Meer eten en toch blijven afvallen

 

dietistDe vraag die ik in deze blog behandel luidt: Ik val af terwijl ik meer eet, hoe kan dat? Deze vraag zie ik regelmatig voorbij komen op het forum. Je bent je eten aan het uitbreiden maar je valt af in gewicht in plaats van dat je aankomt. Misschien volg je zelfs al een aankomschema en toch kom je daar nog niet genoeg van aan. Soms gebeurt dit en daarom ga ik er wat dieper op in in dit blog over afvallen. 

Stofwisseling:
Je stofwisseling ofwel verbranding kan op een lager pitje komen te staan als je minder gaat eten. Eigenlijk een heel mooi systeem. Als je lichaam te weinig energie binnen krijgt gaat hij zuiniger om met wat hij krijgt ofwel gaat hij minder hard werken. Dit is om energie te besparen.

Maar niet alleen je stofwisseling doet een stapje terug. Bij vrouwen zie je dat ook de menstruatie stopt, ook een soort bescherming dat je lichaam er niet klaar voor is om een kindje te krijgen. Dit zijn allemaal overlevingsstrategieën van het lichaam. Maar wat gebeurt en dan als je gaat eten? Je lichaam krijgt letterlijk meer energie, dus die kan harder gaan werken. Er moet zoveel gebeuren dat je verbranding dus sneller gaat ofwel je stofwisseling gaat omhoog.

Voordeel: je hebt letterlijk meer energie
Nadeel: je verbruikt meer energie

Wenlijst: Deze eetlijst wordt vaak gebruikt aan het begin van een behandeling. Als je weinig hebt gegeten en je bent in behandeling dan wordt er vaak eerst gewerkt met een wenlijst. Dit is een eetlijst waarmee je met wat kleinere porties begint maar al wel een opbouw gaat maken in je eetpatroon. Zo'n eetlijst levert meestal niet heel veel energie en wordt vaak in stappen verder uitgebreid. Er bestaan veel verschillende soorten wenlijsten. Als er kans is op het hervoedingssyndroom ook wel refeedingsyndroom genoemd wordt vaak om de 2-3 dagen er een stap bij gedaan.

Wist je dat je ook op je hoeveelheid vocht moet letten bij een wenlijst? Omdat er bij een hervoedingssyndroom gelet wordt op je bloedwaardes is het belangrijk dat er niet teveel wordt gedronken, vaak is dit maximaal 1.5 liter op een dag inclusief je melk en yoghurt. Uiteraard wordt dit geadviseerd door je eigen behandelaar.

Opbouwen, hoe snel:
Stel je hebt een wenlijst en je valt af dan is het misschien logisch om te denken dan ga ik de eetlijst maar ophogen. Dit wordt ook meestal wel gedaan maar belangrijk om dit niet op eigen houtje te gaan doen maar alleen op advies van je arts of andere behandelaar. Juist bij gevaar op refeeding is het belangrijk om in kleinere stappen uit te breiden. Om de 2-3 dagen wordt er dus meestal een stap bij gedaan van zoveel energie per keer om dan uiteindelijk uit te komen op een gewone eetlijst. Ben je er dan?

eten

Vaak is een gewone eetlijst helaas niet voldoende om mee te herstellen naar een gezond gewicht. Je hebt vaak meer nodig dan een gewone basislijst. Waarom is dat? Ik leg het altijd uit je begint met een achterstand, je hebt namelijk ondergewicht. Voor iemand met een gezond gewicht zijn de hoeveelheden van een basislijst vaak wel voldoende om mee stabiel te blijven maar omdat je met een achterstand begint heb je meer nodig voordat je lichaam voldoende herstelt is naar een gezond gewicht.

Beweging:
Bij het opbouwen naar een gezond gewicht wordt er vaak ook gekeken hoe je zit met je beweging. Heb je ondergewicht en je zit op een wenlijst dan wordt er vaak ook een bewegingsbeperking gegeven. Dit is om te voorkomen dat je sneller afvalt en ook om te voorkomen dat je bijvoorbeeld spierweefsel gaat afbreken. Bij ondergewicht en nog onvoldoende aanvoer van energie kan je lichaam zijn energie gaan halen uit bijvoorbeeld je spieren. Ga jij dan veel bewegen dan breekt je lichaam nog meer spieren af wat je wilt voorkomen.

Maar ik heb overgewicht, werkt het principe van meer eten en afvallen dan ook?
Dat is helaas niet voor iedereen zo. Maar wat ik vaak zie is dat iemand die een te hoog gewicht heeft te weinig eet op een dag, ofwel je stofwisseling gaat op een lager pitje staan; de spaarstand. Dan is de vraag hoe verhoog je je stofwisseling? Dit doe je door een combinatie van voldoende eten en meer bewegen. Dit zorgt ervoor dat je verbranding harder gaat werken en je lichaam wel voldoende aanvoer heeft van energie om dit te kunnen doen. Helaas zie je vaak door het vele jojo-en dat iemand zijn stofwisseling niet meer zo efficiënt werkt als dat het zou moeten werken. Dus belangrijk om niet te veel gaan rommelen met de aanvoer van je energie maar zo gestructureerd mogelijk te blijven eten als je in deze fase zit. 

Een goede lijst om op te bouwen vind je hier. Andere eetlijsten kun je hier vinden. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ano - Maandag 23 februari 2015 19:18
waarom zegt iedereen dat je stofwisseling wel weer gaat werken? op het eind van de blog staat er dat je stofwisseling dus wel blijvend beschadigd kan zijn?
mamvan3 - Maandag 23 februari 2015 19:51
Goede vraag Ano, en helemaal wat is een normale tijd voor wanneer hij weer gaat werken. Mijn dietist zei ooit:als je 10 jaar klooit kun je er gerust 10 jaar voor uit trekken voor alles weer 100% naar behoren werkt. Misschien is 70% al goed genoeg hoor, maar het duurt dus heel lang voordat het weer hersteld is en dan moet je tussendoor nooit meer rommelen want dan kun ej weer opnieuw beginnen.

Misschien deze vraag eens op het forum aan de dietist stellen . ik weet dat ze al eerder zei dat ze er hier wel eens overheen leest en dan daar wel beantwoord.
AnaMan - Maandag 23 februari 2015 19:52
" Omdat er bij een hervoedingssyndroom gelet wordt op je bloedwaardes is het belangrijk dat er niet teveel wordt gedronken, vaak is dit maximaal 1.5 liter op een dag"

Oei, dat wist ik niet! Zou voor mij moeilijk zijn om zo weinig te drinken. Maar vermoed dat het voor mannen 2 liter zal zijn?
Anaisa - Maandag 23 februari 2015 21:39
Ik eet nu wel meer maar nog steeds best weinig en heel gezond en ik kom juist heel snel aan, dit is echt heel vervelend maar moet ik dan juist meer eten??
Anaisa - Maandag 23 februari 2015 21:41
Of blijft mijn lichaam voedingsstoffen vasthouden en voor hoelang?? Ik zit nu op mijn setpoint gewicht maar ben bang dat als ik meer ga eten (nu 1000kcal p/d) dat ik dan nog meer aankom :s
sindy - Maandag 23 februari 2015 21:47
@Anaman; Dit is ook afhankelijk van het weer, je activiteiten, het soort eten (fruit vs. pizza, fruit bestaat voor een groot deel uit vocht), en ook je lichaamslengte/gewicht, eventuele medicatie.
Piata - Maandag 23 februari 2015 21:57
Anaisa, als je te weinig eet gaat je lichaam in de spaarstand en zal het "vasthouden" door meer eten gaat je stofwisseling werken, misschien kom je eerst wat aan maar dan zal je zien dat je lichaam gaat werken en met dit aantal kCal kom je veel tekort

marleen - Maandag 23 februari 2015 22:03
anaisa, ik sluit me aan bij piata, en zou je rekening willen houden met de huisregels ajb?
Anaisa - Dinsdag 24 februari 2015 14:26
Sorry Marleen. piata, ik eet nu al echt meer dan eerst en ik ben al heel veel aangekomen. Als ik nu meer ga eten zal ik dan niet meer aankomen?
ano - Dinsdag 24 februari 2015 14:34
@anaisa, kijk even op de site vann 'letsrecover', in typen in google en je zou hem moeten vinden! daar zal je veel antwoorden vinden.