Moeten tussendoortjes gezond zijn?

 

milkbreak ligaTussendoortjes moeten die nou altijd gezond zijn? Om deze vraag goed te beantwoorden is het eerst belangrijk om te weten hoe het met je gaat. Want als je nu gezond bent en je hoeft bijvoorbeeld niet aan te komen of af te vallen dan is de keuze voor welk tussendoortje je neemt weer anders dan als je bijvoorbeeld moet aankomen in gewicht of juist wat wilt afvallen.

Stel je hebt ondergewicht en je moet aankomen in gewicht. Wat kan je dan kiezen?
Het belangrijkste is om natuurlijk een eetlijst van je eigen behandelaar te volgen als je die hebt. Maar over het algemeen wordt fruit niet gezien als tussendoortje maar meer als onderdeel van je basisvoeding, dus naast je 3 hoofdmaaltijden en je zuivel. Wat je wel kunt doen is om naast je 2 stuks fruit een lekkere smoothie te maken met yoghurt en fruit en dit nemen als tussendoortje.

Tussendoortjes passen ook in een dagelijks eetpatroon en heb je zelfs nodig om aan je totale hoeveelheid energie te komen. Moet je nog aankomen dan kan er gekozen worden voor tussendoortjes die qua energie minimaal gelijk zijn aan een boterham met boter en beleg of een pakje evergreen. Hier zijn natuurlijk verschillende keuzes in mogelijk. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor 2 plakjes ontbijtkoek met boter, een plak cake, yoghurt met muesli, nootjes, koekjes. Eigenlijk is er veel mogelijk zolang je maar qua energie op ongeveer hetzelfde aantal kcal uitkomt wat jouw behandelaar voor jou heeft berekend.

evergreen ligaMaar ik moet afvallen wat kan ik dan het beste kiezen?
Maar als je wilt afvallen omdat je BMI te hoog is dan kan je weer op een andere manier omgaan met tussendoortjes. Soms wordt er gekeken naar wat minder zoete tussendoortjes omdat suikerrijke tussendoortjes je bloedsuiker wat sneller doen stijgen en dalen en je hier meer trek van kan krijgen. Je kan dan kijken naar tussendoortjes die meer verzadiging geven. Bijvoorbeeld yoghurt met muesli, een boterham met beleg. Of kies een keer een gekookt eitje als tussendoortje. Maar ook als je wilt afvallen is voldoende eten nodig. Te weinig eten is niet goed voor je stofwisseling en kan er juist voor zorgen dat je lichaam in een spaarstand terecht komt en daardoor alles vast blijft houden.

Maar als je tussendoortjes kiest is het dan niet slecht als ik 3 maal iets van koekjes, chips of chocolade neem? Nee, dit is zeker niet slecht zolang je van je basisvoeding wel voldoende binnen krijgt, dus genoeg brood, fruit, groente, zuivel, aardappelen/rijst of pasta of vlees of vleesvervangers. Tussendoortjes zijn vooral belangrijk omdat ze zorgen voor genoeg energie en ervoor zorgen dat je om de zoveel uur iets eet waardoor je bloedsuiker mooi stabiel blijft.

chips

Ik heb gewoon een gezond gewicht, heb ik dan ook tussendoortjes nodig?
Ook met een gezond gewicht kan je tussendoortjes nemen omdat het beter is om, om de 3 - 4 uur iets te eten. Je kunt dan de tussendoortjes kiezen die je lekker vindt. Eet je op gevoel en je hebt bijvoorbeeld meer gegeten met het middageten en je zit nog vol dan kan je ook iets te drinken nemen (geen light) in plaats van iets te eten. Maar ook bij een gezond gewicht is het belangrijk om wel van alles voldoende binnen te krijgen en ook tussendoortjes in je voeding in te passen.

vla

Dus wat je kiest maakt niet uit tenzij je echt moet aankomen of moet afvallen dan is het belangrijk om hier goede keuzes in te maken. Hier kan je altijd een diëtiste voor raadplegen of natuurlijk je eigen behandelaar als je die hebt.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Joo17 - Vrijdag 14 september 2012 13:23
Dit komt echt precies op het goede moment, top!
Cylu - Vrijdag 14 september 2012 13:30
Goed artikel!
girl15 - Vrijdag 14 september 2012 14:18
Toen het heel goed met me ging nam ik eigenlijk soms een sultana en soms zelfs een bounty :') en het verschilde niks in gewicht ofsoow als ik een ongezonder tussendoortje nam..
Ellie - Vrijdag 14 september 2012 14:28
Ik vind het wel een beetje raar dat er word gezegd dat het normaal is om 3x per dag iets van chips, chocolade of koekjes te nemen. Volgens mij is dat niet heel gezond of wel?
xxxsaf - Vrijdag 14 september 2012 14:50
dit artikel had ik echt even nodig!

@girl15: ik hoop dat het snel weer beter met je gaat meid! you can do it!
H.O.P.E; hold on, pain ends. xx

@Ellie, dat is ook bedoeld voor de mensen die moeten aankomen. Mensen die stabiel moeten blijven mogen dat ook maar dan iets kleinere hoeveelheden ;-)
Le Penseur - Vrijdag 14 september 2012 15:02
@Ellie Het ligt er daarnaast ook aan wat je activiteiten zijn. Ik heb zelf een gezond gewicht, maar moet niet teveel snelle koolhydraten (suiker) eten omdat ik een paar keer per week aan krachttraining doe. Dan heeft je lichaam niks aan teveel suikers. Ik eet dus wat vaker een handje ongezouten noten, kwark met muesli, groente en/of fruit tussendoor en maximaal 2x per dag een zoet tussendoortje.
Marlous - Vrijdag 14 september 2012 15:06
Hier hebben we het toevallig vorige week in de kliniek met de diëtiste over gehad!
isle - Vrijdag 14 september 2012 17:29
ik vind het ook altijd lastig, het advies op bijvoorbeeld voedingscentrum/foodwatch etc is heel anders dan het advies dat op dit soort sites gegeven word (ook als je geen overgewicht hebt).
Freek - Vrijdag 14 september 2012 17:34
Haaa dank voor het artikel. Had namelijk al 2 weken een mars in m'n keukenkastje liggen maar durfde hem steeds niet op te eten maar heb het zonet gedaan (:. Heb er nog niks van gemerkt dus ja, ze hoeven dus niet perse gezond te zijn ghehe.
bikkie - Vrijdag 14 september 2012 17:57
Ik zou ook zeggen dat júist voor mensen die áán moeten komen of afvallen de gezonde tussendoortjes beter zijn. Als je lichaam niet meer gewend is aan vette of zoete etenswaren kan het daar dusdanig heftig op reageren zodat je tegen de tijd dat je weer je volgende maaltijd moet nemen het niet goed gaat.... toch?
Sophie - Vrijdag 14 september 2012 18:01
Ook als je niet hoeft aan te komen kun je volgens mij gewoon koekjes, chips en chocola eten hoor! En als je een keer een heel groot tussendoortje op hebt, bijvoorbeeld een groot stuk taart, dan neem je bijvoorbeeld gewoon 1 aardappel minder s avonds ofzo....
Elle - Vrijdag 14 september 2012 18:40
Ik moet van mijn behandelaar om 10 uur een stuk fruit eten en om 4 uur een stuk fruit en noten ? Dus ik snap het niet hoor
Gabs - Vrijdag 14 september 2012 21:09
Tussendoortjes zijn een drama. Voelen geheel overbodig. Ik ga proberen te variëren in td, dus vaker iets anders dan fruit & yoghurt; als je dat niet doet dan blijf je altijd en eeuwig een verboden productenlijst houden en dat kan vroeg of laat he-le-maal misgaan :)
Juul - Zaterdag 15 september 2012 14:02
Natuurlijk is het wel slecht om drie keer per dag chips of chocola te eten. :-S En dingen als ontbijtkoek en milkbreak zijn ook helemaal niet gezond. Ook als je aan moet komen, kun je best gezond eten. Lijkt me veel slimmer ook. Gezonde keuzes zijn ALTIJD belangrijk. Een enkele keer iets ongezonds is niet erg, maar drie keer op een dag is gewoon dom. Natuurlijk maakt het wel uit wat je kiest.

Heeft deze diëtist zijn of haar diploma bij een pakje boter gekregen, of wat?
Merel - Zaterdag 15 september 2012 17:04
@ juul, ik denk dat het niet zo zwart wit ligt. Drie keer per dag een blokje chocola zal echt niet erg zijn. Drie keer per dag een reep wel ': ) Hetzelfde met snoep of chips. Drie keer per dag een dropje of dat je meteen een zak leeg eet. Een ijsje als tussendoortje hoeft ook niet meteen een hele magnum of bak ben en jerry's drie keer per dag te zijn.
Denk dat het vooral belangrijk is te kijken wat goed is per persoon. Iemand die erg veel sport heeft weer wat anders nodig dan iemand die niet sport, of iemand waarvoor de stap komt om te minderen met eten of iemand die de stap neemt om "enge" tussendoortjes te leren eten of te varieren.
Ellie - Zaterdag 15 september 2012 17:21
@Juul en Merel

haha juul ik vond je reactie grappig, ik vind het, zoals ik dus eerder al zei, ook heel raar dat er staat dat je 3 x per dag iets van chips/koekjes/chocolade moet eten. Tuurlijk hangt het er vanaf hoeveel je sport en of je moet oefenen enzo. Maar ik denk dat het gezond is om iig niet elke dag 3 van die tussendoortjes te eten, als je dat een keertje doet maakt het niet uit en als je dat 1x per dag doet lijkt het me ook goed. Maar hoezo zijn milkbreaks/ontbijtkoek niet gezond Juul? bedoel je dat in calorien of gewoon dat er niet genoeg voedingsstoffen inzitten?
greenbutterfly - Zaterdag 15 september 2012 20:15
fijn dit! :)
@alle critici - Zaterdag 15 september 2012 21:16
De dietiste benoemt duidelijk dat ongezonde dingen niet erg zijn, als je daarnaast maar wel alle aanbevolen voedingsstoffen binnenkrijgt. Íets ongezonds is dus niet meteen álles ongezond. En er is qua aanbevolen kcal gewoon ruimte voor dit soort tussendoortjes naast de aanbevoen hoeveelheden gezond voedsel. En wat denken jullie dat er gebeurt door iets ongezonds? Dat je doodaat ofzo? Je kunt ook overal moeilijk over doen...
Juul - Zaterdag 15 september 2012 22:05
Ik heb geen eetstoornis en ik denk absoluut niet dat ik er dood aan ga, maar de diëtist zegt dat het niet uitmaakt wat je kiest, en dat is dus gewoon bullshit. En de diëtist zegt ook dat het niet slecht is als je drie keer per dag chocola of chips eet, wat uiteraard ook bullshit is. En die tussendoortjes als Milkbreak en ontbijtkoek, daar zit onwijs veel suiker in - niet gezond dus. Als je een eetstoornis hebt en aan moet komen, lijkt het me nog altijd slimmer om dat op een gezonde manier te doen. Je moet de ongezonde dingen wel durven eten, want er gebeurd echt niks als je een keer wat ongezonds eet. Maar het moet geen gewoonte worden.

Nogmaals, ik denk absoluut niet dat ik er dood aan ga, maar de diëtist praat onzin en daar doe ik dan inderdaad moeilijk over.
@juul - Zaterdag 15 september 2012 23:09
Wat denk je dan wel dat er gebeurt?
Le Penseur - Zondag 16 september 2012 03:03
Toen ik weer beter begon te eten, nam ik ook meerdere keren per dag repen tussendoor: ontbijtkoek, fruitkick, liga, time-out, etc. of iets van chocolade. Op een gegeven moment dacht ik dat ik gezond was: ik zat al best wel lang op een gezond gewicht, nam in mijn ogen gezonde tussendoortjes en was niet meer zo bezig met eten/niet eten. Maar toch werd ik steeds vermoeider en kreeg ik minder i.p.v. meer energie. Zelfs met ondergewicht voelde ik me nog fitter.

Toen ik tegen mijn trainer vertelde wat ik at, schrok hij van de hoeveelheid slechte koolhydraten (geraffineerde suikers) die ik binnen kreeg. De in mijn ogen best gezonde tussendoortje bleken helemaal niet zo gezond te zijn en hij raadde me aan om er maximaal 2 per dag te eten en de rest te vervangen door tussendoortjes met ewitten/gezonde vetten (bijv. noten) en goede koolhydraten zoals brood en fruit. Dat viel me heel zwaar en toen ben ik er achter gekomen dat ik best wel 'suikerverslaafd' ben. Nu ik minder suikers eet, voel ik me fitter en ook mijn sportprestaties zijn erg verbeterd.

Wel zal ik waarschijnlijk altijd gevoelig blijven voor suiker: ik ben er dol op, vooral koekjes en chocolade, maar merk meteen aan mijn vermoeidheid als ik er een tijdje (dus niet één dag) teveel van eet.
Ellie - Zondag 16 september 2012 16:03
Dat is het inderdaad, het gaat er niet persee om dat je aankomt van 3x per dag chocolade,chips, koekjes, maar de suikers en verzadigde vetten die je dan binnenkrijgt zijn gewoon niet goed voor je. Dat is toch niet zo'n rare opmerking?
Sophia-Lauren - Zondag 16 september 2012 18:11
Het spijt me zeer maar ik vind dat 'gehatseflats ' over snelle koolhydraten en , suikers wel of niet teveel, zowel als verzadigde vetten niet van toegevoegde waarde, mijn onzekerheid ter tafel gebracht en na overleg hierover met een Afgestudeerde ,mijns inziens, zeer deskundige voedingsdeskundige vertelde zij me hier over : Bij je keuze is het verstandig als je kiest op een gezonde verantwoorde basis neemt , dat je iets kiest wat je lekker vind , en dat je het ook met plezier kan nemen! '
Lida - Dinsdag 18 september 2012 19:55
Nou ik ken genoeg (allemaal?!) GEZONDE mensen uit mijn omgeving die dagelijks meerdere van deze tussendoortjes nemen, en die hebben een gezond gewicht, voelen zich gezond, eten het op gevoel en zijn er niet zo mee bezig. Zo slecht is het niet! Ik ben het met de diëtiste eens. Zolang je de gezonde basis maar binnen krijgt, kan je terug op gevoel (of dus 3 keer als je dat zoals ik nog niet kan) iets lekkers tussendoor nemen! Dat moet je jezelf gunnen! Zo lang het maar met mate is. Een handje m&m ipv een schaal of zak bijvoorbeeld. Dan is er niets aan de hand en voel je je tiptop. Ook je geest, omdat je jezelf wat lekkers gunt!

Sorrie maar ik vind deze berichtjes echt niet passend bij deze site! Het voelde eerst goed de tussendoortjes, maar nu zeker niet beter......
Ellie - Dinsdag 18 september 2012 20:53
@sophia-lauren en lida,

Oke dan had ik gewoon ongelijk, en weet ik er niet genoeg vanaf of was/is het mijn eetstoornis die dat dacht. Sorry als ik het er jullie moeilijk mee heb gemaakt.
@ellie - Vrijdag 21 september 2012 10:51
het is natuurlijk bij iedereen anders.
ik voel me bijv echt niet fitter door gezonde producten, maar als dat bij jou wel zo is dan is dat gewoon zo toch?
EB91 - Donderdag 14 februari 2013 20:32
Ik vind het wel opmerkelijk dat chips altijd zo'n enorm ongezond imago heeft. 3x per dag chips is dan misschien niet zo gezond, net als dat 7 sinaasappels niet gezond zijn. Maar als je de voedingswaarden van chips bestudeert dan kom je er achter dat het lang niet zo ongezond is als wat mensen altijd roepen.
Coco - Dinsdag 23 april 2013 16:57
Het komt omdat er in de merken zoals lays heel veel gifstoffen zitten...
E-nummers..........
Kim300808 - Dinsdag 12 mei 2015 13:09
@EB91: Ik vind het ook raar dat Chips een negatief imago heeft. Komt volgens mij door de calorieën, en het zout. In mijn ogen zijn het heel dunne aardappelschijfjes gebakken in zonnebloemolie met wat kruiden :').
@Coco: E-nummers zijn door de EU 'goedgekeurde' hulpstoffen en deze komen vaak ook gewoon uit de natuur. Het heeft mij geholpen om dit te checken op voedingscentrum.
@'de rest': Ik kies ook liever voor 'natuurlijke onbewerkte' producten (verse yoghurt, vers fruit, noten, e.d.) dan voor kant-en-klare dingen (liga's, smoothies, e.d.). Voel me daar toch beter bij!