Meid, wat ben je dik geworden

 

“Het gaat goed met je hè? Wat zie je er goed uit! Wat ben jij goed hersteld zeg!” Een paar van de vele goed bedoelde reacties die ik krijg vanuit mijn omgeving toen ik er lichamelijk gezonder uit zag. Logisch, want: ik zag er toch ook beter uit? Ik ben toch veel aangekomen? Mensen zien mij toch weer buiten, in de winkel etc. Als ik deze woorden hoor, maakt mijn hoofd mij gek. De eetstoornis trekt harder en harder. Het klinkt in mijn hoofd als: “meid, wat ben je dik geworden”

Ik wéét dat mensen het goed bedoelen. Ik wéét dat mensen niet zeggen dat ik dik ben geworden. Ik wéét dat mensen mij graag een compliment willen geven, omdat ze mijn strijd bewonderen. Zo voelt het ook wel, maar het komt anders over in mijn hoofd, althans dat laat de eetstoornis mij geloven.

Meid, wat ben je dik geworden

Ik merk dat ik er steeds beter mee om kan gaan, mede door de therapieën. Samen met mijn therapeuten heb ik gekeken naar de antwoorden die ik kan geven. Namelijk:

“Ik ben er nog niet, maar ik ben hard aan het werk”

“Het gaat met ups en downs”

Of gewoon “dankjewel”

Je hoeft niet altijd te laten weten dat het nog niet goed gaat. De mensen in mijn directe omgeving weten hoe het gaat, zij weten dat een eetstoornis niet alleen om uiterlijk gaat. Dus, waar maak ik mij eigenlijk druk om? Ik probeer het nu te zien als: “Fijn dat ze mij een compliment willen geven!” Wil ik er meer over kwijt, over hoe het écht gaat, dan kan ik altijd de keuze maken om er meer over te vertellen.

Als je dit leest en je weet niet zo goed hoe je om moet gaan met deze reacties, probeer erover te praten met de mensen die je hierbij kunnen helpen. Bedenk antwoorden die je kan geven, relativeer het in je hoofd. En heel belangrijk: zie het áltijd als een compliment! Je eetstoornis maakt je gek in je hoofd, maar jij bent níet de eetstoornis, jíj bent een waardevol persoon.

Ondertussen kan ik er beter mee om gaan, maar blijft het een moeilijke situatie. Ik zie er beter uit, maar het gaat niet om het uiterlijk, het gaat om het gevecht in het hoofd, de oorlog die zich in je hoofd af speelt. Maar het gaat niet om het uiterlijk.

Meid, wat ben je dik geworden

Ik probeer de eetstoornis los van het gewone leven te zien. Stage op de basisschool is geweldig, volleybal gaat goed, school gaat steeds beter. Ik zie steeds vaker mijn vriendinnen weer. Allemaal lichtpuntjes die ik goed moet onthouden. Gaat het om de eetstoornis, nee dan ben ik er nog lang niet. Maar focussen op de normale, fijne, mooie dingen in het leven, geeft mij kracht om door te gaan.

Lieve vechter, geef niet op! Jij bent een belangrijk persoon, jij bent uniek en van jou is er maar één. Zorg voor jezelf. Lieve mensen in de omgeving van iemand met een eetstoornis, praat erover, stel een open vraag zoals: “hoe gaat het met je?” en ga niet op het uiterlijk van iemand af, maar zie ook hoe de strijd vanbinnen gaat.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ienepien - Vrijdag 30 november 2018 19:29
Waue wat edn mooie blog! Bedankf voor het delen en erg herkenbaar! Ik ken je niet, maar geldt ook voor jouw he topper!
Ienepien - Vrijdag 30 november 2018 19:30
Oeps! Sorry voor spelfouten!
Dian - Vrijdag 30 november 2018 19:35
Heeel trots op jou, lieve zus!😚❤️
Ans - Vrijdag 30 november 2018 19:37
Je bent een topper, lief nichtje van mij!! ♥️
Malou - Vrijdag 30 november 2018 19:54
Ben trots op je lieverd💪🏼💪🏼❤️
Manon Smook - Vrijdag 30 november 2018 20:05
Wauw echt heel mooi geschreven Inge! Ik ben echt SUPER trots op jou😘❤️ K ben een beetje stil dr van😂❤️ Op een hele goede manier💪🏼❤️
Oma en opa - Vrijdag 30 november 2018 20:10
Lieve meid we zijn trots op jou we proberen er steed voor jou te zijn

LIEFS EN GOEDE MOED we willen je help opa oma.
Annemiek Stevens - Vrijdag 30 november 2018 20:26
Je bent een kanjer Inge!!
Janneke - Vrijdag 30 november 2018 20:27
Ooooh lief nichtje! Wat zijn wij trots op jou!!

Dikke knuffel van Meike en Daan en natuurlijk van Erwin en mij
Gerrie - Vrijdag 30 november 2018 20:41
Topper! Wauw wat heb je het mooi weergegeven hoe het met je gaat! Ontroerend met tranen in mijn ogen gelezen. Je mag trots op jezelf zijn!
Else - Vrijdag 30 november 2018 20:59
Wauw! Wat mag jij trots zijn op jezelf!! Dat ben ik ook 😊
Martha - Vrijdag 30 november 2018 21:31
x - Vrijdag 30 november 2018 21:41
Mooie en heel herkenbare blog!
Ik ben langzaam weer aan het aankomen, beetje bij beetje, en krijg veel reactie als 'het gaat veel beter met je he, we zien het' terwijl ze niet weten hoe harde strijd het is elke dag weer. Of de opmerking inderdaad 'je ziet er weer goed uit' doet me heel onzeker maken en het liefst wil ik dan wegrennen en omkleden in een dikke trui en ruime joggingbroek en mn lichaam niet meer laten zien.

Dankjewel voor deze blog!
Jennieka - Vrijdag 30 november 2018 21:57
Lieve en moedige Inge,

Wat heb je een mooi en duidelijk blog geschreven, een eyeopener!!!
De strijd is nog niet gestreden. Het gaat zoals je schrijft met ups en downs en hopelijk met steeds meer ups!!!

Zet ‘m op topper 💜

Liefs, Jennieka

Peter - Vrijdag 30 november 2018 22:22
Mooi geschreven Inge, hopelijk volgen er nog vele lichtpuntjes. Ben nog niet lang onderdeel van de fam. maar hoe ik je zie is, een mooi, zorgzame jonge vrouw. Bewonderingswaardig hoe jij en jouw ouders, broer en zusje met deze strijd omgaan. Groet en dikke knuffel Peter en ook van Stephan
Betty - Zaterdag 1 december 2018 09:23
Hey Inge
Ik ben heel blij en super trots op je dat het zo langzamerhand toch iets beter met je gaat.
Het is iedere dag keihard werken Jij moet wel verschrikkelijk veel geduld hebben zeg. Dit geldt natuurlijk ook voor je familie. Samen kunnen jullie dit gevecht aan.
Top geschreven, voor iedereen duidelijk!
Ga zo door!
Liefs Betty
Betty - Zaterdag 1 december 2018 09:23
Hey Inge
Ik ben heel blij en super trots op je dat het zo langzamerhand toch iets beter met je gaat.
Het is iedere dag keihard werken Jij moet wel verschrikkelijk veel geduld hebben zeg. Dit geldt natuurlijk ook voor je familie. Samen kunnen jullie dit gevecht aan.
Top geschreven, voor iedereen duidelijk!
Ga zo door!
Liefs Betty
Erna Hilgenkamp/Hekman. - Maandag 3 december 2018 14:27
Lieve Inge,
Wat bijzonder om dit alles te lezen, heftig maar toch mooi verwoord! Je komt altijd sterker uit de strijd en vooral met alle hulp en lieve mensen om je heen. Ik vindt je knap en bijzonder en fijn te horen dat jij vd lichtpuntjes geniet, stage, volleybal etc klinkt goed! Ik wil je altijd niet aanspreken als ik je zie dus ik hoop dat dit bericht goedzo is! Toi toi en houd moed, dan komt alles goed!
👍💕Liefs en vrgr Erna.
Anny Hekman - Maandag 3 december 2018 15:59
Lieve mooie Inge
Wat knap van jouw omdat zo allemaal in een blog te zetten ...en een paar prachtige fotos erbij ...
En dat je toch weer dingen hebt opgepakt ...
Zoals je stage school weer ..volly bal ...wij zijn heel trots op jouw ...en ga zo door lieverd ...de moed niet opgeven ...maar je hebt het heel duidelijk uitgelegd..heel goed gedaan ..
Lieve sterkte groet van .jan en anny hekman ..en een dikke knuffel 😘❤👊👍
Jip Dwars - Maandag 3 december 2018 16:35
Woow Inge zo mooi geschreven, snel weer afspreken!! ♥
Sabine Bakker - Maandag 3 december 2018 22:25
Mooi stukje Inge! Zeer herkenbaar.