Ondergewicht en serieus genomen worden

 

Kun je alleen met ernstig ondergewicht opgenomen worden in het ziekenhuis? Is er een bepaald BMI nodig om serieus te worden genomen, of ben je anders niet ernstig genoeg? Dit is iets wat veel mensen met een eetstoornis in hun hoofd hebben. Ik kan maar beter meteen antwoord geven op deze vraag: nee. Misschien zul je me nu nog niet geloven, ik heb het zelf ook lang niet geloofd.

Toen ik een eetstoornis ontwikkelde, stelde ik mezelf 'gerust' door tegen mezelf te zeggen dat ik toch nooit veel ondergewicht ging krijgen, dus dat het dan niet erg was. Nu besef ik dat dat grote onzin is. Als je een gezond gewicht/overgewicht hebt, kun je ook doodziek zijn door je eetstoornis. Het gaat niet om je gewicht, echt niet.

meisje

Hier kijken ze ook in het ziekenhuis echt niet alleen maar naar. Toen ik in het dieptepunt van mijn eetstoornis zat, had ik wel wat ondergewicht, maar lang niet zoveel als sommige andere meiden. En toch ben ik bijna 5 weken opgenomen geweest in het ziekenhuis. Ik zat niet zo ver van een gezond gewicht af, maar ik was heel erg veel afgevallen in een korte tijd, en dat is hartstikke slecht voor je lichaam. Doordat ik eerst flink wat kilo's boven de ondergrens zat, viel ik wel veel af maar duurde het even voordat ik ondergewicht had. Ik was uitgedroogd, ook al dronk ik veel, en ik weigerde op het laatst al het voedsel. Dit zorgde ervoor dat het ziekenhuis besloot om MIJ op te nemen, niet mijn gewicht.

Ernstig ondergewicht is geen meetlat voor hoe ernstig je eetstoornis is! Het is een mentale ziekte, en het maakt echt niet uit hoeveel je weegt. In het begin van mijn eetstoornis kreeg ik de diagnose NAO, omdat ik toen nog geen ondergewicht had. Ik voelde me nep, hartstikke nep. Ik dacht dat ik de hulp niet waard was. Nu besef ik dat dit onzin is. Toen ik eenmaal ondergewicht had werd de diagnose ineens veranderd naar Anorexia Nervosa. Mentaal veranderde er echt niks, hoor! Ik had het nog even zwaar met eten, het werd niet ineens nóg moeilijker.

meisje

Hulpinstanties voor eetstoornissen kijken ook niet enkel naar je gewicht, ook met een gezond gewicht of overgewicht word je serieus genomen. Een eetstoornis zit in je hoofd, en soms zie je de effecten hiervan aan je lichaam. Maar dat hoeft niet!

Lieve jij, pas alsjeblieft goed op jezelf. Je bent het echt waard, jij verdient hulp ongeacht hoeveel je weegt. Herstellen is echt mogelijk, ook voor jou. In het dieptepunt van mijn eetstoornis heb ik gedacht dat dit onmogelijk was en dat het nooit beter zou worden. Nu ben ik op het punt beland waarop ik uitdagingen aanga en ik weer hoop heb. Als je blijft vechten worden de dingen echt beter en makkelijker, ook voor jou. Het is mogelijk, echt waar ♥

P.s. Herken je je nou in bovenstaande én zou je het prettig vinden om hierover eens door te praten, kom dan gerust eens langs in onze dagelijkse chats tussen 19:00 uur en 21:00 uur of open een topic op ons forum.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Romy - Vrijdag 17 juni 2016 10:05
Mooi verwoord lieverd ! Ik ben zo zo zo trots op je ! ❤️
MJlove - Vrijdag 17 juni 2016 10:09
Wauw, heel erg bedankt voor deze blog!

Ik heb zelf deze week de diagnose anorexia gekregen, maar gelijk komt er in mijn hoofd twijfel, omdat mijn BMI niet zó laag is. Dus zo erg is het toch niet?
Door dit soort blogs probeer ik in te zien dat het bij mij ook serieus is en dat ik dat moet erkennen.
Joyce - Vrijdag 17 juni 2016 10:09
I love you so so much, ik ben zo trots op je schat! 💖
Merel - Vrijdag 17 juni 2016 10:15
Bedankt voor je blog!!
Robijntje - Vrijdag 17 juni 2016 10:34
Onwijs trots op je!
MyLifeAsMerel - Vrijdag 17 juni 2016 10:38
Zo trots op jou!
Lalala - Vrijdag 17 juni 2016 10:47
inspirerende blog! Goed om het zo een keertje te lezen dan komt het extra binnen dat het inderdaad om jou gaat die ziek is en niet om je gewicht.
Anoniempje - Vrijdag 17 juni 2016 10:52
Wauw wat een mooie blog, hierdoor heb ik echr weer wat motivatie terug, dankjewel!
Anoniempie - Vrijdag 17 juni 2016 10:59
Om aan te vullen... van de zomer had ik zwaar overgewicht en lelandde toch in het ziekenhuis vanwege Uitdroging en ondervoeding echt waar dus zelfs met overgewicht kan het
Ilse - Vrijdag 17 juni 2016 11:43
Ik ben trots op jou lieve Noa, je hebt het echt prachtig verwoord!💜
Dorijn - Vrijdag 17 juni 2016 11:47
Zo trots op je meis ❤️ Je kan dit ❤️
Elize - Vrijdag 17 juni 2016 12:19
Super mooi geschreven Noa! En zo waar.. trots op jou!!
Nickster - Vrijdag 17 juni 2016 13:02
Zoo mooi liefie💫 je hebt helemaal gelijk❤ ik ben super trots op jou!💪 stay strong😜 xxx Recovering_Nickster
Julia - Vrijdag 17 juni 2016 13:11
Waauw Noa mooi verwoord! Ik wens je nog heel veel succes in je verdere behandeling! Je kunt het, geloof in jezelf! Groetjes Julia
Lisette - Vrijdag 17 juni 2016 13:11
Supertrots op jou Noa!!! Mooi geschreven en het is inderdaad vaak zo dat iedereen een eetstoornis alleen maar associeert met ondergewicht. Maar het is een mentale ziekte die veelal ondergewicht met zich meebrengt maar zeker niet altijd of zeker niet altijd al in het begin.
Je hebt nu een streefmarge bereikt maar dat houd niet in dat de ziekte overwonnen is. Ben er voor jou onvoorwaardelijk. Was al een enorm trotse moeder maar nu nog meer. Xx
Charlie-vs-ana - Vrijdag 17 juni 2016 14:11
Super mooi geschreven meid! Je kan dit gevecht echt winnen! Je bent zoveel sterker dan je denkt! Trots op je!
Bianca - Vrijdag 17 juni 2016 14:29
Mooi verwoord kanjer!
In jouw verhaal maak je duidelijk dat een eetstoornis in je hoofd zit en niet altijd goed zichtbaar is aan de buitenkant. De een zal kracht uit je verhaal halen en de ander krijgt inzicht in eigen situatie.
Blijf schrijven meid!
Trots op jou!
Femke - Vrijdag 17 juni 2016 15:30
Super mooi verwoord, door dit soort blogs probeer ik jou nog beter te snappen. Ik ben zo super trots op jou xx je allerbeste vriendin en je moet weten dat ik er altijd voor je ben
Yellow97 - Vrijdag 17 juni 2016 16:53
Er zijn helaas wel psychologen die letterlijk zeggen dat je geen eetstoornis hebt omdat je geen ondergewicht hebt
ikkuh85 - Vrijdag 17 juni 2016 23:30
Super mooi geschreven!!!Denk dat vele iets aan jou blog hebben,erg inspirerend!:-) Heel veel succes verder!!!
Maaike - Vrijdag 17 juni 2016 23:53
Noa.....Wat een kanjer ben jij! Hoe knap dat je je zo openstelt naar de buitenwereld en laat zien en voelen wat een eetstoornis is en wat het mentaal met je doet. Gewicht is maar een cijfer....als het in je hoofd niet matcht dan kun je afvallen of aankomen maar dat lost daarboven niks op. Je bent enorm op de goede weg en je stelt jezelf alweer doelen....petje af. Het is niet niks, maar je komt er wel dat weet ik zeker! Een dikke knuffel van je overbuuf xx
M1990 - Zaterdag 18 juni 2016 10:23
Helemaal mee eens. De kern van het probleem is je gedachten over eten, en hoe je daar mee om gaat.. Als het in je hoofd niet goed zit, dan worden de problemen groter en wordt het lastiger om te herstellen. En dat kan bij elk gewicht.
Jade - Donderdag 13 juli 2017 19:36
Euh... geen ernstig ondergewicht had jij dus? Of wel? Ik vind je er echt eng mager uitzien op die foto. Ik vind het best wel eetstoornispraat als je zegt dat er meidrn zijn met meer ondergewicht. Ja, tuurlijk, maar jij had ook flink ondergewicht toch?
Noa - Donderdag 13 juli 2017 20:25
@Jade
Euh... misschien wel een beetje eetstoornis die praatte. Ik had volgens de kinderarts en alles wel ernstig ondergewicht ja, maar zag dat zelf niet in. Nu zie ik het nog steeds niet op oude foto's enzo. Maarja als ik naar de kinderarts luisterde wel.
Noa - Donderdag 13 juli 2017 20:26
Maar wel bedankt voor het relativeren ook al kwam je reactie hard binnen