Werkt een online behandeling?

Gepost op Donderdag 11 oktober 2018 10:00 door Pieter in Artikelen over eetstoornissen.

Hoi! Ik ben Pieter, onderzoeker bij GGZ Rivierduinen Ursula Eetstoornissen. Internet gebruiken heeft zo z’n voor- en nadelen. Dat geldt ook wanneer het wordt ingezet om zorg te verbeteren. Er zijn inmiddels talloze apps en programma’s die je willen helpen om gezonder te leven: te stoppen met roken, meer te bewegen, sneller in contact te komen met vrienden of een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Welke programma’s kunnen we vertrouwen en welke zijn rotzooi of zelfs ongezond?

Om dit te bepalen is onderzoek nodig. Internet biedt veel mogelijkheden, omdat het zorg kan aanbieden op een anonieme, gratis en laagdrempelige manier. Met betrekking tot mensen met eetproblemen of een eetstoornis kan dat extra belangrijk zijn, omdat de drempel om hulp of steun in de omgeving te zoeken vaak hoog is. Daarom vind ik onderzoek naar het gebruik van internet om mensen met eetproblemen te helpen erg belangrijk en ik hoop dat het ervoor gaat zorgen dat meer mensen de support ontvangen waar ze recht op hebben.


bron foto

Ik doe momenteel onderzoek naar Featback, een online ondersteuningsprogramma voor mensen met eetproblemen, in samenwerking met de Universiteit Leiden.

Wat is Featback?

Featback is een programma op het internet waar mensen met eetproblemen zich gratis en anoniem voor kunnen aanmelden. Na aanmelding krijgen deelnemers wekelijks vier vragen via de mail om hun eetgedrag te monitoren. Na het invullen krijgen ze geautomatiseerde terugkoppeling over hun antwoorden en tips over hoe om te gaan met de eetproblemen die ze aangeven te hebben. Ook wordt er onderzocht of ondersteuning van een ervaringsdeskundige effectief is voor mensen met eetproblemen. Kijk voor meer informatie ook eens naar onderstaand filmpje of op de website.

Meedoen aan het onderzoek

Heb je eetproblemen of een eetstoornis? Ben je bijvoorbeeld veel bezig met eten, je gewicht en/of je figuur, heb je last van eetbuien of compenseren, of ben je regelmatig of zelfs voortdurend bezig met lijnen of calorieën tellen? En wil je nu met je eetproblemen en de achterliggende redenen aan de slag?

Benieuwd geworden naar wat Featback en/of ondersteuning van een ervaringsdeskundige voor jou kan betekenen en hoe het eruit ziet? Worstel je met eetproblemen of gedachten over eten, je gewicht en je figuur? En ben je ouder dan 16 jaar? Doe dan mee aan het onderzoek, gratis en anoniem! Wil je meer informatie? Stuur een mail naar zelfhulp.eetstoornissen@rivierduinen.nl, met als onderwerp: Featback onderzoek. Meedoen aan het onderzoek? Meld je aan via de website van Featback.

 

Reacties

Flower girl - Donderdag 11 oktober 2018 12:39

Wil wel meedoen, alleen hoelang gaat dit (deze periode) duren. Sta momenteel met urgentie op de wachtlijst voor een opname, dus denk dat ik het dan niet meer kan afmaken....

Lost girl - Donderdag 11 oktober 2018 15:56

Heb me aangemeld.

Pieter (onderzoeker Featback) - Donderdag 11 oktober 2018 16:46

@Flower girl: Fijn dat je mee wil doen! Je kunt altijd mee doen aan het onderzoek.
Als medicatie inneemt of behandeld wordt voor je eetproblemen of voor een ander probleem, kun je daar gewoon mee doorgaan. Deelname is overigens vrijwillig, dus je kan op elk moment stoppen.

Lot - Donderdag 11 oktober 2018 17:53

Ik heb heel lang geleden al meegedaan aan het onderzoek. Kunnen jullie er voor zorgen dat er een afmeld link bij de vragenlijst komt?
Ik heb mij al via verschillende manieren proberen af te melden, maar blijf de vragenlijst ontvangen. Er zit geen opt-out in de automatisch mail van de vragenlijst.

Lana - Donderdag 11 oktober 2018 21:01

Ik heb inderdaad hetzelfde probleem @lot
Ik zou mij graag willen uitschrijven maar staat geen link in de mails....

laura - Zaterdag 13 oktober 2018 00:45

ja! Helemaal herzelfde probleem en erg irriterend om die mails steeds opnieuw binnen te krijgen...

Lana - Donderdag 11 oktober 2018 21:00

Ik heb inderdaad hetzelfde probleem @lot
Ik zou mij graag willen uitschrijven maar staat geen link in de mails....

-123- - Donderdag 11 oktober 2018 22:03

Ook aangemeld. Heb het erg nodig.

Mar - Donderdag 11 oktober 2018 22:07

Ik deed/doe ook mee, maar nooit contact gekregen met een psycholoog oid
kreeg helaas vaak zelfde adviezen terug.. terwijl minder goed ging..
Wel goed initiatief!!!

Lost girl - Vrijdag 12 oktober 2018 12:21

Ben toegewezen naar conditie vier. 14 maanden wachtlijst dus. Jeey :(. Beetje teleurgesteld. Had echt een andere gehoopt. Maarja als het het onderzoek helpt. So be it.

evaa_ - Vrijdag 12 oktober 2018 16:36

Ik snap niet helemaal waarom conditie vier er is.. Persoonlijk zou ik het heel vervelend vinden om in die ‘groep’ te komen, omdat ik het ook wel zou kunnen gebruiken, en 14 maanden op een wachtlijst vind ik erg lang. Maarja..

feed