Juist écht en fysiek contact is belangrijk voor ons gevoel van geluk.

samen lachen en wandelen

13. Gelukkige mensen kijken naar de positieve kant van het leven.
Optimisme is goed voor je gezondheid, bovendien verlaagt het stress. Wanneer je ervoor kiest om het glas halfvol te zien in plaats van halfleeg, kies je voor gezondheid en geluk.

♥ Pas jij alle 13 punten toe?

Foto voorpagina

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

MissLola - Donderdag 27 maart 2014 16:11
Nou, niet alle dertien, maar ik kom best een heel eind. Ik geloof dat ik, op wat stressmomenten hier en daar na, eigenlijk ook wel gelukkig ben :)
Hartje - Donderdag 27 maart 2014 16:40
Ik herken me in 11 van deze dingen :)
jes - Donderdag 27 maart 2014 16:41
Ik ben zeker een gelukkig mens maar geld uitgeven aan andere mensen zou ik graag willen maar ik heb het voor m toekomst keihard nodig.
Huisje-boompje-beestje
Vind ik er dus niet helemaal bij horen
a - Donderdag 27 maart 2014 16:50
Wooow.. ik moet nog een hoop leren dan..
MIO? - Donderdag 27 maart 2014 17:03
volgens mij ben ik dan momenteel best gelukkig. :)
m - Donderdag 27 maart 2014 18:51
Ik lees in alles, als je ongelukkig bent, heb je dat, kennelijk, zelf gedaan of je hebt het allemaal zelf in de hand of je wel of niet gelukkig bent. Vreselijk dit soort 'lijstjes'.
saar - Donderdag 27 maart 2014 19:13
Misschien is puntje 13 dan belangrijk voor jou @m ;)
m - Donderdag 27 maart 2014 19:59
@saar ik zeg dit in het algemeen, ik heb het niet over mijn eigen gelukkig of ongelukkig zijn ;)
sindy - Donderdag 27 maart 2014 21:16
@m. Dan heb je niet helemaal goed gelezen er staat namelijk dat 60% wordt bepaald door genen.
m - Donderdag 27 maart 2014 21:25
@sindy, lees ik nou ..niet goed. dat bedoel ik nou, dat krijg je nou van dit soort blogs.
j - Donderdag 27 maart 2014 21:43
Ik denk dat gelukkige mensen dit 'vanzelf' doen, het zijn volgens de titel van het artikel ook hun gewoontes. Natuurlijk heb je het deels zelf in de hand, maar ik denk niet dat dit artikel wil zeggen dat ongeluk je eigen schuld is. :)
Sunshine - Donderdag 27 maart 2014 21:43
Wat leuk dat er foto's van jullie zelf tussen staan! Een mooie, inspirerende blog en dat jullie foto's er bij staan maakt het nog net wat specialer.
Heel fijn, dankje Scarlet!