De gevaren van laxeren

 

Compenseren speelt vaak een grote rol bij eetstoornissen en het vechten daartegen. Het heeft namelijk een functie, anders werd het niet gedaan. Als ik uit mijzelf spreek en uit de ervaring die ik inmiddels tijdens mijn werk bij Proud2Bme heb opgedaan, is de voornaamste functie van compenseren spanning verlagen. De spanning loopt op en in plaats van dat je die spanningsboog uitzit breek je hem gelijk af door middel van een compensatiemechanisme. Dit maakt dat de spanning een volgende keer nog hoger wordt.

Compenseren kan op veel verschillende manieren en is gevaarlijk. In deze reeks van blogs wil ik jullie door middel van mijn ervaring en medische kennis uitleggen wat de gevolgen zijn van de compensatiemechanismen op je lichaam en waarom je het beter niet kan doen. Mij heeft het altijd heel erg geholpen om dingen te kunnen begrijpen zodat ik daarmee rationeler kon denken en mijn eetstoornis kon toespreken. In deze eerste blog zal de focus liggen op laxeren.

Bron

De meeste mensen zijn in de veronderstelling dat ze kunnen afvallen door middel van laxeermiddelen. Laxantia zijn vochtafdrijvende middelen, dus het enige dat je verliest is lichaamswater. Laxantia werken namelijk in op het laatste deel van de dunne darm en op de dikke darm. Wanneer het voedsel hier aankomt is het al lang verteerd en zijn de belangrijkste voedingsstoffen opgenomen. Daarnaast zorgen laxantia ervoor dat de darmen sneller geleegd worden, dus je moet vaker naar de wc. Dit is ook geen lichaamsmassa wat je verliest, maar puur ontlasting. Het water dat je verliest vult zich gelijk weer aan zodra je iets drinkt. Alleen wanneer je niet drinkt zal je gewicht lager blijven, dit is echter (levens)gevaarlijk.

''Ondanks dat ik wist dat ik er niet van afviel, gebruikte ik tijdens mijn eetstoornis vaak laxeermiddelen. Ik kende de theorie, maar in de praktijk kon ik vaak de verleiding niet weerstaan. Soms wilde ik het getal op de weegschaal per se omlaag hebben en dan waren laxeermiddelen voor mijn gevoel de perfect oplossing. Vervolgens zat ik met enorm veel pijn uren op de wc, badend in het zweet. Iedere keer zei ik tegen mezelf dat ik het nooit meer zou doen, tot ik opnieuw in de verleiding kwam. Mijn darmen waren al gevoelig en zijn nu nog meer kapot. Laxeermiddelen maken je darmen lui waardoor ze op termijn minder gaan werken. Hier kun je je hele leven last van houden. Het is mij gelukt ermee te stoppen door duidelijk afspraken te maken met mijn toenmalige therapeut. Dat was niet makkelijk, maar wel een hele goede keuze.” - Sandra

Disbalans van water en elektrolyten
Het vrouwelijke lichaam bestaat voor 50 procent uit water en het mannelijke lichaam zelfs voor 65 procent. Dit water is essentieel om te functioneren want in dit water zitten allemaal stoffen (elektrolyten) die zorgen dat bijvoorbeeld je spiercellen zich kunnen samentrekken, je maag kan werken en je hart klopt. Wanneer je overmatig laxantia gebruikt zal je heel veel vocht verliezen en daarmee ook de belangrijke mineralen en elektrolyten. Dit is gevaarlijk want het kan zorgen voor bijvoorbeeld hartritmestoornissen, suf zijn en coma.

Uitdroging
Doordat je veel water verliest en niet voldoende bij drinkt, kun je uitgedroogd raken. Je zal minder gaan plassen en je mond wordt droog. In een verder stadium van uitdroging (medisch: dehydratie) zullen ogen gaan invallen en ga je uit je mond stinken. Verdere symptomen zijn trillen, wazig zien en nierfunctiestoornissen.

♦ Disfunctie van de darmen
Wanneer je laxantia gebruikt zullen je darmen er steeds meer aan gewend raken. Ze gaan zelf minder bewegingen maken en je hebt steeds meer laxantia nodig om darmbewegingen te bewerkstelligen. Wanneer je dan stopt met laxeren kan het zijn dat je darmen tijdelijke helemaal niet meer bewegen en hierdoor krijg je last van obstipatie. Laat je nu niet tegenhouden met het stoppen van laxantia omdat je bang bent voor dit effect. Wanneer je voldoende vezels eet help je je darmen hier al een heel eind mee en anders kan je langs de huisarts die hier weer speciale medicijnen voor heeft.

Daarnaast geeft een disfunctie van de darmen ook een vergroot risico op het krijgen van infectie, prikkelbaar darmsyndroom en leverschade. Er zijn zelfs hypotheses over dat veelvuldig en langdurig gebruik van laxantia een verhoogd risico geven op het krijgen van dikke darmkanker.

Bron

Tijdens mijn eetstoornis vond ik het heel erg naar als ik een dag niet naar de wc kon. Ik werd dan onrustig en wilde dat uit mijn lijf hebben. Ik kan mij voorstellen dat dit ook voor veel mensen een reden is om laxantia te gebruiken en te blijven gebruiken. Door voldoende en gevarieerd te eten kan je lichaam prima zelf het voedsel verteren en de afvalresten (ontlasting) uitscheiden. Geef je lichaam hiervoor even de tijd die het nodig heeft maar daarna is het heel erg blij met jouw keuze.

Tips om te stoppen met laxeren vind je hier.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Vrijdag 4 augustus 2017 14:12
Wat wordt er binnen de eetstoornissen verstaan onder laxerende middelen? Ook Rennie en lijnzaad?
A. - Vrijdag 4 augustus 2017 17:41
Alles wat je gebruikt als laxerend middel, is natuurlijk niet goed. Dus als jij Rennie en lijnzaad gebruikt als laxerend middel, dan moet je hier op een verantwoordelijke manier mee omgaan.
M - Vrijdag 4 augustus 2017 14:35
Dit zijn wel de feiten, maar toch viel ik erdoor af.. Niet om te triggeren, maar hoe kan dat dan? Het was namelijk zichtbaar gewichtsverlies en iemand die ik ken ook.
Redactie Proud2Bme - Vrijdag 4 augustus 2017 14:47
Je kan in eerste instantie misschien best een klein beetje afvallen als je overmatig laxeermiddel slikt. Dit zijn echter geen "echte" kilo's, maar is vooral vocht + waardevolle voedingsstoffen die je lijf nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren. Als je eenmaal weer stopt met deze middelen is de kans echter groot dat dat gewicht er binnen no-time weer aanzit, nog los van alle darm problemen die je dan waarschijnlijk zal ondervinden.
Linda - Vrijdag 4 augustus 2017 15:01
Ik heb jarenlang laxeermiddelen gebruikt en was nooit bezig met de gevaren ervan. Als ik dit lees ben ik erg blij dat het me gelukt is ermee te stoppen. Ik had namelijk steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen en gebruikte ze ook dagelijks. Ik voelde me dan inderdaad erg slap/zwak als ze hun werk hadden gedaan, maar tevens gaf het een kick. Als ik het nu heel moeilijk heb door de eetstoornis in mijn hoofd of wanneer ik ruzie heb met mijn moeder of zus is de drang ze weer te nemen heeeeel groot, maar gelukkig is mijn gezonde ik meestal sterker en lukt het me ervan af te blijven. Door de laxeermiddelen alleen viel ik toentertijd niet af, dat gebeurde bij mij pas icm calorieën tellen en mezelf steeds minder toe te staan.

LeRose - Vrijdag 4 augustus 2017 16:31
Ik gebruik wel dagelijks macrogol. Maar dat is in overleg met de arts. Mijn darmen werken heel traag door laxeergebruik en genen.
Snoezel - Vrijdag 4 augustus 2017 16:58
Ik heb ook extreem gelaxeerd en ben er ineens mee gestopt. Ik ging heel veel vocht vasthouden en dat was vreselijk. Toch heb ik doorgezet en binnen een paar weken was het weg. Ik kon gelukkig wel gewoon elke dag naar de wc.

Begin er nooit aan!
M. - Vrijdag 4 augustus 2017 18:16
Toen ik in mijn eerste eetstoornisperiode doormaakte, ben ik ook gaan laxeren (als ik een feestje had gehad en mezelf te buiten was gegaan aan hapjes en drankjes...). De volgende dag lag ik de hele dag op de bank te creperen van de buikkrampen. Dat voelde wel 'fijn', ook als excuus om niet excessief te hoeven bewegen. Ook al nam ik sporadisch laxeermiddel, mijn darmen werden er al snel lui van en ik had steeds meer ervan nodig. En ik heb ook weleens in mijn broek 'gepoept' toen ik te laat was zeg maar, ook heel naar als je 17 bent....
Gelukkig heb ik er zonder al teveel problemen mee kunnen stoppen. Tegenwoordig eet ik plantaardig, gevarieerd en voldoende: mijn stoelgang is weer helemaal hersteld en regelmatig, zo fijn!!:)
M - Vrijdag 4 augustus 2017 19:56
Ik kreeg vroeger voorgeschreven laxeermiddel. Hielp eigenlijk helemaal niks. Nou ja de eerste 2 keer en daarna werkte het al nauwelijks meer. Later ook vanuit de eetstoornis gelaxeerd. Ik kon het idee van een eetbui binnen houden niet verdragen.
Uiteindelijk gestopt vanwege mijn zwangerschap en volgehouden. Nu eet ik bijna volledig plantaardig en ra ra; nooit meer ergens last van, terwijl ik vroeger ook voor mijn eetstoornis altijd problemen had en veel heel veel buikpijn.
Hoi - Vrijdag 4 augustus 2017 20:10
Op slechte dagen deed ik vaak laxeren ... volgende dag was het een grote ontploffing natuurlijk waar ik heel de dag op de toilet zat, niet leuk ... totdat ik een vergissing had gemaakt en vergeten was dat ik de volgende dag weg zou gaan, heel de tijd in de auto zitten. Ikke dus ophouden, gesmeekt om bij het tankstation te stoppen. Half uur op gezeten bijna, schoonmaaksters zullen de geluidjes en de geur niet leuk gevonden hebben hahahah

Nu eetstoornisvrij en zo blij dat ik niet meer laxeer.
I - Vrijdag 4 augustus 2017 21:38
Kan iemand zijn ervaring uitgebreid delen nadat hij/zij was gestopt? Alvast bedankt! Xx
Essie - Vrijdag 4 augustus 2017 21:53
Ik heb ook lang gelaxeerd en ben er onder andere door forlax zakjes afgekomen. Wel is mijn stoelgang nog steeds minder goed dan dat het was voor het laxeren en heb ik nog wel eens last van obstipatie, terwijl ik nu al een lange tijd van deze troep af ben. Dus zeker de tip om er niet aan te beginnen aan iedereen.

Als je wilt dat je stoelgang goed werkt kan je beter voor gezonde trucjes gaan, zoals genoeg drinken (ook weer niet teveel), 's ochtends lauw water op een nuchtere maag drinken, groene thee, vezels etc. Dit werkt (vooral voor op lange termijn) veel beter en is niet schadelijk.
J - Zaterdag 5 augustus 2017 06:54
Ik heb macrogol voorgeschreven gekregen door de huisarts. Is dat dan ook schadelijk op lange termijn? Ik heb nooit laxeermiddelen gebruikt tijdens mn eetstoornis, maar toch werken mn darmen erg slecht. Ik denk dat mijn ES daar wel een soort trigger in in geweest, aangezien mn darmen in die tijd als het ware even helemaal plat hebben gelegen. Heb ook PDS.
Me - Zaterdag 5 augustus 2017 10:02
De huisarts heeft mij ook macrogol voorgeschreven en gebruik dit nu een half jaar. Is dat ook schadelijk op lang termijn?
Team Proud2Bme - Zaterdag 5 augustus 2017 11:59
Macrogol is een zakje dat lijkt op een soort vezels met daaraan toegevoegd elektrolyten. Dit is in de dosering die een huisarts voorschrijft niet schadelijk en de huisarts zal als het goed is kijken wanneer het kan worden afgebouwd. Hierbij kun je vertrouwen op de expertise van de huisarts. Maak je daar dus geen zorgen over. Bovenstaande blog geeft de schadelijke effecten weer van langdurig en veelvuldig gebruik van laxerende middelen.
Sari - Zaterdag 5 augustus 2017 20:27
Tijdens mijn eetstoornis heb ik ook veel en lang gelaxeerd. Ik was zo wel lichamelijk als geestelijk verslaafd geraakt.

Nu, 13 jaar later, ondervind ik nog dagelijks de nadelen van het laxeren. Mijn darmen zijn echt verpest door het laxeren: ze werken zeer traag en ik heb altijd last van obstipatie. Ook heb ik door de eetstoornis pds (prikkelbaar darm syndroom) gekregen.

Tegen iedereen die overweegt te laxeren of denkt dat het helpt, wil ik dan ook zeggen: doe het niet! Het helpt niet bij het afvallen en de gevolgen kunnen ontzettend schadelijk zijn!
Daniëlle - Zaterdag 5 augustus 2017 22:27
Ik heb ook laxeermiddel gebruikt, toen het geen effect meer had na 6+ maanden ben ik naar de huisarts gegaan. Had al movicolon voorgeschreven maar nam het nooit. Ik heb letterlijk m'n hele leven al stoelgang problemen gehad. Kreeg door de laxeermiddelen ook een kaliumtekort... Nu al bijna 2 jaar van de laxeerpillen af, movicolon neem ik wel dagelijks, dat is gewoon echt nodig. Maar ben zo blij dat ik er vanaf ben! Af en toe is de verleiding er wel, als ik me bijvoorbeeld niet ziek genoeg voel.
Sophie - Zondag 6 augustus 2017 22:42
Ik heb nooit echt laxeermiddelen gebruikt, enkel in periodes natuurlijke middelen (geen senna!)
Maar...
Ik heb wel een verslaving aan de darmen legen door middel van een klysma zetten..
zou dit evenveel effect op de darmen hebben dan laxeermiddelen?
Het is gewoon dat gevoel van een platte buik willen hebben aan het einde van de dag...
Moos - Maandag 7 augustus 2017 17:48
Onzin.... zeker wel gewichtsverlies, is zelfs onderzoek naar gedaan
Lili - Dinsdag 29 augustus 2017 23:41
Hoi ik ben Lili ik ben 13 jaar en ben vanmorgen naar de doktoren geweest het ging alleen maar om het bezoekje maar deze keer niet ik zij ja ik kan niet echt goed poepen dus hij ging aan mijn buikje voelen en zij dat men "ontlasting" (poep) opgedroogd was ooke gaat goed ik slik braaf mijn eerste pilletje in de ochtend en even later ook in de avond ik ging slapen en ik werd wakker ik rende naar het toilet en ja hoor diarree mijn vader zecht dat ik moet drinken ik drinken is helemaal goed maar nu kan ik niet mee slapen help me ik haar dit echt stomme rot pillen