Sexy lingerie als zelfzorg?

 

Ondergoed; het is zo persoonlijk. Simpel of juist met veel kant en strikjes, diep uitgesneden of zo bedekkend mogelijk, neutrale kleuren of juist heel bont... Het kan en bestaat allemaal. Waar het voor sommige mensen normaal is om mooie lingerie aan te trekken, is dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Zelf vind ik een sportief, naadloos setje mooi en prima. Maar dat lingerie meer kan zijn dan functioneel, dat het ook mentaal van invloed kan zijn, heb ik de laatste jaren pas ondervonden. 

Vorige week kreeg ik nieuw ondergoed van mijn vriend. Niet alleen vindt hij het leuk om dit uit te zoeken, maar vooral ook omdat ik er zelf niet echt mee bezig ben, haalt hij meestal iets. Ik vind het leuk om te hebben - en nu ook wel meer om te dragen - maar echt iets uitzoeken is soms nog een drempel voor mij. Gelukkig kent hij mijn smaak en kiest hij ook iets waar ik me fijn in voel. Destijds wilde ik dit meenemen in een photo blog, maar uiteindelijk heb ik besloten om het achterwege te laten. Het leek me niet zo passend en relevante content voor Proud2Bme; een hulpsite voor mensen met een eetstoornis. Maar hoe meer ik erover na ben gaan denken, hoe meer linkjes ik kon leggen naar mijn eetstoornis én mijn herstel. Daar wil ik vandaag, middels deze blog, meer over delen. 

Ik wil met deze blog trouwens niet zeggen dat je meteen naar de lingeriewinkel moet rennen om een nieuw setje aan te schaffen. Ik wil vooral laten zien dat een eetstoornis op zoveel meer dan alleen eten alleen invloed kan hebben. Draag vooral wat jij fijn vindt, waar jij je goed bij voelt, want juist dát straal je uit. Het zit hem niet in een rode bh, maar hoe jij je voelt in je ondergoed. 

Bron foto

Sexy lingerie; ik durfde er nooit aan. In eerdere blogs schreef ik al over mijn seksualiteit voor, tijdens en na mijn eetstoornis. Dit was, zeker tijdens mijn eetstoornis, heel kwetsbaar en fragiel. Sexy ondergoed kon ik niet los van seks zien. Misschien ook door de vele romcoms en de posters bij de bushalte zag ik mooie lingerie niet als een verrijking, maar als een obstakel. Ik was niet met seks bezig, dus waarom zou ik me er dan naar kleden? Inmiddels ben ik van mening dat lingerie, of gewoon ondergoed, ook los van seks kan bestaan. Ik heb gemerkt dat iets dragen waar ik me fijn en mooi in voel echt een aanvulling kan zijn. Maar wat kan 'mooie' lingerie nu eigenlijk met je doen? Onderstaande punten kunnen hier een voorbeeld van zijn. 

Het geeft het zelfvertrouwen een boost 

Ik zei het net eigenlijk al: door lingerie te dragen die ik echt mooi vind, voel ik me soms mooier. Het voelt een beetje 'fout' dit te zeggen, want dat gevoel moet toch uit jezelf komen? Ja, dat klopt, maar soms mag je dit wel een handje helpen, toch? Ik vind het over het algemeen leuk om kleding te dragen die ik mooi vind, waarom zou ondergoed hier een uitzondering op moeten zijn. Omdat je het niet ziet? Maar kleding draag je toch ook voor jezelf? Is dat dan bij ondergoed niet net zo?

In een artikel door Huffpost verklaart Carolyn Mair (psycholoog en schrijver van het boek 'The Psychology of Fashion'): “Wearing nice quality underwear or lingerie sets boost our confidence and self-esteem, even if no one sees it. Feeling confident can make us appear more physically attractive because we tend to stand, walk, speak and gesticulate differently.” Bron

In andere woorden: we worden zelfverzekerder door fijn ondergoed, ook als niemand dit ziet. Dit zelfvertrouwen is uiteindelijk terug te zien in de manier hoe we staan, lopen, praten en bewegen. Het kan voor iedereen anders zijn hoe dit stukje zelfvertrouwen bij jou gesterkt kan worden, maar wellicht dat dit een aanknopingspunt voor jou kan zijn. 

Het kan een vorm zijn van zelfzorg 

Waarom zou ik er geld aan uitgeven? Er is toch niemand die het ziet. Geld uitgeven aan materie die alleen voor mij was, voelde altijd zonde. Ik kon mijn geld beter aan iets 'nuttigs' uitgeven. Ik ben nog steeds van mening dat sexy ondergoed, evenals 'mooie' kleding, soms minder prioriteit kan hebben. Zeker wanneer je minder te besteden hebt, is het niet even vanzelfsprekend om dit geld hiervoor (over) te hebben. Ik wil je wél op het hart drukken dat het kopen en dragen van lingerie geen basisbehoefte is. Hierdoor hoeft het niet voor iedereen specifiek onder het kopje 'zelfzorg' te vallen. Het zal in de eerste plaats functioneel zijn. Wél kan het iets zijn wat meer kan (gaan) betekenen. Misschien juist omdat je het niet gewend bent om iets puur voor jezelf te kopen, kan dit een mooie uitdaging zijn. En het actief inspelen op dit soort behoeftes kan - naar mijn idee - onder zelfzorg vallen.

Ontdekken van je eigen identiteit op een veilige manier (niemand die het ziet)

Het is heel begrijpelijk dat uitdagende lingerie niet veilig kan voelen. Dat je dit linkt aan seks of je seksualiteit. Misschien dat er zelfs trauma's mee gemoeid gaan. Door de jaren heen heb ik geleerd dat dit echt los van elkaar kan staan. Zoals ik hierboven al beschreef; er is (bijna) niemand die het ziet. Is dit dan niet juist 'veilig' om mee te experimenteren? Juist omdat het iets van jou en van jou alleen is? Niemand die het ziet, niemand die oordeelt. 

Het kan een manier zijn om je lichaam te zien zoals het is

Voor mij was het dragen van 'mooi' ondergoed ook één van de manieren om mijn lichaam op een meer realistische manier te bekijken en verzorgen. Een weg naar zelfacceptatie. Het gaf me een kans om mijn lichaam iets 'terug' te geven. Om het op een podium te zetten, in plaats van weg te moffelen in een oude jeans. Ik was gewend om mijn lichaam te verstoppen. Ik wilde er niet mee geconfronteerd worden. Maar juist toen ik mijn lichaam leerde kleden, begon ik het ook anders te zien. Dat is een proces dat jaren heeft geduurd en het dragen van lingerie was hierin zeker geen 'oplossing', maar het bleek wel een middel om mijn lichaam op een andere manier te zien. Mijn eetstoornis ging om niet gezien willen worden. Iets aantrekken waardoor ik naar mezelf leerde kijken, bleek een heel grote en waardevolle stap.

En onthoud ook: het maakt niet uit welke maat je hebt. Je goed voelen, willen voelen, is een universeel gevoel, en ook jij mag dit ervaren. Misschien dat je niets hebt met kanten BH's of zijden setjes en dat is helemaal prima. Misschien dat het dragen van een setje dat jij mooi vindt, je een mentale boost geeft en dat is ook prima. Doe wat goed voelt, wanneer het goed voelt. Niet voor een ander, maar puur voor jezelf. Dat is denk ik zelfzorg. En of lingerie hier voor jou een rol in speelt, is ook helemaal aan jou. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Woensdag 16 juni 2021 13:42
Mooie blog! Zelf voel ik me vaak niet mooi of goed genoeg om mooie lingerie te 'mogen'.
Mar - Woensdag 16 juni 2021 14:34
Als ik een (liefdes)relatie zou hebben dan zou ik het overwegen. Maar nu ik al 10,5 jaar alleen ben, vind ik het niet meer zo nodig om daarin te investeren:)
Emma - Woensdag 16 juni 2021 15:27
Jaa ik vind lingerie echt een cadeautje aan mezelf. Heb nooit een relatie gehad maar toch ligt mijn kast vol mooie setjes en bodies haha
britneyangel - Donderdag 17 juni 2021 20:05
mee eens , je hebt zulke mooie bh's , ik vind het erg leuk om het te kopen of te bestellen. ik had tijdje geleden een hele mooie bh besteld en door de kleuren doet het me denken aan een zeemeermin haha! ik kan het wel ook als zelfzorg zien en ik word er blij van.
Astrid - Woensdag 16 juni 2021 15:50
Oh ja hoor, stukje waardering naar mezelf toe. Kan er echt van genieten mooie setjes te passen. Loop af en toe wel een beetje tegen het stukje betaalbaar aan..
En alles mooi in de kast leggen ipv door elkaar gooien gaat hier ook erg goed.
Patroklos10 - Woensdag 16 juni 2021 16:25
he Lonneke, mooi en herkenbaar. Ik ben zelf ook wel van sportief. Stiekem wel benieuwd naar wat voor setje je vriend heeft gekocht. Dus misschien een keer een foto delen? gewoon op je bed neerleggen ofzo of aantrekken mag ook hoor als je durft. Verder: seksualiteit, kleding, relatie vind ik ook wel een mooi onderwerp voor een podcast
N - Woensdag 16 juni 2021 22:02
Goede blog. Mooi ondergoed laat me goed/mooi voelen, ook als niemand het ziet.
E - Donderdag 17 juni 2021 07:46
Ik zou dit wel willen dragen, maar ik vind het gewoon niet fijn zitten, dus voel ik mij er ook niet mooi in en geeft het mij geen goed gevoel over mijzelf.
Toch zou ik het wel graag willen, voor mijzelf, om mij minder pragmatisch en stram te voelen.


Moniek - Donderdag 17 juni 2021 20:44
Gaaf!
Pinklady89 - Donderdag 17 juni 2021 21:47
Ja, mooi onderwerp. Ik besteed weinig geld aan lingerie, behalve aan stevige sportbeha's. Ik heb een hekel aan lingerie kopen en vind passen nog erger. Mezelf en mijn omvang in die spiegel zien, maar ook geconfronteerd worden met alle zichtbare schade aan mijn lichaam door mijn eetstoornis.

Mijn vriendin vindt mijn lichaam in lingerie mooi, zegt ze. Ik kan me er alleen nog niet toe zetten om het haar ook te laten zien, laat staan om het iets moois aan te trekken.
Saskia - Maandag 21 juni 2021 11:28
Zulk soort blogs horen wat mij betreft hier helemaal thuis. Ikzelf heb ook ondervonden dat als ik mooie lingerie draag, ik me zelfverzekerder voel en voor dat gevoel, daar doe ik het voor, ookal ziet helemaal niemand dat :)(
emmy - Donderdag 23 december 2021 09:04
ik ben een jonge meid maar ik heb niks met sexy lingerie, het hoeft voor mij helemaal niet en daar komt verder nog bij dat ik het niet mooi vind en ook niet lekker vind zitten . ik ben nu 23 maar het enige ondergoed wat ik al draag sinds ik een bh moest gaan dragen is wat nu genoemd word ouderwets ondergoed dus maxi slips en huidkleurige bhs . daar komt verder bij dat ik geen zin heb om veel geld uit te geven aan mijn ondergoed