Seks en een eetstoornis

 

Als je onzeker bent over je lichaam, is het vaak heel spannend en soms zelfs helemaal niet fijn om seks te hebben met iemand. Veel vrouwen hebben hiermee te maken. Ze vinden zichzelf niet mooi of te dik en genieten daardoor minder van seks. Ze voelen zich niet op hun gemak in hun eigen lichaam of durven niet zichzelf te zijn tussen de lakens. Ook vrouwen met eetstoornissen hebben vaak minder plezier in seks door de problemen die ze hebben met controle, lichaamsbeeld, onzekerheid en zelfvertrouwen of er liggen problemen in de relatie.

seks eetstoornis

Bron

Al eerder hebben we geschreven over seksualiteit en een eetstoornis, intiem zijn en lichaamsbeeld. Maar over seks hebben wanneer je een negatief zelfbeeld hebt of een eetstoornis, hebben we het nog niet zo uitgebreid gehad. Het leek mij daarom goed om hier gewoon maar eens over te schrijven, omdat ik weet waar je tegenaan kunt lopen als je een eetstoornis hebt. Maar ook omdat ik weet wat je zelf kunt doen om weer op je gemak te zijn met jezelf, ook in bed met een ander.

Tijdens mijn eetstoornis had ik een enorme hekel aan mijn lichaam. Ik vond het nooit goed, mooi en strak genoeg. Ik voelde me lelijk en zeker wanneer ik geen kleding aan had, voelde ik mij enorm ongelukkig over mijn lichaam. Zonder kleding zijn terwijl iemand anders dat zou zien, vond ik dan ook helemaal niet prettig en tijdens seks moest ook zeker het licht uit en het deken over mij heen.

Buiten dat ik mezelf niet mooi vond aan de buitenkant, was ik ook heel onzeker en gunde ik het mezelf helemaal niet om van de seks te genieten. Het was wel leuk en soms lukte het me wel om er plezier in te hebben, maar er waren ook zeker momenten waarop ik heel veel met andere dingen in mijn hoofd bezig was. Ik kon mij er dan niet volledig op focussen en deed het meer voor de ander dan voor mezelf.

Een eetstoornis kan je seksleven behoorlijk verpesten, maar hier kan echter wel verandering in komen. Je zal tijd nodig hebben om te kunnen wennen aan je lichaam na een lange periode van zelfhaat en een negatief zelfbeeld. Dat kost tijd, maar als je hier aan gaat werken, jezelf traint om je op het positieve te richten en volhoudt, kun je weer leren genieten seks en blij zijn met je eigen lichaam. Dat is niet alleen fijn voor je partner, maar vooral ook voor jezelf.

Ik heb zelf hard gewerkt om te staan waar ik nu sta in mijn leven. Na mijn eetstoornis wilde ik mezelf weer mooi voelen, van binnen en van buiten en dat is gelukt. Natuurlijk heb ik soms ontevredenheden, maar ik laat ze niet mijn weg blokkeren. Ik ben niet alleen bij een ander, maar ook zelf op mijn gemak met mijn lichaam. Het voelt oke, ik voel me niet lelijk en heb geen hekel meer aan mezelf. Als ik uit de douche kom loop ik nu zelfs gerust een tijdje in m'n blootje om de bodylotion lekker in te laten trekken. Ik voel me goed in mijn vel, na jaren.

eating disorder anorexia sex

♥ Sex is an experience
Seks is geen activiteit, maar een belevenis. Het is een ervaring die je op doet en het zal iedere keer weer anders zijn. Voel je je niet op je gemak met jezelf of weet je eigenlijk helemaal niet precies wat je voelt, wat je fijn vindt of wat je graag zou willen in bed, dan is het lastig om op een fijne manier seks te hebben. Als je een eetstoornis hebt, onderdruk je vaak gevoelens en daarmee niet alleen negatieve gevoelens, maar ook plezier maak je minder aanwezig. Van seks kun je dan soms minder genieten of je weet eigenlijk helemaal niet precies wat je ervan vindt of bij voelt.

Misschien heb je wel seks waarbij je je mee laat slepen door de ander en zelf weinig inbrengt of doe je soms zelfs dingen die jij misschien niet zo heel prettig vindt. Het is daarom goed om zelf te ontdekken wat jij fijn vindt, waar jij van houdt en hoe je je ergens eigenlijk bij voelt. Maar hoe doe je dat?

Seks is iets waarbij veel gevoelens los komen. Niet alleen gevoelens van lust en liefde, maar eigenlijk al je zintuigen zijn betrokken tijdens een vrijpartijtje. Wat je ruikt, ziet, hoort, voelt en proeft... alles speelt een rol. Hier kun je dus zelf mee experimenteren. Je hoeft hierbij niet meteen aan zelfbevrediging te denken, het gaat juist ook om kleine lichamelijke sensaties. Je bewust worden van je zintuigen is iets wat heel belangrijk is om weer van seks te kunnen genieten.

Tips:
Creëer voor jezelf een prettige sfeer in huis met geurkaarsen, licht en een prettig muziekje. Dit kan je een veilig gevoel geven en je ontspanning geven. Je kunt dan bijvoorbeeld eens ontspanningoefeningen doen, liggend op je bed.

Een andere tip is om jezelf in te smeren met bodylotion of body butter. Masseer daarbij je eigen handen, voeten en nek. Je eigen lichaam aanraken is helemaal niet raar, vies of egocentrisch. Het is juist fijn om je eigen lichaam te kennen, te ervaren en er aan te wennen. Als je het ontwijkt, ga je je er nooit prettig bij voelen.

♥ Love your own body
Als je je lelijk of dik voelt, is het lastig om zelf en iemand anders van jouw lichaam te laten genieten. De ander vindt jou waarschijnlijk wel mooi, wil je graag aanraken, zoenen, strelen of vasthouden. Als jij alleen maar bang bent voor wat de ander allemaal wel niet, net als jij, lelijk zal vinden aan jouw lichaam of wat hij zal voelen wanneer hij je aanraakt op een bepaalde plek, kun je niet genieten. Misschien loop je wel je buik in te houden, bedek je bepaalde delen van je lichaam of wil je bepaalde kledingstukken aanhouden. Begrijpelijk voor iemand die zich ongemakkelijk voelt over haar lijf, maar hierdoor ben je toch minder intiem met elkaar en kun je je niet focussen op waar het om gaat: Liefde, seks en genieten.

seks

Tips:
Probeer vooral zelf tijd te nemen om je op je gemak te voelen met je lichaam. Heb je hier nog grote problemen mee dan kan het helpen dit bijvoorbeeld met een (Psycho Motore) Therapeut of psycholoog te bespreken. Ook yoga, pilates, mindfulness of de sauna kunnen helpen je bewust te worden van je lichaam en gevoelens. Onderneem in ieder geval regelmatig activiteiten die jouw lichaam en je bewustzijn goed doen. Ga aan de slag met jezelf en probeer jezelf van binnen te accepteren, dan zul je ook je buitenkant steeds wat minder lelijk gaan vinden.

Geef jezelf echt ruim de tijd om te wennen aan jouw eigen lichaam. Het is niet het lichaam uit een tijdschrift, dat van je vriendin, dat van de buurvrouw, dat van Doutzen Kroes of Adele. Dit is jouw lichaam en het is anders dan bij anderen, maar wel goed zoals het is. Verzorg je lichaam goed en kijk er regelmatig naar zonder meteen te oordelen over wat er wel en niet goed, fout, dik, dun, strak, slap of lelijk is.

Negatieve gedachtes over je lichaam hebben de tijd nodig om te veranderen en dat gaat zeker niet vanzelf. Als jij jezelf lange tijd niet mooi vindt en dit steeds denkt, blijft die gedachte aanwezig. Dit moet je dus veranderen, zelfs ook al voelt dat nog heel kunstmatig en ben je het er nog niet helemaal mee eens. Train je eigen brain en je zult merken dat je dan een stuk liever, realistischer en posititiever over je lichaam gaat denken en je ook zo zult gaan voelen.

♥ Loose control
Sommige mensen die een eetstoornis hebben, vinden het moeilijk om de controle los te laten. Niet alleen op het gebied van school, werk, sociale contacten of sport maar ook in relaties en op het gebied van seks kunnen ze hoge eisen stellen en alles onder controle willen houden. Als jij je hierin herkent, heb je misschien ook wel eens moeite om de controle echt los te laten tussen de lakens. Misschien doen jullie heel vaak hetzelfde, dezelfde volgorde of wil je niets nieuws proberen. Je kunt je er niet zo goed toe zetten en bent vaak met je hoofd bij hele andere dingen. Je kunt de dag niet loslaten en hebt moeite om in het 'nu' te komen.

Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ‘'de deur dicht zit'' wanneer ze seks willen hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben en wordt ook wel vaginisme genoemd. Voel je zelf hier in ieder geval niet minder vrouwelijk of minder sexy door. Het is vaak een emotionele reactie van je lichaam. Zorg ervoor dat jij je op je gemak voelt, doe ontspanningsoefeningen en praat er over. Samen met jouw partner kun je hier kleine stapjes in maken en weer vanaf komen. Vraag ook je psycholoog of huisarts om advies.

Het kan fijn zijn om af en toe toch de controle los te laten, de regie aan de ander te geven en die persoon ook wat ruimte te geven. Buiten dat, doe je op die manier ook weer nieuwe ervaringen op en blijft het spannend.

Tips:
In het begin is het misschien fijn om gewoon af te spreken dat jullie iets anders gaan proberen. Praat daar ook over. Misschien is het fijn, misschien niet zo bijzonder, maar het is wel leuk om eens iets anders te proberen in bed. Dit zorgt er voor dat jij de controle wat meer los kunt laten en de seks meer als ervaring kunt gaan zien dan als een activiteit. Probeer echt in het ‘nu' te zijn, in plaats van met je hoofd bij wat jullie hier na gaan doen of welke boodschappen je nog in huis moet halen voor morgen. Even praten over de hele dag kan helpen om je hoofd leeg te maken en jullie dichter bij elkaar brengen. Zo krijg je waarschujnlijk sneller zin in seks en zit je ook meer in het moment.

happiness

Bron

♥ Feel Sexy
Het is een fijn gevoel om je sexy en vrouwelijk te voelen. Toch vinden sommige vrouwen het lastig om zich vrouwelijk te voelen. Andere vrouwen voelen zichzelf juist niet sexy, ook al zouden ze dit graag willen. Dit heeft vaak te maken met oordelen over zichzelf of onzekerheid. Iedereen kan namelijk sexy zijn op haar eigen manier.

Tip:
Koop leuke lingerie, trek je hakken aan of een mooi jurkje. Je mag je best vrouwelijk kleding dragen. Dit helpt je vaak ook om je sexy te voelen. Een tijd geleden las ik in een wetenschappelijk artikel dat een vrouw zich op haar mooist voelt als je goed verzorgd is. Lak dus lekker je nagels, smeer jezelf in, krul je haren of draag je lievelings lipstick. Als jij jezelf sexy voelt, zal een ander dat ook sneller vinden en buiten dat is het zo dat een vrouw die zichzelf sexy vindt, ook meer geniet van seks.

♥ Size doesn't matter
Seks heeft niets te maken met de kledingmaat of het gewicht dat je hebt. Iedere vrouw kan sexy zijn en mag genieten van seks. Beperk jezelf hier niet in omdat je jezelf op dit moment niet mooi, lief, leuk, knap of goed genoeg vindt. Ook jij mag er lol in hebben en van genieten. Sluit jezelf niet op, maar laat jezelf eens een keertje gaan. Weg met die stomme eetstoornisgedachtes, controle en onzekerheid. 

sexy

♥ Sex is fun
Neem seks serieus, maar zie het niet enkel als een serieuze bezigheid. Wel op het gebied van zelfrespect, veiligheid en emotie, maar maak vooral ook gewoon plezier. Ga eens lekker op tijd in bed een filmpje kijken of elkaar masseren en neem de tijd. Tussendoor lachen, elkaar plagen, grapjes maken en het leuk vinden, is heel goed. Lachen zorgt voor ontspanning en maakt alles wat gênant is eigenlijk gewoon heel erg leuk. Een BH schiet namelijk 9 van de 10 keer helemaal niet zo vlot open, kleding uitrekken gaat bijna nooit zo vloeiend als bij een stripper, je rolt echt niet zo soepel over elkaar heen als je wisselt van standje en het condoom komt ook niet altijd even snel uit de verpakking.

Seks is grappig, leuk, spannend, gezellig, lief en lekker. Probeer daar van te genieten. Ook als je nog een beetje aan het zoeken bent naar wat jij leuk of lekker vindt. Neem de tijd, geef jezelf de ruimte om stapje voor stap wat meer intimiteit toe te laten en stel niet te hoge eisen aan jezelf. En is het een keertje niet zo heel fantastisch, dan komt dat een andere keer wel weer. Laat die controle en het perfectionisme ook in bed geen grote rol spelen. Je mag best een beetje je best doen voor de ander, maar denk ook gewoon aan je eigen plezier.

Plaatje 2, 3 en 5: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nerveus - Zaterdag 9 augustus 2014 12:36
Wat een goede blog! Zelfs heb ik ook een vriend op het moment en vind ik het moeilijk mezelf bloot te geven en mezelf ook echt mooi te vinden. Hij zegt heel vaak dat hij me prachtig vind en dat mijn lichaam perfect is en dat neemt ook de zenuwen wel weg, maar de echte daad vind ik toch best wel spannend. Ik ben nog nooit helemaal bloot voor hem geweest en ik ben bang dat hij afknapt als hij alles ziet... Maar ik heb best wel veel aan deze blog en het is goed dat je dit bespreekbaar maakt Nouska! :-)
Lisa - Zaterdag 9 augustus 2014 13:04
Wat een goede blog!
Ik heb alleen een vraag en heeft iemand hier misschien tips voor? Door mijn ondergewicht ben ik niet ongesteld. Ik ben nu aan het aankomen maar nog niet ongesteld. Maar dit kan natuurlijk wel komen. Ik slik nu niet de pil. Zelf vind ik iemand wel leuk en ik ben bang dat als het er een keer op aan komt. Is het verstandig om wel al aan de pil te gaan of te wachten totdat ik uit mezelf weer ongesteld word? Ik ben bang dat als het erop aankomt ik zwanger zou kunnen worden?

Liefs
Anoniem - Zaterdag 9 augustus 2014 13:07
Let wel op dat je sex drive ook heel erg omlaag kan gaan van een slecht eetpatroon. Behoefte aan/zin in seks was iets dat bij mij daardoor helemaal verdween, doordat ik gewoon te zeer ondervoed was. Al is dat misschien weer net een ander onderwerp ^^
@Lisa - Zaterdag 9 augustus 2014 13:24
Ook al wordt je niet ongesteld heb je kans op zwangerschap.
Dus dan vrij je best met voorbehoedsmiddelen
.. - Zaterdag 9 augustus 2014 13:30
@Lisa, al ben je inderdaad (nog) niet ongesteld dan kan je inderdaad wel zwanger raken. De pil is dus één van de opties die dan aan te raden is.
J. - Zaterdag 9 augustus 2014 13:56
Dankje Nouska voor deze blog! Hij komt op het juiste moment. Ik heb na flink wat daten met dé jongen nu bijna een maand officieel iets met hem. Ik ben verliefd tot over m'n oren, ben de hele dag met hem bezig en dat geldt ook andersom. Echter is seks best lastig door mijn eetstoornis verleden en hakkel ik de laatste weken een beetje terug er naar toe omdat ik nu qua gewicht heel erg goed zit. Dat is mooi maar ook wennen, ik dacht namelijk dat ik al op gewicht was (al een driekwartjaar ofzo), maar vlak voor ik hem leerde kennen steeg dit nog wat omhoog en nu sta ik weer stil, wetende dat dit toch écht 'mijn' gewicht is. Seks is daardoor lastig, mezelf laten gaan is zo moeilijk als je tegelijkertijd ook nog moet wennen aan je lichaam. Hij zei toevallig gister nog toen we relaxed lagen te kletsen dat ik m'n buik in hou en dat ik dat niet moet doen want hij vindt me prachtig. Anyway, ik ga te lang doortypen zo haha. Ik ben in elk geval heel blij dat er meerderen zijn met dit probleem. Ik heb wel 1 vraag en dat is of er iemand misschien tips heeft over hoe ik dit probleem het beste bij hem kan aankaarten? Ik vind het doodeng en ik heb het idee dat hij het niet begrijpt.. Als ik er toch wat uitfloep reageert hij soms wat vlak/neemt het niet al te serieus. Hoe pak ik dit aan?
Lisa - Zaterdag 9 augustus 2014 14:38
Bedankt voor de reacties! :)
pluk - Zaterdag 9 augustus 2014 15:31
zijn er ook nog goede tips voor als 'de deur dicht is'? Ik wil graag, ben volgens mij voor het moment wel ontspannen. Maar zodra het komt, doet het meteen pijn en gaat automatisch de deur dicht. Zijn hier tips voor? Of gaat dit vanzelf over?
Ik - Zaterdag 9 augustus 2014 15:51
Ik heb zelf eigenlijk bijna nooit zin in sex uberhoud en als ik het doe met mijn vriend kan het alleen maar op een manier omdat de rest gewoon hardstikke pijn doen en hijzelf vind het ook niet echt fijn omdat hij continu mijn botten steeds voelt
@Pluk - Zaterdag 9 augustus 2014 16:34
Ik heb dat ook vaak.
Ik vind dat glijmiddel helpt, en vooral alles heel traag en voorzichtig aanpakken (soms wel frustrerend, want het doet wat pijn, duurt lang en dan is je zin wel al wat minder), maar toch blijven proberen. Het wordt stelselmatig eenvoudiger. Maar soms gaat het ook gewoon echt niet.
Ik heb ooit wel eens een soort 'verdovende' zalf gekregen van de genealoog om te helpen ontspannen. Ik vond dat wel helpen om te ontspannen, maar het nam ook wel het gevoel over het algemeen weg (als je snapt wat ik bedoel). Mss eens opnemen met je dokter?
anoniem - Zaterdag 9 augustus 2014 18:50
Nouska, wat knap dat je zo'n open blog schrijft over seks. Ik zou het niet durven.

Voor het overige: ik ben inmiddels (bijna) 25 jaar, heb nog nooit een relatie gehad en heb (dus) ook nog nooit seks gehad. Ik zie het mezelf ook echt niet doen. Niemand die ooit toegang krijgt tot mijn lichaam, voor zover ik het nu kan inschatten.
Gelukkig is de behoefte er ook niet. Dan zou het ingewikkeld worden, ook al denk ik dat ik er toch geen lol aan zou beleven, omdat ik te veel met mijn lichaam bezig ben.
Ro - Zaterdag 9 augustus 2014 20:41
Super fijn blog om te lezen.
Zelf worstel ik al ruim 5 jaar met een eetstoornis en ik ben bijna 10 jaar samen met mijn partner, inmiddels is hij zelfs mijn man!
Maar seks? Ik blijf het een moeilijk 'ding' vinden. Ik kan mezelf niet overgeven en ik vind het vreselijk dat ik naakt ben en vooral dat hij het ziet. Moeilijk, want het is wel iets waarvan ik weet dat ik er ook van kan genieten!
Het is zo bekend, ''het licht uit en het dekbed over me heen'' echt, zo herkenbaar.

Samen praten we er wel veel over en ik denk dat dat inderdaad heel erg belangrijk is. Toen we dat niet deden, ontstond er heel erg veel spanning, ging ik hem ontlopen, ontwijken en mezelf juist helemaal niet meer verzorgen, zodat hij een afkeer van mij zou krijgen. Heel raar, maar zo ging het wel.
Ook kregen wij steeds vaker ruzie over seks, omdat ik nooit wilde. De spanning die dit allemaal met zich mee bracht, zorgde ervoor dat het helemaal niet meer lukte.

Afijn, bij ons helpt het dus echt om erover te praten en ik merk ook dat ik er steeds vaker weer plezier aan beleef. Voor het eerst in jaren (!) kwam het zelfs een keer van mijn kant af. En ja, dat mag in de krant ;-)

Bedankt Nouska, voor dit geweldige, open en eerlijke blog!
Vliegfruitje - Zaterdag 9 augustus 2014 20:55
@ Anoniem, ik ben zo blij (oke niet voor jou, het is heel vervelend natuurlijk) dat ik lees dat er iemand in hetzelfde schuitje als ik zit. Ik ben ook heel bang voor de reactie dat als ik een vriend heb ,wanneer ik zeg dat ik echt nul ervaring heb... Iemand ervaring met onze situatie? ;)
Me - Zaterdag 9 augustus 2014 21:57
Nouska, bedankt voor deze blog. Respect voor je openheid! Fijn om dingen te herkennen, dat ik niet de enige ben...
Katja - Zaterdag 9 augustus 2014 23:44
Ik kan me hier erg in herkennen. Toen ik een beginnende eetstoornis had had ik seks en dat vond ik eigenlijk niet fijn. Ik was alleen maar bezig met wat de ander dan wel niet allemaal van mij wilde zien en zou voelen. Ik probeerde mezelf te bedekken, ook al kende ik hem heel goed en voelde ik me verder wel op mijn gemak bij hem. Echt goed dat je hierover een blog hebt geschreven, Nouska! Ik vind het echt een goede, helpende blog!
ChristinaS - Zondag 10 augustus 2014 09:27
@ Vliegfruitje & Anoniem,
Ook ik zit in hetzelfde schuitje, ben 22 en heb die ervaring ook niet.
Ik ben ook bang voor de reactie die je zal krijgen als het er eens van komt, al zeggen vriendinnen ook vaak (even plat gezegd): mannen hebben liever iemand die het nog nooit heeft gedaan dan iemand waar iedereen overheen is gegaan... :P
Het is eigenlijk iets heel stoms om je zorgen over te maken.
Dus dat moeten we maar gewoon niet doen! Het komt vanzelf en als de jongen dan raar zou reageren, dan is hij het geeneens waard ;)
anoniem - Zondag 10 augustus 2014 10:02
goed blog! ik herken er zo veel in.
Ik ben nu weer bijna op gezond gewicht en voel me goed, en ik merk wel dat die sexdrive weer terug is, Een tijd lang helemaal geen behoefte aan gehad maar dat is nu wel over, ik kan er nu weer van genieten, ik hoop dat dit voor anderen ook gaat gelden als ze zich weer wat gezonder en lekkerder in hun vel voelen!
Silent-Tears - Zondag 10 augustus 2014 11:14
@J. : je vraagt tips voor hoe je het beste het probleem kan aankaarten bij je vriend: als ik het goed begrijp weet hij je verleden nog niet helemaal? maar blijkbaar is hem al wel iets duidelijk, omdat hij het 'buik inhouden' aankaartte laatst. ik vind het altijd fijn om zoiets (zo'n voorval als het buik inhouden) als begin van het gesprek te pakken, dus bv: 'goh, weet je nog dat het je laatst opviel dat ik mijn buik inhield? ik zou daar graag nog iets over willen zeggen' en vervolgens dan te beginnen over wat je kwijt wilt. zo is het voor hem direct duidelijk, want hij heeft een link, en waarschijnlijk heeft hij het ook al wel een beetje gemerkt.

enne.. ik ga er van uit dat hij het serieus neemt en je geruststelt/begrip heeft als je het verteld. het is tenslotte een hele grote stap. en als hij het niet serieus neemt, dan zegt dat ook iets over hem he! veel succes meid en geniet van je verliefdheid!
Anoniem - Zondag 10 augustus 2014 14:05
Thnks voor je blog Nouska!
mariposa - Zondag 10 augustus 2014 14:37
Wat een fijne blog Nouska! Ook veel respect dat je er zo open over bent.
Mijn vriendje en ik hebben inmiddels drie maanden een relatie, maar hadden twee maanden voordat we iets kregen voor het eerst seks met elkaar. Dit was dan ook meteen mijn ontmaagding en het ging ongelooflijk stroef, ongemakkelijk en pijnlijk. Ik voelde me net een zeester en liet het maar gewoon gebeuren. :p
Inmiddels is de seks heel fijn, en ondanks dat ik af en toe totaal geen zin heb vanwege mijn negatieve lichaamsbeeld, weet hij me altijd gerust te stellen. Sterker nog: door seks ben ik mezelf meer gaan waarderen, omdat mijn vriend me anders naar mijn lichaam heeft doen kijken. Mijn eigen beeld van een blubberbuik en boomstambenen heeft hij omgebogen naar een prachtig, "helaas nog wel te mager", vrouwenlichaam met een kont en borsten die hij vast kan pakken. Dat is namelijk alles wat mannen willen. Een vrouw die geniet.
@J. - Zondag 10 augustus 2014 21:04
Allereerst, heerlijk dat je verliefd bent en dat het wederzijds is! Dit probleem heb ik ook gehad toen ik een relatie met mijn vriend kreeg. Voor mij was het nog extra moeilijk, omdat ik een erg slechte seksuele ervaring heb gehad waardoor ik veel schrik had om seks te hebben. Natuurlijk is het voor iedereen anders, maar wat voor mij goed heeft gewerkt is proberen het probleem ter sprake te brengen wanneer alle kleding nog aan is, in een niet-seksuele setting. Dus bijv. als je gewoon samen op bed aan het chillen bent of zoiets. Ik ben het helemaal eens met wat Silent-Tears zegt, geef hem een aanknopingspunt. En leg ook concreet uit wat híj kan doen om je beter te laten voelen. Ik heb bijvoorbeeld met mijn vriendje afgesproken dat hij mijn buik niet aanraakt, omdat dat mij onzeker maakt. Misschien klinkt het gek, maar de meeste jongens houden van praktische oplossingen, dus wanneer jij met zo'n voorstel komt, zal hij vast willen meewerken om jou beter te laten voelen!

Dan nog iets. Hij zal ook nerveus zijn voor jullie eerste keer (en waarschijnlijk ook de keren erna). Hij zal vast bezig zijn met allerlei eigen onzekerheden en daardoor zal hem überhaupt niet iedere kleine "imperfectie" van jou opvallen. Bovendien: hij vindt jou toch wel prachtig, sexy en aantrekkelijk. Hij zou immers niet met jou in bed liggen, mocht hij dat niet vinden, toch? :D

Veel succes ermee meid, ik hoop dat je er iets mee kunt en dat jij (en natuurlijk ook alle andere meiden hier) veel plezier kunnen beleven aan seks zonder beperkt te worden door onzekerheid! Toen ik een relatie kreeg, had ik nooit gedacht dat ik überhaupt ooit nog een jongen zou toelaten. Maar inmiddels ben ik 180 graden gedraaid! Het is dus echt mogelijk :)

Veel liefde en succes gewenst!
A - Zondag 10 augustus 2014 23:08
Wauw wat een mooie blog! Fijn dat hier zo open over geschreven wordt.
Ik ben zelfs 31 en nog steeds maagd... Door mijn psychische problemen en onzekerheden is er helemaal geen ruimte voor verliefdheid e.d. Ik weet niet eens echt hoe het voelt. Ik weet helemaal niets op dat gebied.
Ik vind het heel erg, want de behoefte aan een relatie is er wel en ik wil ook heel graag kinderen. Maak me er veel zorgen over dat dit misschien nooit meer gaat komen. Dat lijkt me echt heel erg..
ileana - Zondag 10 augustus 2014 23:24
waaw... Ik vind dit vreemd om te lezen maar ook heel fijn. Vreemd in de zin dat het zo positief is over iets wat ik mijn hele leven lang alleen maar beschouwd heb als een bron van angst, pijn, verdriet, onveiligheid en geweld. Sinds heel kort beginnen er zonnestraaltjes te schijnen in dat zwarte beeld over seks. Dus langzaam verander ik wel een beetje en dat is eigenlijk heel fijn. De manier waarop jij erover schrijft is zo anders als wat ik heb gekend... Het lijkt me heel fijn om het te kunnen ervaren op die manier. Ik ben ervan overtuigd dat ik dat ook nog wel ga kunnen. Maar daar zal ik nog wel aan moeten werken.
Maar het doet me deugd om zulke dingen te lezen omdat het goed is dat ik ook kan zien hoe het wel fijn en lief kan zijn. Ik merk dat het me heel erg raakt. Dankje voor dit fijne beeld. Dit zou er meer moeten zijn in de maatschappij. Het beeld dat gegeven wordt van seks is vaak zo hard en koud. En dat helpt me ook niet meteen om het positiever te gaan zien. Maar dit wel. Echt dankje :-)
Maanmeisje - Maandag 11 augustus 2014 01:00
Goed dat je er zo open over schrijft Nouska!
Lace - Dinsdag 12 augustus 2014 15:00
Supergoed geschreven! Chapeau Nouska.
W. - Woensdag 10 augustus 2016 00:37
Super goed blog, ik zit er zelf ook heel erg mee.. Ik ben heel erg onzeker over mijn lichaam.. En ik denk altijd dat mijn vriend me niet mooi genoeg vind.. Terwijl die juist zegt dat hij me wel mooi vind maar ik me daar veel te druk om maak..
ISSA - Dinsdag 6 september 2016 14:22
KUS