5 tips voor lekkere ijskoffie

 

In de zomer staat er op steeds meer plekken heerlijke ijskoffie op de kaart en op sommige plekken kun je het zelfs het hele jaar door bestellen. Ik ben helemaal geen koffieliefhebber, maar ik ben gek op koffiekoekjes en op ijskoffie! Gek he? Want het heeft toch echt wel die bekende koffiesmaak. Toch is ijskoffie ook wel heel anders. Ik hou dan vooral van de crunchy variant waarbij het lijkt alsof het eigenlijk een soort koffie ijs is in plaats van een drankje. Veel ijskoffies zijn gewoon koude koffiesoorten met ijsblokjes erin. Het is leuk om eens uit te proberen als je op een terrasje zit of door de stad loopt, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Hieronder deel ik een aantal tips.

ijskoffie

1. Koffie met slagroomijs en pure chocolade
Het is heel makkelijk om deze variant van ijskoffie te maken. Zet sterke koffie en laat het heel even afkoelen. Slagroomijs kun je zelf maken maar het is wellicht makkelijker om een bak te kopen bij de supermarkt. Schep een grote bol slagroomijs in een glas of beker. Schenk vervolgens de koffie over het ijs. Dit gaat vervolgens een beetje smelten maar blijft ook in je koffie drijven. Spuit er wat slagroom overheen en rasp wat pure chocolade erboven. Heerlijk! Als je het echt heel koud wil drinken, kun je de koffie ook eerst volledig laten afkoelen.

ijskoffie
Bron

2. Frappuccino met karamelsaus
Koffie en karamel gaan goed samen en deze frappuccino met karamel is dan ook heerlijk en makkelijk om zelf te maken. Hieronder het receptje. De ingrediënten zijn voor twee frappuccino's.

Wat heb je nodig?
- 1 kopje melk
- 1 kopje espresso
- 2 kopjes ijs
- 2 tl suiker
- slagroom
- karamelsaus

Hoe maak je het?
Doe de ijsklontjes, de melk, suiker en de afgekoelde koffie in een keukenmachine of blender en mix het totdat het ijs helemaal fijngemalen is. Verdeel het over twee grote glazen en garneer met slagroom en karamelsaus. Let op: check even of jouw blender of keukenmachine geschikt is om ijs mee fijn te malen. Dit is namelijk niet altijd het geval.

koffie

3. Frappuccino met rood fruit
Bij ijskoffie moet ik op de een of andere manier ook aan frozen yoghurt denken.. misschien omdat de structuur soms een beetje hetzelfde is. Frozen yoghurt met fruit vind ik heel lekker, dus waarom geen frappuccino met rood fruit? Ik heb het nog niet uitgeprobeerd maar het lijkt me eigenlijk best lekker. Hieronder een beschrijving van hoe je dit zelf kan maken.

Wat heb je nodig?
- 40 ml espresso
- 30 gram aardbeien
- 15 gram ander rood fruit (bijvoorbeeld frambozen, bramen, zure rode besjes)
- 1 tl suiker
- ijsblokjes

Hoe maak je het?
Pureer de aardbeien en het andere rode fruit door een zeef. Doe dit vervolgens in een blender of keukenmachine (die geschikt is om ijs te mixen). Voeg de suiker en wat ijsblokjes toe en mix het goed door elkaar. Doe dan de espresso erbij en meng alles goed door elkaar. Schenk het in glazen en garneer met rood fruit.

koffie
Bron

4. Kokos ijskoffie
Ik hou van kokos en van ijskoffie en ik denk dat dit een heerlijke combinatie is. Ik ben ook gek op kokosijs dus ik denk dat dit echt een cadeautje is om te proeven. Als je nou meer kokossmaak wil en minder koffie, dan kun je de hoeveelheden gewoon aanpassen.

Wat heb je nodig?
- 1 grote schep kokosijs
- 150 ml melk
- 40 ml espresso
- 1 el bruine suiker
- kokosschaafsel
- wat kaneel

Hoe maak je het?
Doe de bruine suiker in een glas en doe daar de koffie bij. Roer goed. Voeg vervolgens een schep kokos ijs toe en bereid de koude melk met een melkopschuimer. Doe dit bij de koffie en bestrooi het met kaneel en kokosschaafsel.

meisje
Bron

5. Frappuccino met banaan en chocola
- 100 ml espresso
- 50 ml koude melk
- 1 bol vanilleijs
- 1 banaan
- ijsklontjes
- slagroom
- chocoladevlokken

Hoe maak je het?
Meng de koffie met de melk en de banaan in de blender. Doe hier vervolgens de ijsblokjes bij en zorg ervoor dat het ijs helemaal crunchy is. Doe het in een glas en voeg een beetje vanilleijs toe. Roer het goed door elkaar. Garneer het met slagroom en chocoladevlokken. Je kunt er ook wat stukjes banaan op leggen.

cappuccino
Bron

Dit zijn een aantal lekkere en bijzondere varianten voor ijskoffie. Leuk om eens te proberen. Mijn favoriet blijft toch de frappuccino met geschaafd ijs. Eventueel een beetje slagroom of chocoladesaus er overheen en het is helemaal goed voor mij.

Hou jij van ijskoffie en welke van bovenstaande varianten lijkt jou het lekkerste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Vrijdag 26 augustus 2016 19:58
Oeh lekker!! K wil de eerste weleens proberen! Zelf haal k altijd van doen koffie bekertjes bij de dirk (weet even niet zo snel Hoe ze ook alweer heten, maar ze zijn wel erg lekker!)
bellefleur - Vrijdag 26 augustus 2016 22:35
1 kop sterke koffie
1 of 2 lepels gecondenseerde melk (blikje gezoete ingedikte melk)
ijsblokjes

zet de koffie, meng de melk en ijsblokjes

Of laat de koffie koud worden en doe ijs en melk erbij
Of schenk de hete koffie druppelsgewijs over het ijs met de melk. Let op niet te snel anders wordt het lauw. Iets natuurkundings, zelf getest en het wordt echt niet koud met dezelfde hoeveelheid hete koffie en ijs. Langzaam opschenken