Dieet reclames en voornemens

 

De reclames over goede voornemens vliegen je om de oren. Iris Kroes vertelt hoe makkelijk het was om 15 kilo kwijt te raken met Weight Watchers en Tatjana roept door je huiskamer ‘'Kom op nou!'' om je over te halen naar de sportschool te gaan. Special K zegt dat je af kunt vallen met cornflakes en een andere reclame laat zien hoe vies 79 Calorieën eruit kunnen zien. Er wordt flink wat mis- of gebruik gemaakt van onze schuldgevoelens na de feestdagen. Heb je een eetstoornis dan kan dit allemaal best lastig zijn.

Bij mij thuis kwam ook ieder jaar na oud&nieuw het Sonja Bakker boek weer op tafel. Alleen mijn ouders volgenden het dieet, maar toch kreeg ik stiekem ook weer een beetje zin om wat kilootjes te gaan afvallen. Ineens vond ik het heel oneerlijk dat zij gewicht hadden dat zij kwijt mochten raken. Ik moest juist aankomen of stabiel blijven, en mijn eetgestoorde gedachten kwamen dan ineens even om de hoek kijken.

'Weet je nog wat een kick het gaf als je een paar kilo kwijt was?' 'Vorig jaar heb je je voornemen om af te vallen ook al niet waargemaakt.', 'Iedereen gaat afvallen, dan mag ik vast ook wel een beetje meedoen.', 'Een beetje op m'n eten letten, en gewoon wat gezondere keuzes maken, dat zal toch wel kunnen?' en 'Ik weet heus wel wanneer ik moet stoppen.'

Ondertussen luidde ik met die gedachtes (on)bewust een terugval in. Door ‘'Een beetje op m'n eten te letten'' of ‘'Maar een klein beetje af te vallen'', triggerde ik mijn eetstoornis enorm, waardoor ik een groot risico nam verder in mijn eetstoornis te zinken. 

Ook wanneer je wat overgewicht hebt, is het niet verstandig met de massa mee te gaan lijnen. Als je meer problemen met eten hebt dan een beetje overgewicht, is het niet verstandig te doen alsof het wel meevalt en te denken dat jij de risico's van een lijnpoging wel kunt overzien. Heb je een eetstoornis of een eetstoornis gehad, dan kan een lijnpoging behoorlijk wat risico's met zich meebrengen. 

‘'Omdat ik vond dat ik een paar kilo te zwaar was en bijna overgewicht had, dacht ik dat het wel handig was om hetzelfde dieet als mijn moeder te gaan volgen. Ik wist wel dat ik met mijn eetbuien en emotie-eten misschien wat meer last zou krijgen van eetdrang, maar dit keer zou het lukken. Juist omdat ik het samen met mijn moeder deed, het nieuwe jaar net was begonnen en ik er gewoon een goed gevoel over had.

Echter lukte het helemaal niet om het in de hand te houden. Ik kreeg meer eetbuien, ging te streng lijnen en ben de eetbuien extreem gaan compenseren door te braken en te laxeren. Ik viel iets af, maar kwam ook steeds weer wat aan. Ik verafschuwde mijn lijf, waar ik het eerst gewoon een beetje te dik vond. Inmiddels ben ik in behandeling voor een flinke terugval in mijn eetstoornis. ‘'

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld van de vele gevolgen die een lijnpoging kan hebben. Misschien sla je juist wel door in het lijnen, krijg je steeds vaker eetbuien of vind je jezelf ineens heel dik omdat je zo met je lichaam en het afvallen bezig bent. Ga dus niet mee in de heldhaftige verhalen over afvallen en diëten in je omgeving, maar vaar je eigen koers.

Jouw voornemens kunnen bijvoorbeeld liggen bij herstellen van je eetstoornis, liever zijn voor jezelf of uiten van je gevoel. Te beginnen met positieve dingen opschrijven, schilderen, schrijven in een dagboek of mailen met iemand. Je kunt ook een voornemen bedenken over het minderen of stoppen met braken, stoppen van laxeren of ander ongezond compenseergedrag afbouwen. Of misschien liggen jouw voornemens wel in aankomen, stabiel blijven of een gezonde eetlijst volgen. Vaak bereik je met een gezonde basislijst ook een gezond gewicht. Diëten brengt je enkel uit balans.

Wees ook realistisch. De mensen om jou heen hebben nu nog stoere praatjes, maar de meesten laten hun dieet na een paar weken en soms al een paar dagen varen. En misschien hebben ze ook wel gelijk. Want zo belangrijk is een strakke buik, een klein kledingmaatje of die vijf kilo lichter echt niet! Je kunt je doelen beter zetten op gezond en genoeg eten en bewegen met als hoofddoel dat je goed zorgt voor jezelf!

Vind je het moeilijk om naar reclames over lijnen met die perfecte lijven te kijken, dan kan het helpen om de tv even op pauze te zetten en de reclames door te spoelen. Heb je niet zo'n handig tv-kastje, dan kun je ook gewoon even zappen naar Nederland 1, 2 of 3, zodat je wat minder reclame hebt. Wordt er in huis veel over lijnen gepraat of zijn je vriendinnen er druk mee bezig, spreek dan uit dat je het lastig vindt er naar te luisteren of snij een ander onderwerp aan.

eetstoornis vrij

Tegelijkertijd voel je misschien ook wel wat concurrentie onderling. Want ook jij wilt ‘'lekker'' afvallen, je met eten bezig houden en die trots ervaren. Maak van lijnen geen wedstrijdje door er überhaupt niet aan te beginnen. Pak gewoon je ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes en zorg dat je gezond bent. Dat staat voorop! Stop met vergelijken en zorg goed voor jezelf.

Er zijn veel mooiere voornemens waar je veel meer aan hebt dan afvallen en meer sporten. Wil je toch iets doen dat met eten te maken heeft, kies dan voor een doel dat jou helpt genezen van je eetstoornis. Qua sporten kun je er voor kiezen proeflessen te nemen om uit te zoeken wat je leuk vindt, niet waar je snel van afvalt. Richt je dus meer op gelukkig zijn zoals je bent, dan op gelukkig worden door te veranderen!

Foto1: Weight Watchers
Foto2: Basic Fit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

meisje14 - Zondag 6 januari 2013 13:40
´´Wees ook realistisch. De mensen om jou heen hebben nu nog stoere praatjes, maar de meesten laten hun dieet na een paar weken en soms al een paar dagen varen. En misschien hebben ze ook wel gelijk. Want zo belangrijk is een strakke buik, een klein kledingmaatje of die vijf kilo lichter echt niet!´´´

I agree. Dit zeg ik ook altijd tegen mezelf als mensen aan het afvallen zijn. Meestal slagen ze er toch niet in of je ziet het verschil niet eens xd
mierrr - Zondag 6 januari 2013 13:41
Oei wat een confronterende blog. Ik heb vorig jaar weten te voorkomen dat ik doorsloeg in mijn eetgedrag en dat ik geen eetstoornis kreeg. Maar ik heb nog steeds te veel gedachtes rondom eten en rare eetpatronen. Toen ik voor oud en nieuw iedereen over goede voornemens hoorde praten dacht ik, ik moet ook gaan kiezen. Strijden en niet meer over eten na gaan denken of proberen af te vallen. Mijn keuze neigt nog steeds naar afvallen... ik kan het alleen niet... Ik weet dat ik voor de goede optie moet gaan, maar met de start van een nieuw jaar is die optie lastig... vorig jaar was dit ook de tijd waar ik koos voor afvallen...

Ik wil iedereen zeggen: Zorg ervoor dat een eetstoornis je niet te pakken krijgt en heeft ie je al strijd er dan tegen. Het leven is zo mooi. Strijden jullie, dan strijd ik mee!
Prue - Zondag 6 januari 2013 13:55
Intussen heb ik mededogen voor de mensen die in januari zo hard aan de lijn willen gaan doen. Ze weten niet beter. Ik ondertussen wel.

Er is niets mis mee om weer lekker te gaan sporten als je dat rond de feestdagen even niet hebt gedaan. Gewoon, om je weer fitter en actief te voelen. Daarnaast leg ik de focus op goed voor mezelf zorgen. Gezond, lekker en genoeg eten voor mij. Lief zijn voor mijn lichaam, dan kan mijn lichaam ook gemakkelijker lief zijn voor mij, mij in staat stellen om te doen wat ik wil doen en zijn eigen natuurlijke vorm handhaven. Zoals het bedoeld is te zijn.

Het leven is te mooi en te kort om te verspillen aan dieten (los van dieten wegens fysieke problemen zoals allergieen, nierproblemen ed)
M - Zondag 6 januari 2013 13:56
Het triggert mij enorm! Iedereen om mij heen heeft het erover om de komende weken wat vaker te gaan sporten.. terwijl ik zó graag sport en nu een bewegingsbeperking heb en dus niet mag sporten...
Het lijkt wel alsof ik mezelf wil bewijzen dat ik ook kan afvallen en daarom zo graag mee wil doen... terwijl er bij mij juist nog een behoorlijk aantal kilo's bij moeten.
Ik vind het lastig, maar probeer me er zoveel mogelijk voor af te sluiten..
ThinkBelieveAchieve - Zondag 6 januari 2013 14:02
Echt letterlijk iedereen is daar nu zowat mee bezig, lastig... Zeker omdat ik op dit moment alles behalve tevreden ben, maar afvallen gaat dat me ook niet maken vrees ik. Dus ik probeer het een beetje te negeren want de meeste mensen houden het inderdaad toch niet vol.

Heb trouwens wel gelachen; op mijn werk in de winkel praat iedereen ook altijd gezellig met elkaar. En toen zei een vrouw; ik kan wel gaan afvallen maar dan val ik eerst 5 kilo af, en dan kom ik er daarna weer 10 aan. Dus dan kan ik beter die 5 kilo houden, en dan eet ik er nog 2 bij en dan ben ik voordeliger uit.
Isabella. - Zondag 6 januari 2013 14:03
Zooo lastig.
Herken het echt heel erg.
Erger me dood aan al die 'nu-is-het-januari-nu-gaan-we-weer-afvallen' reclames. -.-
m - Zondag 6 januari 2013 14:06
we gaan niet goed met voedsel om wat zegt dat over ons allen?
Romy - Zondag 6 januari 2013 14:12
Tja... ik ben het met jullie beiden wel eens, en het is inderdaad wel zo dat het gros van de Nederlanders die zich voelt aangesproken voor deze reclames het een week of 2 doet, een fitness abonnementje aflsluit voor de "show" en daar verder niks mee doen. De mensen die het wel volhouden, haken na een tijdje af of gaan zo jojo-en dat ze nadien verder weg zijn.
Uiteraard zijn er ook mensen die het wel volhouden en hun "ideaalgewicht" behalen. Gefeliciteerd!
Maar zo wil ik niet worden. De rest van mijn leven dan op elk "extra" snoepje of koekje moeten letten, geen spontane eet afspraakjes, of elke keer de angst voor een eetbui (die zeker op de loer ligt na zo'n tijd van rare dingen doen met eten).
Dat is in mijn ogen net zo erg als een eetstoornis.

Mijn goeie voornemens bestaan dit jaar eens een keertje niet uit afvallen, aankomen of iets anders doen met eten...
Ik wil dit jaar een aantal dromen verwezenlijken: Ik wil de aerobics opleiding gaan doen, de step instructor opleiding en de allround dance instructor opleiding.
Ik wil mijn stage halen en augustus dit jaar beginnen met het laatste jaar van mijn HBO verpleegkunde opleiding, ik wil dans lessen blijven geven.....
Ten slotte wil ik vechten tegen mijn eetstoornis en hem dit jaar volledig verslaan!

Love,
Jessica - Zondag 6 januari 2013 14:19
Ja... Maarja gewoon heel erg triggerend..
xxdancingx - Zondag 6 januari 2013 14:39
Ik vind de reclame van optimel heel erg vervelend..
mm - Zondag 6 januari 2013 14:39
Laatste zin is erg mooi!
meisje14 - Zondag 6 januari 2013 14:54
@ dancing
Die ene van ''wat er niet aan komt hoeft er ook niet af''?
Ja die triggert wel :S
xxdancingx - Zondag 6 januari 2013 16:14
@meisje14 ja die.. Aangezien ik dat al mn hele leven drink. en er nooit bij stil had gestaan.. en nu dat dus wel doe..
Floortje20 - Zondag 6 januari 2013 17:06
Hele vervelende reclames. Bij mij heeft het wel zijn 'werk' gedaan. Ik had mij aangemeld voor z'n ding. Ik werd alleen afgewezen, 'ik was niet geschrikt'. Dus dat was op dat moment heel erg pijnlijk, maar naderhand is het denk ik toch wel handig geweest.
Flower - Zondag 6 januari 2013 17:38
Ik vind die reclame van special k een beetje verwarrend, dat merk wordt toch ook vaak geassocieerd met afvallen? En nu hebben ze het telkens over maatje beautifull of uitstraling. Al die dieet reclames zijn idd irritant.
Krol - Zondag 6 januari 2013 17:43
Als je media (en de boekjes) wat volgt dan moet je heel het jaar door diëten.
Afvallen voor de Kerstdagen om er stralend uit te zien in je nieuwe outfit.
Afvallen na de eindejaarsfeesten want van al dat eten ben je zogezegd veel te dik geworden en wanneer we dan naar de lente beginnen gaan, mag je weer op dieet om er goed uit te zien voor de zomer. Na de zomer mag je dan weer de grootste inspanningen doen om je zomerkilo's van je vakantie kwijt te raken... That make sense...

Het is moeilijk om je niet te laten beïnvloeden, maar eens je het absurde van al die reclame en dergelijke inziet, maakt het dat toch allemaal weer iets eenvoudiger!
curedeva - Zondag 6 januari 2013 19:30
mij kan het niet zo veel schelen, wat krol zegt: ze hebben het hele jaar door een reden om te afvallen en diëten
Rianne - Zondag 6 januari 2013 20:25
Op zich kan ik het wel hebben. Het maakt me alleen altijd een beetje verdrietig dat andere mensen er ook zo mee bezig kunnen zijn. Natuurlijk niet op zo'n erge manier als ik gedaan heb, maar ik vind het altijd zo zonde om te zien dat mensen zo druk bezig zijn met diëten terwijl ik liever zou zien dat mensen zichzelf eindelijk eens accepteren en kunnen genieten.
Cylu - Zondag 6 januari 2013 20:31
Wauw, komt op het juiste moment! bedankt :-)
SdBas - Zondag 6 januari 2013 20:32
Vreselijk om steeds door de reclames geconfronteerd te worden met de ernst van je es. We kunnen boos worden op de afval reclames, zeker die van optimel!!! Maar het zegt meer over ons, dan over de reclames. Kom op allemaal, wij moeten er tegen aan en die reclames niet als excuus 'gebruiken' of met onze vinger wijzen dat ze het moeilijk maken. Wij doen moeilijk! En natuurlijk is het heel heel heel moeilijk om met je es geconfronteerd te worden, maar zo is het wel, wij hebben een es, daarom zijn ze lastig.
Schaatster - Zondag 6 januari 2013 20:58
Tuurlijk mag het allemaal en valt het niet te vermijden maar ik kan behoorlijk chagrijnig worden van die reclames. Er is er zo eentje van een verzekering waarbij ze zeggen 'jij vindt dat calorieën er vooral zijn om te verbranden en gaat een rondje rennen nadat je een kroket hebt gegeten' ofzoiets. 'En daar zijn wij heeeel blij mee bij ... (weet de naam niet meer)'. Grrrr die vind ik echt stom! Waarom moet je een rondje rennen als je een kroket hebt gegeten? ONZIN!
UnknownAngel - Zondag 6 januari 2013 21:47
Mij doen die dingen weinig, maar het iririteert me eerder hoe weinig de meeste mensen weten van echt gezond eten. En calorieen op honden- en kattenvoer gaat me echt te ver.
francisca1994 - Zondag 6 januari 2013 23:24
Ik herken het heel erg. Ik vind het nu heel moeilijk om niet te gaan minimaliseren. Ik heb nog nooit dieet producten gebruikt, maar de afgelopen week zijn ze zo vaak over mijn band van de kassa gekomen dat ze me heel erg trekken.
Dat laat mij ook wel weer zien dat het echt nog niet goed gaat met mij, maar ik ga er niet aan toe geven!
Roos - Maandag 7 januari 2013 05:17
Dit is weer zo herkenbaar!
Het liefst was ik op 2 januari naar 't Kruidvat gerend om gebruik te maken van de korting op alle pillen. Iets wat ik de afgelopen 3 of 4 jaar deed. Het hielp niet, behalve dan in een ergere verslaving.

Maar ja, nu wordt het haast verplicht om mee te doen met die hype dat iedereen maar af wil vallen als je de reclames moet geloven. Ik heb er last van en heb gemerkt dat ik de afgelopen week te weinig heb gegeten en stiekem in de hoop om ook iets te zijn afgevallen.

Heel irritant en ook omdat dit weer bewijst dat ik er nog lang niet ben.. Maar ik hou vol en ga niet meedoen met het afvallen, het mag gewoon niet!
Hna - Maandag 7 januari 2013 08:13
Gelukkig ben ik sinds een tijdje helemaal KLAAR met afvallen.
En als iets me soms zegt dat dit verkeerd is kijk ik gewoon naar dat belachelijke plaatje van Tatjana... dan weet ik genoeg.
R - Maandag 7 januari 2013 21:47
Het is inderdaad heel triggerend, die reclames. Ook dat mijn moeder weer aan het lijnen is.
Sharon - Dinsdag 8 januari 2013 18:20
Reclames Over afvallen zijn niet leuk om te zien. Erg triggerend dus. Het leven lijkt alleen maar te draaien om lijnen en dat soort dingen. Mijn moeder doet ook weer aan de lijn. Is ze GVD weer aan het shaken. Daar heb ik dan zo'n hekel aan als ik Zie dat ze weer shakes aan het drinken is. Waarom probeerd zij het ook niet op de normale manier? Ja, zij moet en ik heb een mooi figuur. Bullshit! Ik kan daar gewoon niet tegen.
tess - Dinsdag 5 maart 2013 11:48
nou ik wordt stront naar van al die afval reclames! word er helemaal depressief van, alsof het in de wereld alleen nog maar om je figuur gaat.. moet ik nodig zeggen met mn eetstoornis natuurlijk, maar als je zelfs lekker wat voor je zelf niet en er niet mee bezig bent wordt je ermee doodgegooit..
tess - Dinsdag 5 maart 2013 11:48
nou ik wordt stront naar van al die afval reclames! word er helemaal depressief van, alsof het in de wereld alleen nog maar om je figuur gaat.. moet ik nodig zeggen met mn eetstoornis natuurlijk, maar als je zelfs lekker wat voor je zelf niet en er niet mee bezig bent wordt je ermee doodgegooit..
A - Donderdag 19 december 2013 07:45
Voordeel van geen tv hebben!
C- - Donderdag 21 januari 2016 09:26
Ik weet het is nu al weer 2016 maar ik wil toch reageren. Elke keer als ik een reclame erover zie word ik getriggerd en het word ERG irritant. Ik word soms zelfs gewoon pissig erop en zoek de site op en stuur haat. Zo erg irriteer ik me er inmiddels aan. Ik wil helemaal niet pissig worden en ik wil ook dat het me niks boeit. Maar het boeit me wel wat. Erg irritant. Naja, hopelijk stopt het met TEVEEL gewichtsverlies reclames.