6 gewoontes die zijn slecht voor je lichaamsbeeld

 

Ongezonde gewoontes sluipen er zo in, ook als het gaat over lichaamsbeeld. Vaak hebben we niet eens door dat we het doen of staan we niet stil bij wat het effect hiervan eigenlijk is. In deze blog benoem ik zes gewoontes die slecht zijn voor je lichaamsbeeld. Welke herken jij? Kan je er nog meer bedenken? Als je ze herkent en je er bewust van bent, is het een eerste stap om te werken aan het veranderen van deze gewoontes - en de gedachten en gevoelens die ze losmaken. Tijd voor een check-up dus! Waar zou jij wel mee mogen stoppen?

1. Jezelf regelmatig wegen

"Maar jezelf wegen is toch heel normaal. Zoveel mensen doen dat?!", dacht ik voorheen. Ik zou eigenlijk niet weten hoeveel mensen zichzelf wegen, maar wat ik wel weet is dat het mij geen goed deed. Ik woog mezelf regelmatig en soms zelfs meerdere keren per dag. Het is normaal dat je gewicht schommelt gedurende de dag en dagen, maar kleine schommelingen nam ik heel serieus en beangstigden mij enorm. Ik was er zo intens op gefocust, dat ik het helemaal uit z'n verband trok en dat het mijn hele dag kon beinvloeden.

Soms kon ik uit bed stappen, me prima voelen en dan ineens helemaal in de put zitten nadat ik het getal op de weegschaal had gezien, terwijl ik in wezen niet was veranderd. Die weegschaal kan echt een heel erg groot effect hebben op jouw zelfbeeld en lichaamsbeeld, in negatieve zin. Het is goed om je daar bewust van te zijn! Vaker dan eens per week wegen is niet nodig om bij te houden of je gewicht stijgt, stabiel blijft of zakt. En wanneer er geen ernst bij is om dit te weten, kan helemaal niet wegen zoveel stress weghalen. Als mijn kleding niet meer past, zal ik wel eens gaan kijken waar dat aan ligt, maar anders is het eigenlijk helemaal niet interessant.  

2. Je foto's bewerken

Net even wat wittere tanden, een kleinere neus, een smaller gezicht. Of je het nou in Photoshop doet of dat je een filter op sociale media gebruikt. Het lijken kleine aanpassingen die niet uitmaken, maar als ze niet zouden uitmaken, waarom gebruik je ze dan? Ze maken wel uit, laten je op de foto mooier voelen, maar kunnen een heel negatieve invloed hebben op je zelfbeeld en lichaamsbeeld. In de spiegel of zonder die aanpassingen zie jij er namelijk niet zo uit en dat kan best wat onzekerheid en ontevredenheid in de hand werken. 

3. Inzoomen op lichaamsdelen waar je ontevreden over bent in de spiegel

Als ik in de spiegel keek, keek ik voornamelijk naar mijn heupen, buik en benen, die vond ik namelijk niet mooi. Verhulde mijn kleding dat een beetje of maakte het mijn vormen extra zichtbaar? Kon ik zo wel over straat of zouden mensen me uitlachen? (Ja, dit dacht ik oprecht...) Uren kon ik draaien en turen voor de spiegel tot ik besloot om maar liever veilig thuis te blijven, ik was toch niet om aan te zien. En elke keer dat ik mijn spiegelbeeld trof dacht ik: zie je wel. Ik ben afschuwelijk.

Eigenlijk is het heel verdrietig nu ik het zo navertel, maar zo is het wel geweest. Ik vond het moeilijk om er niet naar te kijken, niet naar op zoek te gaan. Maar alleen maar focussen op wat je niet mooi vindt aan jezelf, laat je die delen nog groter en belangrijker voelen. Op een gegeven moment was ik niets anders meer dan mijn benen en heupen. Voor sommigen helpt het om te kijken naar wat ze juist wel mooi vinden aan zichzelf, voor sommigen helpt het om eerlijk om je heen te kijken en te zien dat mensen in alle vormen en maten komen en dat dat oké is, voor anderen helpt het om er al met al gewoon niet te veel mee bezig te zijn.  

4. Veel bezig zijn met 'before and after'-foto's

Door veel naar voor- en na-foto's te kijken, raakte ik erg gefocust op een mogelijke maakbaarheid van het lichaam. Als zij hard kunnen werken om hun lichaam zo te veranderen, dan kan ik dat toch ook? Helaas bracht het obsessief proberen mijn lichaam te manipuleren en superstreng voor mezelf te zijn op het gebied van eten, me alleen maar dieper in mijn eetstoornis. Waarom lijkt het dan toch alsof anderen hier wel kracht uit kunnen halen? Het is belangrijk om niet te vergeten dat de ander misschien niet worstelt met een eetstoornis, wat er echt een andere lading aan geeft. Maar nog belangrijker is het besef dat niet alles op sociale media is wat het lijkt.

Je weet niet hoe de ander zich voelt, wat het de ander heeft gekost, of diegene wel echt gelukkig is en zelfs niet of de foto misschien wel is bewerkt en hoe iemand er in een andere pose of met ander licht uitziet. Maar het belangrijkst is dat je doet wat voor jou goed is. Als jij merkt dat hiermee bezig zijn vooral nare gevoelens bij je oproept en zorgt voor een blinde vlek ten koste van je fysieke, mentale en sociale gezondheid, kan je hier beter niet te veel op focussen.

5. Jouw lichaam de schuld geven als bepaalde kleding niet valt zoals verwacht

Ik zie mezelf nog staat in de kledingwinkel terwijl ik de maat waar ik zo aan vasthield over mijn heupen probeerde te trekken. Soms hoorde ik de naden zelfs kraken. Oh, ik schaamde me dood. Dan hing ik het kledingstuk weer terug. Een maat groter kopen? No way. Dan ging ik wel op zoek naar een ander kledingstuk met dezelfde maat en een andere pasvorm. Ja, dit is puur mentaal, gericht op dat cijfertje. Cijfertje boven pasvorm. Over pasvormen gesproken, wat kunnen die verschillen in winkels. En waarom staat dat topje haar zo mooi en mij zo lelijk? Ik zal wel een verkeerd lichaam hebben.

Je kleding is gemaakt om jou te passen en niet andersom. Als bepaalde kleding niet lekker zit, als een bepaalde maat niet goed past, als iets bij jou niet staat zoals het bij een ander doet, als je verwachtingen tegenvallen, is het niet helpend om dat af te reageren op jouw lichaam. Lichamen verschillen, zelfs op hetzelfde gewicht, dus staar je er niet te blind op en probeer je niet te veel met anderen te vergelijken. Zeker als je merkt dat jij daar altijd als 'verliezer' uitkomt. Probeer te vinden wat goed voelt voor jou! 

6. Niet goed voor je lichaam zorgen

Dit punt kwam bij mij vaak in een vicieuze cirkel. Doordat ik niet lekker in mijn vel zat, vond ik het moeilijk op te brengen om goed voor mezelf te zorgen. Ik had er geen energie voor en vond mezelf niet echt de moeite waard. Hierdoor ging ik me echter nog viezer, slomer en stommer voelen. Wanneer je negatief over je lichaam denkt, kan het lastig zijn om goed voor jezelf te zorgen. Waarom zou je de moeite nog nemen?

Maar dat loont echt de moeite. Ook al verander je je lichaam daar misschien niet mee, het verandert wel jouw gevoel. Je voelt je niet alleen wat schoner en frisser, ook geloof ik er heel erg in dat je iets waarde kan geven door zorg en liefde. Door goed voor je planten te zorgen of je badkamer schoon te houden ook, bijvoorbeeld. Dan wordt je toch ook blijer van de plek en plant in huis? Misschien een gekke vergelijking, maar zo bedenk ik dat ook over mijn lichaam. Ook leer je jezelf beter kennen door te luisteren naar jouw behoeftes. Blijf goed voor jezelf en jouw lichaam zorgen. Juist op de slechte dagen, juist als het moeilijk is, is het misschien wel het waardevolste om te doen. 

Binnenkort deel ik nog zes gewoontes die slecht zijn voor je lichaamsbeeld. Welke van deze herkende jij? Of waar moet je nog meer aan denken? En wat zou jij iemand mee willen geven die hier erg mee wostelt? Laten we er zijn voor onszelf en elkaar. Weet dat je ertoe doet. ♥


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicole1970 - Vrijdag 19 augustus 2022 13:13
Oh mooie blog, maar herken het helaas ook. Voor mij herkenbaar 1,3,4,5,6.
Gelukkig heb ik er al hulp bij.

Liefs
britneyangel - Vrijdag 19 augustus 2022 16:15
goeie blog! herkenbaar en dan vooral 1, 5 en 6
Anne - Zondag 21 augustus 2022 12:31
Ik denk ook.
Andere mensen beoordelen en bekritiseren op hun uiterlijk. Ik hoor dat vaak en dat maakt mij bang.
Het kan niet anders dat je nog banger wordt voor jezelf en je eigen tekorkomingen.
Kan je anderen leren waarderen en het mooie in hen zien is het ook makkelijker om dat in jezelf te zien of te vinden.