De kookboeken van Laura

 

In deze blog kun je lezen waar ik mijn inspiratie voor verschillende gerechten vandaan haal, wat ik graag eet en welke kookboeken ik het liefste gebruik. Lekker eten is iets wat heel belangrijk voor mij is en hoewel ik het heerlijk vind als ik zo kan aanschuiven als er iets lekkers is gemaakt, vind ik het ook heel leuk om zelf te koken. Ik maak veel dingen die ik van anderen heb geleerd zoals van mijn ouders, vriend of vriendinnen. Ik kook ook regelmatig aan de hand van een recept. Bijvoorbeeld vanuit een kookboek maar ook van recepten die ik op internet heb gevonden of heb gekregen van iemand.

Er zijn zo veel leuke en lekkere recepten en heel veel gerechten kun je met weinig ingrediënten maken, kosten weinig tijd en zijn heerlijk! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideetjes en dingen om uit te proberen. Ik hoop dat ik jullie op deze manier ook kan inspireren en natuurlijk ben ik ook benieuwd wat jouw favoriete kookboeken zijn. Dit zijn die van mij.

kookboeken

♥ Jamie Oliver - 15 / 30 minuten
Jamie Oliver is wat mij betreft echt een held in de keuken. Hij kan met verschillende ingrediënten heerlijke gerechten bedenken en dat bewonder ik enorm. Ik heb twee kookboeken van hem. Namelijk de Jamie in 15 minuten en Jamie in 30 minuten. Handig voor als je haast hebt. Wat mij wel is opgevallen, is dat je voor veel gerechten een keukenmachine nodig hebt en dat je snel kunt koken als je alles klaar hebt staan, maar de voorbereiding kost soms wel wat meer tijd. Bij een vriendin at ik een keer een heerlijke pasta. Het had een geweldige smaak die niet echt ergens anders op lijkt. Dat komt door de verrassende combinatie van onder andere basilicum, amandelen, parmezaanse kaas, een rode peper, ansjovisfilets (dit vind ik normaal gesproken echt niet lekker) en cherry tomaatjes. Dit recept staat in het Jamie in 30 minuten boek en is echt de moeite waard.

jamie oliver

♥ Rens kroes - Powerfood (1 & 2)
De Powerfood boeken van Rens Kroes heb ik allebei en niet omdat er veel met de zogenaamde superfoods wordt gekookt, maar omdat ik veel van de gerechten erg lekker vind. Wel heb ik gemerkt dat je prima een eigen draai kan geven aan deze gerechten. Ik heb namelijk een keer de osawa cake gemaakt, die overigens heerlijk was, maar als ik alle ingrediënten wilde kopen die in het recept stonden, kon ik bijna alles nieuw kopen bij de natuurvoedingswinkel omdat ik lang niet alles in huis had. Zo kun je bijvoorbeeld speltmeel in de recepten prima vervangen door gewoon meel en ik heb ook een keer geitenkaas vervangen door normale kaas of mozzarella omdat ik geen geitenkaas eet. Een beetje creatief zijn en dan kun je heerlijke gerechten maken. Uit haar boeken vind ik de lasagne met courgette erg lekker (met mozzarella in plaats van geitenkaas), de pasta met zalm, de osawa cake, de Thaise salade en de Vietnamese summer rolls. Er zijn nog veel meer recepten die ik uit haar boeken wil uitproberen, alleen vind ik het soms jammer dat de ingrediënten die je nodig hebt vaak afwijken van wat ik in huis heb en dat ik dus heel veel nieuwe dingen in huis moet halen.

rens kroes

♥ Miljuschka's Food Trucks
Dit boek vind ik erg leuk omdat het perfect aansluit bij het eten wat te koop is bij verschillende festivals en leuke eettentjes. Heel vaak eet ik dan iets waarvan ik denk: 'dat wil ik ook kunnen maken!' In dit boek staan heerlijke recepten van streetfood gerechten die je thuis kunt maken zoals een broodje met sate, pulled pork, lekkere pizza maar bijvoorbeeld ook Surinaams schaafijs.

kookboek

Map met eigen recepten
Zoals ik al schreef, kook ik ook veel met recepten die ik op internet vind, van iemand krijg maar ook recepten die ik tegenkom in tijdschriften. Soms zijn dit dingen die ik een keer heb gemaakt en daarna niet zo snel nog een keer zou maken omdat het toch niet helemaal mijn smaak is. Er zijn ook genoeg dingen die ik een keer heb gemaakt en dat het de moeite waard is om het te onthouden om het nog een keertje te maken. Dit soort dingen vergeet ik dan en daarom heb ik een map met insteekhoezen waar ik allerlei lekkere recepten in bewaar. Ik type ze dan uit of schrijf ze op of ik scheur het uit tijdschriften om het vervolgens in deze map te bewaren. Super handig en allemaal lekkere dingen bij elkaar. Bij sommige restaurants zoals Vapiano en Happy Italy hebben ze een diner of lunch kaart die je kunt meenemen en ook deze bewaar ik weleens in de map. Zoals ook dit kaartje van SLA. Er staan geen hoeveelheden van de ingrediënten bij, maar wel wat er allemaal in de salade zit. Dit geeft mij ook inspiratie.

map met recepten

Koken trekt steeds meer mijn interesse, maar ik heb ook het idee dat de kookboeken steeds leuker worden. Als ik in de boekenwinkel kom zie ik vaak een hele tafel vol met de leukste en nieuwste kookboeken van het moment en daar word ik altijd wel blij van. Op dit moment zijn dit mijn favoriete kookboeken en ik heb er nog wel een aantal liggen waar ik weleens uit kook, maar ik ben ook erg gehecht aan mijn eigen mapje met een verzameling aan recepten.

Gebruik jij weleens kookboeken en wat zijn jouw favorieten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nikki - Vrijdag 10 juni 2016 19:16
Leuke blog!
Imnotwillywonka - Vrijdag 10 juni 2016 19:54
Imnotwillywonka - Vrijdag 10 juni 2016 19:55
Ik gebruik zelden of nooit kookboeken. Meestal zoek ik er op internet. Ik kijk ook vaak op pinterest voor nieuwe ideeën. Ik zoek dan bvb op bepaalde ingrediënten. Zo heb ik ooit een keer lavendel taart gemaakt daarmee.
Ronja - Vrijdag 10 juni 2016 21:25
Ik heb ook zo'n boekje met m'n eigen succes-recepten.
Verder kook ik niet vaak uit kookboeken. Vind ze soms wel mooi.
Ik struin vaak op internet om daarna een zelfverzonnen recept te maken.
Lotte - Zaterdag 11 juni 2016 00:55
Leuk!! Ik ben ook fan van Jamie Oliver!
Erna - Zaterdag 11 juni 2016 06:04
Ik gebruik ook bijna nooit kookboeken.Er zijn zo veel gratis recepten online en ook gewoon in de bladen van de supermarkten.Ik wordt zo overweldigd van alle recepten en kookboeken, van alles is er zo veel en ik vind dat erg opdringerig.Alsof iedereen het beter weet dan jijzelf .


Golden princess - Zaterdag 11 juni 2016 12:44
ik leen vaak kookboeken uit de bieb, recepten die mij lekker lijken kopieer ik dan thuis en zo stel ik mijn eigen kookboekje samen :)