Vragen aan de dietist: Tussendoortjes

 

Naast de gewone maaltijden op een dag eten we ook regelmatig tussendoortjes. Die zijn er in allerlei soorten en maten. In de reclames op tv wordt er vaak gesproken over gezonde tussendoortjes en ook de tijdschriften staan vol van nieuwe tussendoortjes die op de markt zijn gekomen. Maar welke moet je nou kiezen en belangrijker misschien nog: Welke zijn nou wel en welke zijn nou niet gezond?

Eigenlijk ben ik niet zo'n fan van de benaming gezond of ongezond. Dit zou namelijk kunnen suggereren dat je ongezond bezig bent als je een tussendoortje eet. Via het forum hebben we deze vraag ook vaker gehad en toen noemde iemand als tip om een onderscheid te maken tussen lekker en voedzaam en dat vond ik een mooie benaming en die zal ik ook gebruiken in deze blog.

bananen, yoghurt
Bron

Waarom heb je tussendoortjes nodig?
De reden dat we tussendoortjes nodig hebben is eigenlijk omdat ze energie geven. Je haalt je voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen voornamelijk uit je basis voedingsmiddelen zoals zuivel, brood, fruit, groente, vlees, aardappelen etc. Tussendoortjes kunnen ook een aandeel hierin hebben maar je hebt het voornamelijk nodig voor de energie.

Heeft iedereen tussendoortjes nodig?
We zijn allemaal uniek en hebben allemaal een andere invulling van de dag. Het zou te kort door de bocht zijn als ik zou zeggen dat iedereen hetzelfde nodig heeft op een dag. Dit heeft namelijk te maken met je beweegpatroon, maar ook je leeftijd bijvoorbeeld. Iemand van mijn leeftijd heeft bijvoorbeeld een andere behoefte dan iemand van 20 jaar. Maar globaal genomen heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid energie nodig en daarom zijn tussendoortjes ook voor iedereen geschikt. Maar als je bijvoorbeeld een topsporter bent, dan zal je eetpatroon er toch anders uitzien dan iemand die gewoon recreatief sport.

Is fruit ook een tussendoortje?
Deze vraag wordt mij ook vaker gesteld en het is eigenlijk zo dat alles een tussendoortje kan zijn, dus ook fruit. Echter als je een eetlijst volgt omdat je nog moet aankomen dan is alleen fruit als tussendoortje te weinig om mee te herstellen naar een gezond gewicht. Dan heb je naast je 2 stuks fruit als basis voedingsmiddel ook nog tussendoortjes nodig om aan voldoende energie te komen. Maar als je geen eetlijst volgt en je hebt een keer een stuk fruit als tussendoortje dan is dat heel normaal. Zou je alleen 2 stuks fruit eten en geen tussendoortjes en je zit in een leeftijdsfase waarin je meer energie nodig hebt, dan is de kans groot dat je niet aan je dagelijkse behoefte aan energie komt. Eet je op gevoel, dan zal je vanzelf al meer gaan eten dan alleen fruit. Ikzelf ben bijvoorbeeld gek op smoothies, dus fruit gecombineerd met yoghurt bijvoorbeeld. Dat neem ik regelmatig als tussendoortje. Maar dat is dan vaak niet mijn enige tussendoortje op een dag.

tussendoortjes

Wat zijn voedzame en lekkere tussendoortjes die je kan nemen?
De ene persoon vindt een pakje granenbiscuits lekker, wat ook voedzaam is want hier zitten ook vezels en granen in. Dus dan heb je zowel een lekker als voedzaam tussendoortje. Maar kijken we naar een schaaltje chips dan is dat meer lekker dan voedzaam. Zo vallen veel tussendoortjes in zowel lekkere als voedzame tussendoortje maar soms kies je een tussendoortje puur voor het lekkere. Een belegde boterham kan natuurlijk ook als tussendoortje en wat dacht je van een handje nootjes, beide zowel lekker als voedzaam. Op het forum staat ook een variatielijst met tussendoortjes die je kan kiezen. 

Heb je als je wilt afvallen ook tussendoortjes nodig?
Eigenlijk is het voor je stofwisseling het beste als je om de 2-3 uur iets te eten neemt. Zo hou je je motor aan het werk. Als je wilt afvallen is het juist ook belangrijk om je verbranding aan de gang te houden. Vaak zie ik dat mensen te weinig eten op een dag wat er voor kan zorgen dat je stofwisseling juist trager gaat werken. Een regelmatig eetpatroon met 3 hoofdmaaltijden en tussendoortjes is dus ook als je wilt afvallen juist belangrijk. Je zou wel wat meer kunnen kijken naar wat je kiest. Heb je overgewicht en je wilt afvallen dan kan je naast je beweging ook kijken naar wat je eet. Je kan dan bewuster met je eten bezig zijn, ofwel kijken wat je kan kiezen als tussendoortje. Dan zou je misschien eerder kiezen voor een belegde boterham omdat dit meer verzadiging geeft. Voedingsmiddelen die meer verzadiging geven zijn voedingsmiddelen die meer vezels bevatten of de meer langzame koolhydraten. Voordeel daarvan is dat je minder snel weer trek krijgt en dat kan je helpen bij het afvallen omdat je dan minder vaak iets extra's pakt.

Wat neem jij als tussendoortje en kies je dan voor lekker of voedzaam?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Vrijdag 10 april 2015 13:14
Fijne blog!
Mufasa - Vrijdag 10 april 2015 13:15
Misschien nog een aanvulling op het laatste kopje. Wat ik leerde van mijn dietist is dat als je wilt afvallen het 't beste is om te kiezen voor voedzame tussendoortjes, omdat je op dieet misschien sneller voedingsstoffen tekort komt.

En als je moet aankomen is het slimmer om lekkere tussendoortjes te kiezen, want deze leveren meer energie.

Heb je een gezond gewicht, dan moet lekker en voedzaam in balans zijn! :-)
M. - Vrijdag 10 april 2015 14:44
Vind het nogal een confronterende blog, het komt op mij over alsof je alleen als je moet aankomen mag kiezen voor "lekkere" tussendoortjes. Als je gewoon op gewicht bent zou een tussendoortje vooral voedzaam moeten zijn zoals fruit, dan zou een stukje chocolade o.i.d. Not done zijn ?
@M. - Vrijdag 10 april 2015 14:52
natuurlijk mag een stukjes chocolade als tussendoortje.
het gaat er hier vooral om dat bij aankomen je meer calorieën moet eten en dit gaat nu eenmaal makkelijker met ongezondeRE tussendoortjes. ook heb je meer ruimte om ongezondER te eten. als je een gezond gewicht hebt of moet afvallen eet je minder calorieën, dan moet je dus wel meer kiezen voor gezondere dingen om toch nog al je voedingsstoffen binnen te krijgen. maar af en toe (1-2 keer per dag iets ongezondER als chocopasta op brood of koek en snoep tussendoor is echt niet erg!)
Lara - Vrijdag 10 april 2015 15:26
ik vind lekker en voedzaam ook niet bepaald het beste onderscheidt... Dat zou betekenen dat iets voedzaam niet lekker zou kunnen zijn... Gezond en ongezond vind ik denk ik beter, al snap ik wel de nuance... ongezond betekent dan: 'met mate kan het wel' ...
Lara - Vrijdag 10 april 2015 15:26
ik vind lekker en voedzaam ook niet bepaald het beste onderscheid... Dat zou betekenen dat iets voedzaam niet lekker zou kunnen zijn... Gezond en ongezond vind ik denk ik beter, al snap ik wel de nuance... ongezond betekent dan: 'met mate kan het wel' ...
Anoniem - Vrijdag 10 april 2015 16:09
Ik vind het nogal vreemd dat je als je moet aankomen maar gelijk ongezond moet gaan eten ? Je kunt ook aankomen door gewoon gezond te eten lijkt mij, daar hoeft echt geen pizza patat , chips , chocola rn andere suikerbommen aan te pas komen
E - Vrijdag 10 april 2015 16:26
Heb nooit genoeg aan een stuk fruit als tussendoorje hoor🙊 maar iedereen is anders ofcourseee :). Ik vind smoothies HEERLIJK als tussendoortje😍! & als antwoord op de vraag: ik denk dat er heel veel tussendoortjes zijn die heel lekker én voedzaam zijn! Maar ik hou wel van voedzame en vullende tussendoortjes. Xx
Elza - Vrijdag 10 april 2015 16:33
jeetje ik ben dat gemiereneuk onder de blogs ondertussen zoo zat aan het worden. Als het je niet aan staat of je vind het niet leuk of niet helpend dan lees je het toch lekker niet. Hou toch eens op met dat gezeur joh! En wees de mensen wie het wel interesseert niet tot last!
-flowers- - Vrijdag 10 april 2015 17:24
Ik word hier ook een beetje moe van. Het is gewoon een duidelijke blog en als je er gewoon op een gezonde manier naar kunt kijken is er niets aan de hand.
Alles wat je te veel of te weinig eet is ongezond. Te veel vet eten is niet gezond maar te veel spinazie is ook niet echt gezond (denk aan een te veel aan vitamines, dat kan ook niet goed zijn) Je moet niet te zwart wit denken, er is ook grijs. Dit moet een site zijn waar je motivatie uit kunt halen maar ik vind het echt vervelend dat er zo wordt gereageerd op zo'n normale blog.
Mufasa - Vrijdag 10 april 2015 17:25
Ik sluit me bij Elza aan!

Als je een eetstoornis hebt is eten enorm spannend. Dat blijkt wel uit de reacties. Je weet soms niet meer wat 'normaal' is. Deze blogs zijn er juist om dat een beetje te verduidelijken :-)
T. - Vrijdag 10 april 2015 18:16
Ik sluit me ook echt aan bij Elza. Het is gewoon een heel duidelijk blog en uit veel zinnen blijkt dat er echt goed over nagedacht is om het genuanceerd te houden zodat mensen niet het idee krijgen dat ze te veel of te weinig eten. Maar werkelijk IEDERE keer zitten er weer een paar mensen tussen die zich op de één of andere aangesproken voelen. Eerlijk gezegd vind ik dat heel jammer en vooral onnodig.

Bedankt voor de duidelijke blog! Ik heb er absoluut wat aan. :)
Anna - Vrijdag 10 april 2015 18:40
Als er reactiemogelijheid is op blogs, zullen er altijd mensen reageren. Iedereen heeft een andere visie op van alles en nog wat, zo ook over eten. De diëtiste geeft haar mening over wat gezond of normaal is, maar iemand anders ervaart dit wellicht anders of schaart zich onder een andere (wetenschappelijke) stroming. Ik vind kritiek en discussie juist waardevol. Gezond eten is niet zo zwart wit en er zijn veel verschillende visies op. De diëtist presenteert één visie en het is niet meer dan logisch dat er ook mensen zijn die dat niet delen. verder zijn er natuurlijk mensen, op een eetstoornissite, die eten zich heel erg aantrekken (duh. logisch.. dit is een eetstoornissite. Ik neem het ze niet kwalijk). Als je de reacties irritant vind denk ik eerder dat jij de reacties niet moet lezen of ze naast je neer moet leggen.

tussendoortjes die ik graag neem zijn: fruit (met name veel banaan, appel, sinaasappel); rijstewafels/brood/cracker met houmous, pesto of avocado en tomaat of komkommer; nootjes; olijven; naturel ribbelchips; pure chocolade; warme amandelmelk; restjes van het avondeten; augurken; wortels; paprikaschijfjes; cherrytomaatjes; veganistisch ijs.
S. - Vrijdag 10 april 2015 19:27
Ik kies meestal voor lekker (en voedzaam): smoothie, fruit, roggebrood/crackers, chips (naturel), pure chocolade. En 's avonds ook wel kwark of zo. Niet veel bijzonders, maar meestal geen koekjes/taart etc, want daar houd ik niet zo van (en valt bij mij dus niet onder lekker).
Rixt - Vrijdag 10 april 2015 20:37
Er is altijd wel iemand die het niet goed vindt wat je zegt of doet..

Op een dag gingen vader en zoon met een ezel op pad. Vader wilde lopen en zette zijn zoon op de rug van de ezel. Zo gingen zij op weg tot zij mensen tegenkwamen die zeiden: ‘Zie daar de wereld op zijn kop. Die gezonde jongen zit rustig op de ezel, terwijl zijn arme, vermoeide vader nauwelijks vooruit komt.’

De jongen hoorde dit, schaamde zich en stapte af. Hij wilde dat zijn vader verder op de ezel zou rijden. Zo liepen ze voort. Even later hoorden ze: ‘Moet je dat zien. Wat een ontaarde vader, die zelf lekker op de ezel zit en zijn kind laat lopen.’

Na dit verwijt zei de zoon: ‘Kom, laten we samen op de ezel rijden.’ Zo vervolgden ze hun weg tot zij mensen tegenkwamen die zeiden: ‘Kijk, dat arme beest. Zijn rug zakt door onder het gewicht van hen beiden, wat een dierenbeulen.’

Daarop zei de jongen: ‘Laten we allebei te voet gaan, dan kan niemand ons nog verwijten maken.’ Zo liepen ze verder achter hun ezel. Tot voorbijgangers commentaar leverden: ‘Zie deze dwazen. Ze lopen in de brandende zon en geen van beiden denkt eraan op de ezel te gaan zitten.’

Vader richtte zicht tot zijn zoon en zei: ‘Tja, mijn zoon, hoe je je ook gedraagt, op- en aanmerkingen zullen er altijd in overvloed zijn. Volg daarom altijd wat je eigen hart je ingeeft.’
ik - Vrijdag 10 april 2015 21:04
Hahaha! Top Rixt!!! Zo is het précies!!! :)
d - Vrijdag 10 april 2015 21:31
Ik heb zoveel ongezonds gegeten dat is snack naar gezond, gelukkig!
Anne-Maria - Vrijdag 10 april 2015 22:28
Mooie afsluiter van de discussie, Rixt ;).
Het is wel heel gewoon, maar ik geniet echt van het ochtendtussendoortje. Een heerlijke mok chococappuccino, hazelnoot-latte of gewoon een cappuccino, met een plak van die lekkere 'bakkers'kruid- of ontbijtkoek, of die Ovenheerlijke van Peijnenburg, mjammie.
De repen van Quacker vind ik ook erg lekker; en verder neem ik heel vaak iets met chocolade, bv. chocoladechipcookies, of chocodromen van Verkade, Lu Scholiertjes, en dat allemaal het liefst zo puur mogelijk ;P. Soms neem ik granenbiscuits, maar ook heb ik weleens zin in chips - Sensations, Lays Ovenchips bv., of verwen ik mezelf met een verse gevulde koek, een reuzebokkenpoot, een muffin of een stukje taart.
Oh, ik ben zo blij dat ik weer van eten kan en mag genieten!
@M. - Zaterdag 11 april 2015 09:19
ik vind het juist goed dat er gediscussieerd word in de commentaren! daar zijn ze nu eenmaal voor en het is goed da er verschillende meningen gegeven worden!
niemand weet wat echt gezond of ongezond is, iedereen heeft daar een andere mening over en je kan overal een wetenschappelijk onderzoek naar terugvinden. wat nu echt gezond is voor een mensen om te eten/drinken weet NIEMAND het menselijk lichaam is daar te ingewikkeld voor en iedereen reageert weer anders op eten.

al ben ik het wel eens met de reacties over ongezond=lekker. dit is niet zo volgens mij, persoonlijk vind ik fruit en groenten veel lekkerder dan een pakje koeken. als je ongezond aan lekker linkt en gezond aan ongezond, tjah dan zorg je er onbewust al voor dat je de chocolade lekkerder zal vinden dan een handje noten. kijk maar naar de tv programma's voor kinderen, daarin worden spruiten heel erg vaak als vies beschreven, kinderen vinden spruiten daardoor meestal al vies al voor ze ze geproefd hebben.
ano - Zaterdag 11 april 2015 09:51
bovenstaande reacties is trouwens van mij, had mijn naam vergeten te veranderen na mijn vorige reactie.
Ikkemikke - Zaterdag 11 april 2015 10:22
Ik vind het een goeie blog
En wat btreft de discussie hier sluit ik me asn bij Anna. Ookal vind ik deze blog helder en genuanceert, iedereen mag zijn mening hier geven, juist ook alsie iets anders vindt. Anders was de reactiemogelijkheid wel uitgeschakeld. Vind het juist interessant hoe anderen de tekst interpreteren en erover denken..
bloempje - Zaterdag 11 april 2015 10:55
Ik eet meestal fruit, of notenof spekulaas of stroopwaffel zijn mijn faforiet :)
Vlinder - Zaterdag 11 april 2015 18:17
Ik eet savonds altijd nog 2 avondtussendoortjes en dat is altijd iets van magnum,hertog ijs, chips, chocolade of een lekker koek... Ik moet dan nog wel aankomen maar ik geniet ervan
Anoniem - Zondag 12 april 2015 21:15
Ik neem graag afwisselende tussendoortjes, soms een koekje, soms een appel, soms noten, banaan, yoghurt met fruit.Vaak ook wel een koek en een stuk fruit, ligt er echter aan waar ik zin in heb en hoeveel trek ik heb.
Mijn favoriete tussendoortje is een ijsje, daar kan ik echt van genieten.
Babbeltje - Dinsdag 28 april 2015 14:34
Ik vind de juiste tussendoortjes kiezen onwijs moeilijk ...
Ze moeten bij mij vooral voedzaam én lekker zijn. Nouja, die ken ik niet goed, dus dan wordt het meestal of niks of iets 'ongezonders'.
Ik zal die lijst eens doornemen, misschien brengt dat me op ideeen :)