Mentaal uitgerust zijn

 

Ik zeg altijd maar 'rust in jouw hoofd is rust in het lijf'. Tegenwoordig is het vaak maar rennen, hollen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Er blijft weinig tijd over om in jezelf te investeren terwijl ditt vaak zo belangrijk is. Een uitgeruste jij kan zoveel meer aan. Dat kost wat tijd, maar het is zeker de investering waard.

In alle drukte van het leven tegenwoordig blijft er weinig tijd over voor jezelf om tot rust te komen. Ik herken dat in elke fase van mijn leven wel, maar dan telkens op een andere manier. Of het nou ging om de stress voor school, een lange werkdag of tegenwoordig de zorg om mijn dochter Romy. Mijn hoofd draait soms overuren en aan het einde van de dag hoop ik wat slaap te krijgen zodat ik de dag erna enigszins doorkom.

druk
bron

Tijd in jezelf investeren gaat niet alleen om het fysiek bijkomen van alle drukte. Juist mentaal kan een dag zo slopend zijn en langzaam aan merk je dat je mentaal opraakt. Je bent continue moe, raakt geprikkeld door de kleinste dingen, vergeet de helft van wat je moet doen, verliest de concentratie na een minuut al en ga zo maar door. Je kunt vaak nog een lange tijd doorgaan, maar het zou veel effectiever zijn om goed voor jezelf te leren zorgen.

♥ Plan rust in
Rust pakken is niet alleen goed voor jouw lichaam maar vooral ook voor jouw mentale gesteldheid. Hoewel het lijkt alsof je er juist even onrustig van wordt doordat alle gedachtes je kunnen overrompelen, is zo'n gepland rustmoment vaak ook erg waardevol. Na onrust kan namelijk alsnog rust komen. Belangrijk is hierbij dat je dit regelmatig doet. Een dergelijke rustmoment hoeft geen uren te duren, maar het voorkomt dat onrustige dingen zich te hoog opstapelen waardoor de rust nog verder weg lijkt. Gun jezelf per dag meerdere rustmomenten waarbij jij je even kan terug trekken. Laat jouw mobieltje weg, tv uit, laptop dicht en pak eens rust.

♥ Slaap is belangrijk
Ik ben altijd al een avondmens geweest en ik merk dat ik vaak productiever ben in de avond. Echter gaat dit ook vaak ten koste van mijn slaap. Ik plande mijn dag vaak zo vol dat ik gesloopt in bed belandde. Een paar uurtjes later zou een nieuwe dag alweer van start gaan. Erg zonde en uiteindelijk voelde ik me alles behalve uitgerust. Doordat ik zo druk naar bed ging, kon ik vaak niet meteen in slaap komen. Vaak zet ik nog even de tv aan maar rust in mijn hoofd is er niet. Het zou veel beter zijn als ik iets zou doen wat ook daadwerkelijk rust zou geven. Een warme douche kan vaak zo ontspannend zijn. Het voelt soms echt alsof de spanning en zorgen daardoor weggespoeld worden. Vaak kom ik veel meer relax uit de douche en slaap ik ook beter. Het vinden van een slaapritueel zoals jij het het prettigst vind, kost even tijd maar het is het dubbel en dwars waard!

slapen
bron

♥ Doe wat goed voelt voor jou
De één haalt ontspanning uit het sporten, terwijl de ander rustig wordt van het lezen van een boek. Soms verschilt dat ook nog eens per moment. Ik vind in het sporten vaak een soort ontlading, maar soms kom ik pas echt tot rust wanneer ik ga ontspannen in een sauna. Weg van alles en rust van alle drukte. Luister goed naar jouw behoeftes en zoek ontspanning in de dingen waar jij van kan genieten. Doe vooral wat goed voelt voor jou.

♥ Voed je lichaam
Niet alleen is voeding belangrijk voor jouw lichamelijke gesteldheid, maar het kan ook invloed hebben op hoe je je voelt. Een lichaam dat in balans is, zorgt immers ook voor balans in het hoofd. Echter kan een balans vaak makkelijk verstoord worden door de voeding die je binnen krijgt. Eén van de bekendere verstoringen zijn de suikerdipjes in je bloedsuiker. Hierdoor kan je echt even een dipje krijgen als het uit balans raakt. Door niet al te veel toegevoegde suikers tot je te nemen, zorg je er ook voor dat jouw bloedsuiker meer in balans blijft. Daarnaast zijn er ook voedingsstoffen die je kunnen helpen tegen hoofdpijn en vermoeidheid, namelijk magnesium. Dit vind je bijvoorbeeld groene groentes, noten en (pure) chocolade. Gezond eten betekent dus ook een gezonde mindset.

♥ Pep jezelf op!
Op social media zie ik tegenwoordig dagelijks verschillende soorten opbeurende quotes voorbij komen. De ene spreekt me meer aan dan de ander. Dit hangt vaak ook wel af van wat er op dat moment mij dwarszit. Soms kan een quote je dan ook echt even positieve boost geven! Verzamel dergelijke quotes en lees ze eens door wanneer het even pittig is. Een positieve boost begint vaak bij jezelf.

quote
bron

♥ Bewaak je grenzen
Het is niet alleen belangrijk om rust te vinden in drukke periodes maar het is minstens net zo belangrijk te drukke periodes te voorkomen zodat je daarna niet helemaal uitgeput raakt. Jouw grenzen zijn er niet voor niets en je hoeft deze niet telkens bij te stellen voor een ander. Bewaak jouw grenzen en je zult merken dat het jou ook rust kan brengen doordat je weet dat je dit wel aankan.

♥ Jouw gevoelens zijn belangrijk
Naast het bewaken van jouw grenzen is het ook minstens zo belangrijk om jouw gevoelens te erkennen. Word het je even te veel? Zit je ergens mee? Ben je boos of misschien juist verdrietig? Erken dit gevoel en geef jezelf ook de ruimte om het er te laten zijn. Zoek steun en vraag iemand jou hierin te helpen. Een luisterend oor of een arm om je heen kan soms echt wonderen doen.

Bron inspiratie

 Hoe zorg jij voor jouw mentale gezondheid?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Saskia - Maandag 23 september 2019 16:10
Echt wat een waardevolle blog dit en op het goede moment. Dankjewel!
Noom - Donderdag 26 september 2019 21:05
Mooi geschreven!