Slecht eten en de signalen van je lichaam

 

koudEen keertje minder gezond eten kan echt geen kwaad. Je hebt allemaal wel eens een dag dat je geen trek hebt of dat je liever wat anders eet dan brood of een gewone avondmaaltijd. Maar wat nou als je dagelijks te weinig eet of heel eenzijdig gaat eten wat gebeurt er dan?

Laten we eerst kijken naar als je te weinig eet op een dag wat zou je lichaam voor signalen kunnen geven? Wat je kan merken is dat je gaat trillen, je bent duizelig en je hebt hoofdpijn. Dit zouden signalen kunnen zijn van een te lage bloedsuiker. Je bloedsuiker stijgt en daalt op een dag en dit wordt onder andere geregeld door het eten wat je binnen krijgt. Maar als je nou een poosje weinig eet dan daalt je bloedsuiker waardoor je dus dit soort symptomen kan krijgen. Je bloedsuiker is te laag en dat uit zich op deze manier. Maar wat kan er nog meer gebeuren?

Je stoelgang gaat steeds minder goed. Dat is ook wel weer logisch als je bedenkt dat als je niet eet je ook minder afvalstoffen in je lichaam hebt en je dus ook minder vaak naar het toilet moet. Maar ook door minder te eten houd je je stofwisseling en je spijsvertering minder goed op gang dus je darmen krijgen meer moeite om die afvalstoffen kwijt te raken. Er is nog een oorzaak van een moeilijke stoelgang maar daar kom ik nog op terug als we het over eenzijdige voeding hebben.

moe hoofdpijnIs dat alles? Nou nee, er zijn nog veel meer processen in je lichaam die te lijden hebben onder te weinig eten. Nou is het wel zo dat als er door te weinig eten al ondergewicht ontstaan is, je meer nadelige gevolgen zal hebben. Zo kan je op een gegeven moment stoppen met menstrueren. En dat betekent dan ook dat er bepaalde hormonen dus niet voldoende worden aangemaakt en deze hormonen hebben tevens invloed op je groei. Dus het ene proces beïnvloedt weer een ander proces in je lichaam.

Door het ontbreken van bepaalde vitamines en mineralen zie je ook vaak uiterlijke verschijnselen, je haar kan er dof uitzien of valt uit, je handen en voeten zijn koud, je kan donsbeharing krijgen. En wat dacht je van vermoeidheid en futloosheid, ook dit merk je als je te weinig gaat eten.

toilet haaruitvalEn wat als je te eenzijdig gaat eten, wat zie je dan gebeuren? Ik hoor wel eens dat mensen heel gezond willen eten en dan te eenzijdig gaan eten want ze hebben bepaalde ideeën over wat wel en niet gezond is. Vaak hoor ik dat ze vetten gaan mijden. Vetten mijden is juist niet goed voor je lichaam, want je lichaam kan zelf bepaalde vetten niet maken, die heeft deze nodig uit voeding en ook vet-oplosbare vitamines. De naam zegt het al, die komen alleen voor in vet-achtige stoffen. Dus al zou je wel voldoende energie binnen krijgen maar niet met de juiste voedingsmiddelen of te eenzijdig, dan ook kan je lichaam signalen vertonen van tekorten. Een voorbeeld is een moeilijke stoelgang want ook vet-arm eten kan een oorzaak zijn van een moeilijke stoelgang. Je lichaam heeft letterlijk een beetje smering nodig om dat goed te laten werken.

Dus te weinig eten en ook te eenzijdig eten is niet gezond voor je lichaam. Weer een reden om goed voor jezelf te blijven zorgen en om lekker met je eten te variëren.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

N. - Dinsdag 12 maart 2013 16:11
ik krijg heel snel blauwe plekken, maar dat heb ik al sinds ik heel klein ben en ik ben nogal onhandig :p
xoxo
X - Dinsdag 12 maart 2013 16:41
Blauwe plekken heb ik idd ook heel snel, net als N. Is dit ook een symptoom?
Lovatic - Dinsdag 12 maart 2013 16:45
Awch
e - Dinsdag 12 maart 2013 16:52
oeiii confronterend, ik heb overal zo'n beetje last van :$ Toch een goede motivatie om wat beter m'n best te gaan doen met eten dit! Thanx
M.. - Dinsdag 12 maart 2013 17:03
Dit komt precies op het goede moment. Heb bijna overal last van. Alleen kan het me (nog) niet motiveren om beter voor mezelf te zorgen..
melike - Dinsdag 12 maart 2013 17:13
Inderdaad even een eye-opener, vooral omdat ik gewoon van alle symptomen last heb, en ik de hele tijd in een soort van denial zit, het valt allemaal wel mee... nou niet dus..
Charlotte - Dinsdag 12 maart 2013 17:45
Mijn stoelgang is op zich oké volgens mij, ga niet minder vaak naar het toilet dan eerst denk ik. Maar ik heb wel soms gigantische buikpijn, voor zover ik het kan lokaliseren is het kramp in mijn darmen. Kan dat ook komen door slecht eten?
Wil--97 - Dinsdag 12 maart 2013 18:04
ik heb het vaak erg koud...
Rianne - Dinsdag 12 maart 2013 18:17
Heftig. Trillen, hoofdpijn, buikpijn, slechte stoelgang komen me helaas bekend voor. Toen ik in mijn dieptepunt zat zag ik dit ook echt als goede gevoelens. 'Hey, ik heb buikpijn en ik tril dus ik heb weer lekker weinig binnen gekregen'. Gatver, echt zo ziek als ik daar nu op terug kijk.
Maxine - Dinsdag 12 maart 2013 18:47
Pfoe inderdaad heel erg confronterend, ik heb ook echt last van alle symptomen.. Vooral dat niet meer menstrueren is zo erg..
PeanuttButterfly - Dinsdag 12 maart 2013 18:53
@Rianne, zulk soort dingen denk ik nu nog altijd. $
Als ik dat zo lees is dat wel confronterend enzo, omdat het helemaal niet goed is.
Eigenlijk overal last van behalve dat haaruitval, gelukkig maar want mn haar wil ik wel graag houden! En da's weer een motivatie.
/ - Dinsdag 12 maart 2013 19:07
Vooral de kou is echt vreselijk vind ik.
Voor de rest vooral blauwe plekken, moeilijke stoelgang en een beetje haaruitval maar hier heb ik minder problemen mee dan altijd kou hebben.
Marjolein - Dinsdag 12 maart 2013 20:18
Inderdaad; blauwe plekken, slecht (in)slapen, wondjes die niet goed dicht gaan, nagels die afbreken en (op een veel te laag gewicht): rare adem, rare bruine plekken tussen je armen en een rare lichaamsgeur
Sabrina - Dinsdag 12 maart 2013 21:11
En bij over eten? Binging? Dat mis ik hierin..
katsa - Woensdag 13 maart 2013 23:37
Ik heb nu al drie jaar problemen met eten maar zou graag nog wat groeien. Dit is dus één van de redenen dat ik kwaad op mezelf ben dat ik blijf aanmodderen met het slecht eten.Als je dan beter gaat eten kan je die groei dan nog inhalen of ben je dan te laat?
Zou iemand hier aub een antwoord op kunnen geven?
j - Zaterdag 23 maart 2013 15:23
@katsa hoe oud ben je en hoe oud was je toen je puberteit begon? Ben je al wel eens ongesteld geweest? Als je nog jong bent en de puberteit nog niet begonnen is kan je nog wel groeien. Als je al wel eerder ongesteld bent geweest en je bent daarna al een paar jaar niet meer gegroeid is de kans wel klein dat je nog veel groeit.
Sophie - Zaterdag 11 mei 2013 18:29
Oef...
Ik heb van bijna alles last of last gehad. Maar het enge is nog wel dat dit onbewust gebeurt is, of ja, dat denk ik.
Ik ben gisteren begonnen met meer en gevarieerder eten en ik voel me gelukkiger en ik heb meer energie.
Ik heb al bijna drie maanden niet meer gemenstueerd. Ik hoop dat het gauw weer terugkomt. Mijn god, dit is helemaal mijn bedoeling niet!
Sophie - Zondag 19 mei 2013 13:45
Ik ben al sinds februari niet meer ongesteld
Lisi - Zondag 26 mei 2013 21:20
Koud!! Ah die kou is zo verschrikkelijk. Ik kon ook heel erg trots zijn als mijn maag knorde of trilde. En ik wilde altijd zo ver gaan tot dat mijn menstruatie weg bleef, terwijl ik het natuurlijk ook vreselijk vond als het voor altijd zou zijn, beetje dubbel.
Sunshine_Kisses - Vrijdag 31 mei 2013 14:58
En die constante piep in je oor, bleekheid, zwart onder je ogen, nergens zin meer in...
lotte - Maandag 11 november 2013 17:02
ik heb het inderdaad de laatste tijd erg koud.. maar ik heb ook erg veel pijn aan me middenrif en erg vuil buikpijn waardoor ik veel slechter slaap.. thuis eten we alyijd gevarieerd maar ik eet gewoon weinig omdat ik na een paar happen al heel erg veel buikpijn heb.. maar het kan ook zijn dat ik niet meer veel eet door stress en die dingen..
M. - Woensdag 12 februari 2014 15:31
ik kan sinds zondag haast niks meer eten, dit is nu al 3 dagen zo. ik heb het af en toe ook best wel koud, verder heb ik nog niet heel veel last. sochtends gaat het meestal wel oke, hoe verder na de avond hoe minder het gaat en hoe minder ik kan eten of drinken. ik hoef verder niet te spugen of iets. waar ik nog wel last van heb is mijn keel, dus misschien heeft het daar ook mee te maken. en het (in) slapen is geen pretje, dit kan soms erg lang duren. hopelijk gaat het snel over.
ps. naar de wc gaan is wel minder / lastiger geworden.

l. - Woensdag 17 september 2014 19:55
ik heb heel veel van die dingen maar ik weet niet hoe het komt dat ik weinig eet
L. - Woensdag 19 november 2014 13:28
Ik ben gisteren met hevige hoofdpijn opgestaan en dat was voornamelijk bij mijn voorhoofd, ik voelde me nog wel duizelig en ik kan echt niet opletten tijdens de les, als ik eens onder de douche stond was er echt veel dat verloren van me ging. Ook kan ik amper nog slapen en ben snel moe en als ik bij gym op school even een paar meters moet lopen ben ik al meteen uitgeput.Ik eet echt nog wel weinig de laatste tijd, maar ik heb gewoonweg amper honger nog.
L. - Woensdag 19 november 2014 13:29
Ook heb ik nergens meer zin in en een piep in mijn oren. En al mijn vriendin zeggen dat ik er soms el rood uit zie en deze ochtend heel bleek.
Lianne - Woensdag 29 april 2015 09:41
Kan het zijn dat je Diaree krijgt? Ik heb het al een aantal dagen en heb geen eetlust
Muloco - Donderdag 14 mei 2015 11:41
@Lianne: Mijn mama zegt altijd dat je diarree kan krijgen van te veel vezels: vooral fruit en groenten.

Kan je ook echte maagpijn hebben wanneer je honger hebt? Ik kreeg dat gisteren ongeveer 30min. na mijn avondeten en nu weer. (Ik ben wel al een tijdje mijn hongergevoel aan het negeren...)
Of zou het zijn van de stress? Gisteren was namelijk een heel stressvolle dag.
Henk - Donderdag 2 juli 2015 18:15
Ik ga in hongerstaking, hierdoor maak je een statement.
sena - Zondag 30 augustus 2015 11:27
ik ben 21 en weeg XX. ik wil wel gevarieerd eten maar ik eet geen vlees en geen melkproducten. hoe kan ik dit het beste doen?
zou enorm graag een aantal kilo aakomen maar wel op een gezonde manier/gezonde kilo's en niet door hele dagen aan de patat, chips en koekjes te zitten.

helppp
Xx - Woensdag 9 maart 2016 10:32
Ga eens naar de sportschool en begin met spiermassa te kweken . Met een bijpassend dieet
Bea - Woensdag 3 augustus 2016 19:07
Ik eet zo weinig en ben heel heel moe en sta regelmatig op met hoofdpijn.Dat is niet goes he?
Kapot - Vrijdag 23 september 2016 04:39
Ik loop al 3jaar met dit probleem spierziekte, hoofdpijn, gevoelloos aan somige lichaamsdelen, verward gevoel niet weten waar ik ben net of ik niet leef alles nep lijkt, maagklachten en nog veel meer
Janny Baatje herzog - Woensdag 2 januari 2019 06:56
Waarom beleef ik het niet in mijn hoofd ik eet slecht kook niet voor me zelf . Mijn knie doet zeer van het lopen vooral als ik met de hond uitga