De kracht van de eetstoornis is groot | Zielzorgers

 

Met regelmaat plaatsen we gastblogs en ervaringsverhalen van mensen die lijden of hebben geleden aan een eetstoornis. Dit is voor veel van jullie een bron van herkenning, erkenning en motivatie. Het zijn vaak verhalen waarin ook de hulpverlening een grote rol speelt. Hoe is het eigenlijk om aan de kant van de hulpverlening te staan? Om dag in dag uit als eetstoornis professional te werken? Iedere dinsdag kan je hun kant van het verhaal lezen in de interview serie Zielzorgers op proud2Bme. Vorige week praatten we met psychiater Hanneke Schaapherder. Deze week de beurt aan behandeldirecteur Eric van Furth.

Eric van Furth is klinisch psycholoog, psychotherapeut, directeur behandelzaken bij Centrum Eetstoornissen Ursula. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar Eetstoornissen verbonden aan de afdeling Psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij werkt sinds 1984 met cliënten met een eetstoornis. Naast management en behandeling maakt ook wetenschappelijk onderzoek een belangrijk deel uit van zijn werk. Voor Proud2Bme vroegen we hem naar de mooie en minder mooie kanten van het behandelen van eetstoornissen.

zielzorgers eric van furth

Meest belangrijk bij eetstoornis herstel?

Twee dingen: 1. Zoek snel hulp! en 2. Geef nooit op! Nog steeds duurt het vaak jaren voordat iemand met een eetstoonris zich bij ons meldt voor hulp. En ik snap dat wel, het duurt vaak een tijd voordat je bij jezelf kan herkennen dat je een echt probleem hebt, maar ook kan bekennen dat je er zelf niet meer uitkomt. Er sneller bij zijn betekent ook sneller herstel! Geef die eetstoornis niet de kans zich te nestelen in je leven. Met de juiste hulp is er heel veel mogelijk.

Herstellen van een eetstoornis gaat met vallen en opstaan. Soms met twee stappen vooruit en één achteruit. Maar geef niet op! Werken aan herstel is een full-time baan. En een vermoeiende baan bovendien. Met steun van familie, vrienden en behandelaar(s) werken aan haalbare doelen tot je weer goed in je vel zit, of in ieder geval heel veel beter.

De kracht van de eetstoornis is groot | Zielzorgers

Meest belangrijke levensles?

Dat het in mijn werk heel belangrijk is om samen te werken met mensen die ik leuk vind, om goed voor mijzelf te zorgen en in het hier en nu te leven. Ik heb een hele leuk, afwisselende baan. De afgelopen 30+ jaren heb ik gewerkt met mensen met een eetstoornis. Nu is een van de leukste dingen dat ik mijn ervaring in het werk en mijn levenservaring, als mens, vader en echtgenoot, steeds beter kan inzetten in het contact met patiënten en hun naasten. Eigenlijk vind ik dat ik steeds beter word in het werk, maar mij ook veel beter realiseer wat ik niet kan, waar mijn beperkingen liggen. Gelukkig heb ik veel hele goede jonge collega’s die modern en goed opgeleid zijn en mijn tekorten kunnen aanvullen.

Moeilijk aan het werk?

Dat wij maar zo weinig hulpmiddelen hebben, weinig kunnen om te helpen. Er is helaas geen wonderpil. Er zijn wel een aantal behandelingen die bewezen effectief zijn, maar dan nog laten de resultaten op groepsniveau vaak veel te wensen over. Wat ik ook moeilijk vind is dat wij niet iedereen van de eetstoornis af kunnen helpen. Soms omdat de problemen heel complex zijn en al lang bestaan. Vaker omdat wij samen (patiënt, naasten, behandelaar) niet het herstelknopje kunnen vinden. Waar wij dan wel samen aan kunnen werken is hoe het leven dragelijker te maken en te werken aan wat wel mogelijk is.

De kracht van de eetstoornis is groot | Zielzorgers

Wat maakt volledig herstel ingewikkeld?

Dat wanneer je er niet snel bij bent, de eetstoornis zo verweven raakt met de persoon en het leven. De kracht van de eetstoornis kan zo groot zijn dat het al snel iemand helemaal overneemt. Hoe langer dat bestaat, hoe moeilijker het is om nog te weten hoe het leven zonder een eetstoornis was en vast te houden aan je wensen en idealen voor een gezonde, gelukkige toekomst.

Gelukkig is volledig herstel wel voor velen de toekomst. De mythe dat volledig herstel niet mogelijk is blijft helaas hardnekkig. Wel is het verstandig om, eenmaal hersteld, nooit meer te gaan lijnen en eigenlijk om nooit meer in een negatieve energiebalans te komen.

Indrukwekkend moment uit jouw werk?

Dat zijn de mensen die beter worden. Gelukkig zijn dat er velen! Een van mijn patiënten, die mij nu te binnen schiet, die toen echt heel erg ziek was, is inmiddels al decennia genezen. Ze is moeder van twee kinderen en werkt als klinisch psycholoog bij een andere GGZ instelling. Dat vind ik prachtig! Zo ken ik nog vele voorbeelden.


Hulpverlener gezocht. We hebben inmiddels verschillende GGZ instanties uitgenodigd mee te werken aan Zielzorgers. We wachten nog op reacties. Is er een hulpverlener waar JIJ benieuwd naar bent voor de serie ZIELZORGERS? Het verhaal achter welke hulpverlener zou jij graag willen lezen? Laat het ons weten en wie weet vind je dit dan binnenkort op Proud2Bme.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nerveus - Woensdag 21 november 2018 19:21
Wat interessant om te lezen! Ik zie Eric van Furth tegenwoordig vaak in programma's over eetstoornissen verschijnen. Mooi om eens te lezen hoe een eetstoornis is vanuit het oogpunt van een hulpverlener.
Jillie - Woensdag 21 november 2018 19:43
Waarom alleen mensen die bij de Ursula werken in deze rubriek? Er zijn (veel) meer instanties die werken met eetstoornissen...
Redactie Proud2Bme - Woensdag 21 november 2018 19:46
"We hebben inmiddels verschillende GGZ instanties uitgenodigd mee te werken aan Zielzorgers. We wachten nog op reacties"

staat onderaan dit interview... Proud2Bme is gevestigd bij De Ursula. Om die reden eerst een aantal mensen van de Ursula.
Jess - Woensdag 21 november 2018 20:50
Sorry, maar ik vind dit interview een beetje 'leeg'. In mijn ogen een standaard praatje, maar misschien ben ik de enige.
@Jess - Woensdag 21 november 2018 21:55
Je bent niet de enige :-)
lianne - Woensdag 21 november 2018 21:57
Ik vind het een promotie praatje, wilde ik al reageren. fijn dat er meer het een leeg verhaal vinden
Pietra - Woensdag 21 november 2018 22:02
Ik moet er toch een beetje om gniffelen, al is het eigenlijk totaal niet grappig.
'Zoek snel hulp'..en dan op een wachtlijst van 6 maanden komen te staan.

Het stukje onder 'moeilijl aan het werk' vind ik wel goed omschreven. Je leest vaak mooie recovery verhalen, maar ik vraag me af hoeveel mensen er zijn die voor altijd met de stoornis zullen rond lopen.
Maya - Woensdag 21 november 2018 22:52
.. Om vervolgens niet in behandeling genomen te worden omdat je te complex bent bijv... Of je wordt doorgestuurd naar instelling X vanwege andere problematiek en die sturen je weer naar instelling Y vanwege de eetstoornis.
Pietra - Woensdag 21 november 2018 23:03
Ja dat wilde ik er al niet bij schrijven haha, omdat ik bang was voor de reacties. Maar fijn dat ik niet de enige ben..al gun ik iedereen het beste.
Ik word ook continu afgewezen en door/terug gestuurd.
britneyangel - Woensdag 21 november 2018 22:07
intressant en goeie blog
Carla - Woensdag 21 november 2018 22:28
Leuke reeks, al is dit interview wel wat minder persoonlijk dan de andere twee. Mag ik iets vragen? Wat wordt bedoeld met een negatieve energiebalans?
Lauri - Donderdag 22 november 2018 00:05
Daar wordt een calorieëntekort mee bedoeld oftewel je verbruikt meer dan je binnenkrijgt
Emma - Donderdag 22 november 2018 08:14
Ik denk eigenlijk niet dat hij simpelweg op kcal doelt.
Lauri - Vrijdag 23 november 2018 10:33
Oh, waarop dan, denk je?
Carla - Zaterdag 24 november 2018 19:20
Misschien gaat het over geestelijke energie? Dat je moet oppassen dat je jezelf niet moet verliezen in mensen en situaties die niet goed voor je zijn? Of dat je je niet slecht zou mogen voelen? Ik hoop dat de redactie het uit wil leggen. Want nu kan het over calorieën gaan maar misschien ook niet. Daardoor lijkt het nogal een lege opmerking. Een tegeltjeswijsheid. Dat is jammer.
@Roos - Donderdag 22 november 2018 09:44
Ik zou kinderartsen willen horen.
Dragonfly - Donderdag 22 november 2018 09:57
Ik vind de nieuwe blog reeks zo mooi en inspirerend, tof dat jullie dat doen
Mart-h-e - Donderdag 22 november 2018 10:40
Wat een bescheiden en kundige man, Eric! Jammer dat er in het noorden (nog) geen Eric is....
Inspirerend verhaal dat illustreert dat er hoop én kans is op volledig herstel!
Anne - Donderdag 22 november 2018 16:24
hele mooie en waardevolle blog!!
Moon - Donderdag 22 november 2018 16:25
Ik hoop dat er meer van dit soort reeksen komen, van een psychomotorisch therapeut, van een diëtist, kinderarts. Wat is hun visie?
Britt1988 - Donderdag 22 november 2018 18:29
Ik weet wel een super leuke psychomotorische therapeute die mij enorm veel heeft geholpen!
E - Donderdag 22 november 2018 20:40
Ik zou het superleuk vinden om te horen hoe het is voor de medewerkers van Rintvelt. Maar dat is natuurlijk ook omdat ik er zelf heb gewerkt! :) Anyway leuke blog!
Lies - Vrijdag 23 november 2018 12:31
Maartje Zeldenrust
Rosalie Keet
Lies - Vrijdag 23 november 2018 12:32
Wendy Lotgerink Bruinenberg-Asteleijner
~ - Vrijdag 23 november 2018 15:39
Bij BalanZ is er een geweldige PMT'er. Ze kan heel goed woorden geven aan mijn gedachten en weet precies hoe ze het beste een reactie bij mij kan 'uitlokken'. Er worden veel verschillende, soms ook heftige, thema's besproken, waar ik veel van geleerd heb. Hierdoor vraag ik me soms af hoe het voor PMT'ers is om in dit vakgebied te werken. Het lijkt me mooi om daar een interview over te lezen!
X - Vrijdag 23 november 2018 18:07
Patrice Nieuwenhuis
Donutworry - Maandag 26 november 2018 18:38
Mij lijkt het wel interessant om een sociotherapeut op een opnamegroep te ‘horen’. Hoe het voor hem/haar is om de strijd zo veel te zien en hoe ze hiermee omgaan?
Ingrid - Dinsdag 27 november 2018 07:52
Tja……. maar als je een "complexer" geval bent krijg je al snel het gevoel dat ze je liever zien gaan. Maar goed, anderen hebben wellicht wel de passende hulp en zijn daar heel happy mee. Het is een zwaar gevecht en er is inderdaad helaas geen wonderpil.
Carla - Zaterdag 1 december 2018 18:47
Redactie, lezen jullie de reacties onder de blogs? Sorry als ik een beetje opdringerig ben of als ik het misschien niet zo handig geformuleerd had, maar ik zou het eerlijk gezegd wel fijn vinden als mijn vraag over de energiebalans beantwoord kan worden...