Ontbijten in 10 verschillende landen

 

Cornflakes, brood, beschuit, yoghurt, ontbijtdrink of helemaal niks. In Nederland kennen we eigenlijk ook al veel soorten ontbijt en iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Sommige mensen eten een stevig ontbijt om de dag aan te kunnen en iemand anders eet een bakje yoghurt met musli en vers fruit. We kennen in Nederland al veel verschillen hier in, maar ook in de rest van de wereld kan een ontbijtje er heel anders uitzien.

Buiten eten
Bron

Ik heb dit wel gemerkt tijdens vakanties in Frankrijk, Engeland, Turkije, Portugal, Amerika en de Antillen. Alle landen hebben wel hun eigen gewoontes en ik vind het eigenlijk wel interessant. In Amerika heb ik bijvoorbeeld mijn ogen uitgekeken bij het All you can eat ontbijt dat heel populair is en in Turkije werd ik blij verrast door de hoeveelheid van verschillende soorten fruit en groente bij het ontbijt. Ja, groente!

Door een collega die bij ons op kantoor werkt, werd ik geinspireerd om deze blog te schrijven. Zij gaf aan dat ze graag wat variatie wilde in haar ontbijt, en is toen op onderzoek uitgegaan. Toen zag zij allemaal ontbijtjes uit verschillende landen. Wij hebben natuurlijk al eerder laten zien wat wij als ontbijt eten. Dit kun je terug vinden in deze en in deze blog.

Net als in Nederland, zullen ze in onderstaande landen echt niet alleen dit eten als ontbijt. De inwoners van deze landen zullen ook vaak ook de keuze hebben om voor dit te kiezen of voor wat anders. Zie het meer als inspiratie en een kijkje in de andere cultuur.

♥ Engels ontbijt
Een Engels ontbijt is denk ik wel een ontbijtje dat bij veel mensen bekend is. Dit is toch wel een ontbijtje dat heel anders is dan wat ik 's morgens op mijn bord heb liggen. Het is echter wel zo dat dit in Engeland vaak in het weekend wordt gegeten en niet iedere dag. Wat veel in het Engelse ontbijt terug komt, is gebakken spek en een gepocheerd of gebakken ei, worstjes, witte bonen in tomatensaus, aardappelpannenkoekjes, bloedworst, gebakken tomaat en champignons.

engels ontbijt
Bron

Turks ontbijt
Ik ben meerdere keren naar Turkije op vakantie geweest en de eerste keer dat ik daar was, was ik 13 jaar. Ik weet nog heel goed dat ik zo verbaasd was over het ontbijt en dat het zo anders was dan in Nederland. Uiteindelijk valt het best mee, want ze eten daar 's morgens ook gewoon brood met verschillende lekkere dingen, maar er lag ook groente bij. Gesneden komkommer en tomaat bijvoorbeeld. Verder worden er veel olijven gegeten en bestaat het ontbijt ook uit verschillende soorten kaas. Yoghurt met vers fruit en honing en eieren die op verschillende manieren bereid werden, stonden ook altijd op tafel.

Turks ontbijt
Bron

♥ Iraans ontbijt
Een traditioneel Iraans ontbijt bestaat vaak uit verschillende platte broden, boter, witte kaas, feta, opgeklopte slagroom of een verscheidenheid aan jam en andere smeersels. Ook wordt hetgeen dat op de foto te zien is als ontbijt gegeten. Het lijkt op een soort ovenschotel dat gegeten wordt met brood.

Iraans ontbijt
Bron

♥ Hawaiiaans ontbijt
In Hawaii ontbijten ze met veel fruit. Dit is wel duidelijk op de foto. Verschillende soorten vers fruit. Dit wordt overigens niet altijd en door iedereen gegeten. Er wordt ook wel eens brood bij gegeten of andere lekkere dingen.  

hawai
Bron

Zweeds ontbijt
Een typisch Zweeds ontbijtje bestaat uit een sandwich die gemaakt is van verschillende soorten brood. Er worden veel groenten en zuivelproducten bij het ontbijt gegeten. Ook komt leverpastei veel voor en is 'bosbessensoep' ook heel zweeds. Hierbij wordt veelal koffie, thee of warme chocolademelk gedronken.

zweeds
Bron

Mexicaans ontbijt
Veel Mexicanen houden van een stevig ontbijt wat meestal ook uit ei bestaat. Verder kunnen er verschillende groentne bijzitten, chili saus, tortilla's, zwarte bonen, etc. Ook wordt er fruit gegeten bij het ontbijt. 

mexicaans
Bron

Frans ontbijt
In Frankrijk zijn de meeste mensen minder gericht op het ontbijt en maken ze meer werk van hun middag- en avondeten. Als ontbijt wordt vaak een grote kom koffie gedronken en hier dopen de Fransen stukken stokbrood in. Ook worden croissantjes veel gegeten bij het ontbijt met boter en jam, en natuurlijk kennen we ook de chocoladecroissant. Als ik aan Frankrijk denk, denk ik ook direct aan het lekkere stokbrood en de croissantjes die ik vroeger altijd op vakantie at.

chocolade croissant 
Bron 

Chinees ontbijt
Bijna overal in China wordt het ontbijt gekookt, gestoomd of gefrituurd. In het noorden zijn rijstepap, warme sojamelk en gestoomde broodjes erg populair. In het zuiden eten ze vaak Dim Sum, noodles en hartige pannenkoeken. Hierbij eten ze ook vaak zoete dingen. De basis van het Chinese ontbijt is Congee, een hartige soep van rijst. Ik ben nog nooit in China geweest, maar ik eet wel regelmatig Dim Sum. Soms als brunch of als lunch. Ik heb het nog nooit als ontbijt gegeten.

chinees
Bron

Russisch ontbijt
Bij het ontbijt in Rusland worden veel granen gegeten. Naast het ontbijtje op de onderstaande foto wordt ook vaak brood met kaas, vlees of vis, granenpap (Kasja), eieren, saucijzenbroodjes en roggebrood als ontbijt gegeten. Hier wordt vaak koffie of thee bij gedronken.

cornflakes
Bron

Japans ontbijt
In Japan wordt vaak ontbeten met gestoomde rijst, gestoomde of gestoofde groenten met een rauw ei. Als bijgerecht wordt vaak zeewier, tofu en gegrilde vis gegeten. Er wordt vooral koffie, thee en vruchtensap gedronken bij het ontbijt. Best lekker denk ik, al zou ik persoonlijk wel het rauwe ei weglaten of vervangen door een gekookt of gebakken ei.

japans
Bron

Tenslotten deel ik nog een leuke video met jullie die ik nadat ik deze blog had geschreven tegenkwam op Buzzfeed. In deze leuke video zie je nog veel meer ontbijtjes in allerlei landen voorbij komen.

Wat lijkt jou het lekkerste ontbijtje?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rachel - Vrijdag 4 april 2014 13:15
Stokbrood in koffie? Lijkt me niet erg lekker eerlijk gezegd!
Ik woon in Engeland en heb nog steeds geen full english breakfast geprobeerd.. geef mij maar gewoon een boterham ;)
Jelle - Vrijdag 4 april 2014 13:26
Zo'n fruitig Hawaais ontbijtje lijkt me wel lekker!
nijntje - Vrijdag 4 april 2014 13:46
Geef mij maar het nederlandse ontbijt.
mijn maag draait al om als ik de buitenlandse ontbijtjes zie.
S. - Vrijdag 4 april 2014 13:50
Japans! En Hawaiiaans lijkt me ook wel wat, want 's ochtends krijg ik toch nooit veel weg. Hier heb je altijd maar dat saaie brood, bah.
Jansje - Vrijdag 4 april 2014 14:16
Haha, ja klopt. Heb maand vrijwilligerswerk gedaan op Franse camping, en alle medevrijwilligers doopten allemaal hun stokbrood in de koffie of chocolademelk;-)
Het hawaiĆÆaanse ontbijt lijkt me wel wat! Evenals het Turkse ontbijtje.... Zelf varieer ik ook zoveel mogelijk van een roerei met groente, yoghurt met havermout en fruit tot en met een gewone bruine boterham met pindakaas en hagelslag... mjammie!
luna - Vrijdag 4 april 2014 14:44
leuke blog, heel leuk om te zien wat iedereen voor eetgewoonten heeft in andere landen. Naan brood uit iran is lekker.. zowieso lijkt me dat iraanse ontbijt wel wat. Valt me op dat veel landen best zware ontbijtjes eten. ik zou het meer als lunch eten:)
Marielle - Vrijdag 4 april 2014 14:46
Omg rijst als ontbijt? Of bonen en worst? Moet er niet aan denken! Geef mij maar ontbijtgranen met yoghurt of brood of fruit.
Anoniem - Vrijdag 4 april 2014 15:10
Niks is geen ontbijt.
Freek - Vrijdag 4 april 2014 15:34
Zweeds ontbijt verschillende soorten brood? De Zweden die ik ken eten allemaal warme havermout als ontbijt.. Snel, warm!, 'lekker'.
Frans ontbijt is dan weer heel erg waar, heb laatst bij een Frans vriendinnetje in Parijs exact hetzelfde chocolade broodje als ontbijt gegeten.

*MAAN* - Vrijdag 4 april 2014 16:40
ik mis afrika
lunetha - Vrijdag 4 april 2014 17:17
dat hawaiaans ontbijt lijkt me heerlijk!
Star* - Vrijdag 4 april 2014 17:43
Hou zelf totaal niet van een zwaar ontbijt, heb in engeland ook meegemaakt -geen ontbijt- dat ze chips bij de lunch aten. Lijkt me ook niet heel gezond, als je dan elke dag spek eet en worstjes en dan chips bij de lunch, s avonds ook best vaak friet.
Niet eetgestoord bedoeld (: want af en toe kan zoiets natuurlijk geen kwaad. Maar zou het zelf niet hoeven.

Wat ik er wel lekker uit vind zien is die zweedse, met een soort pannenkoekjes en besjesprut : p En hawaiaans met lekker fruit. En frans kan ook lekker zijn, behalve je croissantje in de koffie dopen dan : p En mij lijkt turks en italiaans ook wel lekker alleen zou er dan liever een soort brunch van maken in het weekend dat je het op je gemak kan eten. : )
RV - Vrijdag 4 april 2014 17:45
Ik kies voor het hawaiiaanse franse of russische ontbijt, ik eet nogal lichte maaltijden.
Maar dat mexicaanse gerecht ziet er wel heel lekker uit als avondeten!
Creativemeid022 - Vrijdag 4 april 2014 17:57
Rusland en hawaii is het lekkerst!! :D
Ingrid - Vrijdag 4 april 2014 19:58
Hawai en Turkije!!!!! Ik ben gek op fruit, groente en feta!
pro-ud - Vrijdag 4 april 2014 21:42
Pff das wat anders dan onze bammetjes :p
Muts. - Vrijdag 4 april 2014 22:14
Hawaiiiiiii , whoa wat een heerlijk ontbijtje zeg (:
Annemarie uit Cuijk - Vrijdag 4 april 2014 22:30
Als ik naar school ga, eet ik alleen een banaan in de auto. Zo kan ik langer in bed liggen. Maar als ik de beelden voorbij zie komen, wil ik heel graag op vakantie in het verre buitenland.
- Zaterdag 5 april 2014 00:40
rauw ei :s
Me - Zaterdag 5 april 2014 10:47
Jee, nog meer ideetjes voor variatie! Al sla ik sommige dingen bij het ontbijt liever over.
Onlymy - Zaterdag 5 april 2014 11:33
Hawaii
Mijn ontbijt vandaag: paprikachips.... :$
Maanmeisje - Zaterdag 5 april 2014 17:18
Leuk om te zien. Mijn ouders komen uit Suriname, maar ik weet eigenlijk niet wat ze daar eten als ontbijt. Misschien ook brood, en misschien ook wel eens roti, haha ;-). Ze eten daar niet zoveel brood als hier. Ook 's middags eten ze warm.
CharšŸ¦„ - Maandag 30 november 2015 19:42
Dat hawaiiaans ontbijt lijkt me wel lekker
dakota - Maandag 25 januari 2016 16:49
ik zou graag een Hawaii's ontbijt en een frans ontbijt maar geen engels ontbijt !!!!
yousuf - Maandag 8 februari 2016 11:02
Ik zou Franse ontbijt nemen omdat dat het lekkerste eten is en ik wist niet dat dat Franse ontbijt heet maar mensen wie lust er GEEN Franse ontbijt.
koekje - Dinsdag 28 februari 2017 14:46
wow dit ga ik gebruiken in mijn werkstuk en spreekbeurd!!!!
vorrigekeer heb ik door hulp van deze site 9,5 gekregen!