Kalium tekort door eetstoornis

 

kalium"Na jaren strijden tegen boulimia en later anorexia overleed het meisje aan een hartstilstand. Haar hart was ermee gestopt als gevolg van een kalium tekort bleek later....."

Maar hoe is dit tekort aan kalium ontstaan? En wat houdt een kaliumtekort eigenlijk in? En krijg je altijd een hartstilstand bij een tekort aan kalium? Allemaal vragen die wellicht in je opkomen bij de eerste twee zinnen. Denk nu niet "dat zal mij niet overkomen", want zo uniek is een kaliumtekort niet bij mensen met een eetstoornis.

Kalium is net als natrium één van de noodzakelijke mineralen in ons lichaam. Een kalium tekort wordt ook wel hypo-kaliëmie genoemd. Hypo staat voor te laag en Kaliëme voor kalium gehalte van het bloed.

 1. Kalium is zeer belangrijk voor een normale celfunctie; Kalium trekt het vocht door de celwand heen de cellen binnen en natrium trekt het vocht naar buiten (gevolg tekort kalium --> oedeem). 
 2. Kalium speelt (net als natrium) een grote rol bij zenuwprikkelgeleiding; Signalen/ boodschappen vanuit je hersenen worden geleid naar bijvoorbeeld de spieren in je been zodat deze de opdracht krijgen je been op te tillen. (doorgeven prikkels in het zenuwstelsel --> beweging) 
 3. Kalium speelt een rol bij het samentrekken van spieren,
 4. Kalium speelt een rol bij het in stand houden van een normale bloeddruk, het werk bloeddrukverlagend. 
 5. Kalium speelt een rol bij de energiehuishouding in je spieren en de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.

Het overgrote deel kalium bevindt zich in de cellen van het lichaam. Slechts 2 procent van het totaal is maar aanwezig in ons lichaamsvocht, waaronder dus ook het bloed. De huisarts kan onderzoeken met behulp van een bloedtestje of jouw kaliumgehalte in orde is. Het kalium gehalte behoort tussen 3,5 en 5,0 mmol/l te zijn.

Omdat er zo weinig kalium in je bloed zit heeft een kleine verandering snel grote gevolgen. Te weinig (of te veel -> bij niet goed werken van de nieren) kalium is heel gevaarlijk omdat dit kan leiden tot een shock, ademhalingsmoeilijkheden, hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand. Begrijpelijk, aangezien het hart ook een grote spier is en kalium o.a. een rol speelt in de samentrekking van onze spieren.

Een verlaagde kaliumconcentratie, dus lager dan 3,5 mmol/l is veelal wel het gevolg van:

 • uitdroging
 • overgeven 
 • diarree

Regelmatig overgeven en/ of het gebruik van laxeermiddelen en plaspillen is dus een grote risicofactor voor het ontstaan van het kalium tekort.

De verschijnselen die ontstaan bij een tekort aan kalium zijn:

 • verminderde eetlust
 • misselijkheid
 • lusteloosheid
 • hartritmestoornissen
 • spierverslapping
 • verlammingsverschijnselen
 • nerveuze storingen
 • verhoogde polsslag
 • gebrek aan maagzuur
 • duizeligheid
 • verminderde darmwerking
 • obstipatie
 • oedeem
 • blaaszwakte

Het kan echter best zo zijn dat er sprake is van een tekort aan kalium, maar dat je geen van bovenstaande klachten hebt. Dit komt omdat het lichaam eerst zal "teren" op de reserves die je nog in je lichaam hebt.

kalium tekortOpname van kalium verloopt via het maag-darm stelsel. Het lichaam kan zelf geen enkel mineraal maken, dat moet dus uit de juiste voeding komen.

Kalium komt in heel veel voedingsmiddelen voor, maar vooral voor in groente (spinazie!), fruit, aardappelen en vlees, maar ook brood, melk en noten. Zorg er trouwens voor dat je groente en aardappelen niet in te veel water kookt, want dan kan er veel kalium verloren gaan. Doordat het in zoveel voedingsmiddelen voorkomt is de kans klein dat een tekort ontstaat door ondervoeding.

De opname van kalium wordt negatief beïnvloed door koffie, alcohol, bewerkte suiker, een koolhydraatarm dieet en een te hoog zout gebruik.

Ga nooit op eigen initiatief, zonder voorschrift van de huisarts, kaliumtabletten slikken! Je weet nooit zeker, zonder bloedtest, of je een kaliumtekort hebt en een overschot aan kalium in je bloed is óók levensgevaarlijk! Laat je dus altijd goed informeren en ga niet zelf experimenten met dit soort dingen!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Pinkbeauty - Donderdag 9 december 2010 13:04
Ik had dus wel op eigen initiatief zonder voofschift kaliumtabletten genomen en later bleek dit mijn redding te zijn geweest. Toen ik opgenomen werd had ik een ernstig kaliumtekort maar doordat ik dus wel die tabletten had genomen ben ik er nog.. Maar het kan idd ook verkeerd uitpakken
Jopie - Donderdag 9 december 2010 13:37
Ik had een waarde van 3.1, de huisarts zei dat dat goed was. Lees hierboven dat de waarde minimaal 3.5 moet zijn. Moet ik hier dan nog iets mee? Ik herken een aantal verschijnselen.
M. - Donderdag 9 december 2010 13:45
Overigens: Denk niet dat het 'wel meevalt' met de ernst van je eetstoornis als je kalium goed is. Ook zonder dat dit altijd duidelijk meetbaar is doe je jezelf ontelbaar veel schade door te weinig eten, veel overgeven/laxeren/sporten/eetbuien.
Lotte - Donderdag 9 december 2010 15:04
Ik heb (bijna) alle verschijnselen, maar ik heb geen kaliumtekort.. :S
Laura - Donderdag 9 december 2010 15:53
Goed stuk! Vind 't belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan de gevaren van een eetstoornis.

Wel vind ik het erg opvallend dat het instukken zoals deze bijna altijd gaat over een 'kaliumtekort'en bijna nooit over een 'natriumtekort'. Een kaliumtekort ontstaat makkelijker, dat is waar, maar ook natriumtekorten kunnen ontstaan bij eetstoornissen! Heb 't zelf meegemaakt. Ik braakte meerdere keren per dag, maar omdat ik daarnaast alleen maar groente en fruit at (zit veel kalium in, maar nauwelijks natrium en kalium zorgt er ook nog eens voor dat je natrium kwijtraakt) en veel water dronk, had ik een groot tekort aan natrium. M'n kaliumgehalte was daarentegen perfect!

Lang verhaal, maar wat ik er eigenlijk mee wilde zeggen is dat je je lichaam ook kan schaden door alleen maar groente/fruit/water te eten/drinken. Het lage natriumgehalte dat je hierdoor krijgt kan er voor zorgen dat je hart er mee stopt! Er hoeft dan nog niet eens sprake te zijn van braken of laxeren.

Girl16 - Donderdag 9 december 2010 15:58
Kan een kaliumtekort ook ontstaan door teveel water drinken?
Suzanne - Donderdag 9 december 2010 16:02
Ja, je kan een kaliumtekort krijgen door te veel drinken.
Op die manier spoel je namelijk de kalium sneller uit je lichaam dan dat het bijgevuld wordt (door eten).
Rianne - Donderdag 9 december 2010 22:32
Of ik heb er over heen gelezen of ik zag het nergens staan. Maar wat moet je eten om te zorgen dat je kalium dan binnenkrijgt? Of zit dat eigenlijk wel in heel veel dingen? Of zit het niet in eten?
Laura - Donderdag 9 december 2010 23:12
@Rianne

kalium zit in veel producten, maar vooral groente en fruit (met name aardappelen, spinazi, kiwi, tomaat) en ook cacao hebben een hoog kaliumgehalte. Er zit ook veel kalium in appelstroop en gedroogd fruit (bv rozijnen)
.. - Vrijdag 10 december 2010 12:04
Kan een kaliumtekort ook ontstaan door veel te weinig drinken?
Ik probeer het echt,maar ik heb gewoon nooit dorst.. ik moet er gewoon aan denken,.soms kom ik s'avonds thuis en heb ik eigenlijk nog niet eens drinken gehad.. Kweet hoe stupid dat klinkt.. maar ik heb gewoon geen dorst/door drukte denk ik er ook niet eens aan..

A. - Vrijdag 10 december 2010 12:23
@..

Ik heb het zelfde! Ik vergeet eigenlijk gewoon te drinken op die manier heb ik vaak een kater zonder ook maar een druppel alcohol gedronken te hebben!
Loveee - Vrijdag 10 december 2010 14:03
@ Lotte: same here! ik heb veel 'symptomen' maar geen kaliumtekort (recent nog gecheckt..) Ik braak ook te veel maar ik vraag me af of ik het dan vaker moet laten checken?
Reno - Zondag 30 oktober 2011 19:06
Ik ben zó bang. Ik lijd al een tijd aan boulimie en sinds een dag of twee doet mijn hart moeilijk. Tevens tintelt het zeer regelmatig in mijn linkerarm. Wat zou ik kunnen doen? Ik durf niet naar de huisarts omdat iedereen denkt dat alles goed gaat...
Marit - Maandag 21 november 2011 10:12
@Reno

Gewoon naar de huisarts gaan! Als je omgeving vraagt waarom je gaat, verzin je iets anders. Je huisarts mag en zal de echte reden niet vertellen aan anderen.

Mijn ouders weten inmiddels van mijn eetstoornis, maar ik heb zojuist zonder dat zij het weten naar de huisarts gebeld om mijn bloed te laten testen. Ik heb dezelfde klachten als jij, al zeker een half jaar denk ik. Ik heb ook tintelingen en problemen met mijn hartslag. Ik wil niet ineens een hartaanval krijgen en wil mijn bloed daarom zo snel mogelijk laten testen.
Marit - Woensdag 23 november 2011 23:19
Hier ben ik weer. Maandag dus een formulier opgehaald bij de huisarts en daarna naar het ziekenhuis gegaan om bloed te laten prikken. Ik zou donderdag bellen voor de uitslag.

Echter, ongeveer twee uur nadat ik in het ziekenhuis was geweest werd ik gebeld door de huisarts. Je gelooft het of je gelooft het niet, maar ik moest direct naar het ziekenhuis omdat mijn kaliumgehalte extreem laag was: 1,5. Zelfs de artsen stonden ervan te kijken dat ik nog niet neer was gestort. De meeste mensen zouden al lang een hartstilstand hebben gehad, al dan niet gevolgd met de dood.

Inmiddels ben ik na 2 nachten intensive care weer thuis. Na het laatste onderzoek was het gehalte 4,4. Het klinkt allemaal heel ernstig en dat was het ook. Ik kan hier niet allerlei bewijsmiddelen neerzetten, maar het is echt gebeurd. Ik had ook liever van niet.

Dus, ga alsjeblieft naar de huisarts als de kans aanwezig is dat je kalium verlaagd is. Ook als je niet of nauwelijks symptomen hebt! Ik had zelf last van spierkrampen en tintelingen in m'n ledematen, en af en toe hartkloppingen. Maar deze symptomen vielen bij mij nog mee. Waarschijnlijk is het zo dat het kaliumgehalte langzaam omlaag gaat en je lichaam zich daarop enigszins aanpast, zodat je het niet altijd merkt. Maar het is dus echt levensgevaarlijk, ik overdrijf echt niet.
Tanja - Vrijdag 6 januari 2012 15:12
Ik moest ook naar de huisarts voor mijn eetstoornis en na bloedprikken kwam er ook uit dat ik groot tekort had aan kalium. Ik weet zo niet de exacte waarde meer, dat was in juni 2008. Toen werd ik ook met de neus op de feiten gedrukt en ben er wel door geschrokken. Nog steeds word mijn bloed regelmatig gecontroleerd en ook mijn bloeddruk word in de gaten gehouden.
Ik denk dat het sowieso geen kwaad kan om dit te laten controleren wanneer je veel braakt of wanneer je laxeerpillen slikt...

Desiree - Zaterdag 28 januari 2012 23:28
Hč, ik gebruik medicijnen waardoor een kalium tekort kan ontstaan, denken jullie dat ik met mijn longarts moet overleggen of ik een bloedtest moet doen 1x in de zoveel tijd?
Chantal - Woensdag 7 maart 2012 13:29
Mijn kalium was ook heel laag daarom moest ik ook na het ziekenhuis. Daarna heb ik bijna niet meer gebraakt. Dan voel je echt een stuk beter!!
jose - Zondag 10 juni 2012 00:32
Mijn kalium wasnogmaar 1punt em dat kwam door de verkeerde medicijnen.ik had eigenlijk nergens last van alleen wat spierkrampen enwel wat moe. Ikheb toenvia het infuus medicijnen gekregen en toen was het weer gauw op pijl.gr. Jose.b
Marvin - Zondag 16 september 2012 14:40

Zelf heb ik een nier ziekten dus ik zelf heb vaak ook met Kalium en Natrium te maken Bedankt voor sommige tips :)
tears88 - Woensdag 17 oktober 2012 23:13
ik moet morgen ook weer mijn bloed laten chekken...
Ik heb eigenlijk nooit echt ergens last van alleen nu sinds 3 dagen last van tintelende handen/ vingers of een soort kramp (ik weet niet of het echt kramp is) in mn kuit.
Ik heb al vaker mn bloed moeten laten testen maar heb eigenlijk nooit na de waardes gevraagd kreeg wel atlijd de opmerking dat mijn b12 te hoog was.

Ik moet wel toegeven dat ik de afgelopen dagen heel weinig had gegeten en toch nog geregeld braak helaas... en vandaag soort van wat meer gegeten omdat ik me lichamelijk gewoon niet goed voelde En toen net een eetbui gehad met liga koek...
Kan t zijn dat mijn hierdoor als ze mijn bloed hebben getest en t kalium gehalte volgens de juiste norm zit ik deze omhoog heb kunnen halen door die eetbui of kan dat niet zo snel?!

want zou ik het dan moeten aangeven of?
Meeke - Zaterdag 23 maart 2013 11:40
Ik heb in het ziekenhuis gelegen, ik ben nu net pas thuis na 15 dagen ziekenhuis. Ik heb een angst voor braken waardoor ik niet meer at en niet meer dronk. Ik was uitgedroogd, uitgeteerd, kon niet meer lopen en was continu misselijk. Als ik een slokje probeerde te drinken, kwam het er weer uit. Eenmaal in het ziekenhuis, bleek dat mijn bloedwaardes heel erg slecht was- waaronder een groot tekort aan kalium. Erg gevaarlijk, de dokter vertelde dat ik problemen met mijn hart kon krijgen. Had een infuus waar ik voeding doorkreeg in mijn arm- ja echt waar; mijn aders waren wel helemaal kapot door die voeding. Verschrikkelijk veel pijn deed het. Die nacht werd ik direct opgenomen, hele nacht kalium bijgedient gekregen en uiteindelijk was het goed. Was me rotgeschrokken, als mijn ouders niet naar de spoed waren geweest- was er ik niet meer geweest.
harry - Zaterdag 30 maart 2013 18:18
Ben 84 jaar en heb 's nachts vaak enorme pijn in mijn benen. Overdag vrijwel nooit.
Nog niet zo bar lang geleden is het kaliumgehalte gecontroleerd in het ziekenhuis en was toen 3,4.
Ben nog steeds erg actief n.m.l.. elke ochtend een half uur gym en met de regelmaat van de klok 20 Ć  30 km fietsen met een e-bike.
Kunt u mij aangeven waar die pijn 's nachts van zou kunnen komen ?
Kat - Zondag 12 mei 2013 17:01
Dit is eigenlijk offtopic, maar pijn in de benen 's nachts kan ook veroorzaakt worden door een gebrek aan een ander mineraal, bijvoorbeeld vitamine B12 of magnesium. Vooral bij een magnesiumtekort is 1 van de eerste symptomen volgens mij kramp in de benen 's nachts.
Dit kan een logische verklaring zijn, omdat u bij veel beweging ook relatief veel spieren zult hebben. Sprieren hebben magnesium nodig om goed te kunnen werken, dus hoe meer spieren, hoe meer magnesium (en andere mineralen) nodig zijn.
Esther S - Zondag 26 mei 2013 20:12
Dit artikel staat er al een paar jaar maar het grijpt me erg aan. Zelf kwakkel ik ook met m'n kalium waardes daarom van de dokter kalium tabletten gekregen.
Echter een heel dierbaar vriendinnetje van me is vier weken geleden overleden aan de gevolgen van een te laag kalium; ze kreeg een hartstilstand. Ontzettend verdrietig en sindsdien ben ik het pas Ć©cht serieus gaan nemen. Daarvoor was er altijd de gedachte; 'Dat overkomt mij toch niet'. Maar mensen pas dus echt op, het kan je dood betekenen :(
liefs
roelieklop - Zaterdag 22 juni 2013 13:54
dat ik ook kalium tekort heb iedere keer bloed prikken en steeds de zelfde dag word ik gebeld dat het te laag is en moet dan gelijk aan de medicijnen voor de rest zeg ze niets ook niet hoe laag het is dus als ik dit allemaal leest vind ik dat wel eng maar ik hoop dat het goed afloop groetjes roelei
Maria.H. - Woensdag 14 augustus 2013 12:50
Mijn kaliumwaarde is erg schommelend, van 3.3 naar.3.5. De verschillende huisartsen die ik krijg en de praktijkondersteunster oordelen allen anders over de waarden. De een zegt te weinig en de ander zegt......het kan wel zo. Wie moet ik geloven. Volgens mijn gelezen berichten in de computer is alles wel goed tot net genoeg.
Annemiek - Woensdag 4 september 2013 22:34
Van de ggz moet ik mijn kalium laten prikken i.v.m. onthouden van eten, overmatig braken en het slikken van laxeerpillen. Ik heb veel last van duizeligheid, hartkloppingen en voel me erg zwak. Maar het is niet zo dat ik dit al een jaar doe, mijn eetstoornis speelt eigenlijk pas weer op sinds 2 maanden. Dus ik vraag me af of het eigenlijk wel mogelijk is dat je na 2 maanden al een kalium tekort hebt?
Teun - Vrijdag 20 december 2013 09:36
Ik wilde kwijt dat ik naar aanleiding van mijn vaders ziekte een vraag stelde
aan Ć©Ć©n van de artsen of assistent? hij deed wel de onderzoeken vroeg hem wat de waarde moest zijn van het kalium .
Hij gaf als antwoord ongeveer 2.7 mijn vader had 1.6 maar als de verhalen hoor van jullie dan weet ik het eingelijk niet meer zo goed wat ik er nu nog van moet aan nemen.Gokken ze het nu maar zo in het ziekenhuis?
Ps; mijn vader heeft AML.

Gr

Teun
Teun - Vrijdag 20 december 2013 09:37
Ps; Ben het Maria H eens als ik het zo nog eens na lees .
Danielle - Dinsdag 12 augustus 2014 11:05
Ik heb nu al 12 jaar boulimia. Het ene jaar kots ik dagelijks, het andere jaar maandelijks, het andere jaar niet. Tijdens mijn zwangerschap helemaal niet. Maar daarna is het weer gewoon teruggekomen. Ik weet dat ik ziek ben maar echt niemand weet ervan. Zelfs mijn man niet. Mijn moeder heeft jaren terug een zakje met kots gevonden in mijn bureaulade (ik kotste savonds stiekem nog voor het slapen gaan en gooide het zakje sochtends op weg naar school weg). Zij is de enige die 'iets' weet maar ik heb gezegd dat ik niet lekker geworden was en het vergeten was op te ruimen... ze geloofde het... althans ze heeft er nooit meer wat van gezegd. En jaren en jaren heb ik het verborgen kunnen houden, tot de dag van vandaag. Ik zit met mn bmi net in het overgewicht, maar ik heb voor de buitenwereld een normaal postuur. Niemand zou het achter me zoeken. En nu is het zover. Altijd kwam ik ermee weg. Ik dacht wel dat ik ooit last zou gaan krijgen van mijn maag want tijdens het kotsen besefte ik altijd wel dat het niet klopte natuurlijk. En nu ben ik al een maand heel ziek.Eigenlijk al drie jaar maar nu kan ik niks meer. Ik ben doorgestuurd naar het ziekenhuis voor onderzoeken en internist. Ik heb een droge mond, pijn op mijn tong, vitamine B12 en D tekort, ijzer tekort, diarree (al drie jaar), misselijkheid en de vermoeidheid en duizeligheid zorgen ervoor dat ik maar max drie uur per dag kan werken. En nog steeds houdt ik het verborgen. En ik ga het ook echt no way vertellen. Ja hier... Dus iedereen die dit leest: doe het niet!!!! Uiteindelijk word je gestraft. En dan? Ik maak me zorgen om mijn zoon. Ik moet er voor hem zijn. Dus wat er ook gebeurd: denk ik jezelf in de toekomst. Want ik dacht steeds maar aan de buitenwereld en liet mijn onzekerheid de overhand nemen. En neem van me aan: waar geluk vind je door in je hart te kijken en jezelf te zien.
Diana - Dinsdag 13 januari 2015 23:43
M'n kalium is erg laag, 2,8...
Heb n dwarslaesie en hield veel vocht vast, daarvoor plastabletten gekregen en daardoor erg laag kalium gehalte...
Bij vorige bloedtest (nog zonder plastabletten) zat ik op 3.1...
Loop nu tegen 'n hoop problemen aan, doodmoe, lusteloos, geen honger, spierpijnen etcetc...
Onder de 2.0 aan kalium kom je Ć©cht in de problemen...
M'n arts vertelde me dat 'n normaal kalium gehalte tussen de 3.5 en 4.8 moet zijn, dus werk aan de winkel!
Tip: in banaan schijnt ook heel veel kalium te zitten!
Succes iedereen!
Diana - Dinsdag 13 januari 2015 23:48
En ja, ik heb tijdens m'n dwarslaesie ook anorexia gehad, voor m'n ongeval boulimia!
Probeer er grip op te krijgen, je wordt er niet mooier van en dood-ongelukkig!!!
Anita - Maandag 21 september 2015 01:25
Mijn dochter heeft anorexia.
Haar kalium schommeld, de x e week was ie 3.1
Ik maak me zorgen , de huidarts zegt steeds je zit op het randje , maar ze doet er niks aan.
Me dochter heeft ook regelmatig hartkloppingen en duizelig.
Wat moet ik nou doen , ga morgen huisarts bellen en door verwijzen naar internist.
Vorige keer was op de spoed eisende Hulp , had er zo co assistent dienst en die gaf a l s antwoord , gewoon een broodje kaas eten!
Als moeder sta je hulpeloos , bij je dochter.
Huisarts neemt kalium , niet serieus.


Zoey - Woensdag 20 januari 2016 10:07
Echt een top vorum !
Ik wil iedereen een hart onder de riem steken die ook nog steegs aan het vechten is tegen deze ongelofelijk Rot*****
Maar geloof me jullie komen hier ook door heen!
Mies motz - Maandag 5 december 2016 18:01
Mijn vriend 80 jaar ziekenhuis opgenomen bleek heel erg kalium tekort direct aan de
Kalium pillen ,nu erg zwak
Ik hoop dat hij opknapt
Barbara Oosterbaan - Maandag 11 februari 2019 13:37
Ik hoorde van mijn Dokter dat mijn Kaluim tegen het randje zit?
Volgende maand weer bloed prikken.
Mijn vraag is kan dit kwaad?
Ik ben al Hartpatiƫnt en ben toch wat nerveus nu.
Blondie - Zondag 10 maart 2019 22:21
Goededag mensen.
Ik leef al 9 jaar met een eetstoornis.
En lig minimaal om de 3 weken in het ziekenhuis met een veel te lage kalium waarvan ik al 4x door het oog van de naald ben gekropen en veel geluk gehad.
Maar besef wel dit geluk houdt eens op.
Ik heb altujd last van mijn spieren due helemaal verkrampen eerst tintelingen en daarna volgt de spierverkrampingen.
Tot 2 weken geleden.
Toen begon ik voor t eerst ademhalings problemen te krijgen.
Ik werd echt super bang en dacht wat is dit nu weer.
Toen weer ziekenhuis toen was mijn kalium 1.6.
Ik zit echt super vaak onder de 2.0.
Dus ik kan zeggen dat ik veel weet van kalium en wat het met je doet zoals lichaamlijk en geestelijk en fisyk.
Ik wens niemand een eetstoornis aan.
Want dan ga je echt door een hel.
Dit was het.
Ik wens iederreen een gelukkig en een super gezonde leven toe
Groetjes xxxjes
kimberley pex - Maandag 15 juli 2019 10:45
Een paar keer heb ik een kaliumtekort gehad. Dan is het net of je geestelijk niet meer kunt functioneren, en zwakte in spieren , benen, hartritmestornissen, enz. Het was een drama. Er is bij mij een stoma aangelegd(mijn beste vriend noem ik hem), daarna, is de dikke darm verwijderd, en toen kreeg ik een dunnedarmstoma. Iedereen in het ziekenhuis vertelde me; eet maar meer zout. Prima, want ik ben een superhartige. Niemand vertelde me dat ook kalium moet worden bijgetankt. Dat heb ik dus geweten ! Ik las zelfs dat je dood kunt gaan als het kaliumpeil te laag is ! De hartspier heeft kalium nodig. Maar dat geldt ook voor natrium. Zeker bij Addisson patienten, en andere bijnierpatienten, zoals burnout ,die hebben zout echt nodig ! ok Ik heb lo salt gekocht met kalium en kreeg van de huisarts kaliumchloride , onderhoudsdosering. Voel me alweer een stuk beter !