Vegetariers onverzorgde hippies?

 

Een reclamespot van de vleesfabrikant Aoste heeft de nodige kritiek gekregen van vegetariërs. In de reclame worden vegetariërs namelijk neergezet als onverzorgde hippies die enkel leven op sla, tofu en sojaburgers, iets wat volkomen onterecht is natuurlijk. Mensen die geen vlees eten hoeven absoluut niet minder hip of modern te zijn dan mensen die wel vlees eten. Bovendien leven mensen die geen vlees eten helemaal niet enkel op sla, tofu en sojaburgers. Dat is een zeer achterhaald, negatief en stereotiep beeld.

Aan het einde van de reclame zie je hoe de zoon, die het vegetarische eten zat is, geniet van het eten van een plakje kip. Hij huilt zelfs van plezier... Een vreemde reactie op het voor het eerst eten van een dood dier. Vegetariërs reageren verontwaardigd op de reclamespot. "Alsof vegetariërs per definitie bleke mensen vol pukkels zijn die enkel een blad sla eten", aldus de 11-jarige Jits in Het Nieuwsblad.

Het JEP, de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame, heeft inmiddels vele klachten ontvangen. De reclamecode zegt dat er in reclames geen groepen mensen gekleineerd of belachelijk gemaakt mogen worden. Wie weet wordt de reclame dus binnenkort van de Belgische en Franse buis gehaald...

Wat vind jij van deze reclame?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

D. - Donderdag 20 augustus 2015 12:43
Hahahahahaha, ik ben al 15 jaar vegetariër en toch vind ik dit een grappige reclame. Ik kan er de humor wel van inzien.
Ziva - Donderdag 20 augustus 2015 12:45
Oh nee. Die reclame…ik vond die echt niet ok.
Miku - Donderdag 20 augustus 2015 13:04
Toen ik de beschrijving las, dacht ik: oh nee daar gaan we weer. Een van de nadelen aan vegetarisch eten vind ik dat mensen je meteen aankijken alsof je ze daarmee direct wil bekeren ofzo en je daarop veroordelen. Maar deze reclame vind ik wel meevallen! Is duidelijk een hippie familie die dan daarbij dus ook vegetarisch eten. Geen vegetariërs die dan automatisch hippie zijn. Lijkt wel een parodie op de tofu's :p
Flower girl - Donderdag 20 augustus 2015 13:05
Ben zelf geen vegetariër maar vind het niet netjes dat ze een bepaalde groep hierin 'discrimineren'. De ene helft vegatarier heeft er misschien geen problemen mee maar je weet dat je met deze reclame ook een groep negatief gaat raken.

Daarom begrijp ik niet dat ze dit hebben gemaakt. Zeker niet omdat veel mensen al een beetje vreemd tegen vegatarisch eten aankijken... ik zeg laat iedereen lekker het zelf bepalen en laat iedereen in zijn waarden!!
nono - Donderdag 20 augustus 2015 13:06
Tja ... het is zo overdreven voorgesteld, dat het nog wel grappig is, vind ik. Dit neemt toch niemand serieus?
roby - Donderdag 20 augustus 2015 13:12
ik vind het persoonlijk wel grappig, ik voel me niet aangesproken als vegetarier.
S - Donderdag 20 augustus 2015 13:26
Ik ben een paar maanden vegetariër geweest, ben nu veganist en voel me gezonder dan ooit tevoren! Maar deze reclame is gewoon overdreven en moet je echt niet serieus nemen, ik zie het gewoon als een grap en voel me verder ook niet aangesproken. By the way, tofu vind ik echt niet te eten haha :') Maar ik eet zo gevarieërd, gezond en lekker :) Mensen schrikken altijd als ze horen dat ik veganistisch eet, maar als ik dan laat zien wat ik eet worden ze haast jaloers ;)
Cindy - Donderdag 20 augustus 2015 13:46
Ik denk dat er ergere dingen zijn die onze aandacht en energie verdienen dan deze reclame (waar ik stiekem ook wel een beetje om moest gniffelen). Ik heb er in ieder geval geen probleem mee :)
Assepoes - Donderdag 20 augustus 2015 13:48
Ik vind het best wel grappig, het is gewoon zo overdreven dat je toch wel weet dat het gewoon als grap bedoeld is? Verder vind ik de opmerking in het blog zelf ook niet zo gepast eigenlijk: 'Een vreemde reactie op het voor het eerst eten van een dood dier', ja, ik ben geen vegetariër, en ja ik eet dode dieren, iedereen maakt daarin toch de keuze die hij zelf wilt zonder dat de ene keuze daarom beter is dan de andere en zonder dat wij daarom beulen ofzo zijn omdat wij dode dieren eten?
Maanmeisje - Donderdag 20 augustus 2015 13:59
Ik voel me soms wel een beetje een onverzorgde hippie, en ik eet geen vlees :-). Verder heb ik geen probleem met deze reclame en ik neem het niet serieus.
.. - Donderdag 20 augustus 2015 14:30
ik snap niet waarom mensen hier zo moeilijk over doen
*** - Donderdag 20 augustus 2015 15:09
Hog, de eerste keer dat ik hem zag, vond ik het eerlijk gezegd wat vreemde reclame. ben zelf vegetariër. Maar om hier nu moeilijk over te doen? Ik vind het best goed gevonden. Er zijn zoveel clichés in reclame en deze vind ik niet echt beledigend. het is tenslotte maar reclame en geen artikel in een wetenschappelijk tijdschrift.
yoyootje - Donderdag 20 augustus 2015 15:13
Ik vind het vooral onzin en kan er wel om lachen!
Ben dan geen vegetariër, maar eet wel regelmatig vegetarisch, gewoon voor de bewustwording en omdat ik vind dat je ergens ook wel zonder kan, zolang je maar genoeg voor de juiste aanvulling zorgt.
Jessica0902 - Donderdag 20 augustus 2015 16:22
Ik ben vegetariër en ik vind het vooral heel erg grappig. Wie dit serieus neemt heeft niet zoveel gevoel voor humor.
Aniek - Donderdag 20 augustus 2015 17:46
Wat een belachelijke reclame.
otiz.nerd - Donderdag 20 augustus 2015 21:36
we hebben 4 machten : dat gene wat we denken , wat we zeggen , wat we voelen en wat we doen. En die dingen kunnen niemand over ons zelf beslissen. Die dingen zijn van ons. Dus als ze commentaar geven op de manier dat wij eten , dan doen ze dat maar. Maar we hoeven hun commentaar niet te volgen . we geven hen dan namelijk juist wat ze willen.
sarah - Donderdag 20 augustus 2015 23:30
Het is maar reclame eh, als ieder ding als persoonlijk wordt bekeken... Dan is er geen humor meer in de wereld..

Niets om je in op te jagen, zelf ook vegetarier en vind het wel komiek.. Prototypes zullen er altijd zijn :D
WannaBproud - Vrijdag 21 augustus 2015 08:20
Mensen die vegetariers niet snappen (waardoor er dus zo'n steriotype ontstaat) zijn vooral gewoon ongeinformeerd. Net als vegetariers of de zuivel en eieren industrie trouwens. Laat ze maar eens eerst 'the best speech' van gary yourofsy kijken en daarna Cowspiracy en dan als laatste Earthlings. Dan zou zowat iedereen dierlijke producten tot een minimum houden...
M. - Vrijdag 21 augustus 2015 13:02
Eens met Assepoes (Verder vind ik de opmerking in het blog zelf ook niet zo gepast eigenlijk: 'Een vreemde reactie op het voor het eerst eten van een dood dier'). Bedoel; ben zelf ook vegetariër, en ben het voor mijzelf vaak eens met de redenen in blogs om vegetariër te blijven ook, maar niet iedereen die hier komt en blogs leest is toch vegetariër? Ik vind het fijn dat mensen mij respecteren dat ik vegetarisch eet, maar ik vind ook dat je respectvol moet blijven naar mensen die wel vlees eten. Juist hier. Kan me voorstellen dat als je een eetstoornis hebt en wilt herstellen, het wel moeilijk is om zo'n zin te lezen, terwijl je daarna je varkenslapje volgens je eetlijst moet opeten... Alsof je een dierenbeul zou zijn als je wel vlees eet idd... Staat er niet letterlijk, maar zo komt het wel over.
Team Proud2Bme - Vrijdag 21 augustus 2015 13:25
Hoi M. en Assepoes,

Die zin gaat over de ironie van het voor het eerst eten van een dier/vlees en tranen van geluk, niet over of wij vinden dat je wel of geen vlees moet eten. Daar hebben we helemaal geen oordeel over en wordt niets over gezegd in deze blog of andere blogs over dit onderwerp.
P. - Vrijdag 21 augustus 2015 14:33
Ik ben van mening dat het 'promoten' van vlees op een andere manier moet gebeuren.( Of eigenlijk helemaal niet moet gepromoot worden.) humor of niet. Ik vind het wansmakelijk.

Liadan - Vrijdag 21 augustus 2015 14:33
Ik denk dat het inderdaad gewoon als grap is bedoeld, ook omdat het in een wel erg overdreven jaren '70 setting is geplaatst.
Ik vind het alleen niet zo'n geslaagde grap, maar een behoorlijk suffe. Maar ik zie het niet als discriminatie van vegetariërs ofzo.
Liadan - Vrijdag 21 augustus 2015 14:36
En de mensen zien er ook niet uit als 'onverzorgd'. Wel als hippies, maar alleen dat ze lang haar hebben betekent niet dat ze er onverzorgd uitzien...
N - Vrijdag 21 augustus 2015 14:42
hahaaha! ben zelf al heel lang vega maar vind dit toch super grappig. zijn duidelijk typetjes, bedoelt om leuk te zijn in deze context ;)
Dean - Zondag 23 augustus 2015 13:39
Rosalie - Dinsdag 25 augustus 2015 18:56
Ik weet iets leuks!
Een omgekeerde reclame maken. Een paar van die Hollandse vleeseters een vega burger voorzetten. En dat ze dan geen vlees meer willen.
En dan ook dikke rode mensen, die vegetariërs maar raar vinden.
:-)...
vanAnaarB - Donderdag 27 augustus 2015 07:04