Stemmingswisselingen

 

moodswingSoms loopt mijn leven best oke. Ik zit wel goed in mijn vel en de dingen zitten mee op mijn werk en thuis. Mijn stemming is best positief en eigenlijk lijk ik het op zo'n moment prima voor elkaar te hebben. Maar dan ineens, veelal zonder dat ik de aanleiding echt door heb, slaat mijn stemming om en verandert mijn wereld in een negatieve puinhoop.

Iets waar ik een half uur geleden nog best tevreden mee was, is nu ronduit prut, slecht, niks, bah! Ik baal overal van en alles is negatief. Mijn werk is flut, mijn huis is prut, alles wat ik zogenaamd bereikt heb stelt niks voor, mijn hele leven stelt niks voor en ik ben een waardeloos fiasco.

Ik raak geirriteerd, ben boos en verdrietig tegelijk. Janken,...en alles lijkt uitzichtloos. Ik ben er 100% van overtuigd dat ik nooit meer uit deze dieper donkere put kom. Ik weet het zeker. Mijn leven is mislukt, ik ben mislukt. Verlaat me allemaal maar, want ik ben het niet waard. Ik ben het leven niet eens waard.... en ga zo maar door. Duizenden negatieve gedachtes razen op zo'n moment door mijn hoofd.

Op de momenten dat je zo diep in de put zit, ziet het leven er lelijk uit. Je raakt hopeloos over de toekomst en wilt het liefst alles opgeven. Iedere keer als ik me zo voelde dacht ik dat het zo zou blijven, was ik bang dat mijn leven nooit beter zou worden en huilde ik tranen met tuiten. Nu, inmiddels jaren later en honderden stemmingswisselingen verder, weet ik beter. Iedere keer als ik me nu hopeloos negatief voel, herinner ik mezelf eraan dat dit tijdelijk is. Dat het weer eens één van mijn negatieve stemmingen is welke voorbijvliegen.

waardeloosMaar net zoals je bij donkere wolken niet goed kunt voorspellen hoe lang ze boven je in de lucht zullen blijven hangen, kun je dat helaas ook niet met je eigen negatieve stemming. En juist dat maakt het soms zo angstig. Want ik herinner me er iedere keer wel aan dat deze negativiteit tijdelijk is en dat er weer betere tijden komen, maar toch ben ik iedere keer weer bang dat het deze keer permanent is. Dat mijn stemming deze keer niet meer zal bijdraaien naar positief. Dat maakt me bang, want die extreme negativiteit, dat ben ik niet.

Ik ben dat meisje, die jonge vrouw met pit en passie en ambitie en dromen voor de toekomst. Maar op momenten dat mijn stemming zo heftig omslaat, ben ik iemand anders. Een negatieve wanhopige jonge vrouw neigend naar destructie.

moodswing

Mislukt
gebroken
veranderd
weggelopen

Weggelopen van het leven

de pijn
het verdriet
de angst
het verlangen

Verlangen naar altijd maar beter

Stel ik mijzelf
teleur

Want er is niets
niets

Van mij over
overleven
leven

Het is over

Het is niet eenvoudig om met grote stemmingswisselingen te leven. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om te zorgen dat ze minder groot of heftig zijn:

what to do?

Uit je gevoelens
Krop niet al je zorgen, verdriet en irritaties op. Praat erover en zorg er daarmee voor dat het zich niet opstapelt en naar binnen richt.

Het is tijdelijk
Hoe lastig ook, heb er vertrouwen in dat de negatieve stemmingen tijdelijk zijn. Jouw leven is niet echt zo donker en uitzichtloos, het is jouw stemming die donker is. Jouw stemming zal over een tijdje en misschien al heel snel weer positiever worden...en zo ook jouw leven. Herinner jezelf hieraan op de zware momenten.

Misschien word je ongesteld
Iedere maand vergeet ik het weer en iedere maand denk ik weer: Oh ja, een aantal dagen voordat ik ongesteld word, zakt mijn stemming onder het nulpunt. Het kan OOK zijn dat je stemming verslechterd rond je eisprong. Dit is gemiddeld 15 dagen na de eerste dag dat je ongesteld werd. Als je dit goed onthoud - schrijf het desnoods op de kalender - dan weet je op de dag dat je stemming omslaat dat het komt door je maandelijkse periode en dat het tijdelijk is. Even lekker janken, jezelf verwennen met wat stukjes chocolade, een dekentje op de bank en een fijne film... en je kan er weer tegenaan.

Wat is er gebeurd?
Probeer uit te vinden of er iets vooraf gegaan is aan de omslag van je stemming. Ikzelf heb het niet altijd direct door, maar als ik er even over nadenk of met iemand over praat, ontdek ik veelal wel dat er iets is gebeurd of dat ik ergens tegenop zie. Als ik er dan rustig over ga praten en mijn angsten of boosheid uit, kan dit al een boel schelen.

Praat over je gevoelens
Het is niet altijd makkelijk en kan voor veel mensen heel eng zijn, maar het werkt wel! Praat over wat er in je hoofd omgaat, zoek uit wat je het meest dwars zit, waar je het meest tegenop ziet. Trek jezelf niet terug en krop niet alle negatieve gevoelens op, daar help je jezelf echt niet mee. Vraag steun als je het nodig hebt!

Accepteer
Accepteer je negatieve gevoel. Er hard tegen vechten, boos om worden werkt veelal averechts. Laat je gevoel er gewoon even zijn. Huil, neem de tijd en wees aardig tegen jezelf. Het hebben van een depressieve stemming is niet het einde van de wereld, het gaat weer voorbij. Door een beetje te relativeren, kan je er zelf voor zorgen dat de extreme dalen van je stemming wat minder extreem diep worden.

pain accept

Zorg goed voor jezelf
Hoe lastig dat ook is als je je slecht voelt, blijf goed voor jezelf zorgen. Juist het koken van een lekker avondmaaltje kan ervoor zorgen dat je je weer net wat beter gaat voelen. Doe rustig aan, ga uitgebreid douchen, verzorg je huid en haren een beetje extra en doe kleding aan die comfortabel zit.

Pillen!
Soms kan het ook helpen om een antidepressivum te slikken. Deze kan ervoor zorgen dat de pieken/ dalen ietswat afgevlakt worden. Dit betekent - met de juiste dosering - trouwens niet dat je helemaal niet meer voelt.

Heb jij last van stemmingswisselingen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

WJW - Maandag 5 november 2012 13:31
Jaaaaaaaaaaaaaa :(

En het rotte is dat je er geen controle over hebt want je wilt je gewoon goed voelen.
En pfffff! Het accepteren is het moeilijkst.

Lot1995 - Maandag 5 november 2012 13:39
ja
Lovatic - Maandag 5 november 2012 14:53
Ja echt heel vaak helaas
gitaar - Maandag 5 november 2012 14:55
ik slik lithium tegen stemmingswisselingen en depressiviteit.
hebben meer mensen dat hier?
Bibi - Maandag 5 november 2012 14:57
Ja dat heb heb ik echt te vaak...

Meestal krijg ik het als iets op school is gebeurd wat me kwetst..
Me - Maandag 5 november 2012 15:13
Ik blijk nogal een gevoelig typje (HSP). Nu ik het van mezelf weet en handvaten heb gekregen om er mee om te gaan (en het los te laten) ben ik eigenlijk een heel stabiel persoon ;-)
maar ik blijf natuurlijk een mens en ieder mens heeft emoties
het getuigd ook dat ik lééf.
daphne - Maandag 5 november 2012 16:26
wat herkenbaar.. ..
anoniem - Maandag 5 november 2012 17:47
dit artikel komt echt op het goede moment, heb zelf ook veel stemmingswisselingen maar dit kan ook door mijn adhd komen , kan het nog moeilijk accepteren en als ik ongesteld ben wordt het alleen maar erger :(
Suneex - Maandag 5 november 2012 18:29
Heel herkenbaar..
laartje , - Maandag 5 november 2012 18:37
heel herkenbaar ..

Jes - Maandag 5 november 2012 18:42
brr.. veels te herkenbaar.. Ik heb ook adhd en dat maakt het allemaal nog een stukje erger :(
Babbeltje93 - Maandag 5 november 2012 19:01
verschrikkelijke moodswings..
nu dan ook in een dipje.
maar ik ben dus wel aan het afbouwen met antidepressiva.... dus ja uhm...
het zit gewoon ook wel heel erg in mij.... Deze moodswings. Lastig voor de mensen die er niet mee om kunnen gaan in mn omgeving... niet eens zozeer ikzelf, ik raak er enigszins aan gewend. (maar het is nog steeds verschrikkelijk! )
LovaticJillanatorBonehead - Maandag 5 november 2012 20:16
Ik heb dit in extreme maten!
zou het kunnen dat ik Bipolaire disorder heb?

x
Noukie - Maandag 5 november 2012 21:17
Ja, alleen duren ze bij soms ook heel kort.

Van het weekend 's nachts en 's morgens wilde ik met niemand meer praten, ontzettend boos en verdrietig.. 's Avonds niet normaal druk, leek wel een adhd-patientje.. Is voor m'n omgeving ook erg verwarrend, haha!
Liske. - Dinsdag 6 november 2012 00:54
jup, zo herkenbaar..
Ik heb Borderline, echt geen pretje..
Sooph(L)Remi - Dinsdag 6 november 2012 11:07
Herkenbaar...
Aine - Dinsdag 6 november 2012 18:56
Ik heb er heel veel last van en vond het een herkenbaar stuk. Ik kan er min of meer wel goed mee omgaan. Heb noodmedicatie als het een heftige stemmingswisseling is zodat ik weer neutraal wordt. Het is soms heel lastig ook het aan de omgeving kenbaar te maken, vaak implodeer ik dan en zonder ik me af.
-----> - Donderdag 8 november 2012 16:40
Ja.. Ik wil zo graag van mijn eetstoornis af maar door die ellendige moodswings blijf ik er alleen mar meer in hangen. Alleen 1 ding snap ik niet: als je dit eenmaal hebt, kom je er dan nooit weer af? In het artikel staat niet hoe je er af komt.. Is dit automatisch een bipolaire stoornis?

xx
combo - Zondag 24 maart 2013 17:11
Ik denk dat ik in een zware midlife-crisis zit. Is dit nu alles wat het leven te bieden heeft, vraag ik me af!? Alles wat ik hier lees is heel herkenbaar. Je wil je zo niet voelen maar het komt steeds weer vanzelf terug zonder dat je het wil. Ik wil hier vanaf, me terug beter in m'n vel voelen. De angsten over boord gooien en terug m'n leven in handen nemen.Maar het is allemaal sterker dan mezelf. Hoe ik ook probeer ik kan er niets aan verhelpen
--- - Zaterdag 6 april 2013 22:35
Het is echt precies hetzelfde bij mij. Ik kan opeens heel depressief zijn en dan luister ik meestal Lana Del Rey. Ik heb dan geen eens zin om überhaupt door te gaan met mijn leven. Maar een dag later kan dat zo weer voorbij zijn. Dan ben ik weer helemaal blij en zo.
point - Dinsdag 7 mei 2013 21:37
heel erg herkenbaar ...
Nicole - Woensdag 8 mei 2013 01:05
Heel herkenbaar,
zo ongeveer elke dag aanwezig, echt heel irritant.
Floor - Dinsdag 14 mei 2013 07:29
Ik heb het ook, maar meestal reageer ik het af op mn vriend.. En dan voel ik me vet schuldig... Heel irritant!!! Vooral ook voor m'n vriend. Punt is, ik weet echt niet wat ik eraan kan doen. Heb het soms alleen savonds, maar kan er dan niet echt over praten want ik wil niet een hele dag verpesten omdat ik me kut voel...
ella - Vrijdag 31 mei 2013 21:22
ik heb het ook, ik probeer in mij moeilijke tijden veel aan sport te doen en dat helpt enorm. als ik stil zit begin ik over alle nuteloze dingen veel te ver na te denken en dat is ook alles behalve plezant. het gaat in pieken en dalen maar ik weet dat het weer goed komt . echt na regen komt zonnenschijn ook al moeten we daar de laatste tijd lang op wachten :)
Kim - Maandag 3 juni 2013 14:24
Herkenbaar..maar erover praten vind ik lastig wil niet overkomen als een zeur, die alleen over zichzelf praat..
rik - Woensdag 19 maart 2014 14:10
mijn vrouw heeft dat ook ,ik probeer er mee te leven ,maar soms kan ik het niet meer aan en denk ik dat het beter is om te scheiden ik zag haar heel graag maar kan het niet meer aan steeds maar die ruzies uitlokken
rik
Nancy - Donderdag 14 augustus 2014 23:35
Wat je schrijft klopt precies met mijn ervaringen. Wat bij mij af en toe helpt is de theorie tegenover de praktijk te zetten. (Dingen als : ben ik terecht negatief, hoe gaan andere mensen hiermee om, is het goed om deze gevoelens gelijk te geven en hoe zou ik dit op moeten lossen.) Echter als ik meerdere dagen (of weken) in deze negativiteit blijf hangen dan kan ik mijn dagelijkse verplichtingen niet vast houden. Op die momenten wou ik dat er richtlijnen waren te vinden over hoe ermee om te gaan want wat je zegt doe ik al maar het helpt niet op lange termijn bij mij. En ik heb hier al heel mijn leven last van.

Blijkbaar hebben best veel mensen last van hetzelfde probleem en ik wou dat er op dit onderwerp meer focus word gelegd in de media. Dan kunnen we tenminste allemaal beter leren met onze emoties om te gaan. Succes iedereen.
anja - Vrijdag 29 mei 2015 22:17
wat mij heel goed helpt is valeriaan extra sterk 125 mg
5 tabletten over de dag verspreid 2 s,middags en 3s,avonds.
meer energie en rustiger
AdamRa - Dinsdag 13 oktober 2015 21:12
innerlijke pijn(emotioneel,psychisch,geestelijk) is een hele oude ziekte
---we vinden het normaal omdat er in dit leven op aarde zoveel tegenslagen,ellende
en ongelukken en ziektes voorkomen waar we aan gewend zijn geraakt- maar het is helemaal niet normaal,gezond en gelukkig zijn zou normaal moeten zijn maar de mensheid is verstrikt geraakt in lijden,& dat is wat me moeten overstijgen!
De Boeddha wacht nog steeds op ons! Tao Tao