7 x waarom je niet lekker in je vel zit

 

Ik kan mijn vinger er niet goed op leggen, maar ik zit niet lekker in m'n vel. Ik voel me gestrest, opgejaagd, moe, somber, maar er is geen duidelijke aanleiding voor. Herkenbaar? Ga dan eens voor jezelf na of deze gewoontes erin zijn geslopen. Want al lijken ze misschien klein of juist voor de hand liggend, je kan er snel en ongemerkt in vervallen. En dat kan weer een grote invloed hebben op je mentale gezondheid. Wat dat betreft is bewustwording een eerste stap naar verandering. 

1. Je bent de hele dag binnen

Voor mij is dit echt een game-changer. Een dagje niet naar buiten gaan gaat nog wel, al merk ik dan zeker een verschil in mijn gemoedstoestand, maar als ik echt bovengemiddeld veel binnenblijf in een week, kan ik me heel naar gaan voelen. Een frisse neus halen, zorgt ook voor verfrissing in mijn hoofd. Dat kan al zitten in een simpel wandelingetje naar de supermarkt of fietstochtje naar het tuincentrum. Ik kan me er zelf niet altijd even goed toe zetten om te wandelen om het wandelen, maar als ik mezelf een doel geef, lukt het me beter. Ook is mijn skateboard een grote motivatie voor mij om buiten te zijn. Ik merk altijd dat ik me zo goed voel als ik dan weer thuiskom.

2. Je vergeet je basis-zelfzorg

Wanneer heb jij voor het laatst gedoucht of je tanden gepoetst? Zeker op de thuiswerkdagen kan dit er in de ochtend echt wel eens bij inschieten bij mij. Dan denk ik om half 12, zo vlak voor de lunch, ineens: oh! Ik moet nog tanden poetsen! Ik merk dat ik me dan toch een beetje viezig en wat slomer voel. Het lijken kleine dingetjes, maar dat zijn het niet. Niet alleen voor je hygiëne of fysieke gezondheid, maar ook mentaal heeft het effect.

3. Je eet niet als je honger hebt

Je bent jezelf niet als je honger hebt en dat is echt zo. Als je druk bezig bent, kan het er wel eens bij inschieten. En we weten allemaal dat een eetstoornis hier ook effect op kan hebben. Of je nou een restrictieve eetstoornis hebt of last hebt van eetbuien, in veel gevallen voelt niet eten of het nog even uitstellen sterk en veilig. Maar in werkelijkheid ga je je helemaal niet sterker voelen, niet fysiek en ook niet mentaal. Wanneer je honger hebt en je bloedsuikerspiegel te laag is, zet dat van alles in werking in je lichaam, om jezelf eraan te herinneren dat je moet eten. Dit uit zich in stress, irritaties, vermoeidheid en gebrek aan concentratie. Niet zo lekker dus. Het is eigenlijk een roep van je lichaam om eten.

4. Je stopt juist emoties weg met eten

Andersom werkt het ook zo. Ik ben zelf iemand die juist wel gaat eten als ik niet lekker in m'n vel zit of me verveel. Dat is tot op zekere hoogte niet erg, maar het kan wel vervelend worden. Je bent er immers iets anders mee aan het wegstoppen. Misschien is dit ook niet zozeer een oorzaak, maar meer een gevolg en teken dat er iets dus niet helemaal lekker zit. Het kan natuurlijk wel weer een oorzaak worden als je daardoor niet lekker in je vel gaat zitten. Bijvoorbeeld omdat je last krijgt van je buik of als je een eetstoornis hebt, waardoor angst om dik te worden je kan overvallen en je zelfbeeld sterk achteruit gaat. 

5. Je telefoongebruik is ongezond

Prikkels, prikkels, prikkels! Niet gek dat je daar ook geprikkeld van kan raken. Prikkels kunnen overal vandaan komen, zowel extern als vanuit je eigen hoofd, maar dat die telefoon voor veel mensen een grote prikkelfactor is staat vast. Ben jij regelmatig uren op sociale media aan het scrollen? En hoe voel je je daarna? Hoe vaak pak jij je telefoon op om te kijken of je een nieuwe melding hebt? En hoe snel kan je je daarna weer echt focussen op iets anders? Ben je altijd bezig met reageren op anderen en hoe je overkomt? Of kan de wereld ook wel eventjes op je wachten? Het lijkt misschien niet zo erg, maar alle informatie die je dagelijks binnenkrijgt via je telefoon moet allemaal verwerkt worden door je hersens en dat kost een hoop focus en energie, wat weer stress kan geven op andere vlakken. Bovendien zorgen sociale media voor veel mensen voor een negatiever zelfbeeld. Ik weet dat het vaak gezegd wordt en dat je het overal leest. Ik weet aan de andere kant ook hoe moeilijk en verslavend het kan zijn. Toch is het echt zo dat je telefoongebruik een grote rol speelt in je mentale gezondheid.

6. Je leest en hoort te veel slecht nieuws

Het is de afgelopen twee jaar niet heel moeilijk geweest om het slechte nieuws op te zoeken. Elke dag viel er wel iets te lezen over de coronamaatregelen en de negatieve gevolgen daarvan voor veel groepen mensen. Laat ik als klap op de vuurpijl eens een bericht over een steekpartij in Den Haag aangeklikt hebben en vervolgens staat mijn Facebook-tijdlijn wekenlang vol met soortgelijke berichten. Vermiste mensen, mishandeling, vandalisme. Oh help, waar gaat het heen met de wereld? Het is niet verkeerd om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld speelt, maar het is aan te raden om één moment per dag te kiezen om het nieuws te lezen en het daarbij te laten. Je hoeft niet constant het nieuws te checken om op de hoogte te blijven, sterker nog, het doet alleen maar af aan je gemoedstoestand. Onnodig en zonde, dus beperk het voor jezelf en kijk ook om je heen en pas goed op jezelf. Want er is nog zoveel meer. Lees meer over omgaan met slecht nieuws in deze blog.

7. Je bent 's avonds nog aan het binge-watchen

Nog even een serie kijken in de avond kan best ontspannend zijn, maar het kan ook tegen je werken. Misschien is de één er gevoeliger voor dan de ander, maar het blauwe licht dat van ons beeldscherm afkomt, zorgt ervoor dat je slechter slaapt. Ook is het verleidelijk om te denken 'nog één aflevering dan' en voor je het weet is het drie uur in de ochtend, oeps! Maar hoe je slaapt, maakt overdag een groot verschil. Ook kan de aard van wat je kijkt een effect hebben. Niet iedereen gaat even lekker op true crime, heftige series of roddeltalkshows.

Welke gewoonte die slecht is voor je mentale gezondheid, sluipt er bij jou snel in?

Bewustwoording is de eerste stap naar verandering. 
Zorg goed voor jezelf! 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cindy - Donderdag 24 maart 2022 15:30
Nr 5 en 6 herken ik alvast! Smartphone verslaving en fomo! En dan nog op de hoogte willen blijven van het nieuws !
C - Donderdag 24 maart 2022 21:05
Ah, fijne blog! Komt als geroepen, zit momenteel echt in een minder fijne periode. Veel emotie eten, daardoor aangekomen, wat weer m'n zelfbeeld naar beneden gehaald heeft. Ook 5 en 7 zijn enorm herkenbaar. Toch maar eens proberen wat minder te schermen...