Mindfulness en Downshifting

 

Misschien herken je het wel. Je vliegt van hot naar her, hebt veel te doen en iedere dag moet je van alles. Zelfs als het lekker weer is, zit je vaak nog binnen; in huis, in het schoolgebouw of in winkels. Je hebt een druk en volgepland leven en maakt je zorgen over geld, je huis. je uiterlijk en spullen. Je bent onderdeel van de maatschappij, maar waar en wie ben je zelf als mens nog in dit verhaal?

simple life

Ik denk dat we vaak zo gericht zijn op spullen, bezittingen, werk en studie, dat we soms best wel eens vergeten waar het nu eigenlijk echt om draait. We komen nog maar weinig in de natuur, bezoeken het strand alleen om bruin te worden en zijn zo druk dat we niet eens zien dat de bloesem in de bomen bloeit.

Twee dingen waar ik de laatste tijd over nadenk zijn mindfulness en downshifting. Twee dure woorden die veel simpeler zijn dan je denkt. Maar vooral twee manieren waarop ik in alle drukte mezelf terug kan vinden, rust kan vinden en weer even weet waar het eigenlijk ook alweer echt om ging. Mindfulness kreeg ik als onderdeel van de therapie voor mijn eetstoornis en heb ik daarna voortgezet met cd's, dvd's en de App Headspace. Downshifting kwam ik tegen in een tijdschrift over natuur en in Flow Magazine.

♥ Mindfulness
Dit is een hele fijne manier waarop je je weer bewust kunt zijn van jezelf, je lichaam, je grenzen, je gedachtes en je omgeving. Zonder te oordelen, gewoon 'zijn'. De woorden die mindfulness voor mij het beste omschrijven zijn: 'Het is zoals het is, en het is goed zoals het is' en 'Als het fout gaat is het ook goed'. Loslaten en terugkomen bij mezelf zijn daarin de twee belangrijkste resultaten. Ik hoop er meestal stiekem ook van tot rust te komen en vaak gebeurt dat ook. Loslaten en dingen aan ''ballonnetjes'' hangen hielp mij ook heel erg om die rust juist te vinden en weer te weten wat ik nou eigenlijk zelf ergens van vond of dacht. 

natuur

♥ Downshifters
Geld is er om dingen mee te kopen, leuke dingen van te doen, van te leven en mee te sparen. Klinkt simpel, maar eist een hoop aandacht en energie op. We willen bijna altijd meer van dit "spul" en zijn niet snel tevreden. Geld maakt niet gelukkig, maar toch gebruiken we het om gelukkig te worden. Bijvoorbeeld door een verre vakantie, nieuwe schoenen of een groter huis.

Veel dingen staan daardoor in direct contact met geld. Studie kost geld, werken levert geld op, leuke dingen kosten geld en ook om ergens naartoe te gaan heb je meestal geld nodig. Meestal, want het hoeft dus niet. Maar niet op geld gericht zijn wordt ons soms ook gewoon heel lastig gemaakt. Daarbij leidt het je ook nog eens enorm af van waar het nu eigenlijk om draait in het leven. 

Downshifters kiezen er bewust voor om minder te werken of alleen werk te doen wat zij leuk vinden, ook al dalen hun inkomsten daardoor. Ze gaan kleiner wonen, omdat dit minder geld kost en ze minder kunnen gaan werken of zich niet meer zoveel bezig hoeven te houden met geld. Ook geven ze minder geld uit aan spullen. Ze zijn meer bezig met recyclen, tweedehands spullen en verbouwen bijvoorbeeld zelf groenten. Veel downshifters zeggen meer vrijheid te ervaren, omdat ze minder afhankelijk zijn van bezit en van de maatschappij. Ze staan meer stil bij waar het leven echt om gaat.

♥ Terug naar de basis
Soms zijn we met z'n allen zo bezig met uiterlijk, geld en spullen dat we vergeten wat nu echt belangrijk is. We hebben weinig tijd voor onze geliefden en zijn erg materialistisch. Zonde, want bewezen is dat we ons echt beter voelen als we meer bezig zijn met waar we vandaan komen en onderdeel van zijn: De natuur.

downshiftersbos

Het is niet zomaar een feit dat mensen zich gezonder, meer ontspannen en vrolijker gaan voelen door de natuur. Dit heeft te maken met heel veel aspecten. De natuur komt dichtbij wie we eigenlijk zijn. Maar de natuur is ook niet-oordelend en kan daardoor troost en bezinning bieden. In de natuur kun je tot jezelf komen en beter nadenken over grote beslissingen.

Door meer over mindfulness en downshiften te lezen, bedacht ik mezelf dat het bij mij soms ook wel wat minder kan. Ik wil heel graag dichtbij mezelf blijven, omdat ik merk dat ik me dan het aller gelukkigst voel. Ik wil doen waar ik me goed bij voel, uitdagingen aangaan waar ik achter sta en zelfs eten, drinken, proeven en ruiken wat ik zelf uit heb gekozen.

Ik ga nu af en toe naar het bos met een kleedje, wat te drinken en een plak/schrijfboek. Ik zoek een fijn plekje uit en ga daar eens even rustig de boslucht in zitten ademen. (Zie foto) Ik denk na over van alles en nog wat en voel me heel fijn tussen de bomen. Af en toe hoor je een vogel. Ik bedacht me laatst nog hoe fijn ik het vind dat de natuur gewoon 'is'. Ik zou zelf ook best een beetje meer gewoon mogen 'zijn', zonder oordeel, reden doel of mening en zonder te denken aan tijd.

Luisteren naar mezelf en mijn gevoel, iets wat ik vroeger heel eng vond, maar wat mij nu juist helpt om goed voor mezelf te zorgen. Terug naar de basis en stilstaan bij jezelf, zoals bij downshifting en mindfulness, kan daarbij goed van pas komen. Ik zal er nooit heel vastberaden in worden of gestructureerd, want daar ben ik te chaotisch voor, maar een beetje minder van alles en een beetje meer van m'n eigen gevoel, vind ik een goed voornemen.

weheartit

Bij downshifting en mindfulness horen bij mij ontspanningsoefeningen, stilstaan bij mijn gevoel, wandelingen, de natuur in gaan, vaker naar Texel gaan, minder kopen, af en toe eens goed diep ademhalen, milieu bewuster zijn, meer biologisch, door de regen fietsen en gewoon de druppels voelen, zelf plantjes telen, vaker naar de sauna gaan en goede gesprekken met vriendinnen hebben. Gewoon wat meer van waar het echt om gaat en een beetje meer aandacht en liefde voor jezelf. Misschien spreekt het jou ook wel aan.

Foto's: Weheartit en Nouska

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Leonie_06 - Vrijdag 27 december 2013 19:33
Dit is zo fijn! En wat een heldere uitleg ook! Super!
Maiskolf - Vrijdag 27 december 2013 20:20
Heel mooi dit! Ik zou ook graag gewoon even willen 'zijn'. Zonder het gevoel dat anderen verwachtingen van me hebben, zonder het gevoel dat ik me altijd maar moet verantwoorden.
Lot1995 - Vrijdag 27 december 2013 21:54
Heel erg, jammer dat de maatschappij van tegenwoordig er niet op gebaseerd is en er aan meewerkt :(
Lotusje - Vrijdag 27 december 2013 22:47
Mijn vader en zijn vriendin zijn duidelijk downshifters haha, ik wist niet dat het zo heette. Ik merk wel dat het som echt rust kan geven.
R. - Vrijdag 27 december 2013 23:13
Ik ben juist dol op geld :)
Ik hou wel van mindfulness en doen ook regelmatig meditatie-oefeningen.
Bloem - Zaterdag 28 december 2013 11:26
Wat een fijne blog! ik ga binnenkort een cursus mindfulness doen, ben heel erg benieuwd. He en weer wat ontdekt: ik ben gewoon een downshifter! hihi
Gtje - Zaterdag 28 december 2013 18:08
Ik ben hier veel mee bezig :). Het liefst wil ik elk weekend een natuurwandeling maken, maar ik heb er niet altijd tijd voor. Ik merk wel dat ik dat toch echt minstens 2x in de maand nodig heb. Als ik dat niet doe, loop ik vast in de stress en zorgen.
De term downshifting kende ik nog niet, maar als ik zo kijk, ben ik eigenlijk wel een downshifter :)
anoniem* - Zaterdag 28 december 2013 21:40
ik herken het wel. Vroeger lukte het echt niet om ontspanningsoefeningen te doen of mindfullnes, maar gelukkig lukt het nu wel! En het helpt vaak ook nog (:
Gelukkig heb ik nu ook een hond dus ik kom lekker elke dag in het bos om te wandelen. Geeft mij idd rust. (:
Ingrid - Zondag 29 december 2013 07:30
Ik zou vaker de natuur op moeten zoeken ik woon vlak bij het strand en in het bos zijn we ook zo. Yoga en mediteren vind ik ook fijn simpel op mijn matje met kaarsjes en wierook of lekker geurende olie. Mantra's geven we rust met affirmaties heb ik dan weer enige moeite, de meest verheven gedachten hebben over jezelf..............