Aangekomen door de voedselbank?

 

Je staat bij de kassa in de supermarkt en je pinpas weigert. In je portemonnee vind je in een hoekje nog tien eurocent. Het is op. Gewoon op. Je hebt geen geld meer. Al je spaargeld heb je al gebruikt om de laatste vaste lasten mee te betalen. Wat moet je dit weekend nou eten? Vol schaamte verlaat je zonder boodschappen de supermarkt. Vanaf die dag realiseer je je dat je afhankelijk bent van de voedselbank.

Hoe is het om afhankelijke te zijn van de voedselbank? Hoe het is om afhankelijk te zijn van de voedselbank kunnen Lara en Anneke je vertellen. Vorige week kon je het interview waarin Nelle haar ervaring deelt met de voedselbank lezen. Lara en Anneke willen beiden anoniem blijven.

Lara bij de voedselbank

Lara is 31 jaar en kwam in september 2016 terecht bij de voedselbank. Doordat ze in de ziektewet terecht kwam en een leerling-contract had met een laag inkomen, kreeg ze 70% van haar laatst verdiende loon. Na een jaar was haar spaargeld op. Het was toen tijd om over de schaamte te stappen en hulp te vragen van de voedselbank. Lara vindt het heel vervelend om niet zelf te kunnen bepalen wat ze eet.

Aangekomen door de voedselbank?

Een vegetariër bij de voedselbank?

Dat is erg lastig. Er komen wel steeds meer producten die vegetariërs en veganisten mogen, maar het blijft echt lastig. Zeker omdat het aanbod zo wisselend is per week en de voedselbank afhankelijk is van wat mensen en winkels doneren.

Hoe gezond is eten van de voedselbank?

Ook dit wisselt heel erg per week. Soms is er een overvloed aan groente en fruit en soms is er gewoon echt niks. Het valt me op dat er eigenlijk altijd wel koek, snoep en chocolade is. Je wilt toch wel wat meenemen en je punten opmaken, dus dan neem je dat mee.

Wat doe je als er te weinig eten is?

Dan eet ik soms alleen brood met wat soep of macaroni met ragout. Het is soms helaas niet anders. Of ik klop bij mijn moeder aan en vraag of ik mee kan eten.

Hoe speelt schaamte een rol?

Schaamte speelt best een grote rol. Eigenlijk weet niemand het, alleen mijn moeder en vriend. Verder enkel drie goede vrienden en een clubje online meiden met wie ik Whap.

Eten om jezelf te troosten?

Ja daar gebruik ik het eten heel vaak voor. Hierdoor ben ik ook enorm aangekomen. Zeker in de tijd dat ik in een depressie zat. Als je dan wel keuze had bij de voedselbank uit chips en chocolade, dan nam ik dat mee en at ik dat op in een eetbui.

Aangekomen of afgevallen sinds de voedselbank?

Ik ben veel aangekomen. Nu ben ik weer aan het afvallen. Met het aanbod van de voedselbank blijft dit proces wel lastig, in verband met de beperkte keuze in gezond voedsel.

Troost eten van de voedselbank

Anneke bij de voedselbank

Anneke is 25 jaar oud en woont in de provincie Gelderland. Ze heeft momenteel geen werk, maar is op zoek naar werk. Ze is veel thuis bij haar huisdieren en soms ook te vinden bij vrienden.

Hoe kwam je terecht bij de voedselbank?

Dat was volgens mij de eerste keer in 2013. Ik had werk en daar ben ik mee gestopt door lichamelijke klachten. De belastingdienst kwam einde van dat jaar met een rekening dat ik te veel huurtoeslag had ontvangen en of ik dit even in wilde leveren. Het is nu 2018 en ik ben in juli 2019 eindelijk klaar met afbetalen...

Zelf niet kunnen bepalen wat je eet?

Het is soms wel even lastig om van de inhoud van een pakket iets te maken, wat je de week daarvoor niet hebt gegeten. Het klinkt misschien heel negatief, maar ik ben echt blij met mijn pakket. In het begin was het heel fijn dat je niet zelf hoefde te bepalen wat je eet. Dat geeft rust. Je wordt creatief met de dingen die je krijgt. Nee, ik vind het niet echt moeilijk. Het is gewoon creatief zijn.

Daarentegen heb ik ook nog mijn weekgeld, dus als ik iets wil eten dan koop ik het. Dat is natuurlijk niet met alle dingen zo. Ik kan bijvoorbeeld geen biefstuk kopen of sushi bestellen of een kant en klaar menu kopen.

Een vegetariër bij de voedselbank?

Ja, als je vegetariër bent kan je daar ook komen. Er is vegetarisch vlees. Er zijn heel soms ook halal producen voor moslims heb ik gezien. Dus het is best uitgebreid.

Hoe gezond is eten van de voedselbank?

De voedselbank is afhankelijk van giften. De voedselbank waar ik bij zit is heel gezond, want ik krijg soms een bigshopper mee aan groenten, fruit en aardappelen.

Wat doe je als er te weinig eten is?

Ik heb een keer gehad dat ik alleen nog macaroni in de kast had staan. Ik heb die dag dus alleen macaroni gegeten met ketchup. Op je nuchtere maag met een bak koffie is niet heel lekker... Ik bedoel je maag protesteert, maar ik was allang blij dat ik iets had.

Op Facebook bestaat er een weggeefhoek voor eten en daar had ik een oproep geplaatst. Ik kreeg toen eten genoeg voor 3 dagen. Dat is echt wel fijn dat ook vreemden met je meedenken en willen geven.

Aangekomen door de voedselbank?

Hoe speelt schaamte een rol?

Eerlijk gezegd heb ik nog steeds last van schaamte, zelfs na 5 jaar. Je schaamt je dat je het nodig hebt. Als ik in sta te pakken kijk ik ze niet aan, omdat ik me schaam. Soms is het zo overweldigend veel dat ik bijna met tranen in mijn ogen sta.

Eten om jezelf te troosten?

Of ik troostvoer krijgt bij de voedselbank? Nee dat koop ik zelf. Ik ben echt een suiker junk. Als ik een dag geen suiker eet, ga ik trillen en krijg ik hoofdpijn. En ja, ik eet ook om mezelf te troosten. Ik koop meer zoetigheid als ik boos of verdrietig ben of omdat ik me eenzaam voel. Dan grijp ik naar troost eten.

Aangekomen of afgevallen sinds de voedselbank?

De meeste mensen met wie ik praat bij de voedselbank zijn aangekomen. Het is niet zozeer de zoetigheid die we krijgen, maar de hoeveelheid. Men zegt dat je dik wordt van macaroni eten, al vind ik dat zelf onzin. Het zit om de week in het pakket. Je hebt soms geen andere keuze dan drie keer per week macaroni eten. Kijk, als er nou 5 chocolade repen in het pakket zitten zou ik zeggen, ja het is logisch dan je aankomt, maar dat is niet het geval.


Heb jij een bijzonder verhaal waarover je graag geïnterviewd wordt door Proud2Bme? Stuur ons dan een e-mail met daarin kort jouw verhaal: redactie@proud2Bme.nl - fotografie: Pexels.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

rose - Woensdag 31 oktober 2018 14:54
wat dapper dat jullie je verhaal delen! ik wens jullie heel veel sterkte

Ik heb een vraag aan Anneke; ik lees dat je dus bij de voedselbank zit, maar wel huisdieren hebt. Ik weet hoe erg dit klinkt en hoe pijnlijk/moeilijk, maar zo bedoel ik het niet, maar waarom doe je je huisdieren niet weg? Het scheelt echt bakken met geld per maand, daar zou je misschien jezelf beter van kunnen onderhouden?
Ik wil niet oordelen over je situatie hoor, het is gewoon een belangstellende vraag over hoe je daar in staat. Ik snap goed dat je huisdieren je gezinsleden/kinderen zijn en dat je die niet "zo maar" weg doet hoor, maar ik vraag het me wel af omdat het een grote kosten besparing zou zijn. Hoe sta je hier in?
M. - Woensdag 31 oktober 2018 15:56
Persoonlijk zou ik mijn katten nooit wegdoen, het zijn kattenkinderen; geven zin aan het bestaan; je hebt een band met elkaar... Ooit heb ik weleens heel diep gezeten maar toen zorgde ik dat mijn huisdieren niets tekort kwamen en at ik gewoon zelf minder. (Ouders met "mensenkinderen" schijnen dat vaak ook zo te doen...kinderen kosten namelijk ook veel geld)
A. - Woensdag 31 oktober 2018 15:57
Om even een antwoord op je vraag te geven. :) Soms nemen mensen een huisdier op momenten dat ze wel het geld hebben. Of hebben ze hun hele leven al huisdieren gehad en is dat gewoon hoe dat het is. En dan plots kom je in geld problemen. Vaak zorgen geldproblemen ook voor sociale isolatie omdat je uitstappen etc niet kan betalen. Stel dat je je huisdier zou wegdoen, dan heb je echt letterlijk niemand. Ook al zou je die weg doen, dat gaat meestal ervoor zorgen dat je wonderbaarlijk wel geld gaat hebben om een sociaal leven te kunnen hebben. Daar nog bij gaan geldproblemen soms ook gepaard met nog andere problemen en een huisdier is iemand die je niet veroordeelt, die je misschien zelfs tot rust kan brengen. Veel mensen die geldproblemen hebben, geen voedsel hebben of naar hiervoor naar de voedselbank gaan die doen er alles voor om voor hun dier te zorgen omdat dat je houvast is.
Geen idee of dat bestaan, maar het zou moeten bestaan. Dierenartsen die voor mensen met een inkomen onder de armoedegrens toegankelijk zijn zodat ze dat belangrijk onderdeel van hun leven zeker niet moeten afgeven of niet helemaal kunnen verzorgen als er iets ergs gebeurd is.
:)
L. - Donderdag 1 november 2018 08:19
Ik (lara) van interview heb ook 2 huisdieren. Wat de andere al zeggen ik had ze al in de periode met voldoende inkomen etc. Ik eet liever zelf een dag niks dat ik wel de brokken voor mijn hond kan kopen dan haar weg te doen. Door mijn dieren kom ik mijn bed uit als ware. Nu is er ook een soort voedselbank voor huisdieren, daar klop ik wel eens aan voor de dieren.
ano - Woensdag 31 oktober 2018 21:26
ik wil hier toch nog even op aanvullen dat je echt niet aankomt van pasta, mochten meiden hier nu bang voor zijn na bovenstaande blog te lezen. Het probleem zit hem in het tekort aan groenten waardoor je heel veel volume in je gerecht mist en dus een hele grote portie pasta en dus kcal eet. Maar het is dus zeker niet de pasta waar je van aankomt ♥

zelf heb ik ook niet veel geld te besteden, maar ik kom met weinig geld toe voor eten. Ik kook alles zelf en eet altijd dezelfde maaltijden, enkel variatie in groenten en fruit, voor de rest heb je geen variatie nodig om alle vitamines binnen te krijgen en zo weet ik bijna precies hoeveel geld ik nodig heb per maand voor eten (100 euro voor een hele maand en voldoende kcal en vitamines!) Ik eet geen vlees en ook geen vleesvervangers uit de winkel, ik koop gedroogde bonen die ik zelf week en kook, spaart echt tientallen euro's per maand! misschien een aanvulling voor bij de voedselpakketten die je zelf kan kopen? Voor 2 euro heb je al een kilo bonen.
S - Donderdag 1 november 2018 05:56
Ik ben vrijwilliger bij de voedselbank en het is soms idd erg vervelend dat er vanaf januari tot juni elke week oliebollenmix in het pakket zit. Wij vinden dat als vrijwilligers ook schrijnend.
Het is inderdaad de ene week verser en gezonder dan de andere week, maar houdbare producten zoals macaroni zijn nou eenmaal langer houdbaar en worden vaker afgestaan door supermarkten. Verse groenten en vlees zijn moeilijker uit te delen (bij ons is er eenmaal per week uitdeeldag).
Ik kan me voorstellen dat het lastig gevonden wordt, maar het is niet zo dat het expres gedaan wordt.
Heel veel sterkte! Er zijn veel mensen die het vervelend vinden om naar de voedselbank te gaan en dat kan ik me wel indenken, vooral als je in een klein dorp woont.
Jannie - Donderdag 1 november 2018 09:26
Doordat ik teveel kosten heb aan tel internet kom ik niet in aanmerking voor de voedselbank. Zou het heel goed kunnen gebruiken. Vooral omdat ik extra tandarts kosten had en teveel kosten voor mijn orthopedische schoenen
starchild - Donderdag 1 november 2018 22:03
schandalig dat mensen afhankelijk moeten zijn van de voedselbank in een 'welvarend' land. Het geld gaat niet naar de juiste mensen helaas.

Heel veel sterkte meiden ♥
Maria - Vrijdag 2 november 2018 08:55
Met alleen (witte) macaroni mis je de eiwitten, vet en vezels in je menu en de nodige vitaminen en mineralen, die belangrijk zijn voor de omzetting van koolhydraten. Door snelle suikers en vooral geraffineerde suikers en zonder de combinatie met eiwit, vet en vezels, krijg je behoefte aan nog meer suikers.
Als bij een inzameling voor de voedselbank, in de supermarkt, in de kratten doen, zoals appelmoes, dan vind ik dat treurig. Beter zou zijn een blikje vis, peulvruchten, peulvruchtenmacaroni ofzo. Zelf doe ik er wel dat soort dingen in. Als jullie zo'n actie tegenkomen en je hebt wel het geld; gooi er wat fatsoenlijks in; dingen die voedzaam zijn. Het zou ook veel beter zijn als je wat te kiezen hebt bij de voedselbank.
Het kan wel schelen om dingen zelf te maken of te kweken, zoals kiemen.