Tips bij herstellen psychische problemen

 

Wanneer je kampt met een psychische ziekte, is dit iets waar je waarschijnlijk iedere dag weer mee geconfronteerd wordt. Als je depressief bent kun je het gevoel hebben dat je je nooit meer iets beter gaat voelen, laat staan dat je ooit weer gelukkig wordt. Als je een angststoornis hebt, is het soms moeilijk voor te stellen dat er mensen zijn die die angst niet hebben en weet je misschien niet meer hoe je leven was zonder die angst. Als je een eetstoornis hebt, ga je er misschien al vanuit dat je nooit tevreden zal zijn met jezelf en dat je nooit van jezelf en jouw lichaam kunt houden, zeker niet wanneer je die eetstoornis los laat.

Helaas komen psychische aandoeningen ontzettend veel voor. Dit gaat ook vaak samen met weinig vertrouwen in een toekomst waarin het beter gaat. Ik heb zelf gemerkt dat je soms het gevoel kan hebben dat het nooit meer goed komt. Dat het zo'n chaos is in je leven en dat niks lijkt te gaan zoals je wilt. Ook bij mensen in mijn omgeving en in mijn werk met verschillende psychische problemen heb ik gezien dat het zonnetje weer ging schijnen terwijl zij ook uitspraken dat ze moesten accepteren dat hun leven voor altijd zo zou blijven.

meisje met gitaar
Bron

Het is altijd de moeite waard om te blijven vechten voor een fijner leven voor jezelf. Als je denkt dat je problemen niet erg genoeg zijn is het ook het perfecte moment om je in te zetten voor jezelf om te zorgen dat je niet verder weg zakt, de weg omhoog zal alleen maar moeilijker zijn en je zal er echt spijt van hebben als je niet eerder ingrijpt. Maar ook wanneer je merkt dat een therapie niet werkt of wanneer je het gevoel hebt dat anderen er geen vertrouwen meer in hebben, is het van belang dat jij niet opgeeft. Vechten tegen een psychische ziekte is niet niks, en in veel gevallen zelfs ontzettend moeilijk en kan het soms als onmogelijk voelen. In deze blog geef ik wat tips voor het herstellen van psychische stoornissen. Het zijn tips die ik gebaseerd heb op mijn eigen ervaringen, ervaringen in mijn omgeving en uit mijn eerdere werk ervaringen.

Sta open voor hulp
Veel mensen hebben in eerste instantie de neiging om problemen zelf op te willen lossen. Dit komt vaak doordat zij anderen niet tot last willen zijn, door schaamte, het idee dat het toch niet zal helpen, etc. Toch komen we vaak verder in het leven wanneer we wel de steun en hulp accepteren die ons aangeboden wordt. Wij zijn niet gemaakt om alles alleen te doen, mensen hebben elkaar nodig om te overleven. Open staan voor hulp van mensen uit onze omgeving en professionele hulp kan zoveel opleveren. Het hoofddoel is waarschijnlijk het aangaan en het zoeken naar oplossingen voor je problemen, maar het kan je op langere termijn ook helpen. Je kunt hier namelijk ook van leren wat het doet als je iemand in vertrouwen neemt, je kunt je gewaardeerd voelen en het gevoel hebben dat je serieus genomen wordt. Je leert beter naar jezelf en jouw situatie kijken en je leert zelf ook hoe je manieren kunt vinden om met problemen om te gaan. Daarnaast kan het, wanneer je de hulp van mensen uit je omgeving accepteert, zorgen voor een betere en hechtere band met hen.

Wees eerlijk
Het is natuurlijk sowieso belangrijk om eerlijk te zijn in het leven, maar zeker in therapie is dit essentieel om het succesvol te laten zijn. Je kunt je beperkt voelen, schamen en misschien het gevoel hebben dat je er nog niet aan toe bent alles te vertellen en dan ligt het verdraaien van de waarheid toch wel voor de hand. Soms merk je al snel dat je jezelf daar niet mee helpt, maar het kan ook zo zijn dat je dit nog niet direct beseft. Pas wanneer je eerlijk bent, kan iemand je echt helpen en jou de hulp bieden die aansluit bij je problemen. Probeer jezelf steeds weer te bedenken dat psychologen, psychiaters en andere hulpverleners heel veel verhalen horen en dat dingen niet snel gek zijn.

Vergeef jezelf en leer van verleden
Mensen met psychische problemen verwijten zichzelf vaak heel veel. Het feit dat het niet altijd gaat zoals je graag zou willen en zoals het 'normaal' is, kan een bron zijn van irritaties, verdriet en zelfhaat. Hierdoor kan het zijn dat je jezelf constant van alles verwijt, dat je vindt dat je het niet goed doet en dit kan leiden tot destructief gedrag, zoals automutilatie. Hierdoor is de kans groot dat je in een cirkel terecht komt omdat je misschien wel spijt krijgt, waardoor je jezelf dat weer gaat verwijten. Je mag best wat liever voor jezelf zijn. Dat je kampt met (psychische) problemen is al erg genoeg en dan mag je wel wat milder zijn voor jezelf. In een herstelproces valt iedereen, het gaat nooit in één keer helemaal vlekkeloos. Vergeef jezelf, sta na het vallen weer op en leer hiervan. Want daar gaat het om. Het maakt niet uit hoe vaak je valt, als je maar weer op staat.

vrouw lacht
Bron

Verzamel ervaringen waarin het goed ging
Wanneer alles mis dreigt te gaan, therapieën niet aansluiten en wanneer je je steeds slechter gaat voelen, is het moeilijk om hoop te houden en te vertrouwen op een gelukkige toekomst. Ik denk dat veel mensen die moeilijke dingen hebben meegemaakt weleens hebben gedacht dat het nooit goed ging komen. De gedachte dat heel veel mensen dit ooit hebben gedacht en dat het vervolgens op de een of andere manier wel goed kwam kan hoop geven, maar het kan ook gedachtes oproepen als: "Ja maar bij mij is het anders". Ook dat hebben veel mensen gedacht, waaronder ik zelf. Ook al komt het misschien nog niet helemaal aan of ligt dat idee nog ver weg, probeer jezelf er soms wel aan te herinneren. Verder is het goed om tijdens je herstelproces te denken aan eerdere ervaringen waarin het beter ging, waarin bepaalde dingen die je deed hielpen en misschien zitten daar ook wel momenten bij waarop je dacht dat je iets niet kon en dat dit uiteindelijk toch lukte. Herinner jezelf aan momenten dat iets goed ging en dat je dat niet had verwacht.

Kijk naar wie je bent buiten je problemen
Je bent niet je problemen, je hebt problemen. Wie ben jij nou echt? Wat kun je goed? Wat vind je leuk? Misschien is het lastig om dit te zien omdat je problemen overheersen in jouw leven, maar bedenk dat meer bent en hebt dan dat. Iedereen is goed in bepaalde dingen en heeft mooie karaktereigenschappen. Probeer hier achter te komen. Dit kun je ook doen samen met iemand die jou goed kent.

Wees geduldig met jezelf
Psychische problemen zijn al moeilijk genoeg en vaak maken wij het onszelf ook nog eens ontzettend moeilijk. Soms komt dit doordat wij veel te veel van onszelf verwachten. Geen kleine stapjes maar bergen moeten beklommen worden en dat in een zo kort mogelijke tijd. Als iets wat eigenlijk niet haalbaar is niet lukt, kunnen we dit onszelf enorm verwijten. Als problemen oplossen makkelijk zou zijn, zouden er weinig tot geen problemen meer bestaan. Geef jezelf de tijd om dingen te verwerken, na te denken, rustig stapjes te zetten en wat dingen uit te proberen. Stel je verwachtingen bij, het hoeft en kan niet allemaal direct.

Accepteer maar geef niet op
Niet opgeven is soms een lastig iets als je weet dat de diagnose die je hebt voor altijd zou zijn. Sommige persoonlijkheidsstoornissen zijn bijvoorbeeld lastig te 'genezen'. Soms wordt er dan ook gezegd dat je die diagnose voor het leven hebt. Bedenk hierbij wel dat het misschien niet helemaal over gaat, maar dat je er wel op een hele andere manier mee kunt leven dan hoe je nu doet. Het accepteren van een diagnose of dat het leven nu even is zoals het is, is heel belangrijk om verder te komen in het leven en niet te blijven hangen in 'het is oneerlijk' en 'dit overkomt mij'. Dit betekent echter niet dat je moet opgeven. Je kunt altijd doorvechten voor een fijner leven voor jezelf, ook al wordt het misschien niet zoals je het het liefste ziet. Er zijn meer manieren om gelukkig te kunnen worden en zijn.

Wat is jouw tip voor het herstellen van psychische problemen?

 

Gerelateerde blogposts