Autisme en sociale contacten

 

En daar zit ik dan. Op bezoek. Sociaal doen, want dat hoort erbij, toch? Ik kan maar geen ontspannen houding vinden. Althans, voor mijn gevoel niet. Voor de buitenwereld komt het vast over alsof ik hier voor mijn plezier zit en dat het mij geen moeite kost, maar het tegendeel is waar. Het voelt alsof ik in mijn hoofd een soort script langsloop om dit gesprek op gang te houden. Elk woord wordt overdacht en dan hebben we het nog maar niet over de analyse die ik erop na houd na dit bezoekje. Phoe, vermoeiend. Waarom vraagt sociaal doen toch zo veel van mij?

Voordat ik de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg, kon ik maar moeilijk plaatsen waarom sociaal doen zoveel van mij vraagt. Niet aanstellen, gewoon doen, dacht ik. Maar dat 'gewoon doen', tja dat wilde maar niet echt lukken. Nu heb ik het inzicht dat sociale interacties mij veel voorbereiding kost en op het moment zelf ook het nodige van mij vraagt, wat veel energie kost. Moet je het dan helemaal uit de weg gaan? Nee hoor, er is een weg in te vinden die bij jou past. Het is namelijk niet zo dat iedereen met ASS helemaal geen behoefte heeft aan sociaal contact. Hoe vind je dan die weg in sociaal contact die bij jou past? In deze blog deel ik wat tips met je die mij hierbij helpen.

Eén van de belangrijkste redenen om te voorkomen dat je niet over je eigen grenzen gaat; onderschat voor jezelf niet hoeveel sociaal doen van jezelf kan vragen. Het is niet gek dat je je vermoeid voelt na een sociale interactie als je nagaat hoeveel het van je vraagt. Houdt hier rekening mee in de rest van je planning. Je hoeft sociale interacties namelijk niet uit de weg te gaan, zolang alles eromheen maar in balans is en je jezelf de tijd gunt om na zo’n moment weer even op te laden. Dat is oké, ook al zou je misschien ergens willen dat sociaal doen niet zoveel van je zou vragen. Door juist te accepteren dat het wel wat van je vraagt, gaat er uiteindelijk meer rust in komen.

Ook het bijhouden van sociale contacten kan bij mij voor veel druk zorgen. Dan ben je al uitgeteld na een dag en staan er ook nog de nodige WhatsAppjes op je te wachten bijvoorbeeld... Intens! Want ook al weet je dat antwoorden geen verplichting is, zo kan het wel voelen. En die druk kan dan weer op je stemming slaan en zo ben je uiteindelijk nog verder van huis. Mijn beste tip in het bijhouden van sociale contacten? Doe waar jij je goed bij voelt, los van verwachtingen. Geef in contacten aan wat jij nodig hebt en fijn vindt. Is voor jou af en toe app contact prima – zonder de druk van direct te moeten antwoorden - in plaats van wekelijks op de koffie te gaan, spreek dit dan uit. Dit zal het contact hoogstwaarschijnlijk juist goed doen, want niemand heeft er wat aan als jij jezelf overvraagt in het contact. Zelf merk ik dat mensen liever van mij horen wat voor mij wel en niet fijn is in het contact dan dat ze dit zelf moeten aanvoelen en inschatten. Zo voorkom je onnodige ruis in het contact en vind je met elkaar een weg in het contact die voor jullie passend is.

Naast in contact aangeven wat jij nodig hebt en fijn vindt, kan je ook aangeven wat het in sociale contacten zo lastig voor je maakt. Zo geef jij je naasten de kans om je te begrijpen en hier passend op in te spelen. Heb je bijvoorbeeld moeite met oogcontact? Geef dit dan aan, zodat jij jezelf kan blijven in het contact en de ander kan plaatsen waarom je zo nu en dan wegkijkt. Geen desinteresse, gewoon niet echt behoefte aan oogcontact. Ook zo voorkom je weer die onnodige ruis in het contact.

Ik noem mijn hoofd wel eens een klittenband hoofd; alles kan blijven plakken om er vervolgens eindeloos over te blijven piekeren, zeker ook tijdens of na sociale interacties. Merk je nou dat een bepaalde opmerking je erg bezig blijft houden? Vraag dan om verduidelijking en/of toets bij de ander of je het goed hebt begrepen. Zo kan jij het hopelijk sneller een plekje geven, in plaats van dat je er last van blijft houden. Neem daarnaast de tijd om informatie te verwerken. Het is oké dat dat bij jou wat langer kan duren. Trek je desnoods even terug om het gesprek te laten landen en kom later nog terug op hetgeen wat maar blijft plakken in je hoofd.

Brengt ASS dan alleen maar uitdagingen met zich mee in sociale contacten? Zeker niet! Er zijn ook zeker sterke kanten en kwaliteiten bij ASS op het gebied van sociale interacties. Denk aan je eerlijkheid en directheid, dat maakt je een oprecht persoon. Waarschijnlijk ben je ook secuur in het nakomen van afspraken, waar menig mens nog wat van kan leren. En wat dacht je van dat jij in detail wat kan vertellen over een onderwerp? Zo leren we anderen nog eens wat! De kans is aanwezig dat je ook sterk bent in schriftelijke communicatie, schrijftalentje. Sta stil bij deze sterke kanten en zo zie je dat ASS je niet belemmert, maar jou maakt tot wie je bent.

Heb jij nog tips voor het omgaan met sociale contacten met ASS? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 12 juli 2023 13:14
Dit is echt heel herkenbaar!
Cindy - Woensdag 12 juli 2023 13:33
Wow dit herken ik ook amai!
Sterregoesforit - Woensdag 12 juli 2023 17:05
Herkenbaar, dankjewel!
MetalKreeft - Woensdag 12 juli 2023 17:22
Niet alleen sociale afspraken in reallife maar ool sociaalmedia kost me veel energie.
Daarom heb ik maar een uur per dag sociaalmedia aan en in dat uur beantwoord ik al mijn berichten.
Mensen weten dat het energie kost en overprikkelend werkt dus als ze gelijk antwoord nodig hebben of er wat dringends is bellen ze me.
Maar ik ben best wel sociaal ondanks mijn autisme dus als het weekend is of ik een rustige dag heb geniet ik van sociale afspraken.
britneyangel - Woensdag 12 juli 2023 22:53
wat een leuke foto lisanne!
Anoniem - Donderdag 13 juli 2023 01:26
Dit is heel herkenbaar, ik vindt het best lastig om iemand in de ogen aan te kijken tijdens een gesprek. Misschien als tip; probeer naar de mond of het voorhoofd te kijken. Dan lijkt het of je diegene echt aankijkt
Anoniem - Donderdag 13 juli 2023 06:22
Oefenen van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal in de spiegel is wat ik pas ben gaan oefenen. Dat dit een automatisme kan worden. Het vak(boek) acteren lijkt aanbevolen te worden om dit te leren. En gedachten en gevoel gescheiden houden en gevoel positief en werkbaar benoemen. Een emotionele en gevoel woorden lijst gebruiken. Ik ben heel wat kennis misgelopen vroeger.
Anoniem(2) - Donderdag 13 juli 2023 07:06
Dacht net nog. Dat ik gewoon dan maar gewoon Mario ben die zich door de levels(wereld) beweegt. De juiste bewegingen op de juiste momenten om zo de vlag te bereiken.
Lost girl - Donderdag 13 juli 2023 21:11
Ik ben gestopt met feestjes. En als ik wel naar een omgeving met veel mensen moet dan zoek ik een plek in de ruimte waar ik overzicht heb, neem oordopjes mee, ga regelmatig naar buiten of uit de drukte en probeer me te fixeren op één persoon. Ik probeer me er niets meer van aan te trekken dat mensen me er "zo zielig alleen bij vinden staan". Maar soms overwint de fomo en voel ik me toch wat buitengesloten. Vrienden weten dat ik liever met z'n tweeën afspreek bij één van ons thuis. Of we gaan gericht een activiteit doen.
WhatsApp vind ik zelf heel fijn. Ik ben het liefst de hele dag met iedereen aan de klets. Wat dat betreft ben ik een heel sociaal dier. Ik kan zelfs niet goed alleen zijn. Maar als mensen lichamelijk aanwezig zijn wordt er vaak zoveel meer gevraagd dat alleen woorden in een logische volgorde plaatsen om je verhaal over te brengen. En dan zijn de prikkels snel te veel en trek ik me terug in m'n binnenwereld.
Zoek vooral naar waar jij je het prettigst bij voelt en waar je je energie aan wil besteden.
Liefs,
Lost girl
RAchel - Zaterdag 15 juli 2023 07:38
Hallo Lisanne,

bedankt voor je verhaal te delen met mij
ik herken heel veel in jouw verhaal.
ik zou fijn vinden als vaker iets over autisme spectrum stoornis wilt delen zou mij zeker helpen graag met tips ook tot betrekking van een Eetstoornis. en zonder Eetstoornis tips
Ik heb op late leeftijd de diagnose gekregen van Autisme en er nooit hulp bij gehad dus ik ben nog steeds erg zoekend. Tips en Advieze zijn welkom

groetjes van mij
Floor - Zondag 16 juli 2023 13:20
de_schrijvende_ autist op insta is een aanrader! Ze heeft ook een site dacht ik.