Alles over anorexia nervosa

 

Proud2Bme bestaat inmiddels al elf jaar en in die tijd is er een hoop geschreven. Elke dag komen er weer nieuwe artikelen bij, over nieuwe, specifieke(re) onderwerpen of andere invalshoeken. In deze blog gaan we back to the basics wat informatie en hulp betreft rondom de eetstoornis anorexia. Wat hebben we hier al over geschreven? Ik zet onze meest helpende en interessante blogs voor je op een rijtje.

Wat is anorexia nervosa?

Wat anorexia nervosa is, staat omschreven op onze infopagina. Op het internet kan je alle criteria die bij deze diagnose horen gemakkelijk vinden, daarom wilden we op Proud2Bme meer ingaan op hoe het nu eigenlijk voelt om anorexia te hebben. Geen lijstje van punten over welke symptomen bij anorexia horen, maar een ervaringsverhaal over hoe het is om anorexia te hebben. Op de infopagina vind je links ook een menu, waar je nog meer informatie over anorexia en andere eetstoornissen kunt vinden. Ook in de blog 'Anorexia voor dummies' staat alle informatie over wat anorexia nou eigenlijk is overzichtelijk op een rijtje.


Wat is de oorzaak van anorexia? 

Wat anorexia is weet je nu misschien, maar waarom krijgen sommige mensen anorexia en anderen niet? Wat is de oorzaak van anorexia? Het heeft niet simpelweg te maken met mooi en dun willen zijn. Het schoonheidsideaal kan hierin een rol spelen, maar het ligt altijd wel gecompliceerder dan dat en het kan net zo goed helemaal geen rol spelen. Lees hier meer over de oorzaken van anorexia nervosa.

Hoe herstel je van anorexia? 

Het kan handig zijn om te weten wat de oorzaak van een eetstoornis is. Een eetstoornis heb je immers niet zomaar. Wanneer je daar meer zicht op hebt, kan je ook beter weten wat je nodig hebt om er vanaf te komen. Want dat is een nog belangrijkere vraag. Niet hoe kom je eraan, maar hoe kom je er vanaf? Ik denk dat verschillende eetstoornissen daarin veel overeenkomen. Lees daarvoor de blog 'Hoe kom je van een eetstoornis af?'. Ook de blog 'Praktische tips tegen een eetstoornis' kan wat houvast en inspiratie geven.

Pro-ana

Als je de feiten en cijfers op een rijtje zet, zou je denken dat iedereen van anorexia af wilt komen als je ermee te maken krijgt. Toch kan dit een stuk gecompliceerder liggen. Een eetstoornis heeft een functie en kan daardoor juist als goed of veilig voelen. Dit merk je bijvoorbeeld aan de pro-ana beweging; een beweging die juist aanstuurt op het ontwikkelen, onderhouden en erger maken van een eetstoornis. Dat is niet ongevaarlijk, want ondanks de functie van een eetstoornis, komt anorexia niet zonder gevolgen! Hier lees je meer over gevolgen van anorexia. Hier over de gevolgen van ondergewicht en compenseren. Onze blogs over pro-ana kan je hier lezen. En aan wie graag anorexia zou willen hebben, is dit bericht gericht. Het is niet niks...

Anorexia zonder onderwicht

Veel mensen hebben hetzelfde idee over wat iemand met anorexia weegt, namelijk: heel weinig. Ondergewicht is dan ook een woord dat veel wordt genoemd. Volgens de DSM-5 hoort ondergewicht inderdaad bij de criteria van anorexia. Toch kan je ook anorexia hebben zonder ondergewicht. Dit wordt ook wel atypisch anorexia nervosa genoemd. Lees goed: 'atypisch' staat niet gelijk aan 'minder erg'. Eetstoornissen komen in alle vormen en maten. Of je nou wel of geen ondergewicht hebt: een eetstoornis is een eetstoornis. Lees hierover meer in de blog 'Anorexia zonder ondergewicht'.

Aankomen na ondergewicht

Toch hoort ondergewicht vaak wel bij anorexia. En hoort herstellen van dat ondergewicht ook bij het herstellen van de eetstoornis. Hoewel een eetstoornis over veel meer gaat dan eten en gewicht, kan dit toch een groot en lastig punt zijn. Er is dan ook al veel overgeschreven hier op Proud2Bme. Lees bijvoorbeeld eens de blogs: 'Aankomen na ondergewicht', '10 herkenbare gedachtes bij aankomen' of 'Aankomen: even relativeren'. En wanneer ben je dan genoeg aankomen? Hoe weet je of je je setpoint hebt bereikt? Wat dat betreft kan ik de blogs 'Voldoende hersteld met een gezond BMI?' en 'Setpoint gewicht en eten op gevoel' aanraden.

Extreme hunger 

Op het forum lees ik vaak veel vragen over extreme hunger. Een verschijnsel dat voor kan komen na een periode van ondervoeding en iets dat kan bijdragen aan de angst om 'door te slaan'. Bij extreme hunger of extreme honger schreeuwt je lichaam om eten en voel je een onbedwingbare honger. Je kan maar blijven eten en eten, maar blijft toch trek houden. Hoe ga je hiermee om? Is dit nu een eetbui, of is het extreme honger? Die laatste vraag bespreek ik in de blog 'Extreme honger of een eetbui'. Meer informatie over extreme honger lees je in de blog 'Extreme hunger bij herstel'.

Ondervoeding

Ik weet als geen ander hoe sterk de drang om af te vallen kan zijn. Je denkt dat als je maar dunner wordt, alles dan beter wordt. Dat je dan perfecter bent of minder nare emoties zal voelen, maar lees eerst eens de blog 'Ik wil weer gaan afvallen' en bedenk of het je dan echt gaat helpen? In de blog 'Ondervoeding en anorexia: Minnesota Starvation Experiment' wordt aan de hand van het Minnesota Starvation Experiment uitgelegd wat ondervoeding met een mens kan doen. Een verminderde stemming, minder sociaal kunnen zijn, vermoeidheid, lichamelijke problemen, meer obsessie met eten en ook meer kans op eetbuien. Ondervoeding doet echt iets met je, niet alleen op fysiek, maar ook op mentaal en emotioneel gebied. Je hoeft overigens geen ondergewicht te hebben om ondervoed te zijn, lees daar meer over in de blog 'Tekorten zonder ondergewicht'.

De gevolgen van een eetstoornis

Welke eetstoornis je ook hebt, het komt niet zonder gevolgen. Een eetstoornis heb je niet expres, dus ik zeg dit niet om je daarop te wijzen. Wel wil ik dit aankaarten om de confrontatie met die gevolgen om te kunnen zetten in motivatie; iets dat hard nodig is om te herstellen. Voor mij was de confrontatie met de gevolgen van een eetstoornis, hoe naar ook, wel heel helpend om echt stappen te kunnen zetten in herstel. Een eetstoornis heb je niet voor niks, natuurlijk brengt het je iets, maar het is geen constructieve oplossing. Lees meer over de gevolgen van een eetstoornis in de blog 'De gevolgen van een eetstoornis'.

Voor omstanders

Tot slot een aantal blogs voor omstanders. Voor de mensen in de omgeving die iemand met anorexia willen helpen, of voor de mensen met anorexia die om hulp willen vragen. Wat kan je geven? En wat kan je vragen? Voor ouders (en door ouders) die een kind hebben met anorexia is de video 'Eerste hulp bij Anorexia Nervosa' gemaakt. Deze video geeft handvatten om je kind te helpen in de tijd dat er op een behandeling wordt gewacht. De blogs 'Omgaan met iemand met een eetstoornis', 'Hoe help je een vriendin met een eetstoornis' en 'Iemand met een eetstoornis helpen?' geven hier wat informatie over.

Dit artikel kwam oorspronkelijk online in 2020


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mandy - Zaterdag 27 juni 2020 13:29
Fijn om te lezen dat dit nu ook meer uitgelegd is dalleen de symptomen!! ♥ :)
britneyangel - Zondag 25 juni 2023 22:42
fijne blog!
M - Maandag 3 juli 2023 17:38
Atypisch is zeker wel minder erg. Als je extreem ondergewicht hebt ben je nou eenmaal zieker. Zegt natuurlijk niks over hoe ziek je in je hoofd bent.