Nog 6 gewoontes die slecht zijn voor je lichaamsbeeld

 

Vorige week schreef ik een blog over zes gewoontes die slecht zijn voor je lichaamsbeeld. Dit zouden er eigenlijk twaalf worden, maar als je ergens gepassioneerd over schrijft, kan je lekker lang van stof raken. Daarom vandaag nog zes gewoontes die slecht zijn voor je lichaamsbeeld. Gewoontes die je misschien wel herkent of waarvan je weet dat je ze ook hebt, zonder dat je je misschien al helemaal bewust bent van de impact ervan. Die impact kan erg groot zijn en gewoontes als deze kunnen gedachtes en gevoelens teweegbrengen die heel je dag - en leven - negatief kunnen beïnvloeden. Herken jij deze gewoontes? Als je je er bewust van bent, kan je er ook bewust mee proberen te stoppen.

Meedoen met trends die niet bij jou passen

Trends lijken zich met de tijd steeds sneller af te wisselen. Waar er in de seventies of eighties een paar duidelijke trends waren, hebben we anno 2022 wel honderden trends in een decennium. Ik denk dat dit mede komt door fast fashion, sociale media en het feit dat je alles binnen een mum van tijd in huis kan hebben door snelle bezorgservices. Luxe; maar of het goed is? Enfin, laten we het nu hebben over hoe dat is voor je zelfbeeld. 

Als je het gevoel hebt dat je mee moet doen aan elke niet bij te benen trend, kan dat best een negatief effect hebben. Je bent maar iets aan het najagen wat binnen no time weer uit de mode is. En het laat je achter met een kledingkast vol goedkope kleding die je eigenlijk niet graag meer draagt. Dat kan best voor kledingstress zorgen en een rotgevoel geven als je in de ochtend een outfit uit moet zoeken. En pfoe, wat kon ik me naar voelen als ik me niet fijn voelde in mijn kleding. Zoals ik in de vorige blog schreef, kon ik dat flink op mijn lichaam afreageren. En past elke trend ook wel daadwerkelijk bij jou? Of verlies je jezelf, je eigen stijl en dat waarbij jij je comfortabel voelt er een beetje in? 

Te kleine kleding blijven bewaren

Nog zo'n kledingkastgewoonte die meer schade kan aanrichten dan op het eerste gezicht lijkt: te kleine kleding blijven bewaren. Want wat kan het nou voor kwaad dat die ene broek daar ligt? Hij ligt daar toch gewoon te liggen? Nee, hij ligt daar niet gewoon. Hij ligt daar als een bewuste of onbewuste reminder dat je nu niet goed bent zoals je bent. Ik vond het moeilijk om die te kleine broek weg te doen, want stiekem wilde ik daar toch weer in passen. Ik was het niet eens met de grotere maat die ik had gekregen, ondanks dat het voor mij een gezond gewicht en een gezonde maat was. Ik had het gevoel dat ik niet goed genoeg was, dat ik dunner moest zijn en ik handelde daar ook naar, waardoor ik mijn eetstoornis en lage zelfbeeld in stand hield.

Is dat te kleine kledingstuk een motivatie of wens voor jou? Bedenk dan of die wens of motivatie wel gezond voor je is, waar komt die vandaan? Het kan best hoor, dat het niet verkeerd is, maar wees daarin eerlijk naar jezelf. Zowel op fysiek als mentaal vlak. En ook wat je daar weer aan ophangt. Je zelfvertrouwen? Je eigenwaarde? Wat houdt het werkelijk in stand? En wat kost het je allemaal om dat beeld, dat gewicht, na te blijven jagen? Om die broek in de kast te laten liggen en er jezelf telkens weer aan te herinneren dat die je niet past. 

Regelmatig je lichaam checken

Welk gewicht je ook hebt, welk gewichtsdoel je ook hebt, regelmatig je lichaam checken is nooit een goed idee. Dagelijks stond ik weer voor de spiegel om mijn lichaam vanuit alle hoeken te bekijken, op zoek naar iets dat me niet aanstond. Ik kneep in mijn buik en benen, om te voelen hoeveel vet er zat en dan van mezelf te walgen. Ik was bewust of onbewust op zoek naar een 'zie je wel'. Een reden om af te vallen, om me te verstoppen. Het zelf te zien voordat andere mensen het zagen, zodat ik mezelf niet voor lul zou zetten in bepaalde kleding - althans, zo dacht ik. En wie zoekt, die vindt.

Als je je lichaam continu aan het checken bent op wat je niet mooi vindt, zal je dat vinden. Het zal uit z'n verband worden gerukt, zodat je zelfs de dingen die normaal zijn, uiteindelijk lelijk gaat vinden. Mijn eetstoornis vertekende immers ook mijn lichaamsbeeld en dat werd erger als ik me er erg op ging focussen. Je lichaam op die manier checken is eigenlijk nooit echt op een positieve manier en zal je daarom ook nooit positief laten voelen. 

Je lichaam vergelijken met het lichaam van anderen

Als ik mijn lichaam niet aan het checken was met het ideale plaatje in mijn hoofd, was ik het wel aan het vergelijken met de lichamen van anderen. Altijd met lichamen die dunner en 'beter' waren in mijn ogen. Waardoor ik er altijd als de verliezer uitkwam. Ik vond ook dat als de ander een beter lichaam had, diegene ook een beter persoon was. Het heeft me nooit een beter gevoel gegeven, het liet me altijd slecht voelen over mezelf, terwijl er in wezen niets verkeerd was aan mijn lichaam. Geen enkel lichaam is verkeerd. Welke 'gebreken' het ook mag hebben, dat maakt jou als mens niet minder waard.

Ik kan niet spreken over hoe dit is voor iemand met overgewicht, want ik heb dit niet gehad. Ik ben me ervan bewust dat je dan veel meer te maken kan krijgen met oordelen van de wereld om je heen. Zelfs al weet je bij jezelf dat je er geen minder mens om bent, dat doet pijn. Ik ben echt van mening dan ook dan je er mag zijn, of je nu wel of niet een doel hebt om af te vallen - voor je gezondheid en uit zelfliefde. Je bent geen slecht mens, een ander is niet beter dan jij bent, maar overgewicht hebben is wel zwaar. Ik heb dat een heel klein beetje mogen leren begrijpen in de blog 'Waarom overgewicht zwaar is'. Gastblogs over dit onderwerp zijn altijd meer dan welkom. 

Geen complimenten aannemen

Kreeg ik dan een compliment, dan wuifde ik dat meteen weer weg. Door het te ontkrachten of in mijn hoofd te bedenken dat de ander wel zou liegen, of dat alleen maar zegt omdat diegene me juist zielig zou vinden. Ik had zo vaak het gevoel dat mensen me voor de gek hielden; maar waarom zouden ze dat doen? Zou jij dat ooit bij een ander doen? Dat ik dat voor de ander invulde had vooral veel te maken met mijn eigen oordelen en onzekerheid, maar dat zo invullen en het ook geloven, maakte juist dat ik me nog slechter en lelijker voelde. Het is niet makkelijk om deze gewoonte om te draaien, maar er bewust van zijn is een eerste stap. Meer lezen en leren over complimenten aannemen? Lees dan eens deze blog.

Negatief over jezelf/jouw lichaam praten

Hoe je je voelt, is hoe je jezelf uit, zo zou je kunnen zeggen. Maar hoe je jezelf uit, bepaalt ook hoe je voelt. Een beetje een kip-of-eiverhaal en natuurlijk komt het van twee kanten. Maar een kant waar je wat meer invloed op hebt, is hoe je over (of tegen) jezelf praat. Zeg jij regelmatig tegen je vrienden dat je echt ontevreden bent over je lichaam en dat je minder zou moeten eten? Scheld je jezelf voor de spiegel uit in je hoofd en doe je alles verkeerd? Probeer er eens op te letten hoe je over jezelf en jouw lichaam praat. Dit kan soms verbloemd worden als een grapje, maar toch een grote impact hebben! 

Welke herken jij en wat kan je nog meer bedenken?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Patro - Vrijdag 26 augustus 2022 17:50
mooie reminders! Verder nog een tip. Zou het ook een idee zijn om jullie blogs een wat positievere insteek te geven denk ik als tekstschrijver, dus niet schrijven over dingen die 'niet' werken/slecht zijn, maar juist een positieve insteek kiezen. Dus bij dit artikel: 6 dingen die je kan doen voor een positiever lichaamsbeeld. Niet om te zeiken hoor, meer een meedenktip! Al lees ik de alternatieven hier natuurlijk ook wel in terug, maar miss om dat meteen al in de titel te zetten! #recoverywins
anoniem - Zaterdag 27 augustus 2022 01:40
Helemaal mee eens.
Het is akelig om steeds alle negateive boodschappen te lezen. De problemen kennen wij allemaal wel, maar er zijn ook positieve dingen die je met elkaar kunt delen en bespreken.
anoniem - Zaterdag 27 augustus 2022 01:45
P.. S Ik bedoel dat de boodschap op zich wel positief is, maar de insteek idd zo negatief.
Lost girl - Zaterdag 27 augustus 2022 11:34
Schuldig aan alles behalve de trends. Vooral grappen of opmerkingen maken voordat iemand anders het kan zeggen. "Ik maak het ook niet makkelijk voor je, om een kostuum in mijn maat te vinden hahaha..." of tegen een arts alvast zelf met "the talk" beginnen: "Mijn lichaam is natuurlijk ook niet heel gezond met zoveel overwicht, ik moet gewoon x kilo afvallen".
Door het zelf al te benoemen hoop ik de pijn voor te zijn dat iemand het uit zichzelf zegt, maar ook het ongemak bij de ander weg te halen. En je dwingt de ander bijna om het te ontkrachten of verzachten. Uiteindelijk zijn het natuurlijk mijn negatieve gevoelens en gedachten die aan mijn lichaamsgrote kleven en ik hiermee als een soort self fulfilling profecy bevestig.