Alles over boulimia nervosa

 

Eerder verscheen de blog 'Alles over anorexia nervosa'; vandaag wil ik een andere eetstoornis bespreken, namelijk boulimia nervosa. We hebben hier op Proud al ontzettend veel over deze eetstoornis geschreven. Zo veel, dat je misschien niet zo goed weet waar je nou moet zoeken als je ergens iets over wilt lezen. Daarom zet ik een aantal blogs en artikelen over boulimia nervosa voor je op een rijtje.

Wat is boulimia nervosa?

Op onze infopagina kan je lezen wat boulimia nervosa is. In eerste instantie beschrijft Proud2Bme hier niet de criteria die in de DSM-5 staan beschreven, maar geven we een beeld van hoe het is om boulimia te hebben. Ook vind je hier een link naar onze documentaire 'Mij Niet Gezien', over onzichtbare eetstoornissen als boulimia. Boulimia wordt vaker 'de onzichtbare eetstoornis' genoemd, omdat veel mensen met boulimia een volgens hun BMI gezond gewicht hebben. Echter betekent een gezond gewicht niet altijd dat je ook gezond bent en kan je evengoed een ernstige eetstoornis hebben. Lees de blog '15 x herkenbaar bij boulimia' maar eens.


bron foto

Wat is de oorzaak van boulimia?

Boulimia voelt en is verschrikkelijk. Veel mensen in mijn omgeving vroegen zich af waarom ik het mezelf aandeed. Dat vroeg ik mezelf geregeld ook af. Ik genoot niet van mijn eetbuien en het braken voelde, na een korte opluchting, ook helemaal niet goed. Toch heb je boulimia niet voor niks. Er is een reden achter dat je zo voelt en gedraagt. Dat je deze psychische ziekte hebt ontwikkeld. Daarover lees je meer in dit artikel over de oorzaken van boulimia.

Hoe herstel je van boulimia?

Omdat boulimia zo onzichtbaar kan zijn voor de buitenwereld kan het lang onopgemerkt blijven. Zelf schaamde ik me voor het feit dat ik boulimia had. Ik durfde het niet te vertellen en niemand wist echt wat er speelde, waardoor hulp op zich bleef wachten. Daarnaast was ik ook wel bang om die hulp daadwerkelijk te krijgen. Want die eetbuien en het compenseren daarvan, was ook een manier om met de achterliggende problematiek van mijn eetstoornis om te gaan. Ik kan je geruststellen, dat het niet van de ene op de andere dag anders moet. Dat gaat echt geleidelijk en je krijgt er andere handvatten voor in de plaats. Maar je moet het wel doen. Wat je moet doen? Dat kan je hier lezen. Ook schreef ik de blog 'De stappen van boulimia herstel' en geeft Daphne in de blog 'Boulimia toen & nu' mooi weer in welke opzichten het leven voor haar is veranderd na haar herstel. Het is het echt waard!

Misvattingen over boulimia

Wanneer er iets over eetstoornissen in het nieuws komt, gaat het vaak over meisjes met anorexia en een heel laag gewicht. Dat is natuurlijk ook heel erg, maar als dat het enige is dat je te zien krijgt over eetstoornissen, is het wel een eenzijdig beeld. Mijn ervaring is dat eetstoornissen ook wel lastig te begrijpen zijn voor iemand die het zelf niet heeft gehad. Tel dat erbij op en er ontstaan gemakkelijk een hoop misvattingen over eetstoornissen als boulimia. Niet vanuit slechte bedoelingen, maar vanuit onwetendheid. Opmerkingen als 'Gelukkig heb je een gezond gewicht!' of 'Oh ik eet ook wel eens een bak ijs leeg!' kunnen de plak flink misslaan. Bekijk eens de video '10 misvattingen over boulimia' of lees de blog '8 x wat je moet weten over boulimia'.

Eetbuidrang en eetbuien

Een eetstoornis gaat uiteindelijk niet slechts over eten, dat kan je ook lezen in het artikel over de oorzaken van boulimia. Echter is de manier waarop je over eten denkt en met eten omgaat wel een groot onderdeel van een eetstoornis. Wanneer ik denk aan de tijd dat ik boulimia had, denk ik aan de eetbuien die maar niet te stoppen leken. Ik wilde het niet, dus waarom deed ik het dan? In de blog 'De functie van je eetbui' staan verschillende redenen omschreven, waarvan ik er zelf meerdere herken. Dit geeft jou misschien ook wat inzicht in waarom het gebeurt en daarmee ook in wat je eigenlijk nodig hebt. Het gaat tenslotte niet over eten. Er zijn echt ontzettend veel blogs over eetbuien geschreven. Het is dus lastig om er eentje uit te lichten. Bekijk daarom eens dit rijtje blogs die onder de tag 'eetbui' vallen, misschien springt er iets tussenuit waar jij graag mee over zou willen lezen. Ben je op zoek naar andere informatie of heb je specifieke vragen? Kom dan zeker even langs op ons forum. We denken graag met je mee!

Tips tegen eetbuien

Wat praktische tips tegen eetbuien waar je direct mee aan de slag zou kunnen gaan zijn:

Je eetbuien compenseren

Nadat ik een eetbui had gehad, sloeg de angst om aan te komen toe. Het moest er weer uit of op de een of andere manier 'rechtgetrokken' worden. Ik deed dat voornamelijk door te braken, wat niet ongevaarlijk is. Er zijn verschillende manieren waarop mensen met boulimia hun eetbuien compenseren. Allemaal komen ze met hun eigen gevolgen. Lees bijvoorbeeld de blogs 'De gevolgen van compenseren', 'De gevaren van braken', 'De gevaren van laxeren' en 'Gevolgen van bewegingsdrang en te veel sport'. Het is zó belangrijk om het cirkeltje van eetbuien en compenseren te doorbreken. Daarover schreef oud redactielid Lotte in de blog 'Stoppen met compenseren'.

In opname voor boulimia

Zelf heb ik een deeltijd groepsbehandeling gevold om van boulimia te herstellen. Hierover kan je meer lezen in 'De behandeling van Irene'. Toch is een deeltijd behandeling niet voor iedereen genoeg en kan het zijn dat een opname nodig is. Daarover praat oud-redactielid Hannah in de ProudPraat-video 'In opname voor boulimia'. Omdat anorexia op korte termijn zo gevaarlijk kan zijn, zullen meer mensen met anorexia opgenomen worden dan mensen met boulimia. Hannah was dan ook de enige met boulimia tijdens haar opname. Toch heeft de opname haar goed geholpen. Daarover schrijft ze in de blog 'De enige met boulimia'.

Had ik maar anorexia

Het klinkt misschien gek, maar in de tijd dat ik boulimia had, waren er momenten dat ik niets liever wilde dan anorexia hebben. Ik heb zelfs bewuste pogingen gedaan om mijn anorexia weer te ontwikkelen. Anorexia was in mijn ogen de 'betere eetstoornis'. Achteraf weet ik dat geen enkele eetstoornis goed is, dat er geen 'beter' is in iets dat zo verschrikkelijk is, maar destijds vond ik dat wel. Ik had zelf anorexia gehad. Toen voelde ik me sterk wanneer ik niet at. Ik had het gevoel echt iets te behalen, hoe ziek dat ook was. Boulimia voelde als het tegenovergestelde. Ik wilde geen eetbuien, maar was de controle compleet verloren. Ik deed verwoede pogingen tot afvallen, om vervolgens alleen maar grotere eetbuien te krijgen.

In de blog 'Doorslaan in eetbuien' schrijf ik over dat gevoel van controleverlies, nadat ik een periode van anorexia had gekend. Oud redactielid Sandra schreef ook over de wens die ze had om anorexia te hebben in 'Mislukte anorect' en ook Daphne is bekend met deze ervaring, waarover ze schrijft in 'Van anorexia naar boulimia'. Eetstoorniswereld is een vreemde wereld. Een competitie tussen ziektes. Onmogelijk om te begrijpen, maar misschien geeft de blog 'Welkom in de eetstoorniswereld' toch een beetje een beeld van hoe dat er in het hoofd van iemand met een eetstoornis aan toe gaat. De ene eetstoornis is niet beter of erger dan de ander. Het is allemaal een hel. Zorg goed voor jezelf!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jelle - Woensdag 8 juli 2020 15:44
Wat fijn dat je zo'n helder overzicht geeft van de verschillende blogs die hierover zijn geschreven. En tijd dat boulimia wat aandacht krijgt in de media in het algemeen, ik ben het stereotype beeld van de uitgemergelde anorexia-patiënt toch wel zo zat. En ik denk meer mensen met mij. Ik zie boulimia ook echt als een verslaving, een eetverslaving, als een hardnekkige gewoonte. Ik ben erachter gekomen dat veel van mijn eetbuien de functie van verslaving of gewoonte hebben. Helaas was daar niet veel aandacht voor in mijn therapie.
Starchild - Woensdag 8 juli 2020 16:44
Ik ben na jaren anorexia over geslagen naar boulimia. Ik herken het stukje maar al te goed waar je schrijft dat anorexia als de betere eetstoornis voelde. Het was de boulimia waardoor ik uiteindelijk suicidaal was geworden.

Ik ben cold turkey afgekickt van compenseren. Gewoon niet meer doen. Niet meer braken, hoe moeilijk dat ook is. En dan regelmatig eten zodat je lichaam niet meer schreeuwt om voedingsstoffen. Dan ben je iig af van de lichamelijke eetbuien. Dus ook weer eten na het braken. Niet denken dat je het niet nodig hebt, juist nu heb je voeding nodig.
En de eetbuien uit psychische redenen heb je therapie voor. Het komt ergens vandaan dat je de eetstoornis nodig hebt. Pak de oorzaak aan. Dit is in het kort hoe ik hersteld ben van boulimia.

Succes voor iedereen in zijn of haar gevecht tegen deze verschrikkelijk ziekte ♡
Astrid - Woensdag 8 juli 2020 22:53
Wat ontzettend dapper. Trots op jou!
Caroline Rodriguez - Donderdag 9 juli 2020 16:32
Bedankt voor het plaatsen van dit verhaal. Ik ben nieuw op dit forum en ik voel nu al dat het fijn is om van mensen te horen die het net zo moeilijk hebben en hadden als ik. De stappen naar het stoppen met bulimia en anorexia zijn zo duidelijk en ik WEET gewoon dat het werkt en dat het je ECHT gelukkig maakt. De reeële gedachten zijn er gewoon maar ik ben te bang om er naar te luisteren. Ik heb al jaren af en op met anorexia te maken gehad en sinds 2 maanden is daar nu ook bulimia bij gekomen. Het maakt het NOG moeilijker om beter te worden. Soms denk ik "nu ga ik sterk zijn en ga ik normaal lunchen" en dan eet ik ook echt niet te veel. Het is geen eetbui of gekke hoeveelheid eten maar toch moet het er dan uit. Wat het natuurlijk alleen maar moeilijker maakt om weer in een normaal eetpatroon terecht te komen. Gewoonlijk was de stap gezet als ik iets gegeten had en ging het daarna weer wat beter omdat ik dan moest accepteren dat ik het had gegeten maar nu is zelf het eten niet meer veilig want er is dan nog een periode na het eten dat het er uit zou kunnen en je nog terug zou kunnen...... Dit is een chaotisch bericht. Ik voel me gewoon erg naar en ik ben er erg van bewust dat ik niet gelukkig ben op deze manier....
britneyangel - Donderdag 9 juli 2020 19:17
goeie blog en ook over anorexia dat het het weer even op een rijtje gezet word
Lisasjourney - Zaterdag 11 juli 2020 18:21
Had dit even heel hard nodig om te horen ♥