Waarom overgewicht zwaar is

 

Terwijl ik op de bank lig met veel pijn, Google ik iets over de combinatie pijnklachten en overgewicht. Ik lees er een mooi stuk over. Ik raak ontroerd van het stuk. Totaal geen oordeel en vol begrip. Iets wat in de maatschappij zo ontzettend ontbreekt. Want hé, het is je eigen schuld. Elk pondje gaat door het mondje. Je moet gewoon discipline hebben. Je moet wel bewegen. Heb je dit dieet al geprobeerd? Ik denk dat dit heel herkenbaar is voor veel mensen met overgewicht. En misschien denk jij: ja, maar dat is ook zo! Nou, dat ligt in eigenlijk alle gevallen toch wel genuanceerder.

Niet iedereen kan er iets aan doen als hij of zij (morbide) overgewicht heeft. Aanleg, ziekten zoals een schildklier- of een eetstoornis kunnen allemaal de oorzaak zijn. En weet je, als het voor die mensen echt zo gemakkelijk was geweest om af te vallen, hadden ze dat al lang gedaan! Veel mensen zonder overgewicht hebben er werkelijk geen idee van hoe het is om overgewicht te hebben. Hoe zwaar het letterlijk is om overgewicht te hebben. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal is het heel zwaar!

vrouw

Om even een situatie te schetsen waarom het hebben van overgewicht zo ontzettend zwaar is. Doordat je zoveel extra gewicht met je meeneemt, is alles zwaarder. Bedenk je eens dat jij een zak aardappels om je heen geknoopt krijgt van een kilo of 50. Dan word je gevraagd of je even de trap op wilt lopen of een stuk wilt wandelen. Niemand kijkt dan vreemd op als je buiten adem bent. Je spieren verzuren of je gewrichten doen pijn en je wordt moe. Iemand met morbide obesitas neemt deze kilo’s elke dag met zich mee, bij elke stap die hij of zij zet.

Bij elke stap die diegene maakt, schuurt de huid tegen elkaar, waardoor er grote schaafwonden ontstaan, soms tot bloedens toe. Ook de dagelijkse dingen gaan ontzettend moeilijk, zoals douchen en aankleden. Je omvang zit je letterlijk in de weg. Bedenk je eens dat je met die zak aardappels, even je sokken aan moet doen. En dit is alleen nog maar als je gezond bent, maar als je zoveel extra gewicht met je meedraagt heb je ook een grotere kans op andere ziekten die bekend en minder bekend zijn.

Dit was alleen nog maar het lichamelijke deel, maar psychisch is het ook ontzettend zwaar. Sociale situaties zijn niet zo simpel. Even wat drinken op een terras, naar de bios is er niet meer bij. Vaak hebben de stoelen armleuningen waar je niet meer tussen past, of nog erger: je zakt erdoorheen. Een verjaardag? Iedereen kijkt naar wat jij eet. Dan is er vaak ook nog wel iemand die een opmerking maakt: Zou je dat wel doen? Of: zo val je nooit af! In het centrum word je nageschreeuwd en in de supermarkt wordt er in je winkelwagentje gekeken. Je wordt bekeken. Je bent bij wijze van spreken een circusobject. Mensen draaien hun hoofden.

Is dat niet beschamend genoeg? Je moet dure kleding kopen, omdat niets je meer past bij de reguliere winkels. Regelmatig een nieuwe garderobe aanschaffen, omdat alles te klein is. Dit is ontzettend zwaar om elke dag met je mee te zeulen. Veel mensen worden er verdrietig of depressief van, maar is dat niet meer dan logisch in dit geval?

vrouw

Nu heb ik je een impressie gegeven van wat er allemaal komt kijken bij (morbide) overgewicht. Natuurlijk is er nog veel meer over te zeggen, maar misschien heb ik je ogen geopend en krijg je hierdoor meer begrip voor mensen met overgewicht.  Misschien denk je wel: Hoe kan ik iemand met morbide obesitas helpen?

Hier geef ik een aantal tips:

 • Bied een luisterend oor en toon begrip. Praat er samen over.
 • Zeg dat zijn/haar gewicht je niet uitmaakt, maar dat je met die persoon omgaat omdat hij/zij zo leuk is.
 • Moedig diegene aan dat als hij of zij wil afvallen. Help hem of haar erbij.
 • Als afvallen niet lukt, moedig diegene dan aan om hulp te zoeken (bijvoorbeeld bij een huisarts).
 • Praat niet alleen over het overgewicht, maar praat ook over leuke, ontspannen dingen.
 • Uitjes zijn vaak zwaar. Zoek diegene daarom thuis op.
 • Wil je diegene verwennen, neem dan geen ongezond eten mee maar bijvoorbeeld een bloemetje, een cd of een tijdschrift.
 • Kook samen een gezonde maaltijd.
 • Moedig diegene aan samen in beweging te gaan. Doe dit in kleine haalbare doelen, bijvoorbeeld 5 minuten wandelen. Laat degene met het overgewicht het tempo bepalen.
 • Ga samen zwemmen (dit is een enorme drempel, maar zwemmen is enorm goed: je belast de gewrichten niet en je voelt je extra kilo’s niet).
 • Doe leuke dingen die weinig inspanning kosten, bijvoorbeeld iets creatiefs. 

Zo hoop ik dat ik je een inkijkje heb gegeven in het leven van iemand met morbide obesitas en dat je mogelijk iets aan de tips hebt. Misschien herken je je in het blog. Weet dan: ik ben niet de enige! Zoek steun.

Fotografie: Mislav m

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Maandag 30 april 2018 19:24
Wauw! Eindelijk! Dankjewel! Met tranen in mijn ogen gelezen. Dit is een eetverslaving of bed met al zijn gevolgen. Alleen nog een plaatje van iemand met morbide obesitas erbij en dan slaan jullie de spijker op zijn kop.
Babbel - Woensdag 6 juni 2018 16:07
What she said! ^^
Mandy - Maandag 30 april 2018 19:30
Zo herkenbaar. Ik ben ook na de bevalling van mijn dochter weer 30kg bijgekomen. Ik heb naast mijn psychische stoornissen de ziekte van crohn en fibromyalgie. Even afvallen is niet mogelijk. Ik ben nu bezig met revalideren en de fysio zei al dat mijn gewicht er los van stond gelukkig. Maar de schaamte is intens. Vooral in de zomer.
Nienke - Maandag 30 april 2018 19:47
Altijd als ik iets eet heb ik het gevoel veroordeeld te worden en dat terwijl ik ook gewoon voedingsstoffen nodig heb. Als mijn broertje (met gezond gewicht) hetzelfde eet als ik is het normaal, maar als ik het doe ben ik een vreetzak. "doe dat nou niet" Mooi geschreven.
Anoniem - Maandag 30 april 2018 20:12
Laatst maakte een diëtiste reclame voor zichzelf, met de boodschap dat het altijd zo eenvoudig lag en de oplossing altijd minder eten was (&zij daar wel iedereen even bij kon helpen). Dat vind ik zo ontzettend kort door de bocht, onprofessioneel en kwalijk. Kan me daar echt boos over maken.
Tikvah - Maandag 30 april 2018 20:19
Ik vind dit echt een keigoede blog! :)

Zelf heb ik geen overgewicht. Maar ik neem het regelmatig voor mensen met overgewicht op.
Mensen die van nature slank zijn, of zelf (net) binnen de normale BMI marges vallen, kunnen zo ontzettend hard zijn en oordelen over mensen met veel of weinig overgewicht. Terwijl ze echt géén idee hebben waar ze over praten.

Zelf ben ik van nature vrij slank en sportief gebouwd.
Maar uit eigen ervaring weet ik dat je ook bijvoorbeeld door MEDICATIE plotseling erg veel aan kunt komen. Zo was ik gewend te kunnen eten wat ik wilde, stopte ik als ik vol zat. En bleef zo stabiel op een laag gezond gewicht. Dit was pré eetstoornis. Nooit hiermee bezig. Niet met hoeveel ik at, hoeveel ik woog, of hoe dik/dun ik eruit zag.

Toen moest ik bepaalde medicatie gaan slikken.
Plotseling kwam ik 10 kilo aan in drie maanden tijd.
Ik wist niet wat me overkwam.
Waardoor kwam dit?
• Mijn stofwisseling ging op een erg laag pitje draaien.
• Én ik had opeens 2 keer zoveel honger als daarvoor.
Mijn hersenen gaven niet meer, zoals eerst, op tijd door dat ik vol/ verzadigd was.

Dan kan een arts wel heel leuk zeggen dat je: "een klein beetje op je eten moet letten". Maar als je hier geen professionele hulp bij aangeboden krijgt en je zelf geen idee hebt wat je moet doen, omdat je lichaam dit zelf altijd netjes regelde.
Ja... hoe pak je dit dan aan?

Destijds heb ik ook echt de clichés geprobeerd: minder eten, meer sporten.
Er gebeurde echter niets qua gewichtsverlies.
Ik kwam langzaam zelfs nog een paar kilo aan.
Op den duur heb ik de gewichtstoename deels geaccepteerd en deels genegeerd.

Met verandering van medicatie, en het herstellen van mijn schildklier is alles weer rechtgetrokken.

- - -

Dat jouw lichaam op een bepaalde manier werkt of reageert, zegt niet dat dit voor een ander ook zo zal werken.

Oordeel niet over wat je niet weet. Of over wat je niet kent. ;)

We zijn allemaal uniek gemaakt. Maatwerk.
Jansje - Maandag 30 april 2018 20:32
Wat een goede blog!
Ik heb een hele goede vriendin, een lieverd, die helaas ook veel overgewicht heeft.
Van dichtbij heb ik gezien hoe dat je leven inderdaad erg zwaar kan maken.
Met zoveel voor-oordelen en soms ook ver-oordelen.....
Zo intens moeilijk en gemeen soms ook.
Ze is gewoon heel waardevol, heel wijs etc. Maar door haar uiterlijk wordt ze soms niet eens serieus genomen!
En hoe de mensen ons kunnen nastaren als we samen gaan wandelen over de boulevard met mooi weer. Ongegeneerd gewoon.

Lichaamsgewicht, omvang en uiterlijk zeggen immers niet alles, en het betekent zeker niet dat je dan 'zwak' bent of niet genoeg zelfdiscipline hebt.
Bedankt voor je blog, en veel sterkte lieve Manu!

Suus - Maandag 30 april 2018 21:18
Je bent zo sterk.. PRACHTIG EN KRACHTIG GRSCHREVEN !! Precies zoals jij bent.. trots op je!!

Xxx
F - Maandag 30 april 2018 21:21
Prachtige blog!
Odette - Dinsdag 1 mei 2018 09:47
Jaa hij is geplaatst :D Ben trots op je!!
Meisje89 - Dinsdag 1 mei 2018 10:21
Ik was vroeger een mollig kind door gepest en opmerkingen heb ik een eetstoornis ontwikkeld. Ik was nooit bezig met dat ik te dik was
Me moeder zei het wel vaak tegen me dat ik moest afvallen
Maar ik werd op de basis school nooit gepest ermee dus enerzijds boeide het me niet ik was tevreden met mezelf.
Tot ik na de middelbare ging en vreselijk gepest ben.
Maakt dat ik nu al 16 jaar met een eetstoornis kamp anorexia nu weer ik had ooit ook boulimia.
Ik ben nu dankzij een super goeie diëtiste met een eetlijst gestart
Het is moeilijk maar ik wil dit overwinnen
x - Dinsdag 1 mei 2018 12:38
die dure kleding is onzin, bij h&m en c&a is de plussize net zo godkoop als normale kleding
Lost girl - Dinsdag 1 mei 2018 16:08
Soms kan je bij bijvoorbeeld bij goedkope Duitse zaken zoals de Kik grotere maten kopen voor minder geld, maar vaak is daar de kwaliteit ook iets minder. Het is gewoon een feit dat echt grote maten duurder zijn dan de confectiemaatjes die steeds weer in de uitverkoop zijn en die je soms voor.een paar euro kan kopen. Gelukkig krijg ik mijn kleding vaak van mensen die net zo dik zijn als ik en wel het geld ervoor hebben.
Babbel - Woensdag 6 juni 2018 16:07
Voor het soort overgewicht die bedoeld wordt in dit artikel, zijn veelal ook geen maten meer bij de H&M of C&A te vinden, dus moet je wel naar de 'specialere winkels' en dus duurdere...
manuela - Dinsdag 1 mei 2018 13:10
Bedankt voor alle positieve reacties:)
dat bevestigd weer dat ik niet de enige ben

@ x ja maar het kan ook dat je de plussize van henm en cena niet meer past. het gaat niet alleen voor mensen met een beetje overgewicht
Anouska - Dinsdag 1 mei 2018 18:34
Prachtige blog! Echt waar!
Zeevrucht - Woensdag 2 mei 2018 10:27
Mooi geschreven. En heel herkenbaar voor iemand met veel overgewicht.
Anoniem - Woensdag 2 mei 2018 11:47
Wauw, ontzettend mooi geschreven! Ik heb zelf nooit overgewicht gehad, maar door deze blog kan ik heel erg meeleven. Moet ongelooflijk zwaar zijn. Respect dat je dit op deze manier hebt opgeschreven!
Ingeborg - Donderdag 3 mei 2018 20:42