8 x niet zeggen bij eetstoornis NAO

 

Wanneer je een eetstoornis hebt, loop je hoogstwaarschijnlijk tegen opmerkingen van anderen aan die niet zo handig zijn. Het kan voor mensen zonder eetstoornis heel erg lastig zijn om zich te kunnen verplaatsen in de gedachtes van iemand met een eetstoornis. Daarnaast is het nog extra lastig, wanneer je eetstoornis NAO hebt. De meeste mensen kennen deze eetstoornis niet en er wordt bijna nooit aandacht geschonken aan eetstoornis NAO in de media. Eigenlijk is dat best gek zeker aangezien deze eetstoornis net zo ernstig kan zijn als bijvoorbeeld boulimia of anorexia.

Zoals jullie misschien al weten heb ik eetstoornis NAO gehad en ik krijg nog steeds weleens rare of ongepaste opmerkingen, zeker wanneer ik vertel wat voor eetstoornis ik heb gehad. Vroeger vond ik het erg lastig om met die opmerkingen om te gaan, maar nu kan ik er wel om lachen en weet ik er goed mee om te gaan. In deze blog zal ik 8 opmerkingen noemen die mensen ooit tegen mij hebben gezegd en die je beter niet kan zeggen bij de eetstoornis NAO.

♥ ''Dat is toch een nep-eetstoornis''
Tegen deze opmerking loop ik nog steeds regelmatig aan. De meeste mensen gaan er vanuit dat je alleen een eetstoornis kan hebben wanneer je een van de bekende eetstoornissen hebt zoals boulimia, anorexia of BED. Ze gaan er dus ook vaak vanuit dat wanneer je geen van die eetstoornissen hebt, je dan geen echte eetstoornis kan hebben. Ik heb deze opmerkingen nooit goed kunnen begrijpen. Een eetstoornis gaat niet om hoe je eruit ziet of wat je weegt, maar over wat in je hoofd afspeelt. Ik had op dat moment geen ondergewicht, maar dat betekende niet dat ik in mijn hoofd erg ziek was.

doubting

♥ ''Had je niet liever anorexia gehad''
Ik heb deze opmerking regelmatig gehoord tijdens mijn eetstoornis. Ik wilde eigenlijk ook graag anorexia. Ik hoopte dat mensen dan aan mij zagen dat het niet goed met ging en ze mij serieus zouden nemen. Dat ik eigenlijk anorexia wilde, is natuurlijk een ontzettende onrealistische en destructieve gedachte. Door zo'n opmerking werd mijn drang eigenlijk alsmaar groter om toch anorexia te gaan ontwikkelen.

♥ ''Je heb een normaal lichaam dus dan heb je toch helemaal geen eetstoornis''
Tijdens mijn eetstoornis was ik erg mager. Ik was echter niet zo mager dat onbekende mensen aan mij zagen dat ik een eetstoornis had. Ik kreeg dus ook regelmatig de opmerking dat ik er helemaal niet uitzag als een eetstoornispatiënt. Dat soort opmerkingen hebben mij erg gekwetst. Ik was al erg onzeker over mijzelf en door zo'n opmerking voelde ik me nog slechter. Bovendien bestaat er helemaal geen standaard voor hoe een eetstoornispatiënt uit hoort te zien. Naast dat ik mij een mislukking voelde omdat er blijkbaar niks met mij aan de hand was, voelde ik mij vooral heel erg onbegrepen. 

♥ ''Je bent er zo eentje, eigenlijk heb je niks maar je wilt toch aandacht''
Sommige mensen die ook vaak mijn eetstoornis als nep zagen, vonden dat ik vooral aandacht wilde trekken met deze diagnose. Dat is natuurlijk helemaal niet waar, je wordt niet ziek alleen maar voor extra aandacht. Daarnaast had ik zeker een echte eetstoornis gehad en dat ik geen onderwicht had, betekende niet dat ik niet ziek was.

♥ ''Geef je dan ook over, dat vind ik zo vies''
Dit was vaak de eerste reactie die ik kreeg wanneer ik vertelde dat ik een eetstoornis had. Ik gaf niet over, maar ook al zou ik het wel doen is deze opmerking erg ongepast. Als je een eetstoornis hebt kies je er niet voor om over te geven. Het is iets waar mensen zich heel erg voor schamen en dan is het niet fijn als dat nog een keer benadrukt wordt.

♥ ''Pak gewoon dat koekje en eet het op''
Ik kreeg ook vaak de opmerking ''waarom pak je niet gewoon dat extra koekje?'' ''Zo moeilijk is dat toch niet, stop het gewoon in je mond en slik het door.'' Dat is natuurlijk helemaal niet zo makkelijk als het klinkt. Een eetstoornis gaat niet alleen over eten, het gaat over controle willen houden en het gaat over niet durven leven. Dat koekje kan voor iemand zonder eetstoornis iets heel kleins lijken, maar voor iemand met een eetstoornis kan het een van de grootste angsten zijn.

tree person

♥ ''Zo kan iedereen een eetstoornis hebben''
Er zijn mensen geweest die het niet eens zijn met het feit dat deze diagnose bestaat. Het kan natuurlijk zijn dat jij het niet eens bent met het feit dat deze eetstoornis bestaat, maar er is een reden waarom die er wel is. Ik snap dat het misschien makkelijk lijkt om deze diagnose te krijgen omdat de criteria anders zijn. In de praktijk valt dat echter heel erg mee, niet iedereen die met eten rommelt heeft ineens NAO, maar het is natuurlijk niet bedoeling dat jij dit steeds weer moet gaan uitleggen.

♥ ''Gelukkig had je geen anorexia''
Ik heb erg veel problemen gehad om deze opmerking te begrijpen. Deze opmerking impliceert dat mijn eetstoornis een stuk minder erg en gevaarlijk zou zijn dan anorexia. Ik had echter alle symptomen van anorexia behalve ondergewicht. Daardoor was mijn eetstoornis net zo gevaarlijk als iedere andere eetstoornis. Het kan goed zijn dat mensen dat misschien niet door hadden, maar deze opmerking raakte mij wel heel erg. Ik wilde vanbinnen heel graag anorexia, maar mijn lichaam had op dit moment eigenlijk al anorexia. Mijn lichaam kon dit gewicht amper aan. Ik zat voor mijn lichaam dus al op een gevaarlijk laag gewicht. Je weet dus niet wat er achter kan zitten. Met deze opmerking bereik je meer kwaad dan goed. 

Het kan zijn dat je ook tegen deze of andere opmerkingen bent aangelopen. Het kan erg lastig zijn wanneer je deze opmerkingen regelmatig krijgt. Als dit het geval is, kan het fijn zijn om deze blog aan mensen in je omgeving te laten lezen. Daarnaast heeft het mij ook heel erg geholpen om mensen uit te leggen dat een eetstoornis niet over eten gaat. Zodra mensen dat door hebben, is er vaak ook veel meer begrip voor.


Tegen welke opmerkingen loop jij aan?

fotografie: Romain Toornier

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Woensdag 24 mei 2017 13:26
Zo verdrietig om te lezen wat voor stomme dingen mensen er onbedoeld uit kunnen flappen. Goed dat je deze blog hebt geschreven!
julia - Woensdag 24 mei 2017 14:14
mensen flappen er echt vanalles uit,ze denken er vaak niet bij na.
elke eetstoornis is serieus te nemen.het zijn allemaal ernstige psychische ziektes waar iedereen hulp bij verdient.ik heb zelf ook nao gehad en weet dat er dan vaak raar gekeken of gedacht word je voldoet dan volgens mensen niet aan het beeld van iemand met een eetstoornis de meesten kennen ook alleen de eetstoornis anorexia terwijl er zoveel meer zijn.veel van de dingen in jou blog komen mij dus bekend voor.
een goede blog dus.
bedankt jasmijn
*MAAN* - Woensdag 24 mei 2017 14:51
Bedankt!
Umie - Woensdag 24 mei 2017 15:10
Zo herkenbaar! Alles wat je zegt klopt. Ik sukkel ook al vijf jaar met deze problemen en ik werd altijd gezien als iemand die "aandacht nodig had". Verschrikkelijk is het gewoon en de opmerkingen duwen je steeds dieper weg... Niemand die de problemen echt ziet en die begrijpt hoe moeilijk het voor je is. NAO is zeker een eetstoornis waar meer aandacht moet aan geschonken worden.
Marielle - Woensdag 24 mei 2017 15:41
Herken dit helemaal. Ook ik ben gediagnosticeerd met NAO en heb hier ook een blog over geschreven voor Proud2beme. Ik krijg ook vaak de opmerking 'een eetstoornis is iets voor jonge meisjes'... ik ben nu 46 en was 35 met de diagnose. Paar jaar geleden is NAO officieel opgenomen in de DSM-5 en dat voelde voor mij al een erkenning.
Vasthouden aan wat jij zelf weet, hoe moeilijk het is en hoe zwaar de strijd is!
LeRose - Woensdag 24 mei 2017 17:01
Serieus dat is toch een nep eetstoornis. Dat heb ik nog nóóit gehoord.
LeRose - Woensdag 24 mei 2017 17:05
Ik heb wel vaak uit de hand gelopen lijn poging gehad. Want dat denken mensen gewoon bij minder eten en teveel verliezen. Ze weten niet wat er verder is. En als ze het vermoeden hebben dan noemen ze me vaak raar getraumatiseerd kind
Ik - Woensdag 24 mei 2017 17:25
Bij mij vroeg iemand mijn laagste gewicht. Reactie: ooo dat valt best mee. Zo licht is dat niet. (Uhmm ik had ernstig ondergwicht dus was wel erg, daarnaast zegt gewicht niks XD) dubbele verkeerde opmerking dus
Nerdin - Woensdag 24 mei 2017 20:33
Ik sta zeker achter het idee van deze blog, en heb zelf ook al jaren EDNOS nadat ik "herstelde" van mijn anorexia. Alleen heb ik het idee dat er gewoon op meerdere manieren verwoord hetzelfde staat, namelijk het niet serieus nemen van EDNOS door een onwetend persoon. Dit is heel naar, maar er zijn zeker nog meer vormen van vervelende reacties. Juist soms ook van mensen die wél weten van je probleem.

- Is het nog steeds niet over dan? - op geirriteerde toon
- Waarom eet je nu wel X en durf je dan geen Y te eten? (Evenzo met verschillende contexten, mensen met EDNOS begrijpen vast wat ik bedoel),
- Ik wil dat je dit nu mee-eet, of je dat nu fijn vind of niet. En als je later wil compenseren dan doe je dat maar in je eigen tijd. (Ik braak of laxeer niet, dus is het volgens sommigen geen probleem).
- Mensen met anorexia kúnnen niet eten, jij kan het wel maar wíl het gewoon niet.
- ..

Afraid - Woensdag 24 mei 2017 20:38
Veel van deze opmerkingen heb ik ook gehoord jammer genoeg.......

Het lijkt wel alsof je niet serieus wordt genomen als je niet anorexia, boulimia of BED hebt. Het gaat er niet om WELKE eetstoornis ik heb, het gaat erom dat ik heel erg oplet met eten en dat ik me ontzettend rot voel.......Niet om het label wat je dan krijgt opgeplakt.
Isabelle - Woensdag 24 mei 2017 22:26
Heel herkenbaar! Mijn dochter heeft anorexia en ik krijg vaak te horen: kan je niet koken? Koop alleen lekkere dingen. Of erg hé dat ze het zichzelf aan doet? Ze proberen goed te doen maar kunnen beter hun mond houden.
Eef - Woensdag 24 mei 2017 23:33
" Jij hebt toch helemaal geen moeite met eten?! ik zie / merk er niets van."
Esmee92 - Donderdag 25 mei 2017 01:14
Ik heb deze opmerkingen ook gehad. Ik heb dan wel de diagnose anorexia gekregen maar: Ik was namelijk altijd al heel dun door m'n bouw, door het vele turnen en doordat het toen in mijn hoofd ook al niet helemaal goed zat. Ik wilde mijn gewicht gewoon zo laag mogelijk houden. Terwijl ik toch heel diep in die eetstoornis zat zag niemand het aan me, ik was immers al heel dun en viel nauwelijks af. Dus juist omdat ik al dun was had iedereen ook alleen dat beeld van mij en begrepen ze niet waarom ik überhaupt een es kon hebben en dat ik "zoooooveel" moest aankomen. 'Moet je nu nóg zo veel kilo?' / 'het is nu toch wel genoeg?' /' ja maar bij jou valt het ook niet op terwijl bij die en bij die (persoon) zag ik het wel echt'. Het voelde alsof ik door aankomen dus iemand zou worden die niemand zou accepteren.
Maan - Donderdag 25 mei 2017 09:17
Als ik dat zei (ik heb es nao) dan vroegen mensen (huisartsen/decanen/sommige therapeuten) wel of ik dan anorexia of boulimia heb ;) ze begrijpen vaak niet dat er nog een variant is en denken vaak ook in eet je niks of heb je eetbuien en geef je daarna over? Je kan ook niet verwachten dat iedereen het begrijpt. Als je zelf maar weet hoe het zit en er een paar mensen hebt waardoor je je wel begrepen voelt. Zelf zul je ook heus wel (niet-eetstoornis) opmerkingen tegen anderen maken waardoor deze zich onbegrepen voelen. Soms heb ik het idee dat de eetstoornis hier heilig wordt verklaard. Niks of niemand mag iets fout doen of zeggen.. zijn dat niet een beetje hoge verwachtingen? Kun je niet veel beter leren hoe je met bepaalde opmerkingen om kan gaan? Want ja, dat zal ik niet ontkennen, de opmerkingen kunnen heel kwetsend zijn. Maar ik denk niet dat mensen het zo kwetsend bedoelen als dat wij het ervaren.
Paulien - Donderdag 25 mei 2017 09:39
Wat rot, meiden die hiermee worstelen. Ik heb zelf heel even ESNAO gehad en nu al sinds jaar en dag boulimia. Ik voel me met boulimia vaak al onbegrepen en een aansteller. Heb wel eens dergelijke opmerkingen gehad van een onwetend persoon die het écht niet slecht bedoelde. Mensen snappen gewoon niet zo goed wat nou precies het probleem is. Ik denk dat dat deels ook door de media komt, waarin het constant gaat om óf extreem zware mensen óf extreem lichte mensen. Daarom raakt de documentaire "Mij niet gezien", me nog altijd diep. Ik vind dat er meer van dit soort films mogen komen. Puur om mensen te informeren. Wel denk ik dat een hoop van deze opmerkingen ook voor een deel projectie zijn. Je denkt dat iemand dit oordeel over je heeft, maar eigenlijk is het gewoon een oordeel van jezelf (of beter gezegd: van je eetstoornis).
Maria - Donderdag 25 mei 2017 16:51
Jammer dat mensen van alles denken te moeten roepen. Niet alleen in verband met een eetstoornis. Sprak iemand op de fiets die zich nogal druk maakt om een onduidelijkheid bij wegwerkzaamheden. Even later noemde iemand anders haar meteen depressief.
Ben laatst ook weer gestopt met vrijwilligerswerk, doordat ik een hele preek kreeg omdat ik geen kopje soep hoefde. Dat ik dun ben en goed moet eten blablaba.
Muisje - Vrijdag 26 mei 2017 21:04
Dat stuk over 'eigenlijk had mijn lichaam al anorexia want voor mijn lichaam had ik ernstig ondergewicht.

Heel herkenbaar; iedereen denkt in bepaalde getallen maar je bouw is zo afhankelijk.. je kan met ondergewicht of een net gezond gewicht ook ernstig schade toebrengen omdat het voor jouw lichaam al veel te laag gewicht is..