Gezinstherapie

 

Gezinstherapie is vaak onderdeel van een deeltijd-of-klinische behandeling, maar wordt soms ook wel  als aparte behandeling aangeboden.  Maar dat is toch niet met mijn ouders erbij?!!! Ja...dat is wél met je ouders erbij.  Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar toch kan het je meer opleveren dan je denkt!

Bij een gezinsgesprek kom je samen met je ouders en eventueel broers en zussen voor een gesprek. Er is dan ook een therapeut bij, die ervaring heeft met gezinnen, die het gesprek leidt. Hij of zij zorgt ervoor dat het geen ruzie wordt en dat iedereen bij het gesprek aan bod komt.

Doordat dit een andere setting is dan thuis, kunnen er vaak dingen besproken en bereikt worden die thuis niet zo goed lukken. Bovendien zorgt het dat je ouders beter leren wat jouw ziekte inhoudt, je beter begrijpen, en beter weten hoe ze er het beste mee om kunnen gaan.

Je ei kwijt
Veel meiden vinden het heel moeilijk om bepaalde (persoonlijke) dingen tegen hun ouders te zeggen. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen, hun ouders niet teleur willen stellen of het op een andere manier niet durven. Bij het gezinsgesprek wordt je hierbij geholpen door de gezinstherapeut, waardoor het makkelijker wordt.

Ook je ouders kunnen dingen kwijt waar ze mee zitten. Want voor hen is het ook heus niet makkelijk om hun kind zo ziek en ongelukkig te zien!

Je ouders op de hoogte
Daarnaast krijgen je ouders informatie over wat er met jou aan de hand is (wat je ziekte inhoudt), hoe het op het moment met je gaat en hoe het gaat in de behandeling. En ze leren hoe ze het beste met jou en je (eet)probleem om kunnen gaan. Moeten ze je elke avond dwingen om je bord leeg te eten? Of moeten ze het je zelf laten oplossen? Als er over dat soort dingen duidelijke afspraken worden gemaakt, is er thuis vaak een stuk minder spanning. Het kan echt fijn zijn als je ouders je thuis beter kunnen helpen en steunen. Bovendien voorkomen gezinsgesprekken gedeeltelijk dat je thuis 1000 vragen van ze krijgt, en alles in je eentje uit moet leggen.

Verleden
Soms zijn er in het verleden vervelende dingen gebeurd in gezinnen (of die spelen nog steeds), die vaak nogal gevoelig liggen. Vaak wordt het onderwerp vermeden binnen het gezin, waardoor iedereen er mee blijft zitten en de band tussen de gezinsleden minder goed blijft. Bij de gezinsgesprekken kan hierover gesproken worden zonder dat iedereen elkaar meteen in de haren vliegt. Op die manier kan iedereen het beter van elkaars kant bekijken en kan de communicatie tussen de gezinsleden beter worden.

Patronen
Binnen een gezin zijn er vaak bepaalde gewoontes en patronen ontstaan. Dat gebeurt eigenlijk bij iedere groep mensen die langere tijd met elkaar samen zijn. Vaak zijn die patronen goed, maar soms kunnen ze ook een negatieve invloed op je hebben. Dat kan iets negatiefs zijn, als ruzie tussen je ouders, maar ook iets wat in de eerste instantie postief lijkt te zijn. Zoals ouders die overdreven zorgzaam en beschermend zijn t.o.v. hun kinderen.

Omdat zo'n negatieve invloed er al van jongs af aan is, kan het vaak grote gevolgen hebben voor je ontwikkeling en kan het soms bijdragen aan een (eet)probleem (hoewel een eetprobleem nóóit door één ding wordt veroorzaakt). Een gezinstherapeut bekijkt het gezin van buitenaf en ziet daardoor de patronen die je niet snel ziet als je ‘er in zit'. Het kan vaak veel opleveren om dit soort patronen te ontdekken/verhelderen en waar mogelijk te doorbreken.

Maar wat als mijn ouders niet meer bij elkaar zijn?
Als ouders gescheiden zijn, worden de systeemgesprekken soms apart gevoerd. Je hebt dan bijvoorbeeld gesprekken met je moeder+gezin, en dan apart met je vader (of andersom natuurlijk). Dit om te voorkomen dat er alleen maar gesteggel tussen de ouders plaatsvindt tijdens het gesprek. Als de gesprekken apart zijn, gaat het ene gesprek meestal vooral over de gang van zaken binnen het gezin, en is de andere erop gericht om de band tussen jou en je vader/moeder te verbeteren.

Vriend of Vriendin
Systeemgesprekken kunnen er overigens ook zijn met je vriend/vriendin of iemand anders met wie je samen leeft. Want ook voor andere mensen die dichtbij je staan kan het goed zijn om te weten hoe ze het beste met jou en je ziekte kunnen omgaan.

Ouders bij individuele therapie
Soms vinden er geen speciale gezinsgesprekken plaats, maar komen je ouders af en toe mee naar de individuele gesprekken die jij hebt met je therapeut. Dat is er dan vooral op gericht om je ouders op de hoogte te houden, en hen te leren hoe ze het beste met jou en je probleem om kunnen gaan. Ook hier zijn de meeste meiden niet blij mee, maar vaak voorkomt het toch dat je thuis helemaal in je eentje alles probeert op te lossen.

Zoals bij veel dingen die je tegenkomt bij het hebben van een eestoornis, kan gezinstherapie weer een moeilijke stap zijn. Maar wel een stap waar je zeker veel mee kunt bereiken!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Miranda Wittens - Woensdag 7 juli 2010 17:31
Mijn zoon haat mijn nieuwe man en andersom ook
wie heeft er ervaring mee hoe ik daar mee om moet gaan