Alles over afvallen

 

Afvallen; dit woord en de betekenis daarvan was zo ongeveer heilig toen ik een eetstoornis had. Het is misschien niet bij elke eetstoornis zo, maar voor mij draaide bijna elke dag om afvallen. Afvallen omdat ik me te dik voelde. Maar ook afvallen 'voor de zekerheid', zodat ik een buffertje zou hebben als ik per ongeluk zou aankomen. In eerste instantie begon mijn eetstoornis met een poging tot op een gezonde manier afvallen. Voor sommige mensen is afvallen ook daadwerkelijk gezond. Terwijl andere mensen juist afvallen zonder dat ze dat willen. Er valt veel over afvallen te schrijven en dat hebben we ook gedaan. In deze blog zet ik voor je op een rijtje wat we hier al over hebben geschreven.

Afvallen en anorexia nervosa

In de tijd dat ik anorexia had, was ik alleen maar gefocust op afvallen. Heel mijn leven draaide om het steeds maar weer bereiken van een lichter gewicht. Ik stelde voor mezelf een doel: als ik zoveel weeg, dan is het goed genoeg. Maar dat doel werd telkens weer opgeschoven naar een lager gewicht. Het was nooit goed genoeg. Ik was nooit goed genoeg. Hierover schreef ik de blog: 'Hoe lager mijn gewicht, hoe beter'.


bron foto

Niet iedereen met anorexia nervosa heeft ondergewicht en zelfs niet iedereen wíl afvallen. Het kan heel goed dat je best weet dat je te weinig weegt en misschien zelfs wilt aankomen, maar de angst voor dat aankomen is gewoon veel te groot. Dit kan als gevolg hebben dat je te weinig gaat eten en af gaat vallen. Als gevolg hiervan zou je ondergewicht kunnen krijgen.

Een interessante blog over ondergewicht en ondervoeding is 'Ondervoeding en anorexia: Minnesota Starvation Experiment'. In deze blog wordt uitgelegd wat ondervoeding fysiek en mentaal met iemand doet. Veel kenmerken van een eetstoornis zouden ook heel goed kenmerken van ondervoeding kunnen zijn. Herstellen van je gewicht zou er dus al voor kunnen zorgen dat je een hoop van die symptomen niet meer hebt. Deze feitelijke informatie vind ik zelf ontzettend helpend om mezelf te begrijpen en te kunnen relativeren.

Het kan ook zijn dat je anorexia hebt en wél wilt afvallen. Herken jij je hierin? Lees dan eens de blog 'Ik wil weer gaan afvallen'. Het is een sterke blog van Proud2Bme-oprichtster Scarlet Hemkes. Een blog die ik iedereen zou willen laten lezen die graag zou willen afvallen. Omdat ik weet wat die wens je brengt. Wat daadwerkelijk afvallen je brengt. En dat is niet wat je wilt. De gevolgen van ondergewicht en compenseren zijn namelijk niet mis. Daarover kan je alles lezen in deze blog en in de blog '10 nadelen van afvallen'. 

Meer lezen over anorexia nervosa? Klik dan hier

Afvallen en boulimia nervosa

Later ontwikkelde ik boulimia. Na een periode van snel aankomen door eetbuien, begon ik plotseling met compenseren. Na een eetbui braakte ik mijn eten weer uit. Ik dacht toen het wiel te hebben uitgevonden. Zo gelukkig voelde ik me. Nu kon ik eten wat ik wilde en er zouden geen gevolgen aan zitten. Misschien kon ik zelfs wel weer afvallen door het braken, dacht ik. Daarover schreef ik de blog 'Afvallen door te braken'

Al snel merkte ik dat ik hier helemaal niet blij mee was. Door het compenseren leken de eetbuien alleen maar erger te worden. Bovendien kreeg ik ontzettend veel last van zowel sociale, mentale als fysieke gevolgen. Zelfopgewekt braken is dan ook niet zonder gevolgen en zelfs gevaarlijk. Het verstoort je hongergevoel, je kan erdoor uitdrogen, last krijgen van duizeligheid en zelfs last van je hart van krijgen. Daarover lees je meer in de blogs 'De gevaren van braken' en 'De gevolgen van braken'. 

Mensen met boulimia compenseren niet enkel door te braken. Er wordt ook wel gecompenseerd met laxeermiddelen, overmatig bewegen/sporten of door een periode te vasten. Het is allemaal niet goed voor je en zelfs gevaarlijk. Daarover lees je meer in de blogs: 'De gevaren van laxeren', 'Gevolgen van bewegingsdrang en te veel sport' en 'De gevolgen van compenseren'. 

Niet iedereen met boulimia wil daadwerkelijk afvallen, maar ervaart wel een angst om aan te komen. Soms komt dat in handelingen wel eens op hetzelfde neer, omdat je zo bang bent aan te komen dat je 'voor de zekerheid' extra compenseert of sneller het gevoel hebt dat je te veel hebt gegeten, terwijl dit niet zo is. Ik had zelf het gevoel dat, wanneer ik tevreden zou zijn over mijn lichaam, ik ook die eetstoornis niet meer nodig had. Zo werkte het helaas niet.

Los van of je ooit echt tevreden bent - omdat het vaak niet werkelijk enkel om je lichaam gaat - houd je met die wens om af te vallen juist de eetstoornis in stand. Angst en strenge regels lokken namelijk ook weer eetbuien uit. Je lichaam, maar ook je hoofd, schreeuwen als het ware om eten. En als je regels zó streng zijn, kan een klein beetje buiten de lijntjes kleuren al als verpest voelen, terwijl het in werkelijkheid misschien wel meeviel? Lees hierover de blogs 'Wat ik van mijn eetbuien heb geleerd', 'De functie van je eetbui' en tot slot 'De wens om af te vallen blijft terugkomen'.

Meer lezen over boulimia nervosa? Klik dan hier

Afvallen en Binge Eating Disorder

Hoewel ik wel een periode ken waarin ik mijn eetbuien niet compenseerde en aankwam, heb ik nooit echt Binge Eating Disorder gehad. Ik weet niet hoe het is om jaren te worstelen met eetbuien en een steeds maar stijgend gewicht. Het ene is niet erger dan het ander, maar het is toch anders. Wil je ervaringverhalen lezen over mensen met eetbuistoornis, bekijk dan eens onze interviewreeks BED babbels.

Het is niet zo dat iedereen die Binge Eating Disorder heeft overgewicht heeft en moet afvallen, maar veel over eetbuien staat ook al geschreven in het kopje van boulimia. Het is zelfs niet zo dat iedereen die overgewicht heeft moet afvallen. Zeker niet omdat je dan een beter mens zou zijn - want dat is niet waar het om gaat - maar het kan wel een keuze zijn om bij overgewicht wat gewicht kwijt te willen raken voor jezelf. Een prachtig filmpje - over hoe die keuze puur vanuit jezelf mag komen en voor jezelf mag zijn, maar ook hoe lastig dat kan zijn met alle oordelen van anderen om je heen - kan je bekijken in de blog: Overgewicht: je moet afvallen

Net als bij boulimia kan de wens om af te vallen en het handelen daarnaar bijdragen aan het in stand houden van eetbuien. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik begrijp van anderen dat wanneer je overgewicht hebt, het leven zowel letterlijk en figuurlijk lichter kan worden wanneer je wat kilo's kwijtraakt. Hierover wordt ook geschreven in de blog 'Waarom overgewicht zwaar is'. Daarin wordt ook een aantal tips voor omstanders gegeven; hoe je iemand die worstelt met overgewicht kan steunen en helpen. Want het is en blijft iets waarvan je pas echt weet hoe het is, als je het zelf ook mee hebt gemaakt.

Als je overgewicht hebt en wilt afvallen, kan je dat het best op een zo gezond mogelijke manier doen. Hoe je dat doet? Daarover staat een uitgebreide pagina bij het health & beauty gedeelde van onze website. De pagina heet 'Gezond afvallen'. Ook kan je de blog 'Tips om gezond af te vallen' eens bekijken. Mijn advies zou zijn dit niet op eigen houtje te doen, maar de hulp van een diëtist in te schakelen. 

Meer lezen over Binge Eating Disorder? Klik dan hier.

Meer over afvallen

Ik heb geprobeerd de blog een beetje binnen bepaalde eetstoornissen te categoriseren, maar zo zwart-wit hoeft het helemaal niet te zijn. Misschien herken je wel linkjes die ik bij een andere eetstoornis heb neergezet dan waar jij mee gediagnosticeerd bent, dat kan! Bovendien vallen veel eetstoornissen onder de noemer eetstoornis NAO (Niet Anderszins Omschreven); tegenwoordig OSFED genoemd (Other Specified Feeding or Eating Disorder). Een eetstoornis laat zich niet altijd in een hokje stoppen, maar dat maakt het niet minder erg, echt of belangrijk! 

Andere blogs over afvallen, die ik toch graag genoemd wil hebben zijn de blogs: 'Afvallen zonder dat je het wilt' over hoe je voor jezelf kunt zorgen als je afvalt, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Het kan gebeuren dat jij erg je best doet om meer te eten en aan te komen, maar dat dit niet zo goed wil lukken. Hoe komt dat toch? Hierover zijn de blogs 'Meer eten en toch blijven afvallen' en 'Afvallen door meer te eten' geschreven. 

Ook op sociaal vlak kan afvallen een lastig onderwerp zijn. Bijvoorbeeld wanneer jij met eetproblemen worstelt en iemand in jouw omgeving plotseling wilt afvallen. Lees daar meer over in de blog 'Mijn vriendin wil afvallen', 'Een vriendin op dieet, wat nu?' en 'Dieet reclames en voornemens'. In de maatschappij wordt afvallen doorgaan als iets goeds gezien, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Zeker als je een eetstoornis hebt, is dat idee ontzettend lastig. Vind jij dat ook? Lees dan eens de blog 'Complimenten over afvallen' of 'Mijn gewicht is niet goed'. 

Waar zou jij nog meer over willen lezen wat betreft afvallen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

BeautifulToMe - Zondag 11 oktober 2020 21:50
Mooie blog ♥ goed geschreven
britneyangel - Maandag 12 oktober 2020 18:53
goeie blog met die linkjes!
emma - Zondag 3 maart 2024 22:14
vet