Van slechte naar goede gewoonten

 

Loop jij in de supermarkt altijd direct naar de light producten? Tel jij de calorieën van alles wat je eet? Misschien ben je heel erg gefocust op bepaalde producten die je elke dag wilt eten. Heb je er een gewoonte van gemaakt om iedere ochtend op de weegschaal te staan en raak je in paniek als dit een keer niet kan? Vermijd je alle spiegels? heb je bepaalde eetgewoonten waarbij je een bepaalde indeling op je bord maakt of schep je altijd een bepaald aantal aardappels op?

Misschien herken je dit wel, en kan je er zelf nog wel wat bedenken. Het gaat hier om gewoonten. Het leven zit vol met gewoonten, zowel goede als slechte. Dit is iets wat vaak automatisch gaat en soms kun je je eigen gewoonten niet eens bedenken. Het maakt het leven op sommige gebieden makkelijker, het biedt houvast en een bepaalde mate van zekerheid. Wanneer je kampt met een eetstoornis, is het niet gek als je gewoontes gerelateerd zijn aan die eetstoornis, zoals de gewoonten die hierboven in de inleiding beschreven staan.

meisje
Bron

Invloed van slechte gewoonten.
Naast dat gewoonten er vaak niet voor niks zijn, en je een comfortabel of veilig gevoel kunnen geven, zijn ze lang niet altijd goed voor ons. Gewoonten zoals roken, elke ochtend het ontbijt overslaan, overmatig alcohol drinken, heel veel geld uitgeven of constant praten over anderen kunnen het leven op een slechte manier beïnvloeden en kunnen voor veel problemen zorgen.

Eetstoornis gerelateerde gewoonten.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor gewoonten die gerelateerd zijn aan een eetstoornis. Wanneer je een eetstoornis hebt, kunnen gewoonten je een veilig en vertrouwd gevoel geven en je kunt het idee krijgen dat je een bepaalde mate van controle hebt. Ook kan de omgang met deze psychische ziekte hierdoor dragelijker lijken. Maar het tegendeel is waar. Deze gewoonten kunnen er namelijk voor zorgen dat je nog verder wegzakt en ze houden de eetstoornis vaak in stand. Daarnaast kun je allerlei dwanggedachten krijgen en wanneer iets niet loopt zoals je wilt, kan dit zorgen voor paniek en angst. Gewoonten die gerelateerd zijn aan een eetstoornis zorgen voor onrust, frustraties en sombere gevoelens. Ze dragen bij aan je eetstoornis en zorgen er voor dat je er constant, de hele dag door, mee bezig bent.

Van slechte naar goede gewoonten.
Gewoonten zijn niet voor niks gewoonten. Ze zijn vaak ingesleten in ons gedragspatroon en daarom heel moeilijk om te veranderen. Hoe vaak hoor je dat iemand zo'n moeite heeft met het stoppen met roken? Volgens onderzoek duurt het ongeveer 21 dagen om een patroon van een gewoonte te doorbreken. Doorzetten is dus de sleutel naar het bereiken van dit doel. Hoewel het tijd en energie vraagt om van negatieve gewoonten af te komen en plaats te maken voor goede gewoonten, is het wel de moeite waard. Het kan je leven een hele andere en positieve wending geven, je kunt je echt beter gaan voelen en meer zelfvertrouwen krijgen. Hieronder een aantal tips die je misschien kunt gebruiken om van slechte gewoontes af te komen.

meisje
Bron

» Uitdaging is verandering
Veranderingen in gedrag komen meestal voort uit een uitdaging. Wanneer je lichtelijk in paniek raakt bij het idee om afscheid te nemen van je (slechte) gewoonten, is dit helemaal niet gek. Maar hou je vast aan het idee dat verandering vaak voortkomt uit zo'n situatie.

» Motivatie
Misschien kun je wel bedenken waarom je verlost wil worden van die slechte gewoonte, maar er is ook iets waardoor die slechte gewoonte nu nog bestaat. Het kan dus best lastig zijn om daadwerkelijk de motivatie te vinden om deze slechte gewoonte uit de weg te ruimen. Maak een lijst voor jezelf met alle redenen waarom je van deze gewoonte af wilt. Je kunt nu denken; nou ik doe het wel in mijn hoofd. Maar echt, schrijf het op. Het gaat veel meer leven als je het voor je op papier zet en je hoeft dan ook niks te onthouden. Daarnaast is een lijst met redenen heel motiverend om terug te lezen. Wanneer je er moeite mee hebt om het nieuwe gedrag vol te houden, is het behulpzaam om terug te kijken op de redenen waarom je het doet.

» Acties worden gewoonten
Alle gewoonten bestaan uit gedragingen die regelmatig herhaald zijn. Als je iets maar vaak genoeg doet, gaat het uiteindelijk in je systeem zitten en worden het gewoonten. Dus wanneer je oude gewoonten achter je wilt laten, is het goed om te beginnen met nieuwe acties. Dus wil je voortaan geen lightproducten meer gebruiken maar alleen normale of volle varianten? Gooi dan eerst alle lightproducten die je nog hebt liggen weg en ga vervolgens (met een vriendin) naar de supermarkt om de normale varianten te halen. Of wanneer je besluit om wel te gaan ontbijten in plaats van dat je dit iedere ochtend overslaat, zet dan de wekker 15 of 20 minuten eerder zodat je genoeg tijd hebt om iets wat je lekker vindt te maken en om rustig te eten. Misschien helpt het ook om van te voren een lijstje te maken met ontbijtkeuzes zodat je 's morgens niet zo lang hoeft na te denken maar dat je je echt kunt bezig houden met je nieuwe actie.

» Wat heb je nodig?
Bedenk voor jezelf wat je nodig hebt om deze gewoonte los te laten en om goede gewoontes aan te leren. Is dat de steun van iemand? Iemand die meegaat naar de supermarkt of waar je mee kunt koken? of iemand die er gewoon is als je bijvoorbeeld wilt gaan ontbijten? Of kan je doel beter slagen als je er niemand over verteld? Zijn er materiële dingen die je nodig hebt? zoals een dagboek?

dagboek
Bron


» Houd je doel voor ogen
Het is misschien makkelijk om te beslissen dat je niks doet aan je gewoonten en dat je het gewoon laat zoals het is. Focus je op wat het je kan opleveren. Wanneer je eenmaal besloten hebt om de slechte gewoonten achter je te laten en je leven hierdoor positiever in te richten, is het soms moeilijk om de strijd door te zetten en je te richten op het belangrijkste doel. Denk niet na over het gemis aan je oude gewoonte of aan hoe makkelijk het is om daar naar terug te gaan. Juist dit zijn de momenten waarop je moet doorzetten. Hoe moeilijk het ook is.

» Schrijf je gedachten en gevoelens op
Het veranderen van gewoonten is niet iets wat gaat zonder gedachten en gevoelens. Hou ze bij door ze op te schrijven. Zo heb je beter overzicht en kun je ook zien wat je het moeilijkste vindt. Hierdoor kun je gerichter steun zoeken of jezelf toespreken.

» Doe het niet alleen
Wanneer iemand op de hoogte is van waar jij mee bezig bent, kan dit helpen om door te zetten. Misschien kun je iemand die dichtbij je staat, zoals één van je ouders of je partner, hiervan op de hoogte stellen en vragen of hij/zij jou hierbij wil helpen.

» Zoek vervanging
Wanneer je oude gewoonten gaat loslaten, kan dit voelen als een soort lege plek. Een gewoonte is een deel van je leven geworden en het is iets waar je in veel gevallen op terug kan vallen. Soms is het goed om dit gat (tijdelijk) op te vullen door iets anders. Misschien wil je van de gewoonte af of elke dag op de weegschaal te staan omdat dit je dag negatief beïnvloed. Wanneer dit bijvoorbeeld een onderdeel is van je ochtendritueel, kan er een gat ontstaan. Je kunt het gaan missen en het gevoel hebben dat je niks hebt om op terug te vallen als dat nodig is. Je kunt dan zoeken naar iets waar je dit gevoel in kwijt kunt. Dit moet natuurlijk wel een goede vervanging zijn en niet iets zijn wat ook weer een slechte gewoonte wordt. Kies er bijvoorbeeld voor om op dat moment een stukje te wandelen of om elke ochtend een stukje te schrijven.

En ook met deze tips zal het moeilijk zijn, maar iedereen moet hier wel eens doorheen. En het belangrijkste: het is niet onmogelijk.

Wat is jouw tip om van slechte gewoontes af te komen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A - Zondag 5 oktober 2014 14:00
Goede blog! Deze tips kunnen echt helpen!
kim300808 - Zondag 5 oktober 2014 15:47
Klinkt als therapie en loslaten. (Y)
Bedankt!
pea - Zondag 5 oktober 2014 16:13
Goede blog!
Ik heb het hier heel moeilijk mee
Als er maar wat tussen komt die dag raak ik helemaal in de stres
Met eten ook altijd zelfde tijd stip van eten
Stom maar is o zo veilig
Ga het proberen me er aan te houden
Maanmeisje - Zondag 5 oktober 2014 17:00
Goede blog! Hier loop ik al lange tijd tegenaan...
Abenita - Zondag 5 oktober 2014 19:32
Superfijne blog!

Het lukt me sinds een paar weken om netjes volgens mijn eetlijst te eten, maar alleen overdag.
Ik heb nog steeds bijna elke avond lichte eetbuien, simpelweg omdat ik dat al jaren en jaren heb.

Nu wil ik dat ook aanpakken, maar ik wist tot het lezen van deze blog niet hoe.
Maar nu wel :-)
En als ik in 21 dagen dat patroon enigszins kan doorbreken klinkt dat opeens niet meer zo onmogelijk.

Dus ik ga maar eens een motivatielijstje opstellen en er vanavond mee beginnen.

Superbedankt Laura! :-)
Cristina6 - Maandag 6 oktober 2014 12:40
Heel goede tips! Zal er alvast mee aan de slag! :-) Het jammere is dat ik zo niet direct mensen in mijn omgeving heb die mij steunen... :-s