Hoeveel snacks of snoep is normaal?

 

Hoeveel snacks of snoep is nou normaal? Je hoort hier hele wisselende verhalen over. Snoep is niet gezond dus helemaal niet nodig of juist die energie van snoep heb je ook nodig op een dag, ...dus zeker nemen. Wat is nu waar?

Eigenlijk kloppen beide antwoorden wel. Ik zeg wel eens als voorbeeld, als je alleen maar je energie zou halen uit chips, koekjes of chocolade is net zo ongezond als je het alleen maar zou halen uit fruit. Je hebt op een dag naast een bepaalde hoeveelheid energie ook voldoende bouwstoffen en vitamines en mineralen nodig. Dus daarom is variatie zo belangrijk.

Hoeveel snacks of snoep is normaal?

Maar hoeveel is dan nog normaal en wanneer niet meer?
Je hebt in een gemiddelde voeding 3 tussendoor momenten. Op deze momenten kan je dus een koek of een snack nemen. Maar dat hoeft dus niet.

Het hangt ook af hoe iemand zijn lichamelijke conditie is. Heb je ondergewicht of ben je iets te zwaar? Dit zijn factoren die ook meespelen naar de keuze van je tussendoortje.

Iemand die veel moeite heeft om een gezond gewicht te houden, die te zwaar is kan beter vaker kiezen voor tussendoortjes die veel verzadiging geven, dus een product met veel vezels en langzame koolhydraten.

Even nog de term langzame koolhydraten uitleggen. Wat zijn dit ook al weer? Dit zijn koolhydraten die wat complexer zijn dus meer tijd kosten om af te breken, Voordeel: ze laten je bloedsuiker minder snel stijgen en geven meer verzadiging. Dan kan je dus beter kiezen voor yoghurt met muesli als tussendoortje of een volkoren boterham met beleg.

Hoeveel snacks of snoep is normaal?

Hoef je hier niet op te letten dan kan je prima een andere keuze maken, gewoon waar je zin in hebt. Een voordeel, zeker als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, is om alles weer te durven eten zodat je geen verboden voedingsmiddelen in je hoofd hebt. Juist goed om dan te gaan variëren met je tussendoortjes.

Eet je op gevoel dan kan het dus ook gebeuren dat als je een stuk taart eet als tussendoortje dat je nog vol zit als je eigenlijk zou gaan lunchen. Wat doe je dan? Nou geen probleem dan eet je of later je lunch of je neemt misschien een boterham minder. Zo lang je maar niet in je hoofd gaat compenseren van 'nu neem ik minder te eten bij mijn lunch', want dat is dus niet nodig.

Ik zou zeggen, kies bij je ene tussendoortje misschien iets van chocolade, dan weer een muesli reep of een koek en dan eens een boterham.

Ga hier lekker mee variëren!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nerveus - Vrijdag 22 maart 2013 18:58
Wat een goed artikel! Ik vind het wel fijn te lezen dat je veel moet variëren en dat alles goed is, zolang je het maar met mate eet. :-)
Shira86 - Vrijdag 22 maart 2013 19:12
Gek om te lezen dan je energie enkel uit fruit halen net zo ongezond is als het uit enkel junkfood te halen.
Ik heb lange tijd gedacht dat prima was om op een dag enkel fruit/noten/zaadjes te eten want dan was je toch super gezond bezig? Niet dus.

Leuke blog!
x - Vrijdag 22 maart 2013 19:38
MAAR hoeveel snoep/snack is nu "normaal" 2 snoepjes? 6? misschien 10? wát is normaal?
Eilish - Vrijdag 22 maart 2013 19:47
Om even op X te reageren. Er is geen 'normaal'. Dit verschilt per persoon. Iedereen snoept, de 1 2x per week, de ander iedere dag.. Wat is normaal? Dat bestaat niet in mijn ogen.
HH - Vrijdag 22 maart 2013 19:49
Wat x al zegt ..
Op die vraag dacht ik ook namelijk antwoord te krijgen ..
Eetgestoorde personen weten namelijk niet wat 'normaal' is ;)
Of, nouja, kunnen dat zelf niet zo goed meer bedenken:p


Dus, iemand daar een goed antwoord op?:)
Rianne - Vrijdag 22 maart 2013 20:23
Goede blog. Ik heb toen ik langzaam weer beter leerde eten ook geleerd dat elk lichaam verschilt. Toen ik nog bij m'n pa woonde kreeg ik ook een verstoord beeld van eten omdat m'n pa sowieso nooit veel at. Geen tussendoortjes, alleen lunch, avondeten en een koekje bij de koffie. Ik dacht dat ik veel at en vergeleek mezelf met hem, maar uiteindelijk had m'n pa gewoon veel minder nodig dan dat ik heb.
iesje - Vrijdag 22 maart 2013 21:01
hmm zolang het maar in balans is is het normaal. je kan best een keer een zak chips of snoep eten als je het maar niet elke avond doet en het gaat erom welke gedachtes achter zitten. als je het meot van jezelf is het natuurlijk niet goed. wanneer de dietist echt maten zou geven zou iedereen zich schuldig voelen wanneer ze erover heen gaan en het is gestoord om het te gaan tellen/afwegen. het is dus denk ik een soort zelfbescherming dat ze geen norm geven. succes
Esta - Vrijdag 22 maart 2013 21:16
kijk weet je, ik denk dat de hoeveelheid normaal is waar JIJ zin en behoefte in/aan hebt. Dat is het normaalste, en als dat nog heel lastig is, dan kan je altijd kijken op de voedingslijsten hier!
HH - Vrijdag 22 maart 2013 22:09
@iesje Dank voor je antwoord. Daar kan ik wel wat mee!
thattgirl - Zaterdag 23 maart 2013 01:08
hmmmm, mijn moeder snoept nie maar als ze snoept is het eenbheelbpak koekjes so'n 1 x in de week ofzo, ze eet geen ontbijt en geen tussendoortjes, in tegen stellening me.vader en zushebben obesitas. en eten aan een stuk door. dus geen idee wat normaal is :p gelukkig ben ik nog niet zo ver dat ik td moet etendus nog even geen zorgen.:D
Roos - Zaterdag 23 maart 2013 10:33
Wat ik in mijn omgeving zie (en ik denk dat dat redelijk 'normaal' is), is dat mensen eigenlijk altijd wel wat eten tijdens een tussendoormoment. Soms een speculaasje, een andere keer taart. Soms dus iets kleins of juist iets wat wat meer vult. En wanneer er een verjaardag, feestje 's avonds of iets anders 's avonds is, eten de meesten eigenlijk wel iets bij de koffie, maar ook iets een later drankje op de avond ... ik denk dat dat normaal is. Dus ook momenten hebben waarop je iets kleins eet voor de smaak, maar ook waarop je iets groters / meerdere dingen eet wanneer het uitkomt. Maar het blijft ook persoonsafhankelijk, dus hoeveel je nodig hebt. Want ik denk dat wanneer mijn moeder net 'zoveel' zou eten als ik, ze aan zou komen ...
Eef - Zaterdag 23 maart 2013 12:38
gevarieerd eten vind ik erg moeilijk.
ik eet of geen tussendoortjes, of alleen fruit, of alleen snoep en koek.
en idd wat is normaal? sommige koekjes zitten bijv. per 2 verpakt.
dan is het normaal dat dat een tussendoortje is. maar wat nou met bijv. paaseieren of winegums? ik kan hier moeilijk een grens opstellen en omdat dit ook erg lekker is eet ik dit of niet of veelsteveel. en met veelsteveel bedoel ik dan dat ik een hele pak op kan eten. dit lijkt me niet normaal.
xoxo - Zaterdag 23 maart 2013 19:40
Eet gewoon zoveel je lekker vindt. Tot je geen honger meer hebt. Simpel als dat.
niks - Donderdag 6 maart 2014 11:53
hoeveel sneop mag je nu eten?1 5 9?
Ml - Donderdag 13 april 2017 19:26
Dat vraag ik me dus ook af.
Nick - Donderdag 8 november 2018 15:31
gewoon gezond proberen te eten

groene thee
fruit nootjes

en daarbij af en toe chocolaatje of ander snack 1x per dag kan gewoon als je gevarieerd eet denk ik
iemand - Maandag 11 maart 2019 15:12
ik denk dat ik anorexia heb, ik heb zwaar ondergewicht, ging 2 maanden geleden heeeel veel lijnen en naar de sportschool en at vrij weinig tot niks op een dag. ik krijg vaak ook opmerkingen over dat ik te weinig eet, maar ik durf/kan niet eten. ik wil wel eten, maar het lijkt of ik een afkeer krijg tegen eten... wat moet ik doen? help
iemand - Zaterdag 29 augustus 2020 14:07
Ik eet elke dag wel 6 snoepjes, ik weet nu niet zo goed wat ik moet doen ik voel me dik, als ik een snoepje wil pakken weet ik dat het iet goed voor je is maar ik kan er niet tegen, dus ik eet het gewoon.


wil iemand zeggen wat ik moet doen?
Anoniem - Vrijdag 30 oktober 2020 12:49
Ik heb vandaag 13 zakken snoep gekocht en 5 zakken chips en ze zijn nu al op.
Is dat erg of ongezond?
Realiteit - Vrijdag 3 september 2021 14:45
Lieve Mensen, ik snap dat het lezen van dit artikel een hele geruststelling is. Helaas is het bull shit.

Gezond eten gaat om de voedingsstoffen in eten. En een gezond dieet gaan erom dat je niet te veel KCAL binnen krijgt.

Lees alsjeblieft geen artikelen als dit om te valideren dat je weer mag gaan snoepen, waarschijnlijk snoep je dan gewoon te veel.