Hoe het weer ons kan beinvloeden

 

Als je in een land als Nederland woont, heb je te maken met heel wisselvallig weer en is het maar de vraag of we regen, wind, kou of zon kunnen verwachten. Ondanks dat we met z'n allen toch best veel klagen over het weer, moeten we er ook van genieten. Ik denk dat iedereen wel een bepaalde voorkeur heeft als het gaat om weersomstandigheden. Het weer heeft effect op ons en vaak gaat dat dieper dan wij denken. Het houdt niet op bij dat wij er van balen als we natgeregend worden of het koud hebben wanneer het sneeuwt of vriest.

Ik merk zelf wel dat het weer iets doet met mijn stemming. Ik hou van een lekker zonnetje en mooi lente weer, maar als het te warm is, vind ik dat ook niet echt fijn. In Nederland kan het heel benauwd warm zijn en dan voel ik mij sneller niet lekker. Alles plakt dan en daar word ik niet zo blij van. Ik heb het dan wel over 30 graden ofzo hoor. Als het slechter weer is, bijvoorbeeld in de herfst en winter, merk ik wel dat dat invloed heeft op mijn stemming. Ik ben in de warmere maanden vaak wel wat vrolijker.

meisje
Bron

Ik moet wel zeggen dat ik steeds meer kan genieten van alle seizoenen en dat ik bijvoorbeeld regen ook niet altijd erg vind. Sterker nog; als ik onderweg ben naar huis kan ik juist genieten van de regen omdat ik dan heel erg uitkijk naar het moment dat ik thuis kom en lekker kan douchen en dan in een joggingbroek op de bank kan kruipen. Ook als ik zelf binnen ben kan ik best blij worden van het slechte en donkere weer buiten. Ik vind het altijd erg gezellig als het buiten hard regent.

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat dat de temperatuur en weersveranderingen invloed hebben op onze fysieke en mentale gesteldheid. Hieronder een aantal manieren waarop temperatuur ons welzijn beïnvloed. Wellicht heb je er wat aan of kan het het een en ander verklaren.

1. Koelere temperaturen helpen ons om te slapen
In eerste instantie zou ik denken dat warmte helpt om in slaap te vallen. Het is niet voor niks dat dieren een lekker nestje maken om in slaap te vallen en wij ons in onze dekens wikkelen, toch? Het schijnt dus zo te zijn dat we juist met koelere temperaturen beter slapen. Als ik er over nadenk, klopt dat denk ik ook wel. In de zomer hebben veel mensen moeite met in slaap komen omdat het zo warm is en daarnaast gaan mensen ook sneller dromen en zweten. Als het heel warm is in mijn slaapkamer word ik ook weleens met hoofdpijn wakker en voel ik mij sneller gedesoriënteerd. Zelf heb ik om die reden ook nooit de verwarming aan in mijn slaapkamer. Heel soms in de winter wel overdag, maar 's avonds gaat het altijd uit. In de koudere maanden vind ik niks lekkerder dan heerlijk in mijn deken wegkruipen om toch wat warmte op te zoeken.

2. Gezondheidsklachten door te hoge temperaturen
Ik merk het vrijwel direct als het heel warm wordt. Mijn lichaam kan daar niet altijd even goed tegen. Afgelopen zomer was ik in Thailand en daar was het ontzettend heet (met een heel hoge luchtvochtigheid). Mijn lichaam kon de warmte niet kwijt en ik heb heel veel met het hoofd als een tomaat rondgelopen. In de zomer is het extra belangrijk jezelf goed te beschermen tegen de zon en goed te drinken. Uitdroging en een zonnesteek liggen op de loer en daar kan je behoorlijk ziek van worden.

3. Zon zorgt voor een mood boost
Ik heb het voorgaande jaren eigenlijk nooit echt bewust meegekregen maar dit jaar merk ik echt dat het lekkere weer en het zonnetje me goed doet. Ik voelde me ineens een stuk beter toen het zonnetje lekker ging schijnen. Dit werkt voor veel mensen zo. Het zonnetje zorgt voor een mood boost, ook al is deze impact misschien klein.

meisje
Bron

4. Wintermaanden hebben negatief effect op stemming
Net als dat de zomer invloed heeft op onze stemming, heeft de winter dit ook. Althans, het kan. Eerder kwam uit een onderzoek dat seizoensgebonden depressies niet bestaan, maar ik hoor vaak genoeg dat mensen somberder zijn in de koudere en donkere maanden.

5. Sneller ziek in de wintermaanden
Ons immuunsysteem verandert steeds en in de koude maanden is de kans dat we ziek worden en bijvoorbeeld een verkoudheid oplopen hoger. Ook in andere maanden kan je dit virus oppakken, maar in de wintermaanden hebben we een verhoogde kans.

6. Sneller ziek in de wintermaanden
Ons immuunsysteem verandert steeds en in de koude maanden is de kans dat we ziek worden en bijvoorbeeld een verkoudheid oplopen hoger. Ook in andere maanden kan je dit virus oppakken, maar in de wintermaanden hebben we een verhoogde kans.

7. Regen kan allergieën verergeren
Veel mensen hebben in het voorjaar last van hooikoorts. Je zou denken dat de regen er juist voor zorgt dat de pollen weggespoeld worden, maar het wordt vaak zelfs verergerd door het natte weer. Regenbuien zorgen er eerst voor dat het stuifmeel zich opbreekt in deeltjes en verder verspreid voordat het weggespoeld wordt.

8. Je bloeddruk kan veranderen door weersveranderingen
Veel mensen voelen zich meer relaxed in de zomermaanden en dit kan komen doordat onze bloeddruk dan over het algemeen vaak lager is dan in de koudere maanden.

9. Mooi weer laat ons creatief denken
Het schijnt zo te zijn dat buiten zijn met mooi weer er voor zorgt dat we creatiever gaan denken, meer ideeen en inspiratie krijgen en dat we als het ware onze mindset resetten.

10. Extreme weersomstandigheden kunnen leiden tot psychische problemen
Het geldt eigenlijk vooral voor mensen die wonen in gebieden waar extreme weersomstandigheden voorkomen als orkanen en tornado's, dat dit een groter risico geeft voor psychische problemen. Een storm is stressvol op het moment dat het gebeurt, maar de nasleep kan ook een grote psychische impact hebben zoals angsten en middelengebruik.

Bron: huffingtonpost

Wat merk jij aan veranderingen door het weer?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotje - Zaterdag 6 oktober 2018 19:05
Ik merk zelf ook dat het weer veel invloed heeft op mn stemming! Vorige week had ik ook echt het gevoel dat ik last had van een herfstdipje. Veel naar buiten gaan en buitenlicht meemaken heeft me geholpen. Leuke blog om te lezen! Alleen punt 5&6 zijn hetzelfde?
Lyan - Zaterdag 6 oktober 2018 19:05
Hoezo bestaan seizoensgebonden depressies niet? Je kunt gewoon de diagnose winterdepressie krijgen en ik heb er elk jaar enorm last van. Vind het beetje stom dat hier dan gezegd wordt dat dit niet echt is.

En 5 & 6 zijn hetzelfde trouwens.
Maan - Zaterdag 6 oktober 2018 19:40
Eerder kwam uit 'een' onderzoek.. misschien hebben ze net dat ene onderzoek genomen waar iets was gemeten wat niet duidde op het bestaan van winterdepressies.. tegenover de anderen die iets anders hebben gemeten en op basis daarvan concluderen dat het wel bestaat ;)
Lyan - Zaterdag 6 oktober 2018 20:10
Dankje! Is ook zo. Een verwijzing naar één onderzoek, zonder enige bronvermelding, is natuurlijk ook niet alles.
MissBeta - Zaterdag 6 oktober 2018 19:17
Ik houd juist ontzettend van de herfst en de winter, van donker en regen... Ik word juist somberder in de zomer, dan voel ik me buiten onveilig. Niemand snapt me maar het is echt waar...
Me - Zaterdag 6 oktober 2018 23:33
Reuma / gewrichtspijn erger met kou
Starchild - Zondag 7 oktober 2018 01:24
Nja wees maar blij dat een winterdepressie seizoensgebonden is. Daar zit tenminste een houdbaarheidsdatum aan. Gaat weer over in de lente. Ik geloof best dat er mensen zijn die er erge last van hebben, maar je zal maar eens het hele jaar door een depressie hebben. Leuk als mensen lang leve de lol zijn in de zomer terwijl jij het nut van het leven compleet verloren bent.

Je kan ook extra vit D slikken om er minder last van te hebben btw..
Anne - Zondag 7 oktober 2018 08:34
Ik vind de zomer erg deprimerend.Dat felle licht en de warme temperaturen vind ik echt vreselijk en beklemmend .
Ik houd van herfst en winter als de lucht koud of koel is, dan heb ik meer energie !
Ook houd ik van regen en somber weer : ) Ik vind dat juist mooi ! Gedempte kleuren vind ik vaak mooier dan felle , en niet zo opdringerig.
Winderige,zonnige dagen zijn ook goed,maar stil en zonnig weer vind ik ontzettend beklemmend zoals ik al zei.

Het ergste vind ik dat mensen zo opgefokt doen als de zon schijnt en als het warm wordt. Dat is hoe ik dat dan ervaar en niemand begrijpt mij .

MissBeta - Zondag 7 oktober 2018 15:41
Precies wat ik hierboven ook probeerde te zeggen. Ben alleen gestopt met uitleggen omdat niemand het lijkt te snappen of het niet gelooft. Ik ben blij dat ik toch iemand is die iets soortgelijks ervaart. Ik voel me een stuk rustiger en veiliger als het donker weer is, voelt alsof ik buiten meer ruimte heb en bovendien maakt de regen alles mooier :-) In de zomer word ik moe van alle mensen en het opdringgeluk... het vrolijk en gezellig en blij en uitzinnig moeten zijn omdat de zon schijnt. Ik ben liever buiten in de regen dan in de zon
Anne - Dinsdag 9 oktober 2018 04:03
Het wordt als vanzelfsprekend aangenomen dat mensen allemaal gelijk zijn en hetzelfde voelen over een heleboel dingen.Daar word ik zo moe van !
Ik ben geen kudde dier en geen trendvolger.