Mijn vriendin wil afvallen

 

We zitten samen in een koffietentje. Ik bestel een cappuccino. Zij bestelt een koffie met havermelk. Iets wat ze nog nooit eerder heeft genomen. 'Ik doe aan de lijn' verklaart ze. Het koekje laat ze liggen. Ik laat het een beetje langs me gaan en kijk naar de taarten. Alles ziet er zo lekker uit, ik vind het moeilijk om te kiezen. Mijn vriendin ook. 'Hebben ze ook glutenvrij?' vraagt ze peinzend.

Afvallen maakt een groot onderdeel uit van de huidige maatschappij. Als ik op straat loop zie ik posters over lijnen en sportscholen, op tv word ik doodgegooid met producten om slanker te worden. Ik kan het haast niet ontlopen. Tijdens mijn eetstoornis was ik hier erg vatbaar voor. Ik moest die producten ook hebben. Ookal geloofde ik er niet eens echt in, wat nou als het toch werkt..? Gelukkig kan ik hier nu veel beter mee omgaan, maar wat nou als er iemand in je directe omgeving ineens begint over afvallen? Wat dan?

Niet veel later staat onze bestelling op tafel. Gretig pak ik mijn taartje van het dienblad en prik mijn vork erin. Mijn vriendin vist ondertussen haar telefoon uit haar jaszak. Ze opent een app en voert daar in wat ze gaat eten. Ze schrikt en besluit de helft van haar taartje te eten. Ik voel me een beetje ongemakkelijk en krijg flashbacks van mijn donkere periode. Zou het..?

Afkeer tegen afvallen

Meteen beginnen er bij mij alarmbellen te rinkelen. Waarom glutenvrij? Ze kan toch gewoon tegen gluten? Waarom heeft ze die app? Ze heeft toch een gezond gewicht? Ik begin mij meteen druk te maken. Waarom doet ze aan de lijn? Omdat ik het afvallen zo gekoppeld heb aan een eetstoornis, kan ik mij amper voorstellen dat er zoveel mensen zijn die gewoon onschuldig aan de lijn doen. Van afvallen krijg je een eetstoornis, waarom zou je dat doen? Ook al weet ik dat dit echt niet zo werkt, toch heb ik dit heel lang zo gevoeld. Afvallen is voor mij haast iets smerigs geweest, het hoort niet. Afvallen is de vijand.

Bezorgdheid

Ik denk dat deze afkeer voortkomt uit bezorgdheid. Ik ben ooit ook begonnen met afvallen en dit eindigde in een opname. Ik weet hoe het is om een eetstoornis te hebben en continue in angst te leven. Ik weet wat voor een strijd dit is en dat gun ik niemand. Ik wil juist anderen behoeden en waarschuwen voor de gevaren. 

Ik weet het beter

Daarnaast snap ik het soms echt niet. Ik heb mij jarenlang geïnformeerd en weet veel over eten en afvallen. Ik wist wat ik aan het doen was (dacht ik), en ik denk nu wel te weten wat een ‘gezond’ eetpatroon is. Ik kan dan ook niet begrijpen dat mensen denken dat glutenvrij gezonder is dan het nuttigen van gluten. Ik merk dat ik dan snel in de aanval wil schieten en de discussie aan wil gaan.

De confrontatie aangaan

Zo zwart wit als ik hier tijdens mijn herstel in stond, sta ik nu allang niet meer. Tegenwoordig maak ik mijn zorgen direct bespreekbaar. Soms is het terecht, soms ook niet. Met deze vriendin heb ik uiteindelijk een lang gesprek gehad. Zij weet van mijn eetstoornis achtergrond en begreep mijn reactie. Ondertussen heeft zij meerdere onderzoeken gehad en ze bleek coeliakie te hebben. Mijn eerste reactie was dus misschien niet eens terecht. Ze wilde inderdaad wat afvallen, maar at hiernaast dus ook geen gluten. Ik heb haar uitgelegd hoe ik mij hierbij voelde en dat ik mij zorgen maakte.  Dit was voor mij heel helpend, maar voor haar ook. Zij zag in dat ze ook wel erg veel tijd kwijt was aan het plannen en invoeren. Dit was helemaal niet haar bedoeling geweest. Juist dit uitspreken is heel waardevol geweest en heeft ervoor gezorgd dat we echt open konden zijn.

De nare ervaring die ik heb met afvallen is persoonlijk. Het is niet zo dat iedereen die aan de lijn doet ook daadwerkelijk een eetstoornis ontwikkelt. Wel ben ik van mening dat het gezonder is om een zo normaal mogelijk eetpatroon aan te houden. Ik ben geen fan van diëten en dat zal ik ook nooit gaan worden.

Hoe ga jij om met mensen die willen afvallen?

Wil jij (weer) afvallen? Lees dan deze blog

Fotografie: Pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jessica - Dinsdag 1 januari 2019 13:46
Zelf heb ik lange tijd verschillende eetstoornissen gehad (ruim 10 jaar) en nu sinds ongeveer 5 jaar ben ik zonder. Door obesitas was het voor mij echter wel noodzakelijk om te gaan afvallen en daar ben ik dan ook aan begonnen in januari van 2017. In september 2018 volgde zelfs een maagverkleining en zit ik nog steeds in een proces van afvallen. Uiteraard was er de angst in het doorslaan maar inmiddels ben ik er achter dat die angst voor mij ongegrond is; ik ben kwetsbaar voor eetstoornisgedachten maar ik ben ook zoveel wijzer en zoveel ervarener dat ik ontdekt heb dat het ook een kwestie is van jezelf goed kennen en tijdig bijsturen.
Rosie - Dinsdag 1 januari 2019 16:44
Precies hetzelfde als jouw, als ik me zorgen maak uit ik die. En ik heb in een geval gelijk had en die persoon had hulp gezocht. Dus of je zorgen terecht zijn of niet. Je kunt ze beter wel uiten.
Lost girl - Dinsdag 1 januari 2019 17:15
Bijna iedereen in mijn omgeving wil afvallen dus tja ik vind dat heel normaal. Wat kan je er aan doen behalve er niet in mee te gaan als het je op een verkeerde manier triggert. We proberen in mijn familie en vriendenkring elkaar te ondersteunen bij het krijgen van een gezond gewicht. Ik moet er alleen bij mezelf voor zorgen dat het geen wedstrijdje wordt.
--- - Dinsdag 1 januari 2019 23:33
Ik vind het persoonlijk belangrijk om mijn eigen probleem niet te projecteren op een ander. Het moet echt al extreem zijn (in de zin van echt in de buurt komen van een eetstoornis) wil ik iemand hiermee confronteren. Dit meer omdat ik weet dat het meer mijn eigen eetstoornis is die er moeite mee heeft als iemand af gaat vallen of een dieet gaat proberen, dan dat diegene daadwerkelijk een probleem heeft of gaat ontwikkelen. Ik vind het persoonlijk best irritant dat mensen met een eetstoornis overmatig de neiging hebben zich met anderen bezig te houden (vaak in plaats van met zichzelf), en ja, ik heb me daar in het verleden ook schuldig aan gemaakt...Het beste advies wordt vaak weggegeven, maar ondertussen...;)
A. - Woensdag 2 januari 2019 07:55
Ik probeer te (en word steeds beter daarin) denken. " You do you and I do me".
Uiteindelijk ben jijzelf de enige persoon waar je controle over hebben kunt .Anderen hebben hun eigen weg te gaan en hun eigen lessen te leren net als ikzelf.
Ik vind het niet altijd makkelijk en ik zeg ook soms hoe ik over de dingen denk,maar je moet het loslaten en bij jezelf blijven.Heel de wereld wilt afvallen en daar kan ik toch niet tegenop,uiteindelijk leren mensen dooe ervaring wel dat dieten alleen maar averechts werken .

Ik kan overigens wel respect hebben voor mensen die om de goede redenen iets aan hun gewicht willen doen.Namelijk uit liefde en zorg om zichzelf en om goed te kunnen functioneren ,tenslotte is dat ook hoe ik probeer met mijzelf en mijn lichaam om te gaan.
Als ik zie dat dat anderen lukt en mij niet dan kan ik daar best jaloers om worden,maar dat zie ik dat tegelijk ook als een uitnodiging om te blijven vechten en leren.

M. - Woensdag 2 januari 2019 09:31
Ik vind het soms moeilijk om te zien dat ook niet-eetgestoorde mensen allerlei feitelijk onjuiste ideeën over eten hebben, die dan te pas en te onpas als Absolute Waarheid worden geventileerd.

Ons lichaam zit zo ingenieus in elkaar en toch denken wij het allemaal beter te weten, met een stelligheid die ieder gesprek doodslaat.

Ik bijt regelmatig op mijn lip wanneer mensen vanwege hun gezondheid bezig is met afvallen, maar daarbij zulke rare keuzes maken, gebaseerd op allerlei rare ideeën over eten. Soms zie je van mijlenver aankomen dat het zo niet gaat werken, of dat het een ongezonde manier is.

Maar het is niet aan mij. Ik ben ook maar gewoon één van de zoveel miljard mensen die er iets van denkt te weten. Het citaat van de vorige schrijfster is dan ook heel mooi. "You do you and I do me".

Dineke - Woensdag 2 januari 2019 11:25
Gewoon 5 dagen geen dierlijke producten en 2 dagen wel. Je voelt je er veel beter bij en valt op ook af. Het gast niet snel maar dat wil ik ook niet. Heb veel meer energie en minder last van mijn gewrichten. En er zijn hele lekkere recepten

.
Lost girl - Woensdag 2 januari 2019 12:52
Euhm, volgens mij is proud niet de juiste plek om voedingsadviezen te gaan geven. Vooral niet om af te vallen. Misschien kan je daarvoor beter naar een site of forum waarop mensen zonder eetstoornis zitten.