Te weinig ijzer of kalium?

 

ijzerAls het blijkt dat je te weinig ijzer of kalium in je bloed hebt zijn er dan voedingsmiddelen die je kan kiezen om de hoeveelheid ijzer die je binnen krijgt wat op te hogen? Eerst wat meer informatie over ijzer.

IJzer is belangrijk voor de vorming van de bouwstof hemoglobine welke weer belangrijk is voor de transport van zuurstof door je bloed. Er zijn 2 soorten ijzer, haem-ijzer welke alleen in dierlijke producten voorkomt en non- haem-ijzer wat in plantaardige producten voorkomt. Haem-ijzer wordt beter opgenomen door ons lichaam dan non-haem ijzer.

Waar zit ijzer precies in?
Haem ijzer kan je vooral vinden in vlees en non-haem-ijzer kan je vinden in brood en aardappelen. Maar er zit ook verschil in welk product je dan kiest, eet je veel kip dan krijg je minder ijzer binnen dan als je rundvlees eet of lamsvlees. Ook in varkensvlees zit minder ijzer. Je kan het vaak zien hoe roder het vlees hoe meer ijzer er inzit.

Omdat Non-haem ijzer minder goed wordt opgenomen kan je je lichaam een handje helpen door vitamine C rijke voedingsmiddelen erbij te eten. De bekendste is wel het drinken van sinaasappelsap bij je boterham, de vitamine C bevordert de opname van ijzer uit het brood.

kaliumEn hoe zit het dan met kalium?
Kalium is belangrijk voor het regelen van je bloeddruk, maar ook voor je vochtbalans en voor je spieren. Voedingsmiddelen die veel kalium bevatten zijn groente en fruit en dan is banaan wel een koploper hierin. Om het verschil aan te geven een banaan levert 3 keer zoveel kalium dan een appel. Maar ook noten en vlees zijn een goede bron van kalium.

Je kan een kaliumtekort krijgen na veelvuldig braken, diaree of het nemen van plaspillen.

Een te laag kalium kan verschillende verschijnselen veroorzaken welke ook gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. Soms kan het gebruik van kaliumtabletten noodzakelijk zijn, maar dit gaat altijd in overleg met je huisarts.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Chaya - Dinsdag 19 februari 2013 16:07
Ik moest voor een bloedonderzoek, ze wilden kijken naar een tekort aan kalium. Ik ben benieuwd. Handige blog, ik wist er echt helemaal niets van ;)
angstig meisje - Dinsdag 19 februari 2013 18:41
heb al eens kalium-te-kort gehad, toen moest ik daar zoutig smakende kaliumdrank voor drinken. (en aan de sondevoeding omdat ik niet braak of laxeer.)

noujaa... vandaag geen banaan op... maar wel drie appels (en nog veel meer ander eten)

goeie blog!

Groetjess.
Emma - Dinsdag 19 februari 2013 19:07
Hele interessante informatie. Thanx!
merel - Woensdag 20 februari 2013 10:52
Hallo, Ik heb veel last van spierkrampen.
Krijgt mijn lichaam een voedingsstof te kort?
Alvast bedankt :)
Ronja - Woensdag 20 februari 2013 14:05
Bij mij wilden ze ook controleren of ik een kaliumtekort had, maar het was gelukkig goed. Misschien omdat ik veel appelstroop eet: zit namelijk ook veel kalium in zag ik.