10 gedachten bij een depressie

 

Depressies komen veel voor. Jaarlijks krijgen ontzettend veel mensen te maken met een depressie. Soms is dit eenmalig en voor een relatief korte periode en soms is het langdurig en komt het veelvuldig terug. In alle gevallen is een depressie ontzettend naar. Het kan je leegzuigen en op het moment zelf kun je het gevoel hebben dat het leven nooit meer beter gaat worden. De hele wereld voelt zwart en grauw en je voelt je volledig leeg van binnen. Gaat het ooit nog veranderen? 

In deze blog deel ik een aantal herkenbare gedachten die mensen met een depressie kunnen hebben. Dit zijn niet alleen mijn gedachten, maar ook gedachten van mensen die ik ken en die een depressie hebben of hebben gehad. Ik hoop dat de herkenning je wat steun kan bieden.

1. Soms zeg ik tegen anderen dat ik me goed voel, omdat ik bang ben dat ze mijn gezeur zat worden
Als je je al een tijd lang erg depressief voelt, kun je het gevoel krijgen dat anderen daar wel een beetje klaar mee zijn. Of dat ook echt zo is is de vraag, maar dat gevoel kan zo sterk zijn dat je maar doet alsof het goed met je gaat. Vanbinnen voel je je nog steeds even slecht of steeds slechter, maar je wil niet dat de mensen om je heen je straks uitkotsen.

2. Ik heb mijn tanden al een week niet gepoetst, ik kan het gewoon niet opbrengen
Zelfzorg kan heel erg lastig zijn als je depressief bent. Misschien schaam je je er heel erg voor, maar toch lukt het niet om goed voor jezelf te zorgen, ook al ben je normaal gesproken erg netjes. De simpelste dingen zoals douchen, je tanden poetsen of je haren borstelen lijken ineens een enorme opgave. Soms laat je het er dan maar bij zitten of doe je het enkel als je de deur uit moet voor een afspraak.

3. Als ik zeg dat ik een dag niks heb gedaan, dan bedoel ik ook letterlijk niks. Ik kan uren op de bank zitten, voor me uit staren en me compleet leeg voelen
Dagen gaan voorbij zonder dat er ook maar iets uit je handen komt. Als mensen je vragen wat je dan al die tijd doet, zeg je ''niks''. Niks is dan ook echt niks.

4. Ik kijk iedere ochtend weer uit naar het moment waarop ik weer naar bed mag
Het leven kan ontzettend zwaar aan voelen als je kampt met een depressie. Het voelt als overleven, ieder moment van de dag. Het verlangen naar het moment dat het weer over is en dat je dus weer een dag hebt overleefd, kan ontzettend sterk zijn. Het is dan ook niet gek dat je heel graag weer naar bed wil als de dag pas net begonnen is.

5. Ik kan nog best aardig functioneren terwijl ik depressief ben
Veel mensen denken dat iemand met een depressie de hele dag thuis in bed ligt. Er zullen mensen zijn bij wie dat het geval is, maar er zijn ook genoeg mensen die kampen met een depressie en tegelijkertijd ook nog functioneren. Zij volgen voor zover dat gaat een studie of hebben een baan. Ook hebben ze een sociaal leven en proberen zij zoveel mogelijk alle ballen in de lucht te houden. Dit betekent niet dat de depressie niet ernstig of niet serieus is.

6. Ik heb het gevoel dat ik iets verkeerd doe in mijn leven omdat ik depressief ben
Waarom lijken andere mensen zo gelukkig en ben ik dat niet? Waarom voel ik me zo? Wat doe ik verkeerd in mijn leven waardoor ik me telkens weer zo depressief voel? Dit zijn misschien vragen die je jezelf weleens hebt gesteld als je kampt met een depressie. Je hebt het gevoel dat er iets mis met je is of dat je iets niet goed doet en dat je je daarom zo slecht voelt. Het is jouw schuld dat het op deze manier loopt.

7. Ik ben bang dat mensen denken dat het wel meevalt met hoe slecht ik me voel als ik in hun gezelschap gezellig mee klets en lach
Je denkt dat andere mensen, die niet depressief zijn en/of er geen ervaring mee hebben, denken dat mensen met een depressie altijd heel erg somber zijn en je niet serieus zullen nemen als je gewoon een keer hard moet lachen om bepaalde grappen. Depressieve mensen lachen niet, die zijn altijd zwaarmoedig. Hierdoor krijg je het gevoel dat je je ook naar dat stereotype moet gedragen.

8. Als iemand vraagt waarom ik me zo somber voel, heb ik geen idee wat ik daarop moet antwoorden
Soms voel je je gewoon ontzettend slecht, negatief en somber zonder te weten waar dit nu precies door komt. Het is lastig om te benoemen wat de oorzaak is van een depressie. Vaak is het een opeenstapeling van verschillende problemen en soms weet je het simpelweg niet en voel je je gewoon rot.

9. Mijn depressie is niet ernstig als ik niet aan zelfmoord denk
Veel mensen denken dat als je depressief bent, je automatisch ook suïcidaal bent en dood wil. Dit is niet het geval. Natuurlijk zijn er mensen met een depressie die tegelijkertijd een doodswens hebben, maar er zijn ook genoeg mensen die een ernstige depressie hebben maar niet suïcidaal zijn. Dit betekent niet dat het bij hen wel meevalt of minder erg is.

10. Ik ben bang dat antidepressiva mijn karakter verandert
Het slikken van medicatie voor een depressie is voor veel mensen een drempel. Veelal zijn mensen bang voor de bijwerkingen zoals toename in gewicht, afvlakking van emoties of verandering in het karakter. Hoewel antidepressiva inderdaad bijwerkingen heeft, betekent het niet dat iedereen automatisch last krijgt van deze bijwerkingen. Deze komen in sommige gevallen voor, maar lang niet in altijd.

Welke gedachten herken jij?

Fotografie: Yuliya Nemova

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Breadfish - Donderdag 16 november 2017 13:17
2 is exactly me! En 4 is ook heel herkenbaar, ik tel vaak de uren tot ik weer naar bed mag en ook tot wanneer ik weer moet opstaan. (In de zin van: om 4 uur s middags: ik moet er over 15 uur al weer uit!)
Breadfish - Donderdag 16 november 2017 13:17
2 is exactly me! En 4 is ook heel herkenbaar, ik tel vaak de uren tot ik weer naar bed mag en ook tot wanneer ik weer moet opstaan. (In de zin van: om 4 uur s middags: ik moet er over 15 uur al weer uit!)
M - Donderdag 16 november 2017 13:22
1 en 4 zijn echt het meest herkenbaar! Daarnaast zijn 5 en 7 ook echt heel erg aanwezig..
Goede blog!
Marleen - Donderdag 16 november 2017 13:50
6 en 9 worden soms ook echt wel gestimuleerd door bepaalde hulpverleners....
Debora - Maandag 30 juli 2018 08:30
Dan zou ik toch maar heel snel naar goede professionals gaan als ik jou was.
Johanna21 - Donderdag 16 november 2017 14:05
Herkenbare gedachten!
Lost girl - Donderdag 16 november 2017 14:24
Ik ben wel eens bang dat mensen vinden dat ik zeur omdat ik niet standaard zeg dat het goed gaat. Ik heb gewoon geen zin om een masker op te zetten.
Esther - Woensdag 29 november 2017 17:19
probeer ook maar niet een masker te maken voor jezelf, ik heb er minstens 10 en het trekt aan je, heel erg
danielle - Donderdag 16 november 2017 14:40
wow, ik heb zelf geen depressie (in ieder geval niet gediagnostiseerd) maar dit is echt heel erg herkenbaar!
melis - Donderdag 16 november 2017 18:08
zelfde als @danielle, geen diagnose maar eigenlijk is alles herkenbaar op 10 na..
Elfje - Donderdag 16 november 2017 19:24
1,4,5 ik kan alles goed verbloemen hoe ik me voel
cynthia - Vrijdag 17 november 2017 00:35
Ik herken hier toch ook een aantal zaken in x
E - Vrijdag 17 november 2017 09:47
1,3,4,5, 6 én 8. Heel herkenbare blog dus!!
shanna - Maandag 20 november 2017 16:42
1,2,4,8 en 9 heel herkenbaar...
shanna - Maandag 20 november 2017 16:42
1,2,4,8 en 9 heel herkenbaar...
Anaïs - Woensdag 3 oktober 2018 15:54
1,4,6 en 8 zijn degene die ik herken.
En er is bij mij nog een
Als ik zeg dat ik me minder voel neme ze me niet serieus. Z zeggen dan 'je hebt het toch goed? Of morgen voel je je beter je hebt alleen wat slaap nodig.'
Xx - Donderdag 24 januari 2019 17:04
Allemaal zooo herkenbaar, vooral 7 ook, m'n moeder denkt dat het allemaal wel mee valt. Vaak ben ik ook erg negatief enz en dan zeggen docenten op school, doe eens niet zo negatief en dat doet zoveel pijn, omdat mensen niet zien hoe erg je er tegen vecht. En ik probeerde dat dus aan m'n moeder uit te leggen maar toen kreeg ik als antwoord: moeten we je dan apart behandelen ofzo??? Ze gaf me echt het gevoel alsof het allemaal onzin was wat ik zei, sommige dingen doen zoveel pijn en dat heeft niemand door, waardoor ik ook heel vaak het gevoel van #6, alsof het dus mijn schuld is dat het pijn doet en dat ik me aanstel. 😓
Eigenlijk waren ze allemaal herkenbaar. ♥️
Girl19yrs - Maandag 2 september 2019 00:54
Alle punten zijn herkenbaar, helaas.
Erik - Donderdag 2 juli 2020 15:38
Een stem in mijn hoofd zegt dat ik door moet pakken, de dingen oppakken en door moet gaan met wat er is gebeurd en het accepteren en er het beste van maken.
Ik zit echter gevangen in mijn angst om het aan te gaan en in beweging te komen al weet ik dat er geen keuze is omdat dit mij nog verder weg laat zakken.
Ik herken alle punten behalve 10, daar heb ik geen ervaring mee. Met name 1,7 en 8 de verbinding met anderen. Ik zou zo graag een knuffel hebben, iemand die het begrijpt.
Merel - Zaterdag 17 oktober 2020 19:03
Ik schrik er zelf een beetje van dat ik alle punten wel herken.