Waarom ontbijten belangrijk is

 

Vroeger skipte ik mijn ontbijt nogal eens. Soms omdat ik haast had, soms omdat ik hiermee hoopte af te vallen. Nu weet ik wel beter en ontbijt ik iedere ochtend met verschillende soorten ontbijtjes. Ik weet nu dat ontbijten heel belangrijk voor je is en dat niet ontbijten je niet gaat helpen bij afvallen (niet dat ik nu nog probeer af te vallen hoor!). Maar waarom is ontbijten zo belangrijk? Onderstaand vind je 7 redenen om voortaan wel te ontbijten.

ontbijt

1. Het draagt bij aan een gezond gewicht.
Mensen die hun ontbijt overslaan zijn gemiddeld dikker dan mensen die ontbijten. Dit bleek in 2003 al uit een Amerikaans onderzoek. Belangrijk hierin is wel om te noemen dat het hier gaat om ontbijtjes die je thuis neemt, niet die je buitenshuis neem...

2. Je hebt een stuk meer energie
Als je iedere ochtend van een ontbijtje geniet waar flink wat vezels, koolhydraten en goede vetten inzitten, dan ben je een stuk minder moe in de loop van de middag, dan mensen die niet of ongezond ontbijten.

3. Je vergeet minder
Een onderzoek onder 319 jongeren wees uit dat een goed ontbijt helpt bij het versterken van jouw korte termijn geheugen. Moet je dus op voor een belangrijke toets of tentamen: ontbijt!

ontbijt

4. Je bent gewoon gezonder
Niet alleen heb je, zoals we in punt 1 al schreven, meer kans op een gezond gewicht, maar je hebt ook nog een meer kans op een gezonde bloedsuikerspiegel. Bovendien heb je rond het einde van de middag (4 uur, cup a soup!) minder trek dan wanneer je niet ontbijt.

5. Je cholestrol is beter
Als je ontbijt heb je minder kans op een slecht cholestrolgehalte als wanneer je niet ontbijt. ... heeft een beter cholesterolgehalte. D

6. Je neemt meer voedingsstoffen op
Als je niet ontbijt neem je minder van bepaalde belangrijke voedingsstoffen op en neem je meer vetten op. Het gaat dan om stoffen zoals calcium, kalium en vezels. Het ontbijt bevat bovendien belangrijke voedingsstoffen die je zonder te ontbijten niet voldoende binnen krijgt.

ontbijt boterhammen aardbeien hagelslag

7. Ontbijten zorgt voor rust en gezelligheid
Als je in de ochtend even de tijd neemt voor een ontbijtje en aan tafel eet met familie of een huisgenoot, zorgt dit voor een rustige en gezellige start van de dag. Een positief begin van de dag dus!

Bron: huffingtonpost

Weet jij nog een goede reden om te ontbijten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

angstig - Zaterdag 3 november 2012 14:14
het is lekker!
J. - Zaterdag 3 november 2012 14:20
Ontbijt vind ik altijd de fijnste/makkelijkste/lekkerste maaltijd van de dag. Ik neem altijd mijn kommetje yoghurt, wat fruit en muesli of cruesli en kruip dan terug onder de dekentjes met me kommetje en ga dan met mijn iPod mijn favoriete blogs langs. Geen krantje voor mij 's ochtends maar mijn blogs! Op dat moment vergeet ik mijn es een beetje en creëer ik meer rust in mijn hoofd dan dat ik met iemand zal ontbijten. ^_^
Blij - Zaterdag 3 november 2012 14:21
Ik word misselijk als ik niet ontbijt.
Mercedes - Zaterdag 3 november 2012 14:50
Ik heb veel meer energie als ik ontbijt. En heb minder eetbuien de rest van de dag.
meisje14 - Zaterdag 3 november 2012 16:20
Je ''kacheltje'' komt daardoor op gang. (Je lichaam heeft energie om warm te worden.)
Anoniempje - Zaterdag 3 november 2012 17:42
Mijn lievelingsmaaltijd van de dag!
happy-pinkie - Zaterdag 3 november 2012 18:40
voor mij een motivatie om toch te gaan ontbijten ^^
Singingbee - Zaterdag 3 november 2012 19:06
Ja het zorgt er inderdaad ook voor dat de drang om te snacken minder is. Heel belangrijk om de "honger" eetbuien mee te stillen.
Joo17 - Zaterdag 3 november 2012 21:24
Ik hou echt van ontbijten, en ik begin mijn dag ook echt nooooit zonder ontbijtje! En deze redenen motiveren alleen maar meer om dit erin te houden :D
GLM1993 - Zaterdag 3 november 2012 22:20
Mmmmm! Ik houd ook echt van ontbijten! =)
En lekker veel verschillende ontbijtjes!
E. - Zondag 4 november 2012 08:23
Vandaag een lekker ontbijten bij la place samen met mijn moeder!
Prue - Zondag 4 november 2012 08:39
Gezond ontbijt geeft al meteen een goede start van de dag, waardoor je met een vrolijker gevoel aan je dag begint.
?? - Zondag 4 november 2012 10:30
Je cholestrol is beter
Als je ontbijt heb je minder kans op een slecht cholestErolgehalte als wanneer je niet ontbijt. ... heeft een beter cholesterolgehalte. D
M.M - Zondag 4 november 2012 10:57
Ik kan me altijd veeel beter concentreren als ik heb ontbeten!
Elle - Zondag 4 november 2012 16:32
ontbijt is echt de topmaaltijd voor mij :) lukt het best, vind ik het lekkerst, kan ik veel mee varieren en is gewoon gezond :)
Faiblesse - Zondag 4 november 2012 21:13
Ik krijg echt geen hap door mijn keel 's ochtends, dus meestal blijft het bij een stuk fruit of een beetje yoghurt.
Frankie - Maandag 5 november 2012 10:07
bij mij ops school lopen tig meiden rond die stoer proberen te doen en zeggen " ik kan echt niet eten s' ochtends" en maar een paar crackertjes eten om niet te dik te worden. zelf vind ik ontbijt t beste moment van de dag, kan echt niet zonder, ondanks de es.
cavy - Maandag 5 november 2012 14:00
vroeger vond ik ontbijten onzin en deed ik dat nooit.. sinds 2 jaar zweer ik bij ontbijten!
Angel - Donderdag 18 april 2013 18:17
Ik val flauw als ik niet ontbijt dus ik heb niet echt een keuze xD
babette - Vrijdag 19 juli 2013 19:58
Nog een goeie reden: als je s'ochtends opstaat heb je vaak wel 8 tot 14 uur niks gegeten en daarom kan je lichaam wel wat ( goeie ) brandstof ( voeding) gebruiken. Ik heb ook een keer gelezen dat mensen die een goed ontbijt nemen veel minder snel naar snacks grijpen later op de dag dan mensen die dat niet doen.