Ontdek een depressie op Instagram

 

Op Instagram hebben de meeste mensen een perfect leven. We gaan allemaal naar de mooiste feestjes, eten heerlijk, sporten regelmatig en hebben fijne vrienden. Instagram is niet langer een app waar je zomaar wat leuke foto's op kunt gooien. Tegenwoordig moet je feed er mooi uitzien en moet je er dus voor zorgen dat alle foto's goed bij elkaar passen. Ook moeten de foto's van goede kwaliteit zijn en kun je dus niet zomaar elke foto posten. Een foto moet eerst bewerkt worden voordat deze op Instagram terechtkomt.

We gooien inmiddels dus letterlijk een filter over ons leven voordat we het aan de rest van de wereld laten zien. Welk filter je hiervoor gebruikt, schijnt nogal veel te zeggen over hoe het precies met je gaat. Onderzoekers van Harvard en de Universiteit van Vermont hebben namelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van filters op Instagram in relatie tot depressies.

Voor het onderzoek zijn maar liefst 43.950 foto's van in totaal 166 mensen onderzoek. De foto's zijn uitvoerig bekeken, er werd onder andere een kleuranalyse gedaan en gezichtsdetectie uitgevoerd. Uiteindelijk is er een formule ontwikkeld waarmee in 70 procent van de gevallen depressies herkend zouden kunnen worden.

Het onderzoek toont aan dat Instagram-gebruikers die kampen met een depressie vooral donkere tinten zoals blauw en grijs gebruiken. Zij bewerken hun foto's bovendien graag met filters als Inkwell en Crema. Mensen die geen depressie hebben, plaatsen sneller foto's met felle en lichte kleuren. Onder deze groep is de filter Valencia vooral erg populair.

Naast de grote groep mensen waarbij een ''perfecte feed'' de norm is, is er natuurlijk ook een andere kant op Instagram waar veel mensen met psychische problemen sombere foto's en quotes posten. Dit zijn inderdaad veelal donkere foto's en plaatjes met veel zwart en grijs en dit soort foto's zijn eenvoudig te vinden onder #depression of soortgelijke hashtags. Veel mensen plaatsen dit soort foto's omdat zij zich eenzaam voelen en/of graag hulp willen maar zich niet goed kunnen uiten. Ook ontstaat er een gevoel van herkenning als meerdere mensen dergelijke foto's plaatsen onder dezelfde hashtags. 

Als ik me goed voel, ben ik geneigd meer foto's te plaatsen dan als ik me somber voel. Dit komt ook doordat ik dan vaak wat leukere dingen en dus ook wat leukere dingen heb om te plaatsen op Instagram. De momenten waarop ik me somber voel, plaats ik niet zo snel iets op Instagram. Ik herken me dan ook niet zozeer in de resultaten van het onderzoek. Vroeger deed ik dit wel meer en plaatste ik veel quotes waar ik me in herkende. Dit doe ik nu nog maar zelden. 

Met behulp van de ontwikkelde formule zouden depressies vroegtijdig opgespoord kunnen worden. Onderzoekers geven aan dat deze methode in sommige gevallen een depressie al heeft herkend voordat deze vast was gesteld door de huisarts.

Wat plaats jij op Instagram als je somber bent?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sparkle1991 - Donderdag 18 augustus 2016 19:36
Hmm. Interessant zo'n onderzoek. Ik herken me er eigenlijk niet in, want als ik kijk naar mijn Instagram, dan is het alles behalve dat van hoe ik me voel. Ergens natuurlijk helemaal niet goed. Ik moet zeggen dat ik veel foto's post van mooie dingen. En fijne momenten. Maar ik probeer hierin écht geen schijn te laten zijn. Want de foto laat soms iets zien, en de tekst die ik er dan bij zet, vult het aan. Hoe het is, of wat ik deed.

Ik ben wel eerlijk op mijn Instagram in de tekst, over hoe het gaat. Als dat er toe doet.
anoniem - Donderdag 18 augustus 2016 21:01
Als ik me niet goed voelde plaatste ik vaak een motiverende quote. Toch een soort manier van aandacht zoeken was het voor mij denk ik. Ik merk dat ik juist veel minder post als ik me heel erg fijn voel, alleen soms een leuke foto dan!
Anne - Vrijdag 19 augustus 2016 20:56
K heb dan wel geen insta, maar als k kijk op Facebook, dan post ik eigenlijk helemaal niets. Het afgelopen jaar heb ik precies 2 foto's geplaatst (en daar sta ik echt niet op ;) ) K heb vaak het idee dat als k bepaalde quotes plaats ik dan de aandacht naar me toe trek, iets wat k juist niey wil...eigenlijk herken ik me er dus nauwelijks in... :)
- - Vrijdag 19 augustus 2016 21:50
Ik herken me niet echt in de uitslag van het onderzoek. Ik plaats vrijwel alleen maar foto's met veel kleur, van bloemen of leuke dingetjes bijvoorbeeld. Het is alleen wel zo dat als ik me slecht voel ik veel minder foto's post.
Proudie1 - Zaterdag 20 augustus 2016 11:03
Als ik me somber voel dan plaats ik vaak niks. Ik gebruik sowieso weinig filters, maar probeer IG positief te houden met vooral de leuke dingen.
Erin - Dinsdag 23 augustus 2016 21:57
Ik vind het altijd nogal sneu als mensen van die 'diepzinnige' quotes gaan plaatsen. Ik snap niet waarom je zo te koop zou willen lopen met je problemen.