Groenteburger: volwaardige vleesvervanger?

 

Aquorn vegetarischls we op Proud2Bme schrijven over vegetarische groenteburgers en andere schijven komt er nogal eens commentaar over dat deze geen goede vervanging voor vlees zouden zijn. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat veel meer mensen dit denken, terwijl plantaardige vleesvervangers zoals groenteburgers wel degelijk een volwaardig alternatief zijn voor vlees.  

Bij mensen die regelmatig een vleesloze maaltijd eten zijn dierlijke vleesvervangers favoriet, namelijk vis (62%), eieren (43%) en kaas (28%).

Ze kiezen minder vaak voor de meest milieuvriendelijke alternatieven: plantaardige eiwitrijke producten als kant-en-klare vleesvervangers (21%), peulvruchten (14%), en noten (10%). Bijna de helft van de mensen eet elke dag vlees bij de warme maaltijd.

vegetarische worst vegetarische gehakt quorn

Genoeg voedingsstoffen
Mensen die altijd vlees eten, denken zonder vlees niet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo'n 70 procent heeft ook nog nooit overwogen minder vlees te gaan eten. Deze groep denkt dat een maaltijd zonder vlees niet compleet is en vindt een vleesloze maaltijd niet lekker. Van de mensen die wel af en toe vlees vervangen, denkt een aanzienlijk deel dat plantaardige alternatieven voor vlees niet volwaardig zijn. Een gevarieerd menu levert echter ook zonder vlees meer dan genoeg eiwitten en voedingsstoffen. Wat eiwitten betreft krijgen de meeste mensen in Nederland zelfs meer binnen dan ze nodig hebben.

vegetarische schijf goodbite vegetarische schijf valess milner

Plantaardige alternatieven als peulvruchten, noten en groenteburger zijn bovendien beter voor het milieu en bevatten voldoende belangrijke voedingsstoffen.

Bron: Milieucentraal.nl

Hoe denk jij over vlees eten en over vleesvervangers?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

h0neybee - Zaterdag 20 oktober 2012 16:20
ik wil het liefst vega zijn, maar omdat ik -nog- 'extreem ondergewicht' heb mag het niet van diëtiste en ouders etc. erg jammer want ik hou niet eens van vlees.
angstig - Zaterdag 20 oktober 2012 16:44
ik zou flexetarier willen zijn GEEN vlees wel vis/ei/vleesvervanger
F. - Zaterdag 20 oktober 2012 16:45
hmmm het maakt me niets uit wat ze zeggen, ik blijf altijd vlees eten.
ik vindt al dat vega spul zo ranzig... de vorige x had ik na die 3 vega balletjes nog 2 dagen last van mn buik / maag...
Bernou - Zaterdag 20 oktober 2012 16:46
Jammer dat er zoveel onduidelijk heden zijn in de wereld omtrent goede voeding. Ik heb voeding en dietetiek gestudeerd :)

Vegetarisch is wel degelijk volwaardig.. je moet wel goed combineren en zorgen voor voldoende variatie :)

@ Honeybee

Verkeerd motief om vegetarisch te worden. Zo houd je je eetstoornis alleen maar in stand. Ik begrijp je dietiste en ouders wel. Als je nou om milieu of dier motief vegetarisch wil zijn snap ik het.. Ik hoop dat je eruit komt meid.. Ik hoop ik ook :))
xx
Elle - Zaterdag 20 oktober 2012 16:46
Groenteburgers zijn indd volwaardig, maar helaas niet zo heel erg gezond, er zit redelijk veel vet in, je kan dan beter seitan of tofu nemen of natuurlijk vis, ei, of kaas
xx
- - Zaterdag 20 oktober 2012 16:51
ik heb altijd wel gedacht dat deze schijven volwaardige voeding is.
alleen ik vind wel dat er op proud wel heel veel vega staat.
het lijkt haast alsof vegetariër zijn hier een beetje aangemoedigd wordt.
Trixian - Zaterdag 20 oktober 2012 17:06
Vleesvervangers worden ook verrijkt met de micronutrienten die van nature aanwezig zijn in vlees. Zo kunnen vegetariers zonder moeite aan hun voedingsstoffen komen zonder tekorten te krijgen aan macro- en micronutrienten. Daarnaast is het heel goed voor het mileu om 1 of 2 dagen per week vlees te laten staan en te vervangen door bijv. een vleesvervanger. Bij de aldi en de lidl zijn ook vegetarische producten verkrijgbaar die best wel lekker zijn!
Appelflap - Zaterdag 20 oktober 2012 17:28
Ik vind vleesvervangers lekker! Helaas zit er bijna altijd ei/melk in (dat eet ik niet) en zijn ze erg duur. Daarom maak ik ze meestal zelf, superlekker en gezond! Of ze gezond/volwaardig zijn hangt er wel echt vanaf welke vleesvervanger je eet... maar eigenlijk kun je ook prima zonder.
moemoe - Zaterdag 20 oktober 2012 17:56
die vervangers zijn ook veel te duur ten opzichte van het gewone vlees
ano - Zaterdag 20 oktober 2012 18:14
angstig: dat is gewoon vegeterisch zijn hoor ;)

moemoe, nee hoor, vleesvervangers heb je (in belige toch) al voor 1.5 voor 2 stuks ;)
Anoniempje - Zaterdag 20 oktober 2012 18:24
Ik ben flexitariër, maar je moet er wel op letten dat je genoeg ijzer, vitamine b6 en b12 binnen krijgt. Daarom eet ik ook niet volledig vegetarisch, heb ik drie weken gedaan, maar toen had ik een ijzertekort. En ja, met volwaardige vleesvervangers!

En inderdaad, duur is het echt niet!
Petra - Zaterdag 20 oktober 2012 18:35
Vis vind ik geen vleesvervanger, een vis is namelijk een dier, dus eigenlijk gewoon vlees. Ik eet al jaren vleesvervangers en ben er erg tevreden over. Quorn is geen volwaardige vleesvervanger, er zit namelijk geen ijzer in.
anoniem - Zaterdag 20 oktober 2012 19:37
Ik mag niet vegetarisch zijn omdat m'n ouders dat teveel "gedoe" vinden dus als ik tussenoplossing eet ik 3 keer per week een vleesvervanger, 2 keer biologisch vlees en 2 keer (duurzame) vis. Het vegetarisch zijn is voor mij puur en alleen vanwege het dierenwelzijn. ;)
Yvonne - Zaterdag 20 oktober 2012 21:07
Ik eet al lange tijd veganistisch (geen vlees,zuivel,ei) en ik neem NOOIT vleesvervanger.
We hebben minder eiwitten nodig dan ons tegenwoordig wordt gezegd.
Daarbij zitten er zoveel meer vitamine in een gevarieerd plantaardig dieet (denk aan ijzer in spinazie).
Het enige dat niet (meer) in planten te vinden is is b12, maar koeien en varkens krijgen ook vitamine b12 injecties, omdat het vroeger uit de grond kwam maar tegenwoordig is de grond uitgeput. Als je vlees eet krijg je dus 2e hands b12-supplementen..
bikkie - Zaterdag 20 oktober 2012 21:13
Ik zweer bij de vleesvervangers van Tivall.... geweldig lekker!!! Vol van smaak. Uit de oven nog het allerlekkerst. Andere merken vind ik te droog of gewoon niet lekker van smaak. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Mijn man heeft ook juist sinds we geen vlees meer eten (alleen nog kip) geen last meer van zijn darmen dussss

Voor mij geen vlees meer!
UnknownAngel - Zaterdag 20 oktober 2012 21:26
Ook een flexitarier hier, het is niet dat ik geen vlees of vis lust of zo, maar ik begin meer en meer afkeer te krijgen van het idee dat het van een dier afkomstig is... En dus niet vanwege mijn es, want vroeger at ik bv 'graag' kipfilet, quorn of vis omdat daar weinig kcal in zitten, maar mijn hoofd gaat er niet meer mee akkoord.
GLM1993 - Zaterdag 20 oktober 2012 21:30
Ik eet het liefst zo min mogelijk vlees.
Ik woon nu bij mn grootouders en die eten helaas super grote porties.
Vlees is erg lekker, maar vanwege dierenbeleid vervang ik het toch zo vaak mogelijk.
R. - Zaterdag 20 oktober 2012 23:01
Ik vind plantaardige vleesvervangers wel lekker maar ik heb wel het idee dat ik er geen verzadigd gevoel van krijg. Ik heb ook nooit zin in de maaltijd als het met plantaardige vleesvervanger is, het voelt altijd een beetje karig ofzo. Toch probeer ik wel minder vlees te eten. Zo min mogelijk eigenlijk, vanwege het milieu. Helemaal geen vlees heb ik ook wel af en toe geprobeerd maar dan voel ik me toch niet echt lekker (fysiek). Kaas als vleesvervanger vind ik wel fijn, gebakken feta bijvoorbeeld, maar dat is ook niet echt goed voor het milieu.

Mijn vriend wil dan bij voorkeur twee van die vegaburgers. Dat vind ik dan ook weer niet echt kunnen. Ze zijn toch echt bedoeld voor 1 per persoon. Maar ik ben wel met hem eens dat het eigenlijk niet echt genoeg is. Misschien helpt het wel om dan meer aardappels/rijst/pasta te eten.
Tessa - Zondag 21 oktober 2012 00:19
Ik ben ook een aantal jaar vegetariër geweest. Vleesvervangers at ik alleen niet echt veel. Vooral omdat ik ze duur vind. Tegenwoordig eet ik weer vlees. Ik at namelijk geen vlees dankzij m'n eetstoornis. Dat begon ik een slechte reden te vinden...
meisje14 - Zondag 21 oktober 2012 09:21
Ik mag vrees ik geen vegetariër worden, maar af-en-toe neem ik een vleesvervanger. 'Meer als één keer per week zal helaas niet getolereerd worden. (Ivm met eetstoornis.)
Mijn moeder denkt dat in een groenteburger alleen groente zit :P
Prue - Zondag 21 oktober 2012 09:46
In Nederland vind ik vleesvervanger best duur, iig degene die lekker zijn...

Zelf ben ik flexitarier. Heb geen moeite met het eten van een dier op voorwaarde dat dat dier een goed leven heeft gehad. Misschien wordt het ooit anders, want ik ga wel steeds meer de vegetarische kant op....
Mona - Zondag 21 oktober 2012 09:57
Die vleesvervangers bezorgen mij altijd buikpijn..
Fleurtje - Zondag 21 oktober 2012 10:16
Ik ben sinds mijn 9e vegetariër, dus inmiddels precies de helft van mijn leven
De meeste vleesvervangers vind ik erg lekker, maar ik kan me ook niet meer herinneren hoe vlees smaakt, dus ik kan niet vergelijken
Yvonne - Zondag 21 oktober 2012 10:29
Mona, dat kan komen door de soja. Soja is moeilijk verteerbaar.
xChicksterr - Zondag 21 oktober 2012 12:21
Ik denk dat vleesvervangers als een kaasspinazieburger en javaanse schijven etc minder vet bevatten (niet triggerend bedoeld ofzo) en je hoeft je niet schuldig te voelen tegen over een vermoord dier. (: En vleesvervangers zijn eenmaal gewoon veel lekkerder, alleen brand het wel sneller aan, maar het is dus sneller klaar als gewoon vlees. Ik vind dat iedereen minimaal 2 dagen in de week veggie zou moeten zijn ^^
R - Zondag 21 oktober 2012 13:02
Ik eet altijd graag vegetarisch!
Maaike! - Zondag 21 oktober 2012 19:20
Ze zeggen dat vegetarisch slecht voor je huid is, dus dat vind ik wel vervelend.
K - Maandag 22 oktober 2012 09:10
Ik eet niets anders dan vleesvervangers.Ik heb het niet gevoel dat ik vlees nodig heb.
Lot - Maandag 22 oktober 2012 17:25
Juist goed dat er aandacht besteed wordt aan vegetarisch eten!
Vind het alleen jammer dat veel vleesvervangers gemaakt worden van zuivel/ei, beter is dan gewoon iets van noten/bonen/linzen/kikkererwten/tofu of tempeh. :)
Dimphie - Vrijdag 28 december 2012 13:22
Ik leef op alleen groenten, fruit, soyaproducten (Wordt ziek van lactose), granen zonder gluten en noten. Ik kan vlees, vis, gevogelte, eieren, melkproducten en gluten niet verdragen. Sinds ik dit alles niet meer eet heb ik meer energie.
Ik houd met granen zonder gluten, peulvruchten en noten mijn gewicht op pijl.
Je kan prima je vleesvervangers zelf maken zonder tofu, ei en ander zuivel.
Smaakt ook nog veel beter en is veel gezonder.
Het wordt een manier van leven!!
-bloempje- - Vrijdag 22 februari 2013 13:19
Ik ben sinds kort vegetarisch,ik wil dit al heel lang. En de druppel was zeg maar toen ik op tv zag hoe kippen werden geslacht :P Zelf houd ik ook helemaal niet eens van vlees, dat heb ik ook nooit gedaan. Ik vind die vleesvervangers juist heel lekker! Veel lekkerder dan vlees, en veel liever tegen al die arme diertjes
angstig meisje - Maandag 8 juli 2013 21:53
de laatste weken 3 vega schijven/hamburgers geprobeerd en ik vind ze lekker een goede afwisseling van vis, vlees, gevogelte of bonen.
Quinten - Woensdag 5 november 2014 18:48
@ honeybee
Vlees zit tjokvol verzadigde vetten waarvan het schijnt dat teveel consumptie ervan slecht is voor het lichaam. Als je op een gezonde manier aan wil komen is vegetarisme juist een erg goede keuze.. Neem bijvoorbeeld noten, goede oliën, en 'vette' vruchten zoals avocado.. Mjam!