Voor mij geen mondkapje

 

Vanaf 1 december is een mondkapje verplicht in alle publieke binnenruimtes. Een ingrijpende verandering in het straatbeeld, wat voor de één heftiger kan zijn dan voor de ander. Het is een middel om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is een bloemetjesprint voor je gezicht. Het is die warme lap die je bril laat beslaan. Maar het kan ook een voorwerp zijn dat voor jou ondoenlijk is om te dragen, om verschillende redenen. Voor sommigen kan dit leiden tot psychische ontregeling. Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) meldt dat die mensen gebruik kunnen maken van een uitzonderingsregeling. 

Iedereen die vanwege een beperking, ziekte of psychische klachten geen mondkapje kan dragen, kan een uitzondering krijgen op deze nieuwe wet. Sommigen zijn fysiek niet in staat de mondkap op te doen. Mensen met een longaandoening kunnen last krijgen hun gezondheid. Wanneer je afhankelijk bent van non-verbale communicatie, zoals liplezen of andere gezichtsuitdrukkingen, kan het ook niet. Anderen kunnen er door worden getriggerd en kunnen vanwege eerdere trauma’s herbelevingen krijgen, waardoor psychische klachten kunnen toenemen. Ik kan me voorstellen dat iedereen z’n steentje bij wilt dragen en wilt doen wat nodig is om het coronavirus onder controle te krijgen, maar het is natuurlijk wel een voorwaarde dat het 'te doen' is. Dat het voor jou te doen is, lichamelijk en geestelijk. Veel van de maatregelen vragen veel van ons als mens en als maatschappij; het kan daarom best goed zijn om per maatregel ook te kijken wat jij nodig hebt om er zelf niet mentaal op achteruit te gaan. 


bron: pillepriske

Een uitzonderingsregeling kan dan een mogelijkheid zijn. Iedereen die hier gebruik van wilt maken, moet kunnen aantonen dat hij of zij niet kan voldoen aan deze verplichting. Hiervoor is geen officiële verklaring nodig van een zorgverlener, maar je moet wel iets kunnen aantonen als hiernaar gevraagd wordt. Je kunt zelf bijvoorbeeld onderstaande kaart uitprinten via Rijksoverheid.nl: https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/files/uitzonderingskaart-mondkapjes.pdf. Ook een bewijs van een behandelrelatie van een (huis)arts, behandelaar of instelling is voldoende om bij je te dragen. Bijvoorbeeld het bewijs van een afspraak bij een arts, het gaat hierbij om een bestaand document. De huisarts kan hier geen nieuw document voor opstellen. Je bent nooit verplicht om medische gegeven te delen. Het gaat erom dat je kunt aantonen dat je niet aan de verplichting kan voldoen. Kijk gerust op welke manier dat voor jou goed voelt en wat voldoende bewijs kan zijn. 

Vreemde eend

Ik kan me voorstellen dat dit voor sommigen een uitkomst kan zijn in een periode zoals deze. Dat neemt denk ik niet weg dat met die uitzondering ook al het ongemak, de rollende ogen van mensen in de supermarkt, of de angst voor een bekeuring meteen weg is. Ook een uitzondering 'draag je' en dat maakt die publieke ruimtes misschien nog net zo zwaar beladen als eerst, waarbij juist je situatie of je verleden de hoofdrol speelt. Probeer te onthouden dat deze uitzonderingen niet voor niets gemaakt geworden, dat is omdat ze nodig zijn. Het is belangrijk om aanpassingen te maken waar de gezondheid van mensen dat vraagt. Wat voor de één een makkelijke aanpassing is, is dat voor de ander - op dit moment - niet haalbaar of verstandig. Puur omdat we allemaal anders zijn en allemaal andere dingen hebben meegemaakt.

Er zijn wel alternatieven te bedenken voor als je toch iets van bedekking wilt, maar het mondkapje voor jou niet werkt. Er zijn inmiddels op veel plekken ‘face-shields’ te verkrijgen. Eigenlijk een plastic bord voor je hoofd, ze zijn er in grote formaten voor over je gehele gezicht of in een kleiner formaat dat enkel je neus en mond bedekt. Juridisch gezien valt dit niet onder de definitie van het ‘mond-neuskapje’, maar het kan je wellicht iets veiliger laten voelen of vervelende sociale situaties voorkomen. 

Overleg

Als dit voor jou een uitkomst zou kunnen zijn en jij met deze uitzondering écht geholpen bent in het dagelijks leven, bespreek het met je behandelaar. Overleg samen wat voor jou goed zou kunnen zijn, waar jij mee geholpen bent en hoe je die eventuele uitzondering vorm kunt geven. Wees zo eerlijk mogelijk en bespreek het - waar mogelijk - met je omgeving om je gesterkt te voelen in je beslissing. Hopelijk kan deze uitzonderingsregeling wat meer lucht en ruimte geven in deze uitdagende tijd. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iris - Zondag 6 december 2020 19:25
Een huisarts mag geen verklaring afgeven voor het niet kunnen dragen van een mondkapje. Ik ben doktersassistente en krijg deze vraag vaak de laatste week. Je eigen huisarts geeft deze verklaring niet.
Daphne - Proud2Bme - Maandag 7 december 2020 09:45
Hi Iris,

Dankjewel voor je reactie en uitleg, ik heb de informatie aangepast in de blog.

Liefs.
Sabine - Zondag 6 december 2020 20:01
Deze verklaring wordt helaas veel misbruikt. Door mensen die gewoon dwars willen zijn. Erg voor de mensen die echt last hebben!
Jammer dat er geen verplichte stempel van de huisarts op moet.

Persoonlijk merk ik dat het bedekken juist fijn voelt. Minder zichtbaar, verstopt. Ik voel me er fijner door. Die werking kan het ook hebben!
britneyangel - Zondag 6 december 2020 22:52
helemaal mee eens naamgenootje!
Cobalt - Zondag 6 december 2020 20:02
Ontzettend fijn dit bericht. Ik heb de uitzonderingskaart geprint met daarop de gegevens van mijn GGZ instelling + namen van behandelaren.
Daphne - Zondag 6 december 2020 20:28
Ik heb zelf echt een hekel aan die mondkapjes plicht. Ik heb dat kaartje al lang uitgeprint
Femke - Maandag 7 december 2020 09:10
Dat je er "een hekel" aan hebt is op zich onvoldoende reden. Je maakt er dan misbruik van.
Daphne - Maandag 7 december 2020 10:11
Dat ik er een hekel aan heb is voor mij een hele goede reden. Ik word er namelijk ontzetten depressief van en krijg heftige gevoelens.
britneyangel - Maandag 7 december 2020 11:08
dan neem je het ook niet serieus, ik denk ook niet dat je ziek wilt worden dus als ik jou was zou ik gewoon een mondkapje op doen!
Daphne - Maandag 7 december 2020 13:04
Ik denk eigenlijk eerder dat jij mij niet serieus neemt.
britneyangel - Zondag 6 december 2020 22:49
ik vind het niet fijn de mondkapjes me bril slaat aan en het is best warm, maar ik ben er wel aan gewent aan geraakt en het voelde voor mij al voor 1 december verplicht.
w - Zondag 6 december 2020 23:04
De gezondheid wordt momenteel misbruikt voor politieke doeleinden en voor machtsuitoefening icm het te komen vaccin. Het is verschrikkelijk. Ik voel me nogal machteloos. Ik hoop dat meer doctoren opstaan en een statement maken, omdat ze ooit immers de eed hebben afgelegd, om mensen te genezen en te helpen en niet mee te doen aan de doeleinden van mensen die niet het best met de mensheid voorhebben en dus het vaccin weigeren te geven en de mondkapjesplicht opgeheven wordt, want dit virus 'kraakt' aan alle kanten want wordt tegen de mensheid gebruikt. We zijn zelf ook dom geweest door niet de wetten van de natuur na te leven en alles van de aarde op te slurpen en maar mensen bij te blijven maken, terwijl de aarde dat niet aankan. Het covid is een biowapen wat tegen ons wordt gebruikt of wordt ingezet om meer controle over de massa te krijgen dmv oa. technologische middelen. Ik weet verder niet meer wat te doen. Ik heb het iig gezegd.
Hermione - Maandag 7 december 2020 06:29
Ik vind je bericht ontzettend respectloos. We lopen in de zorg de benen uit ons lijf, dat doen we altijd maar nu nog zes keer zo hard als normaal, en wat we terugkrijgen zijn belachelijke verwijten dat we de mensheid kapot willen maken. Doe even normaal. Ik snap echt niet wie van de miljoen Nederlandse zorgmedewerkers daar baat bij zou hebben.

We zetten alles opzij om mensen beter te kunnen maken en langetermijngevolgen te beperken en we krijgen steeds meer agressie terug. Waarom zijn mensen zo belachelijk individualistisch? Als je zelf ziek bent moet alles uit de kast, maar als het om anderen gaat moet je vooral zelf geen last hebben van beperkingen... en dat ben jij niet per se/alleen hoor, maar solidariteit is blijkbaar moeilijk.

Dit soort opmerkingen doen pijn. Natuurlijk zijn de maatregelen heftig en kun je daar een politieke discussie over starten, maar het virus is geen grap.


Wat betrseft mondkapjesplicht, ik draag hem de hele dag in het ziekenhuis, dus dan kan dat halfuurtje in het ov of de supermarkt er ook nog wel bij. Ik snap dat bij herbelevingen etc een uitzondering gemaakt wordt, maar het is denk ik wel goed om te kijken of exposure misschien ook helpt in je behandeling - maar dat is natuurlijk een hartstikke individuele keuze die je zelf met je behandelaar moet maken.
w - Maandag 7 december 2020 16:24
Je begrijpt kennelijk niet vanuit welke beweegredenen ik dit heb gezegd. Ik maak me grote zorgen. Het coronavirus is een ´paard van Troje´ wat hier wordt ingezet tegen de mensheid, een verrassingsaanval, om ons te krijgen daar waar men ons wil. Ik heb het niet over de zorg die geleverd wordt en waar mensen zich de benen uit hun lijf lopen voor mensen die idd. ziek geworden zijn aan corona. Misschien, als mensen zoveel verwijten hebben, kennelijk, moet je je eens gaan verdiepen in waarom mensen dat dan doen. (Misschien beginnen steeds meer mensen door te krijgen wat er WERKELIJK gaande is: het is een stille oorlog nu! om de mensenmassa steeds meer vrijheden af te nemen, dmv technologie en mensen kunnen schiften in gewenst en ongewenst en dus uit kunnen schakelen dmv weer die technologie, waar het vaccin een groot aandeel in zal hebben door nanotechnologie en gen-verandering, waardoor je oa. volgzamer wordt, je verandert als persoon) En er zijn genoeg artsen die hun twijfels hebben en ook uitspreken, maar die hoor je niet, omdat het ook niet de bedoeling is, die worden het zwijgen opgelegd, omdat de media niet transparant is, mag of kan zijn. Als het nu onderhand nog steeds niet duidelijk is, dat mensen met geld het voor het zeggen hebben in de wereld, inclusief wat de media ons bijbrengt. Er zijn tig tegengeluiden, zo ook over medicijnen, goedkope medicijnen die werken, alleen komen die er niet doorheen, want oa. Big Pharma is een groot aandeelhouder van de corrupte club, die ons nu wil vaccineren en dat zal verplicht worden en met andere doeleinden dan 'onze gezondheid', want met dat 'smoesje' worden we warm gemaakt om hem zonder pardon te nemen en de mensen die hem niet nemen worden voor asociaal versleten en indien teveel mensen hem niet nemen, gooien ze er een nieuw virus tegenaan, zodat we wel MOETEN, al moeten ze het leger erbij halen. Wat zou er dan wel niet in dat vaccin zitten, dat het zo belangrijk is dus kennelijk.. dat IEDEREEN hem krijgt. En de pandamie is kolder. Slechts 0,23% overlijdt en als er zoveel mensen positief getest worden, komt het de groepsimmuniteit ten goede, maar daar hoor je niemand meer over. Alles wordt nu ingezet op het vaccin. De overheid wordt onder druk gezet, om dit door te voeren. Ze hebben geen keus, van hogerhand.. ZO erg is het dus. (En nee, dit is geen complottheorie'.)
Idril - Maandag 7 december 2020 16:36
Ik vind dit een beetje ver gezocht, maar als het je mening is.. tja.. dan is dat zo.
Maar denk niet dat het virus onderschat moet worden... Ik zie het ook niet als vrijheid afnemen of dat je ineens een ' volger ' bent. Denk nog steeds zelf na en maak keuzes waarvan ik denk dat ze voor mij en mijn kinderen het beste zijn.

Als ik terug denk aan hoe mijn vader eronder was, dat was kantje boord en echt niet grappig, door dit virus.
Hermione - Maandag 7 december 2020 22:18
#fixdefuik

Anoniempje - Maandag 7 december 2020 20:53
Ik sluit me als dokter daarbij aan. Daarnaast heb je paranoïde waanideeën w.
w - Maandag 7 december 2020 21:16
Vraag je altijd af, waarom iemand zo denkt of is gaan denken. En een dokter die zich 'anoniempje' noemt. Je bent vast een jonge dokter en weet nog niet zo veel over hoe ons systeem werkelijk is. Dat is mijn interpretatie iig. Eerst altijd de informatie checken, voor je iemand.. wat dan ook noemt.
J - Maandag 7 december 2020 09:15
Corona is geen biowapen, het is een virus, en helaas een dat ervoor zorgde dat in maart-april de zorg overspoeld werd doordat er veel corona-patiënten in het ziekenhuis en op de intensive care terechtkwamen. En om te voorkómen dat dat komend jaar weer gebeurd, zijn maatregelen als niet in grote groepen bijeenkomen, mondkapjes op als afstand houden niet gaat nodig, en is het verstandig als mensen zich laten vaccineren als de vaccins er zijn. Het is niet dat een paar mensen dit verzinnen of sturen, er zijn over de hele wereld wetenschappers aan het onderzoeken, dus als het 'verzonnen' of gemaakt was als biowapen was dat echt wel ontdekt.
Anoniem - Dinsdag 8 december 2020 08:20
W, het zou de communicatie ten goede komen als je je verhaal niet als waarheid, maar als jouw overtuiging verkondigt. Iedereen mag natuurlijk zijn of haar overtuiging hebben over het dragen van mondkapjes (of COVID-19, want jouw eerste post gaat niet eens over mondkapjes), maar de toon die je in je serie posts aanslaat komt op mij neerbuigend over. Dat voelt voor mij als: "Ik heb niet dezelfde overtuiging als jij en dat voelt alsof jij je boven mij (en mijn mening) verheft en me nu dom/naief/blind vindt ". Ik weet niet of dat je bedoeling is, maar gelijkwaardigheid en respect voor andermans overtuigingen passen mij meer.

Los daarvan lijkt dit me niet de plek om "mensen wakker te schudden" en dergelijke discussies te voeren. Dit is een website voor hulp bij eetstoornissen en geen forum waar niet-reguliere theorieën over COVID-19 bediscussieerd worden. Als de lezers van Proud de behoefte hebben om meer informatie te vinden, weet ik zeker dat ze competent genoeg zijn om zelf een forum te zoeken waar ze die informatie kunnen vinden.

Net zoals dit een post is waarin Daphne schrijft over de uitzonderingsregel voor mondkapjes en niet over de vraag of je achter het dragen van een mondkapje staat. Nogmaals, je mag je mening hebben, en we hebben in het land ook zoiets als vrijheid van meningsuiting. Dat is een groot goed. Je zou je van tevoren wel kunnen afvragen a.) hoe gepast het is om die op een bepaalde plek te uiten; en b.) wanneer het uiten van een mening eigenlijk verder gaat en bedoeld is om mensen te overtuigen of zelfs te manipuleren.
w - Dinsdag 8 december 2020 08:30
Omdat het oorlog is, eetstoornis of niet, omdat mensen met een eetstoornis vaak het best willen met de mensen, maar niet gehoord worden, omdat het heel erg is. Ik hoef niemand te overtuigen, maar in de 2de wereldoorlog zeiden mensen ook. "Maar waarom deden mensen dan 'niets' om te voorkomen dat al die mensen afgevoerd werden naar kampen? En nu staan we weer voor hetzelfde. Het vaccin is de vervanging van de joodse ster en overmacht. Een verslaving.. omdat je nergens anders controle overhebt. Een mondkapje.. een vernedering en niet helpend, niet eerlijk communicerend. In welke maatschappij leven we. We leven in oneerlijkheid. Er bestaat een woord voor. Cognitieve dissonantie. Het ligt zo dicht op ons netvlies maar we kunnen het niet zien.. zoals ik al zei, ik voel me machteloos. Het 'moet' idd. over het mondkapje gaan.. het voelt voor mij als onderdeel van het zelfde grote.. wat nu gaande is. Ik moet maar toekijken, hoe alle plannen met de mensheid nu worden uitgevoerd en iedereen het gelaten over zich heen laat komen. Protesteren heeft geen zin. Waarheidszoekers worden neergeslagen of zullen worden neergeslagen. Ik had graag de waarheid al willen weten op mijn 13de, over de situatie, leugen waarin we leven, dan had ik iig geen eetstoornis gehad. Het komt betweterig over, maar een ander mag ook wat zeggen, maar praten kan niet, als je het niet ziet, zo verdrietig dat het zo moet zijn.
Lost girl - Dinsdag 8 december 2020 11:17
Beste w, ik snap dat het voor jou een noodzaak heeft om anderen jouw waarheid te verkondigen maar ik vind je nu echt te ver gaan met je theorie over de tweede Wereldoorlog. Zoals je hierboven schrijft heeft de manier waarop je de wereld ziet altijd een reden. Er is je veel onrecht aangedaan in je jeugd, zoals je eerder in reacties over je narcistische moeder vertelde. Maar je bent nu je eigen baas, dus kom uit die gevoelens dat alles voor jou vanuit een hogere macht in negatieve zin bepaald wordt. Ik denk niet dat het jou of wie dan ook goed doet om je slachtoffer te blijven voelen van de mensen met geld of de elite. Je gaf juist aan dat je eindelijk je eigen leven kon leiden zoals jij dat wou, zonder je iets aan te trekken van wat anderen ervan vonden, dat je je vrij voelde. Houd dit vast zou ik zeggen. Geef je mening, maar keep in mind dat het jouw mening is en niet jouw verantwoordelijkheid om anderen van jouw mening te overtuigen. Net zoals ik nu mijn gevoel uit en iedereen daarvan mag vinden wat hij/zij/hen wil.
🍀
Nyna - Maandag 8 maart 2021 14:21
W I feel you ♥
Tomorrow - Zondag 6 december 2020 23:25
Daargelaten hoe het in z'n werking gaat.. Ik heb zelf astma, en ben inmiddels 32 weken zwanger waardoor ik ook nog eens minder long capaciteit heb. En toch vind ik dit echt geen reden om er geen te dragen. Ik draag 'm voor mijn medemens. Voor de mensen die al bijna niet naar de winkel durven, voor de mensen die al tijden van hun familie wegblijven. Ik geloof er zeker in dat zo'n mondkapje de meeste hoest-, nies- en consumptiedruppels tegenhoudt en in combinatie met 1,5 meter afstand hoop ik zo dat ik de mensen om mij heen gerust kan stellen en hen een vorm van veiligheid kan bieden.
Ck - Maandag 7 december 2020 08:24
Ik heb zelf ook een longaandoening, maar ook ik draag gewoon een mondkapje. Ik vind het onzin dat mensen huilen om een mondkapje moeten dragen. Dat vindt ik gewoon aanstellen. Een mondkapje maar je longaandoening niet erger. En je hoef hem niet 24u per dag op alleen als je even de winkel in gaat. En je kunt in de buuten lucht prima mee ademen als je hem op heb. Ook ben ik bril dragend ook dit is onzin. Je glas beslaat alleen als buuten koud is en je adem warm is van binnen na buiten na een 5 minuten is dit ook voorbij...sorry hoor maar ik kan geen respect opdwingen voor onnozele mensen die geen mondkapje willen dragen omwat dan wille ook.
Anoniem - Maandag 7 december 2020 09:06
Ik denk dat het van meer respect zou getuigen als je anderen in hun afweging in hun waarde laat. Jij kunt je dus over het dragen heen zetten. Niet iedereen kan dat. Die mensen noem jij nu aanstellers. Maar besef wel dat er serieuze redenen zijn om er geen te dragen - nog los van hoe weinig effectief een mondkapje jouzelf en anderen beschermt. Op de website van de Rijksoverheid staat dan ook niet voor niets te lezen dat de wet er is om ‘duidelijk te zijn’ - niet omdat het mondkapje werkt. Persoonlijk vind ik dat wanneer je thuisblijft bij klachten, netjes afstand houdt en in je elleboog hoest of niest, een mondkapje niet nodig is. Onderzoek (er zijn er bijna 200 gedaan) ondersteunt dat. En als je dan bijvoorbeeld een verkrachtingservaring hebt, of chronische hyperventilatie, waarom zou je jezelf dan nog extra stress geven als je jezelf en anderen ook gezond kunt houden zonder mondkapje? Nogmaals: ik vind je bericht van vrij weinig respect getuigen. En zelfs nog los van de zwaarwegende reden om geen mondkapje te dragen (die ik net noemde): voor velen weegt het ‘lichte’ ongemak van het kapje ook niet op tegen de frustratie en stress die ze ervaren. Corona is zeker geen simpel griepje, maar ik heb respect voor iedereen die gezond verstand gebruikt in het stoppen van de verspreiding ervan. En soms betekent ‘gezond verstand’ geen mondkapje.
Femke - Maandag 7 december 2020 09:09
Ik zou denken dat mensen voor wie dit écht zo is dit allang weten?
G. - Maandag 7 december 2020 16:47
:) dat dacht ik eigenlijk ook!
Tiger Lily - Maandag 7 december 2020 09:32
Ik gebruik hem al even, toen het advies kwam mee begonnen. M'n jongste van 2 moest er wel even aan wennen als ik hem op deed. Nu vind hij het wel grappig. M'n oudste van bijna 6 heeft m'n schoonmoeder 1 voor gemaakt op haar eigen verzoek, want als mama het doet.....
Maar die keuze laat ik helemaal aan haar, want zo vaak gaat ze niet meer mee ergens naartoe..
Cindy - Maandag 7 december 2020 15:28
Hier in België kan je boete krijgen als je er geen draagt en dat is het mij niet waard..Maar het blijft vervelend eveneens het schrikbeeld in de straat is ook niet fijn nee..Dus ik draag er wel 1 waar het moet mr plezant is anders..Vraag mij af hoe lang nog..courage iedereen verder ook nog!
Lusi - Maandag 7 december 2020 20:03
Vanwege de harde oordelen van de medemens draag ik hem wel. Bovendien vind ik niet dat ik aan wie dan ook verantwoording hoef af te leggen waarom ik hem niet zou dragen en dat dát van mij verwacht word dat ik ga uitleggen waarom ik vind dat ik het recht heb om anders te doen dan anderen dat vind ik naar. Want ik vind niet dat ik dat recht heb, ik wil gewoon zijn zoals de rest...

Toen het nog geen plicht was durfde ik eindelijk af en toe zonder en dat was echt beter op die momenten. En ja; het dragen heeft weerslag, maar het niet dragen ook. Ik kan regelmatig het kapje wel op een enigszins oké manier dragen, maar soms is het echt niet verstandig en heeft dat zeer zeker weerslag (en kan lang nawerken). Alleen het feit dat ik het idee heb dat ik word nagekeken of dat mensen kunnen vragen of met boetes dreigen jaagt mij zo veel stress aan dat ik hoe dan ook de gevolgen moet dragen. Zowel met als zonder.
Chananja - Maandag 7 december 2020 21:17
Ik zou willen dat ik het kon dragen. Wat Lusi hierboven al schrijft en Daphne in de blog noemt: niet dragen is óók heel stressvol. Ik ben sinds de verplichting nergens meer heen geweest waar het moet. Uit angst voor conflict, opmerkingen, onbegrip etc. Maar ook om niet zomaar heel persoonlijke informatie met jan en alleman te moeten delen. Of 'niet goed genoeg' te kunnen bewijzen dat ik eronder val en geweigerd of beboet te worden, ondanks dat mijn behandelaar heeft aangegeven dat ik zeker onder de uitzonderingsregeling val.

Ik heb het thuis meerdere keren geprobeerd, met keer op keer hele heftige herbelevingen en dissociaties tot gevolg. En dat is dan al binnen een minuut dat ik volledig van de wereld ben. Dus ja... ik zou dolgraag willen dat ik me eroverheen zou kunnen zetten. (Of dat ik een goede traumatherapie zou hebben, maar dat is weer een heel ander verhaal.) Maar het zit er op de korte termijn niet in.

Als ik zie hoeveel impact dit op mij heeft, vind ik het moeilijk te verkroppen dat een maatregel waarvan twijfelachtig is of het werkt of niet zomaar is ingevoerd en dat ze zo'n warboel hebben gemaakt van die uitzonderingsregel. Tot maandagavond (de dag voor invoering) werd de website nog steeds aangepast, die kaartjes worden de overheid genoemd maar door sommige BOA's niet erkend, het face shield zijn ze maandagavond opeens mee op de proppen gekomen, stond voor die tijd nergens iets over. De overheid schreef dat we huisartsenverklaringen moesten aanvragen, maar de huisartsen gaven weer aan dat ze dat helemaal niet kunnen/mogen/willen. Echt een chaos.
Iris - Vrijdag 11 december 2020 21:40
Vind 't een slechte zaak dat je notabene op de site van de rijksoverheid deze verklaring kan downloaden. Zo maken die mensen tegen mondkapjes en dit virus zijn er misbruik van.
Naar mijn idee verliest daarmee 't kaartje z'n waarde.